κατάργηση αρχαίων στα σχολεία υπέρ ή κατά;
-
- taxalata xalasa
Re: κατάργηση αρχαίων στα σχολεία υπέρ ή κατά;
Να κάνει αντιτετανικό γιατί το σίδηρο σκουργιάει... Μην τον βρούμε σαν τον αγνωστο στρατιώτη...

Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
- hellegennes
Απόπειρα μετάφρασης σε κείμενο δυσκολίας 2 σε κλίμακα 1-10 δεν βλέπω.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Καβαλάρης
- Phorum.gr user: Doc McCoy
Βάσεις - ξεβάσεις, ο ΜΕΣΟΣ άνθρωπος (τον οποίο εσύ επικαλέστηκες), δεν χρειάζεται καθόλου να ξέρει πώς λύνεται το τριώνυμο ή σε ποια τροχιακά βολτάρουν τα ηλεκτρόνια του Καλίου.Antipnevma έγραψε: ↑28 Μάιος 2023, 16:36Δεν είναι το ίδιο βρε μπουμπούνα. Η χημεία, η φυσική και τα μαθηματικά είναι οι βάσεις του τεχνικού μας πολιτισμού.
Αν είναι μία φορά άχρηστα τα αρχαία, τα παραπάνω είναι χίλιες φορές.
Το ότι κάποια κατασκεύασαν μια προφορά και εσύ την έχαψες δεν κάνει αυτούς γραμματιζούμενους. Κάνει εσένα ανεγκέφαλο.
Οι 9 στους 10 αρχαίους Έλληνες ήταν ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ και εξίσου σταρχιδιστές και ταπαίρνογλου με τους σημερινούς.
Πού ξέρεις όμως. Αν ήσουν και εσύ λίγο "γραφικός", ίσως τις προάλλες να μην γινόσουν ρεζίλι των σκυλιών γράφοντας ότι ελλέβορος σημαίνει... ελληνοβόρος.
Επί του θέματος τώρα.
Τα αρχαία δεν τα χώνευα (ούτε και το σχολείο άλλωστε). Αργότερα κατάλαβα ότι διδάσκονται με παντελώς λάθος τρόπο. Και δεν ξέρω αν αυτό γίνεται σκόπιμα ή είναι όλοι τελείως άχρηστοι. Οι ατελείωτες γραμματικές, τα συντακτικά και οι λόγοι του... Λυσία (όποιος τους έβαλε στην ύλη θέλει απαγχονισμό χωρίς δίκη) το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα που έχουν είναι αυτό που ξέρουμε όλοι: Αποστροφή και αμάθεια.
Κατ' αρχάς για να διδαχτούν σωστά τα αρχαία χρειάζεται επαναφορά του πολυτονικού (πράγμα που δεν βλέπω). Όταν το έχεις ήδη στο τσεπάκι σου γλυτώνεις πολύ χρόνο και δεν σου φαίνονται κινέζικα τα αρχαία.
Δεύτερον πρέπει να ξεκινάνε από το δημοτικό με απλά και ενδιαφέροντα κείμενα (πχ μύθους του Αισώπου) ή ηθικοπλαστικά ρητά και ελάχιστη γραμματική. Η ίδια μέθοδος πρέπει να ακολουθείται μέχρι το Λύκειο. Σκοπός δεν είναι να καταλαβαίνουμε όποιο αρχαίο κείμενο πέσει στα χέρια μας ή να ξέρουμε τους πίνακες του λύω. Δεν γινόμαστε φιλόλογοι. Δουλεύουμε το μυαλό, μαθαίνουμε αξίες και ιδανικά.
Όσο για εκείνους που προτείνουν απλοποίηση της γλώσσας/ορθογραφίας κλπ. Να ξέρετε κύριοι ότι η απλοποίηση της γλώσσας οδηγεί στην ηλιθιοποίηση του εγκεφάλου. Και βλέποντας πόσο ηλίθιοι είστε ήδη κάποιοι, στο τέλος θα χρειάζεστε κομπιουτεράκι για να λύσετε τα κορδόνια σας. Το να μην μπορείς να διαβάσεις εφημερίδα του 1950 δεν σε κάνει προοδευτικό ή πρακτικό. Σε κάνει απλώς ηλίθιο.
- Antipnevma
Συμφωνώ ότι η ύλη είναι παραφορτωμένη και ζητάει υπερβολικά προχωρημένα πράγματα από μαθητές γυμνασίου και λυκείου (ενάς λόγος άλλωστε που ανθεί η παραπαιδεία) αλλά θα ήταν αδιανόητο να μην διδάσκονται στα σχολεία πράγματα όπως φυσική, γεωγραφία, χημεία, βιολογία, άλγεβρα και γεωμετρία. Οι αρχαίοι έσπαγαν τα κεφάλια τους να καταλάβουν τους μηχανισμούς της φύσης και δεν έβγαζαν άκρη. Είναι δυνατόν εμείς που έχουμε το προνόμιο να ξέρουμε κάποια πράγματα να μην τα διδάσκουμε στα σχολεία; Από την άλλη δεν θα ήταν αδιανόητο να μην διδάσκονται νεκρές γλώσσες. Άλλωστε οι ίδιοι οι αρχαίοι δεν δίδασκαν γραμματική ούτε ξένες γλώσσες.Καβαλάρης έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 12:08Βάσεις - ξεβάσεις, ο ΜΕΣΟΣ άνθρωπος (τον οποίο εσύ επικαλέστηκες), δεν χρειάζεται καθόλου να ξέρει πώς λύνεται το τριώνυμο ή σε ποια τροχιακά βολτάρουν τα ηλεκτρόνια του Καλίου.Antipnevma έγραψε: ↑28 Μάιος 2023, 16:36Δεν είναι το ίδιο βρε μπουμπούνα. Η χημεία, η φυσική και τα μαθηματικά είναι οι βάσεις του τεχνικού μας πολιτισμού.
Αν είναι μία φορά άχρηστα τα αρχαία, τα παραπάνω είναι χίλιες φορές.
αἰέν ἀριστεύειν
- Antipnevma
Πανεύκολο γιατί; Σε ποιόν πλανήτη είναι δηλαδή υποχρεωμένος ένας νεόλληνας μη φιλόλογος να ξέρει τι ακριβώς (όχι στο περίπου) σημαίνει αισθέσθαι, απήρκει, γεγονότων, αιδήμων, ευχάριστος, έρια, αναισχυντία και αναισθησία; Τι προετοίμαζει οποιονδήποτε δεν έχει μελετήσει εις βάθος την συγκεκριμένη γλώσσα να ξέρει ότι γεγονότων εδώ σημαίνει υπαρκτών πραγμάτων ότι ευχάριστος σημαίνει ευγνώμων, ότι αιδήμων σημαίνει ταπεινόφρων και ότι αναισθησία σημαίνει ανοησία; ότι πτόα σημαίνει χορτάρι και έρια μαλλί;
αἰέν ἀριστεύειν
- hellegennes
Για όποιον λέει ότι ξέρει αρχαία ελληνικά, νιώσε.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- masterridley
- Phorum.gr user: masterridley
Μια και οι άλλοι είναι κότες, θα δοκιμάσω εγώ να το μεταφράσω κι ας μου φαίνεται αλαμπουρνέζικο.
Background: μαθητής του 20 (και στα αρχαία) που γούσταρα άπειρα να κλίνω ρήματα κτλ. Τώρα είμαι 35+ οπότε δεν ξέρω αν απλά τα έχω ξεχάσει ή αν ποτέ δεν διδαχτήκαμε λίγο πιο πολύπλοκα κείμενα. Κλίνω προς το δεύτερο.
Τεσπά πάμε για την μετάφραση (εκτέλεση στα 10 μέτρα):
"Καθώς δεν αρκεί στον Δία και τους θεούς η απόδοση της πρόνοιας για τα ευτυχισμένα και ευχάριστα γεγονότα. Και όχι (???) τώρα τα μεγάλα. Την ίδια αυτή την γέννηση του γάλατος από την (γίδα????) και του τυριού από το γάλα και της (προβιάς???) από το δέρμα, ποιος τα έφτιαξε ή επινόησε; (??????) Ω μεγάλη αναισθησία και αναισχυντία"

- masterridley
- Phorum.gr user: masterridley
Συμπέρασμα: δεν έχω ούτε Α2 στα αρχαία ελληνικά, και βασίζομαι πιο πολύ στην λεκτική συνέχεια των μεγάλων λέξεων (ΑΝ δεν έχει αλλάξει η σημασία τους) και στην λογική. Στα υπόλοιπα νιώθω δεν έπιασα ούτε τον λήγοντα
- Καβαλάρης
Τι πάει να πει αδιανόητο; Την ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ επικαλέστηκες. Δεν γίνεται να την ξεχνάς τώρα.Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 14:16Συμφωνώ ότι η ύλη είναι παραφορτωμένη και ζητάει υπερβολικά προχωρημένα πράγματα από μαθητές γυμνασίου και λυκείου (ενάς λόγος άλλωστε που ανθεί η παραπαιδεία) αλλά θα ήταν αδιανόητο να μην διδάσκονται στα σχολεία πράγματα όπως φυσική, γεωγραφία, χημεία, βιολογία, άλγεβρα και γεωμετρία.
