Είναι ο συνδυασμός του μελανιού και του χαρτιού, αμφότερα φθηνά. Έχω τέτοιες αποδείξεις πολύ πιο πρόσφατες και δεν φαίνονται καθόλου το ίδιο.enaon έγραψε: ↑08 Ιούλ 2023, 23:30γιατί ομως να ξεθωριαζει το τυπωμένο, δεν ειναι θερμικο χαρτί. Βαζανε φθηνό μελάνι;hellegennes έγραψε: ↑08 Ιούλ 2023, 23:23Δεν λέω μόνο για το χειρόγραφο κομμάτι, λέω πρωτίστως για το εκτυπωμένο.
Ευρώ ή δραχμή????
- hellegennes
Re: Ευρώ ή δραχμή????
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
οκ, εχω και εγω παλια χειρόγραφα, το στυλό μια χαρά ειναι νομιζω. Στην ουσία πάντως δεν ειναι περίεργο που ακόμα κανουμε μετατροπή ευρώ δραχμων στο 340, οταν το ενα ευρώ εχει παει στο 1.5; Περα δηλαδή απο τον πληθωρισμό που ειχαμε το 80;hellegennes έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 00:43Είναι ο συνδυασμός του μελανιού και του χαρτιού, αμφότερα φθηνά. Έχω τέτοιες αποδείξεις πολύ πιο πρόσφατες και δεν φαίνονται καθόλου το ίδιο.
1100 ευρώ σημερινά ειναι οι 11χιλ δραχμές του 78, ο σιδ τα βγαζει 30 ευρώ και κοροιδεύει, πως γίνεται ρε γαμωτο;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος enaon την 09 Ιούλ 2023, 01:50, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
- taxalata xalasa
1975 ―> κατωτατος μισθος ημερας 150 δραχμες..............τιμη ουζο με μεζε 5 δραχμες
2022 ―> κατωτατος μισθος ημερας 24 ευρω..............τιμη ουζο με μεζε 5 ευρω.
χοντρικα 6 φορες κατω η αγοραστικη δυναμη του μισθου... με το ευρω...
οχι οτι θελω δραχμη... 15 ευρω την ωρα θελω... να ξηγιομαστε...

πηγη...

2022 ―> κατωτατος μισθος ημερας 24 ευρω..............τιμη ουζο με μεζε 5 ευρω.
χοντρικα 6 φορες κατω η αγοραστικη δυναμη του μισθου... με το ευρω...
οχι οτι θελω δραχμη... 15 ευρω την ωρα θελω... να ξηγιομαστε...

πηγη...

Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Ασυναρτησίες, που μερικώς μπορεί να ίσχυσαν για λίγο στα 70'ς.Ερμής έγραψε: ↑08 Ιούλ 2023, 18:41Πιστεύουν οι καθυστερημένοι δραχμολαγνοι πως αν είχαμε δραχμή τώρα, η κόκα κόλα θα έκανε 100φραγκα και θα έπαιρναν μισθό τρακοσα καφετιά. Για τόσο ζουδια μιλάμε. Ότι τα αγαθά θα είχαν τιμές 80και οι μισθοί θα ήταν σε επίπεδα 2005
Ξεχνάνε που με δραχμή για να πάρεις τηλεόραση έβαζες βύσμα στη τράπεζα για να πάρεις δάνειο και κωλογλειφαν τον κάθε πιατα ελληνοαμερικανο να τους την πάρει από τις ΕΠΑ και μετά να λαδωσουν τον τελώνη μπας και δουν το λούνα παρκ στο σπίτι τους και όχι στης θείας Ζηνοβίας
Όχι τίποτα άλλο, αλλά άθελα σου δίνεις πάτημα στους δραχμολάγνους να πουν τα δικά τους αντί να στοχεύσεις σωστά.
Η πρώτη γκάφα σου, έγκειται στο ότι αναφέρεσαι σε είδη τεχνολογίας.
Επί ευρώ, το 2003, ένας σκληρός δίσκος 40 gb έκανε 70 ευρώ.
Επί ευρώ, με σταθερό πληθωρισμό, πλην τελευταίας διετίας, ένας σκληρός δίσκος ssd 1 ΤΒ κοστίζει λιγότερο και από 70 ευρώ.
Το ίδιο ισχυρό νόμισμα, τι άλλαξε; Η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Το ίδιο και με τα κινητά.
Κάπου το 2006-07, είχα πάρει ένα Sony Ericsson K550. Θαρρώ 150-200 ευρώ.
Με τα ίδια χρήματα δέκα χρόνια μετά, έβρισκες smartphone που έκανε δεκαπλάσια πράγματα.
Το νόμισμα δεν άλλαξε, διαφοροποιήθηκε η τεχνολογική εξέλιξη.
Αλλά και επί δραχμής, ο πρώτος υπολογιστής που πήρα με επεξεργαστή Ιntel 80386, κόστισε γύρω στις 200 χιλιάδες δραχμές και ήταν φθηνότερος από προγενέστερες τεχνολογίες.
Συμπέρασμα:
Kαι με το ισχυρό νόμισμα, οι τιμές έπεφταν αρκετά ενώ αρχικώς ήταν υψηλές, λόγω τεχνολογικής εξέλιξης.
Η δεύτερη γκάφα, αφορά την δήθεν δυσκολία του να αγοράσει κάποιος τηλεόραση ή βίντεο
Ας δούμε τα στοιχεία:

Μάλιστα, στα 80'ς κάθε χρόνο αγοράζονταν πάνω από 100 χιλιάδες έγχρωμες τηλεοράσεις.
Επίσης, στην Ελλάδα κυριάρχησε πολύ και το video. Κόστιζε η συσκεύη περί τις 200-250 χιλιάδες ευρώ αλλά έβγαινε πιο φθηνά από τον κινηματογράφο.

