Σημαντική μεταφραστική λανθασμένη παρέμβαση
-
- Phorum.gr user: neon imposter
Σημαντική μεταφραστική λανθασμένη παρέμβαση
Διαβάζοντας την αγγλική απόδοση της Κατάστασης Εξαίρεσης του Agamben, το μάτι πέφτει στη φράση
14 CE (= common era)
Κοιτάζω το κείμενο του ίδιου του φιλοσόφου, στην Ιταλική (δεν γνωρίζω Ιταλική, γι' αυτό το διαβάζω στην Αγγλική). Απ' ό,τι γνωρίζω ο ίδιος είναι άθεος - έχει σημασία η λεπτομέρεια.
Ο Ιταλός έχει 14 d.C. (= dopo Cristo, δλδ. μ.Χ.)
Κοιτάζω την ελληνική μετάφραση της Μαρίας Οικονομίδου, η οποία πολύ σωστά χρησιμοποιεί το μ.Χ.
Είναι προφανές ότι ο Άγγλος μεταφραστής έχει προβεί σε μία απαράδεκτη παρέμβαση στο κείμενο του συγγραφέα - προφανώς δεν χρησιμοποίησε τυχαία το d.C., λόγω και του γεγονότος ότι είναι άθεος (απ' ό,τι θυμάμαι, επαναλαμβάνω).
ΝΤΟΥΖ ΠΟΥΑ Α ΜΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ
14 CE (= common era)
Κοιτάζω το κείμενο του ίδιου του φιλοσόφου, στην Ιταλική (δεν γνωρίζω Ιταλική, γι' αυτό το διαβάζω στην Αγγλική). Απ' ό,τι γνωρίζω ο ίδιος είναι άθεος - έχει σημασία η λεπτομέρεια.
Ο Ιταλός έχει 14 d.C. (= dopo Cristo, δλδ. μ.Χ.)
Κοιτάζω την ελληνική μετάφραση της Μαρίας Οικονομίδου, η οποία πολύ σωστά χρησιμοποιεί το μ.Χ.
Είναι προφανές ότι ο Άγγλος μεταφραστής έχει προβεί σε μία απαράδεκτη παρέμβαση στο κείμενο του συγγραφέα - προφανώς δεν χρησιμοποίησε τυχαία το d.C., λόγω και του γεγονότος ότι είναι άθεος (απ' ό,τι θυμάμαι, επαναλαμβάνω).
ΝΤΟΥΖ ΠΟΥΑ Α ΜΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ
-
Re: Σημαντική μεταφραστική λανθασμένη παρέμβαση
Ναι, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι Χριστιανός
πάντως το κείμενο είναι πολύ δυνατό, και είμαι πολύ κοντά να ολοκληρώσω την ανάγνωση ενός βιβλίου μετά από καιρό
πάντως το κείμενο είναι πολύ δυνατό, και είμαι πολύ κοντά να ολοκληρώσω την ανάγνωση ενός βιβλίου μετά από καιρό
Δες ρε και την συνεντευξη, τα λεει επισης ωραια.
-
Οκ, θα τη δω
το πρόβλημά μου είναι φυσικά με τον μεταφραστή, θεωρώ πως τέτοιες αυθαιρεσίες είναι ανεπίτρεπτες
για να μην πω εκ του πονηρού και φανώ και συνωμοσιολόγος
αν και τώρα που το σκέφτομαι... χμ
το πρόβλημά μου είναι φυσικά με τον μεταφραστή, θεωρώ πως τέτοιες αυθαιρεσίες είναι ανεπίτρεπτες
για να μην πω εκ του πονηρού και φανώ και συνωμοσιολόγος
αν και τώρα που το σκέφτομαι... χμ
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Κάτι δεν πιάνω στην ένστασή σου: CE δεν σημαίνει μ. Χ.;
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
-
C.E. είναι Common Era, και B.C.E. Before Common Era
Ο Agamben δεν νομίζω να ενθουσιαζόταν με αυτή τη "διορθωσούλα" καθότι προφανώς θεωρεί ότι η εμφάνιση του Θεανθρώπου είναι το σημείο τομής, ακόμη και αν ο ίδιος είναι άθεος (φυσικά, τώρα γνωρίζομαι - όχι με τη Βιβλική έννοια με τον συγκεκριμένο φιλόσοφο, ωστόσο είναι φανερό πως δεν χρησιμοποιεί τυχαία τη συγκεκριμένη "ορολογία". Δεν τον ενδιαφέρει δλδ. να καταθέσει κάποια "Διαπιστευτήρια" σε κάποια Αόρατη Αρχή.
άγγλε μεταφραστή σε ψάχνουμε
- Dwarven Blacksmith
Δεν νομίζω ότι πάει έτσι. Εγώ είμαι άθεος αλλά γράφω μ.χ. στα Ελληνικά για τον απλό λόγο ότι ο,τιδηποτε άλλο στα Ελληνικά είναι κριντζ. Στα αγγλικά όμως γράφω CE γιατί το AD είναι κριντζ.neon imposter έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:15C.E. είναι Common Era, και B.C.E. Before Common Era
Ο Agamben δεν νομίζω να ενθουσιαζόταν με αυτή τη "διορθωσούλα" καθότι προφανώς θεωρεί ότι η εμφάνιση του Θεανθρώπου είναι το σημείο τομής, ακόμη και αν ο ίδιος είναι άθεος (φυσικά, τώρα γνωρίζομαι - όχι με τη Βιβλική έννοια με τον συγκεκριμένο φιλόσοφο, ωστόσο είναι φανερό πως δεν χρησιμοποιεί τυχαία τη συγκεκριμένη "ορολογία". Δεν τον ενδιαφέρει δλδ. να καταθέσει κάποια "Διαπιστευτήρια" σε κάποια Αόρατη Αρχή.