Ε λοιπόν χρήσιμο είναι να ράβεις κάλτσες και να μαγειρεύεις. Όχι το θεώρημα του Θαλή ή η ηλεκτρονική δομή των στοιχείων.
Τώρα θυμήθηκες τους αρχαίους; Οι αρχαίοι μάθαιναν αρχαία από τον Όμηρο.Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 14:16Άλλωστε οι ίδιοι οι αρχαίοι δεν δίδασκαν γραμματική ούτε ξένες γλώσσες.
- Antipnevma
Καλά το να ξέρεις μαθηματικά δεν το συζητάω καν. Είναι απολύτως χρήσιμο σε οποιοδήποτε άνθρωπο είναι ικανός να κάνει κάτι καλύτερο στη ζωή του από το να φτιάχνει καφέδες αλλά ακόμα και εκεί θα σου χρειαστούν για να υπολογίζεις γρήγορα τα ρέστα (και μη το γελάς γιατί μου έχουν δώσει πολλές φορές λάθος ρέστα καφετζούδες). Το να ξέρεις βιολογία χημεία και φυσική είναι χρήσιμο γιατί σε κάνει ορθολογιστή και οποίος είναι ορθολογιστής όχι μόνο έχει καλύτερη ψυχική υγεία από τον μη ορθολογιστή (για ποιό λόγο θεωρούσε ο μινιμαλιστής Επίκουρος απαραίτητη την επιστημονική γνώση;) αλλά ούτε πέφτει το ίδιο εύκολα θύμα με κάποιον που δεν είναι και το ίδιο ισχύει και σε εθνικό επίπεδο. Θα είχαμε απατεώνες σαν τον Βελόπουλο και τον Τσίπρα στην βουλή άμα ήμασταν λαός με λίγο υψηλότερο δείκτη ορθολογισμού (και iQ); Θα ήμασταν τόσο σαβούρα άχρηστη χώρα ώστε να εξάγουμε μόνο IOUs και να εισάγουμε ντομάτες από την Ολλανδία και ελαιόλαδο από την Γερμανία αν είχαμε τον απαιτούμενο ορθολογισμό που απαιτεί η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας;Καβαλάρης έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 16:56Τι πάει να πει αδιανόητο; Την ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ επικαλέστηκες. Δεν γίνεται να την ξεχνάς τώρα.Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 14:16Συμφωνώ ότι η ύλη είναι παραφορτωμένη και ζητάει υπερβολικά προχωρημένα πράγματα από μαθητές γυμνασίου και λυκείου (ενάς λόγος άλλωστε που ανθεί η παραπαιδεία) αλλά θα ήταν αδιανόητο να μην διδάσκονται στα σχολεία πράγματα όπως φυσική, γεωγραφία, χημεία, βιολογία, άλγεβρα και γεωμετρία.
Ε λοιπόν χρήσιμο είναι να ράβεις κάλτσες και να μαγειρεύεις. Όχι το θεώρημα του Θαλή ή η ηλεκτρονική δομή των στοιχείων.Τώρα θυμήθηκες τους αρχαίους; Οι αρχαίοι μάθαιναν αρχαία από τον Όμηρο.Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 14:16Άλλωστε οι ίδιοι οι αρχαίοι δεν δίδασκαν γραμματική ούτε ξένες γλώσσες.
αἰέν ἀριστεύειν
- Καβαλάρης
Ούτε εγώ. Παντελώς άχρηστα στον μέσο άνθρωπο (πλην απλών πράξεων).
Μπούρδες. Ο ορθός λόγος σχετίζεται κυρίως με την λογική, όχι από το τριώνυμο, τις πρωτεΐνες ή τις εξισώσεις κίνησης.Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 17:26Το να ξέρεις βιολογία χημεία και φυσική είναι χρήσιμο γιατί σε κάνει ορθολογιστή
Και για να διατυπώσεις έναν συλλογισμό πρέπει να ξέρεις καλά την γλώσσα σου.