Εγώ εκεί στο δεύτερο μισό των 80'ς απόλαυσα το παρακάτω βίντεο

Συμπέρασμα:
Η κατανάλωση και η αγορά τηλεοράσεων και βίντεο ήταν μεγάλη, παρά δε τους δασμούς. Και προφανώς δεν είχαν όλοι αυτοί δυνατότητα ή ανάγκη για δάνεια ή ρουσφέτια για να προβούν σε τέτοιο εγχείρημα
Η τρίτη γκάφα σου, αφορά το ότι πολλά είδη τεχνολογίας ήταν ακριβά επειδή το κράτος έβαζε υψηλούς δασμούς και όχι άμεσα λόγω νομίσματος.
Δηλαδή ήταν πολιτική απόφαση.
Εν ολίγοις, ενώ το βίντεο το 1985 μπορούσε να αγοραστεί με 100 χιλιάδες ή 120 χιλιάδες δραχμές με μικρούς δασμούς, αγοραζόταν με 200-250 χιλιάδες δραχμές καθώς δασμοί-φόροι ήταν πολύ μεγαλύτεροι.
Συμπέρασμα:
Θεωρητικά τώρα που μιλάμε, αν άλλαζαν οι κανονισμοί και έβαζε το ελληνικό δημόσιο δασμούς στα κινητά τηλέφωνα 100%, τότε ένα κινητό 500 ευρώ θα κόστιζε 1000 ευρώ.
Ισχυρό νόμισμα, μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη, αλλά τεχνητά μια πολιτική απόφαση αυξάνει την τιμή.
Επιγραμματικά, όσα έγραψες αποδομήθηκαν.
Αλλά είναι τα αντεπιχειρήματα για τη δραχμή και δεν αφορούν το παρελθόν, αλλά ότι δεν γίνεται να επιστρέψει ένα κράτος σε εθνικό νόμισμα χωρίς να επέλθει μεγάλη ζημιά.
Αυτό ισχύει και για την Γερμανία, την Ιταλία...
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"
Αυτό με τα τσιγάρα πρέπει να ίσχυε στα 60'ς άντε και αρχές 70'ς.Kauldron έγραψε: ↑08 Ιούλ 2023, 23:41Όπως είπε και ο Χέλης, και σήμερα ισχύει αυτό. Και έχουμε και παράτυπα τσιγάρα.Sid Vicious έγραψε: ↑08 Ιούλ 2023, 22:29Τρελη ευημερια τι να σε πω, για αυτο και τα περιπτερα και ψιλικα πουλουσαν και χυμα τσιγαρα με το κομματι
Στα 80'ς εγώ δεν το είδα, μάλιστα το έμαθα από διηγήσεις μεγαλύτερων ηλικιών για παλαιότερες περιόδους.
Επίσης, ξανασυνέβη ως μόδα με τα μνημόνια, κάπου εκεί στο 2010-11.
Ίσως όχι σε πολλές περιπτώσεις και λόγω του ότι δεν πρέπει να είναι ή να ήταν νόμιμο.
Πάντως, στα 80'ς και 90'ς δεν υφίστατο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αρχέλαος την 09 Ιούλ 2023, 02:07, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"
Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονταν με αξιοζήλευτο ρυθμό.Awesomatic έγραψε: ↑08 Ιούλ 2023, 15:011978 και δραχμή; Τότε ο πληθωρισμός χτυπούσε 20-25% κάθε χρονο για την επόμενη δεκαετία και βάλε.
Το ίδιο ονομαστικό ποσό σε δραχμή σε δέκα χρόνια είχε χάσει τεράστια αξία σε σχέση με το πόσο έχει χάσει το ευρώ μέσα σε δέκα χρόνια. Γι αυτό ο κόσμος δεν κρατούσε μεγάλα ποσά σε μετρητά και τα έχωνε όπου μπορούσε (κυρίως στο εθνικό μας κόμπλεξ, ακίνητα) για να προλάβει να μην χάσουν την αξία τους.
Παραθέτω το εξής:

