Ευχαριστώ για την απάντηση! Ενδιαφέρουσες πληροφορίες Ναι, και νομίζω ότι θα μετακινηθεί η "κατοικήσιμη ζώνη" και πιθανώς να μπορέσουν οι δορυφόροι αυτοί να φιλοξενήσουν ζωή. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και την ύπαρξη πόρων που είναι απαραίτητοι για τον άνθρωποGherschaagk έγραψε: ↑16 Ιουν 2023, 17:06Ο Ήλιος σε κάποια φάση, όταν θα τελειώσει το υδρογόνο του, θα αρχίσει να μεγαλώνει και θα καταβροχθίσει τον Ερμή, την Αφροδίτη και τη Γη. Όσο όμως μεγαλώνει θα γίνεται όλο πιο σκοτεινός. Κάποια στιγμή κάποιοι πρώην γήινοι ίσως να βλέπουν ένα αμυδρό φως στο ορίζοντα από κάποιον δορυφόρο του Κρόνου, το οποίο φως, σε βάθος χρόνου θα γίνεται όλο και πιο θαμπό. Ο Ήλιος έχει άλλα 4,5 δις χρόνια ζωής περίπου.
Θα εκραγεί ο Μπετελγκέζ;
Re: Θα εκραγεί ο Μπετελγκέζ;
ποταμοῖς τοῖς αὐτοῖς ἐμβαίνομέν τε καὶ οὐκ ἐμβαίνομεν, εἶμέν τε καὶ οὐκ εἶμεν.
Ρε παίδες τι λέτε;
Ένα άστρο σαν τον Μπετελγκέζ θέλει πολύ δουλειά και χρόνο για να εκραγεί...
Μπορεί να θέλει άλλα 100 χρόνια για να εκραγεί - μπορεί και 1000!!!
Συνήθως αυτά τα άστρα εκρήγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα - απλά δεν έχουμε το παρελθόν του άστρου...
.
Συνήθως αυτά τα άστρα εκρήγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα - απλά δεν έχουμε το παρελθόν του άστρου...
.
Bellum omnium contra omnes
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον...
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον...
do not answer!
- hellegennes
Αυτό ήταν κάτι διαφορετικό. Μιλάς για την μείωση της φωτεινότητας που παρατηρήθηκε μεταξύ 2019-2020 (μείωση της τάξης του 60%):Orion22 έγραψε: ↑16 Ιουν 2023, 17:02είχα διαβάσει για αυτό πριν 3-4 χρόνια αν θυμάμαι καλα, τότε το παρουσίαζαν σαν κάτι άμεσο
πέρσυ είχα διαβάσει διαψέυσεις στο arstechnica και σε άλλα, με αρκετα πιθανές εξηγήσεις για το "θάμπωμα"/"τρεμοπαιγμα"
ποιος ξέρει; μπορεί όντως να εξεράγει πριν από 600 χρόνια και να το δούμε συντομα στον ουράνιο θόλο μας

Αυτές είναι πραγματικές φωτογραφίες, ο Μπετελγκέζ είναι από τα λίγα άστρα που μπορούν να φωτογραφηθούν ως κάτι περισσότερο από μια κουκίδα επειδή είναι από τους πιο κοντινούς υπεργίγαντες. Είναι ξεκάθαρο από τις φωτογραφίες ότι κάτι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα του άστρου και η επικρατούσα άποψη είναι ότι επρόκειται περί υπερμαζικής απόσπασης υλικού, παρόμοια με τις στεμματικές εκρήξεις του Ήλιου, αλλά περίπου 400 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερης μάζας.
Κανείς αστροφυσικός δεν θεώρησε απ' αυτό το γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα του (του Μπετελγκέζ), τα μήντια το μετέφεραν έτσι. Η νέα αυτή έρευνα εξετάζει τους τακτούς κύκλους συστολής-διαστολής και προσπαθεί απ' αυτούς να συνάγει σε τι ποσοστό άνθρακα στον πυρήνα του άστρου αντιστοιχεί η περιοδικότητά τους. Είναι τελείως ξεχωριστό πράγμα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Ο Μπετελγκέζ κειται μακραν
- hellegennes
Δεν "λέμε", λέει η ομάδα που μελέτησε τους κύκλους του άστρου και βρήκε ότι είναι στο προτελευταίο στάδιο καύσης, προχωρημένο μάλιστα, ώστε η έκρηξη να επίκειται.OANNHSEA έγραψε: ↑16 Ιουν 2023, 17:33Ρε παίδες τι λέτε;
.