Να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις πάμπολλους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους ψηφοφόρους των παραπάνω. Και ακόμα περισσότερους στους ψηφοφόρους του "λεφτά υπάρχουν".Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 17:26Θα είχαμε απατεώνες σαν τον Βελόπουλο και τον Τσίπρα στην βουλή άμα ήμασταν λαός με λίγο υψηλότερο δείκτη ορθολογισμού (και iQ);
Αν θες περισσότερο ορθολογισμό και ανταγωνιστική βιομηχανία θέλεις λιγότερη ΑΡΙΣΤΕΡΑ και όχι λιγότερα αρχαία.Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 17:26Θα ήμασταν τόσο σαβούρα άχρηστη χώρα ώστε να εξάγουμε μόνο IOUs και να εισάγουμε ντομάτες από την Ολλανδία και ελαιόλαδο από την Γερμανία αν είχαμε τον απαιτούμενο ορθολογισμό που απαιτεί η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας;
Τεράστιας σημασίας λέξη! Βασικό κριτήριο για τα περισσότερα συμπεράσματα.Καβαλάρης έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 16:56Τι πάει να πει αδιανόητο; Την ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ επικαλέστηκες. Δεν γίνεται να την ξεχνάς τώρα.Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 14:16Συμφωνώ ότι η ύλη είναι παραφορτωμένη και ζητάει υπερβολικά προχωρημένα πράγματα από μαθητές γυμνασίου και λυκείου (ενάς λόγος άλλωστε που ανθεί η παραπαιδεία) αλλά θα ήταν αδιανόητο να μην διδάσκονται στα σχολεία πράγματα όπως φυσική, γεωγραφία, χημεία, βιολογία, άλγεβρα και γεωμετρία.
Ε λοιπόν χρήσιμο είναι να ράβεις κάλτσες και να μαγειρεύεις. Όχι το θεώρημα του Θαλή ή η ηλεκτρονική δομή των στοιχείων.Τώρα θυμήθηκες τους αρχαίους; Οι αρχαίοι μάθαιναν αρχαία από τον Όμηρο.Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 14:16Άλλωστε οι ίδιοι οι αρχαίοι δεν δίδασκαν γραμματική ούτε ξένες γλώσσες.
Πύτε αντί! Σόρυ γι αυτό που θα πω, μιας και μέχρι τώρα νομίζω το πήγαινες καλούτσικα, αλλά, κατά την ταπεινή μου άποψη, σχεδόν όλο το παραπάνω και κυρίως από το "Το να ξέρεις βιολογία..." μέχρι και το "βιομηχανίας" θα μπορούσε να καταχωρηθεί και σαν ο ορισμός της παπαρολογίας. Νομίζω.Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 17:26Καλά το να ξέρεις μαθηματικά δεν το συζητάω καν. Είναι απολύτως χρήσιμο σε οποιοδήποτε άνθρωπο είναι ικανός να κάνει κάτι καλύτερο στη ζωή του από το να φτιάχνει καφέδες αλλά ακόμα και εκεί θα σου χρειαστούν για να υπολογίζεις γρήγορα τα ρέστα (και μη το γελάς γιατί μου έχουν δώσει πολλές φορές λάθος ρέστα καφετζούδες). Το να ξέρεις βιολογία χημεία και φυσική είναι χρήσιμο γιατί σε κάνει ορθολογιστή και οποίος είναι ορθολογιστής όχι μόνο έχει καλύτερη ψυχική υγεία από τον μη ορθολογιστή (για ποιό λόγο θεωρούσε ο μινιμαλιστής Επίκουρος απαραίτητη την επιστημονική γνώση;) αλλά ούτε πέφτει το ίδιο εύκολα θύμα με κάποιον που δεν είναι και το ίδιο ισχύει και σε εθνικό επίπεδο. Θα είχαμε απατεώνες σαν τον Βελόπουλο και τον Τσίπρα στην βουλή άμα ήμασταν λαός με λίγο υψηλότερο δείκτη ορθολογισμού (και iQ); Θα ήμασταν τόσο σαβούρα άχρηστη χώρα ώστε να εξάγουμε μόνο IOUs και να εισάγουμε ντομάτες από την Ολλανδία και ελαιόλαδο από την Γερμανία αν είχαμε τον απαιτούμενο ορθολογισμό που απαιτεί η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας;Καβαλάρης έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 16:56Τι πάει να πει αδιανόητο; Την ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ επικαλέστηκες. Δεν γίνεται να την ξεχνάς τώρα.Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 14:16Συμφωνώ ότι η ύλη είναι παραφορτωμένη και ζητάει υπερβολικά προχωρημένα πράγματα από μαθητές γυμνασίου και λυκείου (ενάς λόγος άλλωστε που ανθεί η παραπαιδεία) αλλά θα ήταν αδιανόητο να μην διδάσκονται στα σχολεία πράγματα όπως φυσική, γεωγραφία, χημεία, βιολογία, άλγεβρα και γεωμετρία.