Εγώ δε το είχα δεί ποτέ, αλλά προσωπικά δε καπνίζω ούτε κάπνιζα, οπότε δεν είχα τρόπο να γνωρίζω.Αρχέλαος έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 01:59Αυτό με τα τσιγάρα πρέπει να ίσχυε στα 60'ς άντε και αρχές 70'ς.Kauldron έγραψε: ↑08 Ιούλ 2023, 23:41Όπως είπε και ο Χέλης, και σήμερα ισχύει αυτό. Και έχουμε και παράτυπα τσιγάρα.Sid Vicious έγραψε: ↑08 Ιούλ 2023, 22:29
Τρελη ευημερια τι να σε πω, για αυτο και τα περιπτερα και ψιλικα πουλουσαν και χυμα τσιγαρα με το κομματι
Στα 80'ς εγώ δεν το είδα, μάλιστα το έμαθα από διηγήσεις μεγαλύτερων ηλικιών για παλαιότερες περιόδους.
Επίσης, ξανασυνέβη ως μόδα με τα μνημόνια.
- Sid Vicious
Βεβαιως και ισχυε στα 80ς, τα πρωτα μας τσιγαρα ετσι τα παιρναμεΑρχέλαος έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 01:59Αυτό με τα τσιγάρα πρέπει να ίσχυε στα 60'ς άντε και αρχές 70'ς.Kauldron έγραψε: ↑08 Ιούλ 2023, 23:41Όπως είπε και ο Χέλης, και σήμερα ισχύει αυτό. Και έχουμε και παράτυπα τσιγάρα.Sid Vicious έγραψε: ↑08 Ιούλ 2023, 22:29
Τρελη ευημερια τι να σε πω, για αυτο και τα περιπτερα και ψιλικα πουλουσαν και χυμα τσιγαρα με το κομματι
Επίσης, ξανασυνέβη ως μόδα με τα μνημόνια, κάπου εκεί στο 2010-11.
Ίσως όχι σε πολλές περιπτώσεις και λόγω του ότι δεν πρέπει να είναι ή να ήταν νόμιμο.
Πάντως, στα 80'ς και 90'ς δεν υφίστατο.
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
Ο βασικος λογος που χρεωκοπησε η Ελλαδα ηταν επειδη το ελλειμμα του 2009 ξεπερνουσε το οριο που ειχαν θεσει τα κριτηρια του Μααστριχτ που μας τα φορεσαν σαμαρι μαζι με το ευρω. Αν ειμασταν εκτος ευρω οπως πιχι η Τουρκια δεν θα ετιθετο θεμα χρεωκοπιας με τετοιο ελλειμμα. Για τον ιδιο λογο ξεκινησαν τα μνημονια, το Μααστριχτ προεβλεπε δημοσιονομικους κανονες συμμορφωσης σε χωρες με υψηλο ελλειμμα η υψηλο χρεος προς ΑΕΠ.
.
.
Σήμερα δεν μπορώ να χτυπήσω γκόμενα ούτε με βαριοπούλα

αυτά είναι τα χάλια του €.
Πάνος Σκουρλέτης
- taxalata xalasa
Αι γκόμεναι θέλουν ώριμους άνδρες και όχι τζόβενα σαν τον αποπάνω.
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
Τσακάλι ο μπαγάσας. Αμέσως το έπιασε το υπονοούμενο!taxalata xalasa έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 08:24Αι γκόμεναι θέλουν ώριμους άνδρες και όχι τζόβενα σαν τον αποπάνω.
IQ τουλάχιστον διψήφιο.
Πάνος Σκουρλέτης
Εγώ θυμάμαι πριν το 2000 έμπαινα στο σούπερμαρκετ με ένα χιλιάρικο σε δραχμές κι έπαιρνα ένα μπουκάλι αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μια μεγάλη κοκακόλα, μια συσκευασία ανταλλάκτικά ξυραφάκια, δυο γιαούρτια 1,5% του ενός κιλού, μια συσκευασμένη φέτα Δωδώνη του κιλού, δυο πακέτα γκούντα σε φέτες και τρεις συσκευασίες μπέικον. Μετά βάλανε κάμερες.
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... 

Μα αυτό είναι κλοπήIsildur έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 09:09Εγώ θυμάμαι πριν το 2000 έμπαινα στο σούπερμαρκετ με ένα χιλιάρικο σε δραχμές κι έπαιρνα ένα μπουκάλι αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μια μεγάλη κοκακόλα, μια συσκευασία ανταλλάκτικά ξυραφάκια, δυο γιαούρτια 1,5% του ενός κιλού, μια συσκευασμένη φέτα Δωδώνη του κιλού, δυο πακέτα γκούντα σε φέτες και τρεις συσκευασίες μπέικον. Μετά βάλανε κάμερες.

Πάνος Σκουρλέτης
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 143 Απαντήσεις
- 3355 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από axilmar
21 Φεβ 2024, 11:29
-
-
Νέα δημοσίευση Πουτιν: Η Ελλαδα υποτάχθηκε στις Βρυξελλες. Η Δραχμη θα την ειχε σωσει
από George_V » 13 Νοέμ 2024, 16:09 » σε Διεθνής πολιτική - 158 Απαντήσεις
- 3046 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από nemo
14 Ιαν 2025, 16:15
-
-
- 3 Απαντήσεις
- 977 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ασέβαστος
03 Νοέμ 2023, 19:25