Η εκτίμηση που λες με βάση το παρελθόν του άστρου είναι πολύ πιο χοντρική γιατί απαιτεί να ξέρεις τις αρχικές συνθήκες: την αρχική μάζα και το έτος γέννησης, αμφότερα εκ των οποίων συνάγονται από τα χαρακτηριστικά του και έχουν μεγάλο περιθώριο λάθους στην εκτίμηση. Αν η μέθοδος της εν λόγω μελέτης είναι στέρεη, δίνει πολύ πιο ακριβείς εκτιμήσεις χωρίς να απαιτείται να γνωρίζουμε ακριβώς το ιστορικό του άστρου.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Εγκεφαλικό;hellegennes έγραψε: ↑16 Ιουν 2023, 14:47Tl;dr: Ο Μπετελγκέζ μπορεί να εκραξεί κάποια στιγμή στα επόμενα 100 χρόνια.
Αυτοί εδώ πάντως λένε το ανάποδο.hellegennes έγραψε: ↑16 Ιουν 2023, 14:47Στα αγγλικά προφέρεται Μπίτλτζους, που έδωσε στον Τιμ Μπάρτον την ιδέα για την ομώνυμη ταινία (Beetlejuice).
https://www.cloudynights.com/topic/4971 ... etelgeuse/
Άσχετο και επουσιώδες, απλά το βρήκα κάπου και το παραθέτω.
Μήτσε, από όσο είδα είναι γύρω στα 650 ΕΦ μακριά, έτσι; Αυτό δεν σημαίνει όυι ήδη έχει σκάσει;
Επίσης, κάπου πέτυχα έναν τύπο που λέει ότι σε 5-10 χρόνια θα ξανάρθει στα ίσα του το άστρο. Το έχεις δει αυτό;
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... 

- hellegennes
Δεν ξέρω τι λένε αυτοί, το OED λέει πάντως ότι το IPA του είναι [bɛtəldʒuːz] και [biːtəldʒuːz] που προφέρονται Μπέτλτζουζ και Μπίτλτζουζ αντίστοιχα κι αυτές είναι προφορές που εμφανίζονται ήδη από το 1800 (σύμφωνα με το λεξικό). Η τροπή του τελικού Ζ σε S είναι συχνή, μπορείς να την ακούσεις π.χ. από το Merriam-Webster:Isildur έγραψε: ↑16 Ιουν 2023, 23:45Αυτοί εδώ πάντως λένε το ανάποδο.hellegennes έγραψε: ↑16 Ιουν 2023, 14:47Στα αγγλικά προφέρεται Μπίτλτζους, που έδωσε στον Τιμ Μπάρτον την ιδέα για την ομώνυμη ταινία (Beetlejuice).
https://www.merriam-webster.com/dictionary/Betelgeuse
Το ανέφερα πως από την δική του σκοπιά μπορεί ήδη να μην υπάρχει, αλλά δεν έχει πολύ νόημα να μιλάμε γι' αυτό γιατί δεν είμαστε εκεί. Για εμάς, αν έχουν δίκιο οι συγγραφείς της μελέτης, θα σκάσει σε 10-100 χρόνια.
Το δεύτερο που λες δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει. Δεν έχει στραβώσει πουθενά για να έρθει στα ίσα του. Αν αναφέρεσαι κι εσύ στην μείωση φωτεινότητας του 2019-2020, το σχολίασα αμέσως πιο πίσω. Στα ίσα του είναι τώρα και δεν έχει σχέση με την παρούσα μελέτη, ήταν άλλο φαινόμενο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Δεν το βρίσκω ρε συ τώρα, άμα το βρω θα σου το δείξω, να δεις κι εσύ τι λέει κι αν είναι κάτι που στέκει ή τίποτα μαλακίες.hellegennes έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 00:15Δεν ξέρω τι λένε αυτοί, το OED λέει πάντως ότι το IPA του είναι [bɛtəldʒuːz] και [biːtəldʒuːz] που προφέρονται Μπέτλτζουζ και Μπίτλτζουζ αντίστοιχα κι αυτές είναι προφορές που εμφανίζονται ήδη από το 1800 (σύμφωνα με το λεξικό). Η τροπή του τελικού Ζ σε S είναι συχνή, μπορείς να την ακούσεις π.χ. από το Merriam-Webster:Isildur έγραψε: ↑16 Ιουν 2023, 23:45Αυτοί εδώ πάντως λένε το ανάποδο.hellegennes έγραψε: ↑16 Ιουν 2023, 14:47Στα αγγλικά προφέρεται Μπίτλτζους, που έδωσε στον Τιμ Μπάρτον την ιδέα για την ομώνυμη ταινία (Beetlejuice).