Απορώ δε πως γίνεται ξαφνικά ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι τώρα κρατούσε ένα επίπεδο ως προς την ποιότητα της επιχειρηματολογίας του, ν αρχίσει ξαφνικά να γράφει τέτοιες τεράστιες παπαριές!
- Antipnevma
Το μόνο λάθος σε όλο αυτό είναι το ρητορικό σφάλμα του πλεονασμού: 'τον απαιτούμενο ορθολογισμό που απαιτεί'student έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 19:41Πύτε αντί! Σόρυ γι αυτό που θα πω, μιας και μέχρι τώρα νομίζω το πήγαινες καλούτσικα, αλλά, κατά την ταπεινή μου άποψη, σχεδόν όλο το παραπάνω και κυρίως από το "Το να ξέρεις βιολογία..." μέχρι και το "βιομηχανίας" θα μπορούσε να καταχωρηθεί και σαν ο ορισμός της παπαρολογίας. Νομίζω.Antipnevma έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 17:26Καλά το να ξέρεις μαθηματικά δεν το συζητάω καν. Είναι απολύτως χρήσιμο σε οποιοδήποτε άνθρωπο είναι ικανός να κάνει κάτι καλύτερο στη ζωή του από το να φτιάχνει καφέδες αλλά ακόμα και εκεί θα σου χρειαστούν για να υπολογίζεις γρήγορα τα ρέστα (και μη το γελάς γιατί μου έχουν δώσει πολλές φορές λάθος ρέστα καφετζούδες). Το να ξέρεις βιολογία χημεία και φυσική είναι χρήσιμο γιατί σε κάνει ορθολογιστή και οποίος είναι ορθολογιστής όχι μόνο έχει καλύτερη ψυχική υγεία από τον μη ορθολογιστή (για ποιό λόγο θεωρούσε ο μινιμαλιστής Επίκουρος απαραίτητη την επιστημονική γνώση;) αλλά ούτε πέφτει το ίδιο εύκολα θύμα με κάποιον που δεν είναι και το ίδιο ισχύει και σε εθνικό επίπεδο. Θα είχαμε απατεώνες σαν τον Βελόπουλο και τον Τσίπρα στην βουλή άμα ήμασταν λαός με λίγο υψηλότερο δείκτη ορθολογισμού (και iQ); Θα ήμασταν τόσο σαβούρα άχρηστη χώρα ώστε να εξάγουμε μόνο IOUs και να εισάγουμε ντομάτες από την Ολλανδία και ελαιόλαδο από την Γερμανία αν είχαμε τον απαιτούμενο ορθολογισμό που απαιτεί η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας;Καβαλάρης έγραψε: ↑03 Ιουν 2023, 16:56Τι πάει να πει αδιανόητο; Την ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ επικαλέστηκες. Δεν γίνεται να την ξεχνάς τώρα.
Ε λοιπόν χρήσιμο είναι να ράβεις κάλτσες και να μαγειρεύεις. Όχι το θεώρημα του Θαλή ή η ηλεκτρονική δομή των στοιχείων.
Τώρα θυμήθηκες τους αρχαίους; Οι αρχαίοι μάθαιναν αρχαία από τον Όμηρο.
Απορώ δε πως γίνεται ξαφνικά ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι τώρα κρατούσε ένα επίπεδο ως προς την ποιότητα της επιχειρηματολογίας του, ν αρχίσει ξαφνικά να γράφει τέτοιες τεράστιες παπαριές!
αἰέν ἀριστεύειν
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 72 Απαντήσεις
- 3533 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Green Dragon
28 Μάιος 2023, 21:01
-
-
Νέα δημοσίευση Το πιο underrated προνόμιο των αρχαίων Ελλήνων
από Antipnevma » 29 Απρ 2024, 21:16 » σε Φιλοσοφία - 13 Απαντήσεις
- 813 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Antipnevma
30 Απρ 2024, 17:21
-
-
-
Νέα δημοσίευση Οι 12 οίκοι τών αρχαίων και η σημερινή αστρολογία
από τίποτα » 25 Ιούλ 2024, 14:07 » σε Θρησκειολογία - 29 Απαντήσεις
- 1073 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Αχθος Αρουρης
09 Αύγ 2024, 15:11
-
-
-
Νέα δημοσίευση Ποια ειναι η καταγωγη των Αρχαιων Ελληνικων?
από Στρακαστρουκας » 25 Μάιος 2024, 22:08 » σε Γλωσσολογία - 463 Απαντήσεις
- 10028 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από taxalata xalasa
04 Οκτ 2024, 17:47
-