Georgiy Dimitrov ☭

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Sol

Georgiy Dimitrov ☭

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sol » 02 Ιούλ 2023, 12:37

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι

Τέμπη: Το πένθος είναι ταξικό και του λαού μαράζι

Άβαταρ μέλους
Golden Age

Re: Georgiy Dimitrov ☭

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 02 Ιούλ 2023, 13:23

Με τους "Σλαβομακεδόνες" της Βουλγαρίας πως τα πήγαινε;

Άβαταρ μέλους
Sol

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sol » 02 Ιούλ 2023, 14:32

Ο Γκεόργκι Δημητρώφ (1882 - 1949) υπήρξε στέλεχος του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Παιδί εργατικής οικογένειας από τη νοτιοδυτική Βουλγαρία, δούλεψε ως στοιχειοθέτης σε τυπογραφείο και αναδείχθηκε σε συνδικαλιστής ηγέτης. Εντάχθηκε στο Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα το 1902 και προσχώρησε στην επαναστατική - μαρξιστική πτέρυγά του με επικεφαλής τον Ντίμιταρ Μπλαγκόεφ, τους λεγόμενους «στενούς σοσιαλιστές». Το 1903, οι «στενοί σοσιαλιστές» δημιούργησαν ξεχωριστό κόμμα.

Το 1915 ως εκλεγμένος βουλευτής στο κοινοβούλιο αντιτάχθηκε στην ψήφιση των πολεμικών πιστώσεων. Γι' αυτό το λόγο φυλακίστηκε μέχρι το 1917. Το 1919 το κόμμα των «στενών σοσιαλιστών» μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας και εντάσσεται στην Κομμουνιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της δικτατορίας του Τσάνκοφ στη Βουλγαρία, ο Γκ. Δημητρώφ διέφυγε στο εξωτερικό, ενώ καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο.

Εμεινε στη Σοβιετική Ενωση μέχρι το 1929. Στη συνέχεια, ταξίδεψε στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα και ανέλαβε ευθύνη στο Κεντροευρωπαϊκό τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 02 Ιούλ 2023, 14:42

.
Το τσιμπούκ ογλάν του μακελάρη Στάλιν.
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Sol

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sol » 02 Ιούλ 2023, 16:03

Ο Γκ. Δημητρώφ αναδείχθηκε το 1934 σε Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς μέχρι και την αυτοδιάλυσή της το 1943. Από αυτήν τη θέση πρωτοστάτησε στην πολιτική γραμμή της Διεθνούς, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το 7ο Συνέδριο.

Το 1944, μετά από 22 χρόνια εξορίας, επέστρεψε στη Βουλγαρία. Ηγήθηκε του ΚΚ Βουλγαρίας ως Γενικός Γραμματέας και της εγκαθίδρυσης της σοσιαλιστικής εξουσίας στη χώρα. Πέθανε τον Ιούλη του 1949.

Ο εμπρησμός τους Ράιχσταγκ (γερμανικό κοινοβούλιο) έγινε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Μάρτη του 1933. Ηδη, από τις 30 Γενάρη, ο Χίτλερ είχε διοριστεί καγκελάριος από τον Πρόεδρο Χίντεμπουργκ και με τις ευλογίες του γερμανικού κεφαλαίου. Η ναζιστική κυβέρνηση υποστήριξε πως ο εμπρησμός ήταν μέρος σχεδίου «κομμουνιστικής εξέγερσης» και έτσι πέρασε σε μια ανελέητη ανοιχτή επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές με συλλήψεις στελεχών και μελών του ΚΚ ανάμεσά τους και του ηγέτη του Ερνστ Τέλμαν.

Άβαταρ μέλους
Japetus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus » 02 Ιούλ 2023, 21:43

Τον είχα επισκεφτεί τον μπαγάσα στο μαυσωλείο του, ούτε κοκκαλάκι από τη μούμια του και ούτε πετραδάκι από το κτίριο δεν έμεινε μετά...

Άβαταρ μέλους
Sol

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sol » 02 Ιούλ 2023, 22:05

Japetus έγραψε:
02 Ιούλ 2023, 21:43
Τον είχα επισκεφτεί τον μπαγάσα στο μαυσωλείο του, ούτε κοκκαλάκι από τη μούμια του και ούτε πετραδάκι από το κτίριο δεν έμεινε μετά...
πότε πήγες;

Άβαταρ μέλους
Japetus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus » 02 Ιούλ 2023, 22:36

Sol έγραψε:
02 Ιούλ 2023, 22:05
Japetus έγραψε:
02 Ιούλ 2023, 21:43
πότε πήγες;
Δεκαετία 80, πιτσιρικάς ήμουνα. Μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει στα παιδικά μου μάτια, μακάβριο, απόκοσμο...
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Sol

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sol » 02 Ιούλ 2023, 22:56

Η δίκη της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λιψίας. Ξεκίνησε στις 21 Σεπτέμβρη του 1933, στο IV Ποινικό Δικαστήριο του Ράιχ και ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Οπως αποδείχθηκε, ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ αποτέλεσε οργανωμένη προβοκάτσια των ναζί, με στόχο να ενοχοποιήσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας και την Κομμουνιστική Διεθνή. Το κατηγορητήριο της δίκης κατέρρευσε και οι ναζιστικές αρχές υποχρεώθηκαν να αφήσουν τον Δημητρώφ και τους συντρόφους του ελεύθερους να φύγουν για την ΕΣΣΔ.