https://www.merriam-webster.com/dictionary/BetelgeuseΤο ανέφερα πως από την δική του σκοπιά μπορεί ήδη να μην υπάρχει, αλλά δεν έχει πολύ νόημα να μιλάμε γι' αυτό γιατί δεν είμαστε εκεί. Για εμάς, αν έχουν δίκιο οι συγγραφείς της μελέτης, θα σκάσει σε 10-100 χρόνια.
Το δεύτερο που λες δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει. Δεν έχει στραβώσει πουθενά για να έρθει στα ίσα του. Αν αναφέρεσαι κι εσύ στην μείωση φωτεινότητας του 2019-2020, το σχολίασα αμέσως πιο πίσω. Στα ίσα του είναι τώρα και δεν έχει σχέση με την παρούσα μελέτη, ήταν άλλο φαινόμενο.

- hellegennes
Για τίποτα μαλακίες το κόβω έτσι όπως το διαβάζω.Isildur έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 07:01Δεν το βρίσκω ρε συ τώρα, άμα το βρω θα σου το δείξω, να δεις κι εσύ τι λέει κι αν είναι κάτι που στέκει ή τίποτα μαλακίες.hellegennes έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 00:15Το δεύτερο που λες δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει. Δεν έχει στραβώσει πουθενά για να έρθει στα ίσα του. Αν αναφέρεσαι κι εσύ στην μείωση φωτεινότητας του 2019-2020, το σχολίασα αμέσως πιο πίσω. Στα ίσα του είναι τώρα και δεν έχει σχέση με την παρούσα μελέτη, ήταν άλλο φαινόμενο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Αααα, καλά που μου το θύμισες. Είχα ξεχάσει να το ψάξω όταν κάθισα στο pc.hellegennes έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 14:06Για τίποτα μαλακίες το κόβω έτσι όπως το διαβάζω.Isildur έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 07:01Δεν το βρίσκω ρε συ τώρα, άμα το βρω θα σου το δείξω, να δεις κι εσύ τι λέει κι αν είναι κάτι που στέκει ή τίποτα μαλακίες.hellegennes έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 00:15Το δεύτερο που λες δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει. Δεν έχει στραβώσει πουθενά για να έρθει στα ίσα του. Αν αναφέρεσαι κι εσύ στην μείωση φωτεινότητας του 2019-2020, το σχολίασα αμέσως πιο πίσω. Στα ίσα του είναι τώρα και δεν έχει σχέση με την παρούσα μελέτη, ήταν άλλο φαινόμενο.
Κάτσε να το βρω, να σου το δείξω και κρίνεις εσύ (εγώ δεν τα έχω με τις λεπτομέρειες στο θέμα, κάποιες πολύυυυ γενικές γνώσεις έχω μόνο, ό,τι έχω μάθει κατά καιρούς από 'δω κι από 'κει).

Δεν το βρίσκω, γαμώ το search μου...hellegennes έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 14:06Για τίποτα μαλακίες το κόβω έτσι όπως το διαβάζω.Isildur έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 07:01Δεν το βρίσκω ρε συ τώρα, άμα το βρω θα σου το δείξω, να δεις κι εσύ τι λέει κι αν είναι κάτι που στέκει ή τίποτα μαλακίες.hellegennes έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 00:15Το δεύτερο που λες δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει. Δεν έχει στραβώσει πουθενά για να έρθει στα ίσα του. Αν αναφέρεσαι κι εσύ στην μείωση φωτεινότητας του 2019-2020, το σχολίασα αμέσως πιο πίσω. Στα ίσα του είναι τώρα και δεν έχει σχέση με την παρούσα μελέτη, ήταν άλλο φαινόμενο.
