Δεν μπορώ να συμμετέχω πολύ ενεργά στη συζήτηση, όμως μπήκα στον πειρασμό να σας βάλω το απόσπασμα της διάλεξης ενός νευροεπιστήμονα, που μιλάει για κάτι πολύ παράξενο:
Για το γεγονός ότι ο εγκέφαλος μας, αντιλαμβάνεται αυτό που θεωρούμε σαν ολοκληρωμένη και συντονισμένη εικόνα (πχ την εικόνα ενός αθλητή σε μια φάση του παιχνιδιού), σαν τρία διαφορετικά πράγματα και σε διαφορετικούς χρόνους.
Πρώτα αντιλαμβάνεται το χρώμα, αμέσως μετά την κίνηση, και στο τέλος την μορφή. Αυτό είναι συνταρακτικό, γιατί ενώ εμείς έχουμε την αίσθηση του ταυτόχρονου σε αυτό που βλέπουμε , στην πραγματικότητα το "τώρα" τεμαχίζεται σε τρεις διαφορετικές φάσεις.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συγκεκριμένη περιγραφή στο παρακάτω βιντεάκι (από το 8.22 περίπου)
https://www.youtube.com/watch?v=BEuNa1Vp_b0
Το παραθέτω γιατί ίσως έχουμε πια στα χέρια μας ένα επιστημονικό δεδομένο προς υπεράσπιση του μπλε πίνακα του Klein.
Μπορεί εμείς να μην είμαστε σε θέση να το κάνουμε, αλλά τι θα γινόταν αν κάποιος από μας μπορούσε να δει όχι την ολοκληρωμένη σκηνή στην οπτική του αντίληψη, αλλά το πρώτο κλάσμα της , που είναι μόνο χρώμα. Δεν θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση να αποτυπώσει τον κόσμο σε αυτή τη μοναδική χρονική στιγμή;
Νομίζω ότι δεν θα αφήναμε αυτό το πεδίο αδιερεύνητο, αν είμαστε πραγματικοί εξερευνητές, πραγματικοί καλλιτέχνες.
Να πούμε επιπλέον, ότι η επιστήμη ομοίως μας ενημερώνει ότι όταν ερχόμαστε στον κόσμο, ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί αρχικά το οπτικό ερέθισμα μόνο σαν χρώμα, και μετά σιγά σιγά, με τον χρόνο, προστίθενται η κίνηση και η μορφή.
Επομένως , θα μπορούσαμε να πούμε, ότι το να επιμείνεις μόνο στο χρώμα σαν καλλιτέχνης σημαίνει δυο πράγματα: ένα, ότι ερευνάς το τι σημαίνει "τώρα¨ σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της διάλεξης, και δεύτερον τι σημαίνει να κοιτάς για πρώτη φορά τον κόσμο.
Αν όλο αυτό είναι ένα ¨τίποτα¨ τότε μάλλον ¨κάτι¨ μας διαφεύγει.