Άβαταρ μέλους
dtri2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dtri2020 » 02 Ιούλ 2023, 22:59

Sol έγραψε:
02 Ιούλ 2023, 22:56
Εξήγησε μας σύντροφε για ποιόν ακριβώς λόγο θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα έργα και οι ημέρες του συγκεκριμένου κομμουνιστή χασάπη;
dtrimedia: Σύντομα κοντά σας!

Άβαταρ μέλους
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ » 02 Ιούλ 2023, 23:00

σ'αυτόν αναφέρεται το τραγούδι μαύρα κοράκια;
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης

Άβαταρ μέλους
Golden Age

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 02 Ιούλ 2023, 23:00

Sol έγραψε:
Το κατηγορητήριο της δίκης κατέρρευσε και οι ναζιστικές αρχές υποχρεώθηκαν να αφήσουν τον Δημητρώφ και τους συντρόφους του ελεύθερους να φύγουν για την ΕΣΣΔ.

Στα πλαίσια του συμφώνου Μολότωφ - Ρίμπετροπ έφυγε για την ΕΣΣΔ.

Άβαταρ μέλους
Sol

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sol » 02 Ιούλ 2023, 23:02

Αποσπάσματα από την απολογία του Δημητρώφ:

Δημητρώφ: Αναγνωρίζω ότι μιλώ απότομα και σκληρά. Ο αγώνας μου και η ζωή μου επίσης ήταν απότομη και σκληρή. Η γλώσσα μου όμως είναι γλώσσα ειλικρινής και άδολη. Συνηθίζω να λέω τα πράγματα με τ' όνομά τους.

Δεν είμαι δικηγόρος που από υποχρέωση υπερασπίζεται τον πελάτη του.

Υπερασπίζομαι τον εαυτό μου σαν κατηγορούμενος κομμουνιστής.

Υπερασπίζομαι την ίδια μου την κομμουνιστική, επαναστατική τιμή.

Υπερασπίζομαι τις δικές μου ιδέες, τις δικές μου κομμουνιστικές πεποιθήσεις.

Υπερασπίζομαι το νόημα και το περιεχόμενο της ζωής μου.

Να γιατί καθετί που λέω στο δικαστήριο είναι αίμα από το αίμα μου και σάρκα από τη σάρκα μου.

Κάθε λέξη είναι έκφραση της πιο βαθιάς μου αγανάκτησης ενάντια στην άδικη κατηγορία, ενάντια στο γεγονός ότι ένα τέτοιο αντικομμουνιστικό έγκλημα προσάπτεται στους κομμουνιστές.

Συχνά μ' έψεξαν για το ότι δεν παίρνω στα σοβαρά την ανώτατη γερμανική Δικαιοσύνη. Αυτό δεν είναι καθόλου σωστό.

Είναι αλήθεια ότι για μένα σαν κομμουνιστή ανώτατος νόμος είναι το Πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ανώτατο δικαστήριο, είναι η Επιτροπή Ελέγχου της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Αλλά για μένα σαν κατηγορούμενος, το Δικαστήριο του Ράιχ είναι μια δικαστική αρχή που πρέπει να την παίρνω σοβαρά υπόψη.

Οχι μόνο γιατί τα μέλη αυτού του δικαστηρίου είναι πέρα για πέρα αρμόδια, αλλά και γιατί αποτελεί έναν πολύ σπουδαίο τροχό της κρατικής εξουσίας, της κοινωνικής τάξης που κυριαρχεί εδώ, γιατί είναι μια δικαστική αρχή που μπορεί οριστικά και αμετάκλητα να απαγγείλει την εσχάτη των ποινών. Εγώ μπορώ να δηλώσω με ήσυχη τη συνείδησή μου ότι μπροστά στο δικαστήριο, άρα και μπροστά στην κοινή γνώμη, σε όλα τα ζητήματα έλεγα μόνο την αλήθεια. Σε ό,τι αφορά το κόμμα μου, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση παρανομίας, αρνούμαι να δώσω τα όποια αποδειχτικά στοιχεία. Εγώ πάντα μιλούσα σοβαρά και με το αίσθημα της πιο βαθιάς πεποίθησης.

Άβαταρ μέλους
Sol

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sol » 02 Ιούλ 2023, 23:03

dtri2020 έγραψε:
02 Ιούλ 2023, 22:59
Sol έγραψε:
Εξήγησε μας σύντροφε για ποιόν ακριβώς λόγο θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα έργα και οι ημέρες του συγκεκριμένου κομμουνιστή χασάπη;
Αν δεν σε ενδιαφέρει μην ασχολείσαι, μπορείς να ασχοληθείς με ριαλιτυ τηλεοπτικά αν σε ενδιαφέρουν.

Άβαταρ μέλους
dtri2020

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dtri2020 » 02 Ιούλ 2023, 23:05

Sol έγραψε:
02 Ιούλ 2023, 23:03
dtri2020 έγραψε:
02 Ιούλ 2023, 22:59
Sol έγραψε:
Αν δεν σε ενδιαφέρει μην ασχολείσαι, μπορείς να ασχοληθείς με ριαλιτυ τηλεοπτικά αν σε ενδιαφέρουν.
Εντάξει,αλλά μπορείς να μας πεις με λίγα λόγια σε τι ακριβώς μας είναι χρήσιμη η γνώση για τον συγκεκριμένο κομμουνιστή χασάπη.

Με δικά σου απλά λόγια, κάνε μας μια περίληψη.
dtrimedia: Σύντομα κοντά σας!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών