Ρεμπέτικο και Σμύρνη
Ρεμπέτικο και Σμύρνη
Γεννήθηκε το ρεμπέτικο στην παλιά Ελλάδα, στην Αθήνα και τον Πειραιά; Ή το φέρανε μαζί τους οι Μικρασιάτης μετά την Καταστροφή το 1922;
Re: Ρεμπέτικο και Σμύρνη
Καμια σχεση με Σμυρνη κ Μικρασια - ο Πειραιας ειναι η μητρα του - τα υπολοιπα ειναι μαλακιες που διακινουνται απο ασχετους
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Δηλαδή δεν υπήρχε ρεμπέτικο σε Σμύρνη και Μικρά Ασία, ή υπήρχε αλλά το ρεμπέτικο στον Πειραιά ήταν αυτοφυές και εξελίχθηκε ανεξάρτητα;
Το 1922 που ήρθαν οι Σμυρνιοί ήταν κοσμογονική χρόνια για το ρεμπέτικο στον Πειραιά (έστω κι αν το ρεμπέτικο εκει προϋπήρχε) ή είναι υπερβολές να λες κάτι τέτοιο;
Από ποτέ υπάρχει ρεμπέτικο στον Πειραιά;
Έχεις υπόψη σου καμία ιστοσελίδα ή κάποιο άλλο λινκ που αναλύουν την εξέλιξη του ρεμπέτικου στον Πειραιά από τον 19ο αιώνα;
Γιατί στα περισσότερα σάιτ στο Ίντερνετ μιλάνε για το 1922 ως έτος 0 για το ρεμπέτικο στην Ελλάδα.
Τετράς η Ξακουστή του Πειραιώς.

Ο ενας ηταν απο το Αιβαλι, ο αλλος απο τη Σμυρνη, ο τριτος απο τη Συρο και ενας Πειραιωτης, ο Μπατης (που ο Σαββοπουλος ελεγε οτι ηρθε απο τη Σμυρνη το 22 αλλα που στον πραγματικο κοσμο γεννηθηκε στον Πειραια
).
.

Ο ενας ηταν απο το Αιβαλι, ο αλλος απο τη Σμυρνη, ο τριτος απο τη Συρο και ενας Πειραιωτης, ο Μπατης (που ο Σαββοπουλος ελεγε οτι ηρθε απο τη Σμυρνη το 22 αλλα που στον πραγματικο κοσμο γεννηθηκε στον Πειραια

