vag_el έγραψε: ↑11 Ιούλ 2023, 15:56
Isildur έγραψε: ↑11 Ιούλ 2023, 15:49
vag_el έγραψε: ↑11 Ιούλ 2023, 15:30
Αν θυμάμαι καλά,ήταν 2ετί συνεργασίας (Συνασπισμός) μεταξύ 3 κομμάτων και Πρωθυπουργό τον Παπαδήμα.Αλλά αυτό είναι συνεργασία και όχι μόνο του το ΚΚΕ.Δεν το μετράμε γιατί δεν εφαρμόζει το προγραμμά του.Η ''πρώτη φορά'' αριστερά του Τσίπρα ,απο κάποιους προσμετριέται ως Κυβέρνηση που εφαρμοζει το πρόγραμμάτ ης?Γιατί?Αφου εφερε μνομόνια ,η ΕΚΤ κυβερνουσε.Δεν ξέρω ,ό,τι του φανεί του Λολοστεφανή ,ό,τι θέλει ο καθένας πιστεύει και ό,τι τον συμφέρει.Εγώ προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής
Μα, κι εγώ αυτό σου είπα. Ότι η κυβέρνηση συνεργασίας προφανώς και δεν μετράει.
Κατά τ' άλλα, να με συγχωρέσεις, αλλά όταν οι αριστεροί του τόπου στήνουν γλέντια για τις "πρώτες φορές αριστερά" (δις μάλιστα, μία το 1981 και μία το 2015), δεν φταίει κανείς αν τελικά η αριστερά που κλήθηκε να κυβερνήσει δεν ήταν και τόσο αριστερά όσο την περιμένανε οι αριστεροί. Γιατί δηλαδή να μην σκεφτώ εγώ ο καχύποπτος, ότι
αυτή είναι η αριστερά του τόπου και να θέλω κι άλλα αριστερά πειράματα μέχρι να το πετύχουμε;
Απλώς συμφώνησα με τα προγεγραμμένα σου.Οκ αλλά το 81 αν δεν κάνω λάθος βγήκε το ΠΑΣΟΚ και όχι το ΚΚΕ.Διεψευσέ με αν λανθάνω.Δεν έχει Κυβερνήσει ποτέ.
Μα αυτό σου λέω ,ότι δηλαδή το 2015 τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε το πρόγραμμά του.Στο ξαναείπα παραπάνω.Anyway και δε νομίζω να κατέστρεψε την Ελλάδα η 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ.Ας είμαστε μετριοπαθείς πραγματιστές.
Ναι βρε, πρόσεξε λίγο τι είπα και πάνω σε τι το είπα. Το ΚΚΕ όντως δεν κυβέρνησε ποτέ, δεκτόν. Οπότε όντως δεν ξέρουμε και πώς θα ήταν μια "πραγματικά" (υπάρχει λόγος για τα εισαγωγικά) αριστερή διακυβέρνηση της χώρας. Δεκτόν ως εδώ.
Υπάρχει μια τάση στον αριστερό χώρο, να λέει "όχι παιδιά, το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αριστερά, το είδαμε πώς κυβέρνησε και τι πρόγραμμα εφάρμοσε άσχετα τι υποσχόταν αρχικά". Το ίδιο πάνω-κάτω ακούμε και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και ίσως για διαφορετικούς λόγους (πχ αυτό που λες, ότι δεν μπορέσανε να εφαρμόσουν την αριστερή τους ατζέντα, όχι ότι δεν θέλανε όπως με το ΠΑΣΟΚ).
Και στις δυο περιπτώσεις όμως, με το που κέρδισαν τις εκλογές, όλος ο αριστερός κόσμος ζητωκραύγαζε και γλεντούσε για μέρες επειδή είχαμε για "πρώτη φορά αριστερά" στον τόπο. Το '81 πχ το ΚΚΕ έκανε πάρτυ κι ο Ριζοσπάστης έβγαζε θριαμβευτικά πρωτοσέλιδα το πρώτο διάστημα.
Και στις δυο περιπτώσεις, τελικά οι τύποι τα κάνανε σκατά. Δεν εννοώ αυτό που λες, ότι κατέστρεψαν τη χώρα ή κάτι τέτοιο, εννοώ ότι τα κάνανε σκατά ως προς την εφαρμογή μιας αριστερής πολιτικής, κάτι που πρακτικά δεν έγινε ποτέ (εκτός από κάποιες πινελιές και πασαλείματα εδώ κι εκεί, για να δικαιολογήσουν το αριστερό προφίλ τους).
Και στις δυο περιπτώσεις , οι αριστεροί τελικά βγήκαν και είπαν "ε τι, αυτό δεν είναι αριστερή διακυβέρνηση, κάτι άλλο είναι, δεν είναι έτσι η αριστερά" όταν είδαν τι έγινε. Ε, αυτό ακριβώς λέω ότι δεν δέχομαι από τους αριστερούς. Κάθε φορά να στήνουν πανηγύρια και κάθε φορά να το γυρίζουν και να απαρνιούνται αυτούς που ζητοκραύγαζαν, πριν αλέκτωρ φωνήσαι.
Και έρχομαι εγώ ο άσχετος με τον αριστερό χώρο, αλλά σκεπτικιστής/καχύποπτος (όπως θες πες το) και λέω ότι αφού το είδαμε μια φορά το παραμύθι, αφού το είδαμε δυο, γιατί να πιστέψω ότι υπάρχει και μια άλλη, διαφορετική αριστερά στον τόπο; Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και του Κουτσούμπα δηλαδή; Δεν πάει έτσι νομίζω.
Επίσης, άσχετο βέβαια, έχω μια πολύυυυυυ μικρή υποψία, ότι το ΚΚΕ δεν έχει την διάθεση να κυβερνήσει σε καμμιά περίπτωση. Αύριο να γίνουν εκλογές και να πάρει 50% για κάποιον παράξενο λόγο, θα τις αμφισβητήσει το ίδιο το ΚΚΕ τις εκλογές και θα ζητήσει παρέμβαση Αρείου Πάγου και εκλογοδικείου για νοθεία ή για τρολάρισμα.