-
πιο τίμιο να γράφαν με βάση την Εγίρα οι πεπτωκότεςDwarven Blacksmith έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:28Δεν νομίζω ότι πάει έτσι. Εγώ είμαι άθεος αλλά γράφω μ.χ. στα Ελληνικά για τον απλό λόγο ότι ο,τιδηποτε άλλο στα Ελληνικά είναι κριντζ. Στα αγγλικά όμως γράφω CE γιατί το AD είναι κριντζ.neon imposter έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:15C.E. είναι Common Era, και B.C.E. Before Common Era
-
Στα ελληνικά ποια είναι η ουδέτερη θρησκευτικά διατύπωση για το έτος 0;Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:28Δεν νομίζω ότι πάει έτσι. Εγώ είμαι άθεος αλλά γράφω μ.χ. στα Ελληνικά για τον απλό λόγο ότι ο,τιδηποτε άλλο στα Ελληνικά είναι κριντζ. Στα αγγλικά όμως γράφω CE γιατί το AD είναι κριντζ.neon imposter έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:15C.E. είναι Common Era, και B.C.E. Before Common Era
-
επαναλαμβάνω δε ότι ο συγκεκριμένος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τυχαία αυτούς τους όρουςDwarven Blacksmith έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:28Δεν νομίζω ότι πάει έτσι. Εγώ είμαι άθεος αλλά γράφω μ.χ. στα Ελληνικά για τον απλό λόγο ότι ο,τιδηποτε άλλο στα Ελληνικά είναι κριντζ. Στα αγγλικά όμως γράφω CE γιατί το AD είναι κριντζ.neon imposter έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:15C.E. είναι Common Era, και B.C.E. Before Common Era
δλδ. ο μεταφραστής πρέπει να σέβεται - εκτός πχ αν μιλάμε για ένα καταραμένο πνεύμα παρ εκσελάνς χριστιανικό ωστόσο όπως του Μπωντλαίρ στις μεταφράσεις του του Πόε ή Πόου
- Dwarven Blacksmith
Έτος μηδέν δεν υπάρχει, όλοι από το 1 ξεκινάνε. Για τη σήμανση υπάρχουν 3 ανταγωνιστικοι όροι οπότε δεν στεριώνει κανένας.Beria έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:35Στα ελληνικά ποια είναι η ουδέτερη θρησκευτικά διατύπωση για το έτος 0;Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:28Δεν νομίζω ότι πάει έτσι. Εγώ είμαι άθεος αλλά γράφω μ.χ. στα Ελληνικά για τον απλό λόγο ότι ο,τιδηποτε άλλο στα Ελληνικά είναι κριντζ. Στα αγγλικά όμως γράφω CE γιατί το AD είναι κριντζ.neon imposter έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:15
C.E. είναι Common Era, και B.C.E. Before Common Era
Κοινή Χρονολογία (Κ.Χ.), Κοινή Εποχή (Κ.Ε.), Κοινή Περίοδος (Κ.Π.)

Ναι ρε, καταλαβαινόμαστε. Για την σήμανση της χρονολόγησης ρωτούσαDwarven Blacksmith έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:38Έτος μηδέν δεν υπάρχει, όλοι από το 1 ξεκινάνε. Για τη σήμανση υπάρχουν 3 ανταγωνιστικοι όροι οπότε δεν στεριώνει κανένας.Beria έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:35Στα ελληνικά ποια είναι η ουδέτερη θρησκευτικά διατύπωση για το έτος 0;Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑09 Ιουν 2023, 13:28
Δεν νομίζω ότι πάει έτσι. Εγώ είμαι άθεος αλλά γράφω μ.χ. στα Ελληνικά για τον απλό λόγο ότι ο,τιδηποτε άλλο στα Ελληνικά είναι κριντζ. Στα αγγλικά όμως γράφω CE γιατί το AD είναι κριντζ.
Κοινή Χρονολογία (Κ.Χ.), Κοινή Εποχή (Κ.Ε.), Κοινή Περίοδος (Κ.Π.)
Άρα όποιος γράφει Κ.Χ για τα ετη μετά το 1 γράφει Π.Κ.Χ για τα έτη πριν;
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση «Η αποπληρωμή του χρέους είναι λανθασμένη και αντιλαϊκή πολιτική επιλογή του Κυριάκου»
από georgebi » 17 Απρ 2025, 16:30 » σε Εσωτερική Πολιτική - 32 Απαντήσεις
- 593 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από πήζον bot
18 Απρ 2025, 12:06
-
-
-
Νέα δημοσίευση Σημαντικη προταση απο τον Γκλετσο
από panos291 » 09 Οκτ 2024, 18:46 » σε Εσωτερική Πολιτική - 25 Απαντήσεις
- 448 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από AOC
10 Οκτ 2024, 00:14
-
-
-
Νέα δημοσίευση Να και μία πάρα πολύ σημαντική είδηση...
από Nøel » 03 Αύγ 2023, 10:01 » σε Κοινωνικά θέματα - 2 Απαντήσεις
- 572 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Nøel
03 Αύγ 2023, 14:04
-
-
- 82 Απαντήσεις
- 1541 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Frappezitis
31 Μαρ 2025, 12:47