.
υπαρχει το Ρεμπετικο φορουμ - θα σου λυθουν ολες οι αποριες σουTheseus έγραψε: ↑14 Ιουν 2023, 17:56Δηλαδή δεν υπήρχε ρεμπέτικο σε Σμύρνη και Μικρά Ασία, ή υπήρχε αλλά το ρεμπέτικο στον Πειραιά ήταν αυτοφυές και εξελίχθηκε ανεξάρτητα;
Το 1922 που ήρθαν οι Σμυρνιοί ήταν κοσμογονική χρόνια για το ρεμπέτικο στον Πειραιά (έστω κι αν το ρεμπέτικο εκει προϋπήρχε) ή είναι υπερβολές να λες κάτι τέτοιο;
Από ποτέ υπάρχει ρεμπέτικο στον Πειραιά;
Έχεις υπόψη σου καμία ιστοσελίδα ή κάποιο άλλο λινκ που αναλύουν την εξέλιξη του ρεμπέτικου στον Πειραιά από τον 19ο αιώνα;
Γιατί στα περισσότερα σάιτ στο Ίντερνετ μιλάνε για το 1922 ως έτος 0 για το ρεμπέτικο στην Ελλάδα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αγις την 14 Ιουν 2023, 17:59, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Ο Μπατης ξέρω ότι γεννήθηκε στα Μεθανα. Και μεγάλωσε Πειραιά.
Η Τετράς δραστηριοποιήθηκε μετά το 1922. Εγω ψάχνω για ρεμπέτικο στον Πειραιά πριν τον ερχομό των Μικρασιατών
Κι ομως η Τετρας εχει ενδιαφεροντα στατιστικα, οι δυο ηταν Μικρασιατες (απο Σμυρνη και Αιβαλι) και οι αλλοι δυο Ελλαδιτες. Ουσιαστικα αυτο ισχυει και στο πρωιμο ρεμπετικο, σχεδον το 50% ειναι Μικρασιατες και το αλλο 50% Ελλαδιτες.
.
Οι Μικρασιατες κατι σαντουροβιολια εφεραν κ ανατολιτικες μαλακιες - εξαφανιστηκαν
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Ξέρω ότι θα τα ακούσω από πολλούς ότι δε ξέρω μουσική ότι δνε έχω μουσική παιδεία κλπ κλπ.
Τραπ αρχών του 20ου αιώνα, τίποτα περισσότερο , δε καταλαβαίνω πως έχει αποκτήσει αυτή την υπόσταση ιεράς αγελάδας της Ελ μουσικής
Τραπ αρχών του 20ου αιώνα, τίποτα περισσότερο , δε καταλαβαίνω πως έχει αποκτήσει αυτή την υπόσταση ιεράς αγελάδας της Ελ μουσικής
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
ναι ηταν κ τραπ της εποχης - συγχρονως ηταν κ μια κιβωτος που στην αρχη της δισκογραφιας διεσωσε στιχους κ μουσικα θεματα παναρχαια
Η Ελληνικη λαικη μουσικη εχει εκει την αρχη της
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Το πιθανότερο να έχεις δίκιο, δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα, πάντα μου προκαλούσε απέχθεια να ακούω περίεργους ηχους/φωνές που μιλάνε για μαστούρα, κερατιασματα στους τεκεδες και μπασκινες με μαστουριαρικο ύφος και ηχόχρωμα. Και τότε ως ρεμπέτικο και τώρα ως τραπ.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Ε οχι και τραπ, καποια ρεμπετικα ξεπερνουσαν κατα πολυ και τα καλυτερα λαικα.
.
.
- Τζιτζιμιτζιχότζιρας
- Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
Ερμής έγραψε: ↑14 Ιουν 2023, 18:11Το πιθανότερο να έχεις δίκιο, δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα, πάντα μου προκαλούσε απέχθεια να ακούω περίεργους ηχους/φωνές που μιλάνε για μαστούρα, κερατιασματα στους τεκεδες και μπασκινες με μαστουριαρικο ύφος και ηχόχρωμα. Και τότε ως ρεμπέτικο και τώρα ως τραπ.
Παρότι παραμένω ακροατής του είδους , δεν είμαι από αυτούς που το καθαγιαζουν. Έχει τις αδυναμιες του.
ΑΛΛΑ η σύγκριση είναι άστοχη και άκυρη.
Στο ρεμπέτικο αυτά είναι πάθη που τραγουδιούνται. Στην τραπ είναι μια δήθεν κατάσταση και καλά κυριαρχίας.
Φιλαράκι, αν κάποιος μπει φορουμάκι από μαγκιά ή από αδυναμία κάποιας στιγμής, πάει, τελείωσε.
Oι ρεμπετες δεν ηθελαν να γινουν νεοπλουτοι εγκληματωντας οπως οι τραπερς.
Η παραβατικοτητα στο ρεμπετικο γενικα ειναι μικροπαραβατικοτητα φτωχοδιαβολων στις περισσοτερες περιπτωσεις.
.
Η παραβατικοτητα στο ρεμπετικο γενικα ειναι μικροπαραβατικοτητα φτωχοδιαβολων στις περισσοτερες περιπτωσεις.
.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αρίστος την 14 Ιουν 2023, 18:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ολη η μετεπειτα λαικη μουσικη - αυτη που μας χαρακτηριζει σαν λαο κ ειναι αναγνωρισιμη βασιστηκε εκει - δεν θα υπηρχε τπτ αν δεν υπηρχαν οι ΠειραιωτεςΕρμής έγραψε: ↑14 Ιουν 2023, 18:11Το πιθανότερο να έχεις δίκιο, δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα, πάντα μου προκαλούσε απέχθεια να ακούω περίεργους ηχους/φωνές που μιλάνε για μαστούρα, κερατιασματα στους τεκεδες και μπασκινες με μαστουριαρικο ύφος και ηχόχρωμα. Και τότε ως ρεμπέτικο και τώρα ως τραπ.
περα απο τα μαστουρικα κλπ υπαρχουν στιχοι που διασωθηκαν προφορικα μεσω των αιωνων οπως το '' αγγελοκαμωμενη μου κ λαμπαδοχυτη μου '' που ειχε καταγραφει πριν 400 + χρονια στην Κωνσταντινουπολη απο Αυστριακο πρεσβευτη κ αγνοουσαμε μεχρι προσφατα την υπαρξη του
ειχε γινει τραγουδι ομως απο τον Βαμβακαρη
επισης το τριχορδο (μπουζουκι) - ειναι καθαρα Πελοποννησιακο δημιουργημα κ ενα μελος της οικογενειας των Ναπολιτανικων μαντολινοειδων
οπως ελεγε - σωστα κ ο Ζαμπετας '' ειναι του Ιονιου κ οχι του Αιγαιου ''
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αγις την 14 Ιουν 2023, 18:21, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 2 Απαντήσεις
- 243 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από tanipteros
21 Φεβ 2024, 19:42