Χθες που έψαχνα για την προφορά του, βρήκα κάπου ένα άρθρο που έλεγε (πάνω-κάτω) αυτά που είπες κι εσύ για την ανωμαλία των προηγούμενων ετών στην φωτεινότητά του και έλεγε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα και πως σε 5 με 10 χρόνια περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ότι δεν πρόκειται να έχουμε σύντομα έκρηξη. Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων...

- hellegennes
Αν έλεγε αυτό είναι ασυναρτησίες. Η ανωμαλία στην φωτεινότητά του ήταν ένα μοναδικό συμβάν, μια μαζική απόσπαση που δεν αναμένεται να ξανασυμβεί σύντομα και δεν έχει να κάνει με την σταθερότητα του άστρου. Τέτοιου είδους ξεσπάσματα δεν είναι καλά μελετημένα γιατί δεν έχουμε αρκετούς υπεργίγαντες σε κοντινή απόσταση για να τους μελετήσουμε. Σύσσωμη πάντως η αστρονομική κοινότητα θεώρησε από την αρχή ότι γίναμε μάρτυρες ενός σπάνιου γεγονότος εξαιρετικά μεγάλης ατμοσφαιρικής εκπομπής. Αυτήν την στιγμή είναι στην φυσιολογική του κατάσταση. Κανείς δεν θεώρησε ότι αυτό το γεγονός είναι προπομπός σουπερνόβα.Isildur έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 14:24Δεν το βρίσκω, γαμώ το search μου...
Χθες που έψαχνα για την προφορά του, βρήκα κάπου ένα άρθρο που έλεγε (πάνω-κάτω) αυτά που είπες κι εσύ για την ανωμαλία των προηγούμενων ετών στην φωτεινότητά του και έλεγε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα και πως σε 5 με 10 χρόνια περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ότι δεν πρόκειται να έχουμε σύντομα έκρηξη. Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων...
Η μελέτη που αναφέρω στην αρχική δημοσίευση πραγματεύεται κάτι διαφορετικό. Λέει ότι ο Μπετελγκέζ ίσως βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο καύσης άνθρακα, που προηγείται της πυρηνικής κατάρρευσης. Αυτό το συνάγουν από την διάρκεια των τακτών κύκλων συστολοδιαστολής του άστρου.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, μάλιστα. ΟΚ, σου είπα, δεν το ξέρω το θέμα. Απλά ανέφερα κάτι που είδα αλλά δεν μπορώ να το βρω γμτ για να το δεις κι εσύ και να καταλάβεις τι ακριβώς έλεγε (το θυμάμαι στο περίπου).hellegennes έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 14:31Αν έλεγε αυτό είναι ασυναρτησίες. Η ανωμαλία στην φωτεινότητά του ήταν ένα μοναδικό συμβάν, μια μαζική απόσπαση που δεν αναμένεται να ξανασυμβεί σύντομα και δεν έχει να κάνει με την σταθερότητα του άστρου. Τέτοιου είδους ξεσπάσματα δεν είναι καλά μελετημένα γιατί δεν έχουμε αρκετούς υπεργίγαντες σε κοντινή απόσταση για να τους μελετήσουμε. Σύσσωμη πάντως η αστρονομική κοινότητα θεώρησε από την αρχή ότι γίναμε μάρτυρες ενός σπάνιου γεγονότος εξαιρετικά μεγάλης ατμοσφαιρικής εκπομπής. Αυτήν την στιγμή είναι στην φυσιολογική του κατάσταση. Κανείς δεν θεώρησε ότι αυτό το γεγονός είναι προπομπός σουπερνόβα.Isildur έγραψε: ↑17 Ιουν 2023, 14:24Δεν το βρίσκω, γαμώ το search μου...
Η μελέτη που αναφέρω στην αρχική δημοσίευση πραγματεύεται κάτι διαφορετικό. Λέει ότι ο Μπετελγκέζ ίσως βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο καύσης άνθρακα, που προηγείται της πυρηνικής κατάρρευσης. Αυτό το συνάγουν από την διάρκεια των τακτών κύκλων συστολοδιαστολής του άστρου.

Ο Μπετελγκεζ είναι 640 έτη φωτός μακριά
Μπορεί δηλαδή τώρα που μιλάμε να είναι ένα μπαχαλο ο αστήρ
Μπορεί δηλαδή τώρα που μιλάμε να είναι ένα μπαχαλο ο αστήρ