Leporello έγραψε: ↑26 Ιούλ 2023, 22:13
Αρίστος έγραψε: ↑26 Ιούλ 2023, 14:21
Δεν εχω προχειρες φωτογραφιες αλλα εχω αξιοπιστους ανθρωπους που γνωριζουν το μεγεθος της ζημιας συνολικα στη χωρα μας και την αναλυουν.
Ασε τις πρόχειρες. Πιό παραχωμένες έχεις; Εστω μία;
Δεν βρισκω φωτογραφιες, ανεβασα ομως στειχειοθετημενες καταγγελιες για τη ζημια που κανουν η θα κανουν στο τοπιο.
Και θα συνεχισω.
Λαϊκή Συσπείρωση για τα αιολικά πάρκα: "Κρανίου τόπος θα γίνει η Λάκκα Σούλι, εάν τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες"
30 January 2021
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ ΤΗΝ 29Η /1/2021 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ.
Κύριε Δήμαρχε, κύρια Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, συζητάμε σήμερα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το μέλλον ενός μεγάλου κομματιού του Δήμου μας, την ιστορική περιοχή της Λάκκας Σούλι και επιτρέψτε μου να καταχραστώ του χρόνου, επιχειρώντας να εκθέσω όλες τις σημαντικές παραμέτρους που αφορούν το συγκεκριμένο έργο τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Θα καταγραφούμε κι εμείς –θετικά ή αρνητικά - με την σημερινή μας απόφαση στην - σημαντική - ιστορία της μικρής αυτής περιοχής.
Αρχικά, επειδή ειπώθηκαν κάποια πράγματα από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κατασανάκη, περί «αποδοχής της επένδυσης αν διασφαλίζονται κάποιοι όροι, (συμφωνία της τοπικής κοινωνίας, δωρεάν ρεύμα για τον Δημοτικό φωτισμό, μειωμένα τιμολόγια στους κατοίκους κ.ά)».
Εμείς να θέσουμε το εξής ζήτημα: Αλήθεια, έστω ότι αυτοί οι όροι γίνονται αποδεκτοί (αν και δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα παγκόσμια), εμείς, θα ψηφίσουμε να γίνει η Λάκκα Σούλι «κρανίου τόπος»; Θα ψηφίσουμε να πληγωθούν και να τσιμενταριστούν τα ιστορικά βουνά μας, να καταστραφεί η μοναδική χλωρίδα και πανίδα και οι λίγοι ξωμάχοι που έχουν απομείνει στα χωριά μας; Όποιος έχει αυτή την άποψη ας βγει δημόσια να την υπερασπιστεί.
Μιλάμε για μια τεράστια μονάδα παραγωγής ρεύματος. Και δεν μεγαλοποιούμε τα πράγματα για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις. Μιλάνε τα ίδια τα στοιχεία. Σύμφωνα με την «Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020» που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η αιολική ισχύς ξεπέρασε το ορόσημο των 4.000MW και έφθασε τα 4.114 MW καθώς το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 517,5 MW. Τα δύο αιολικά πάρκα στην περιοχή μας, συνολικά, θα αποδίδουν ισχύ 257 MW. Θα αποδίδουν δηλαδή ενέργεια ίση με το 51,89% των ανεμογεννητριών που τοποθετήθηκαν το 2020 πανελλαδικά, και 16,5% της συνολικής παραγόμενης αιολικής ενέργειας. Για να επανέλθουμε σε αυτά που είπε η μείζονα αντιπολίτευση: ποιοι όροι μπορούν να διασφαλιστούν από ένα τέτοιο έργο στο Δήμο μας;
Όμως για να αντικρούσω τεκμηριωμένα τους ισχυρισμούς «περί ωφελιμότητας της επένδυσης», να πω τα εξής: Ζούμε στην εποχή της "απελευθερωμένης" αγοράς η οποία αποτελεί μια πραγματική «ζούγκλα», όπου οι ιδιωτικοί όμιλοι επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν, με μοναδικό γνώμονα τη μέγιστη κερδοφορία τους. Σ’ αυτή τη «ζούγκλα» ο κρατικός ενεργειακός σχεδιασμός στρέφεται πάντα ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και τα συμφέροντα. Έτσι και η νομοθεσία των εκάστοτε κυβερνήσεων αποσκοπεί στην παροχή διευκολύνσεων προς τα επενδυτικά κεφάλαια, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν τέτοιου τύπου επενδύσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Το έχουμε δει αυτό στην πράξη, στα Άγραφα, στο Αιγαίο, στην Εύβοια κ.α. Να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των διαδικασιών αδειοδότησης του έργου και θα δουν πολλά τα μάτια μας. Είναι ωστόσο αυταπάτη και ψευδαίσθηση να νομίζει κάποιος ότι παρόμοιες επενδύσεις στοχεύουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στη διασφάλιση φτηνής και επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, στην προστασία της δημόσιας υγείας, στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Φυσικά δεν μιλάω για κάποιους που τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και περιδιαβαίνουν τα χωριά για να πείσουν προέδρους και κατοίκους –θεωρώντας ότι τρώνε κουτόχορτο -με γελοία επιχειρήματα του τύπου: «θα έχουμε τσάμπα ρεύμα για 40 χρόνια», «θα ανεβαίνουμε με άσφαλτο στο βουνό» κ.ά., αλλά για κάποιους που μπορεί να έχουν έναν υγιή προβληματισμό: «μήπως προκύψει κάτι καλό από αυτή την υπόθεση για την περιοχή μας;
Η προτεινόμενη επένδυση, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη δυο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 117.6 και 140 MW και τη διασύνδεσή τους με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αν κάτι διασφαλίζεται μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση, δεν είναι φυσικά οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής για εργασία και φθηνή ενέργεια, αλλά τα υψηλά κέρδη της εταιρείας η οποία θα δει τις αξίες των μετοχών της να φουσκώνουν. Στην ουσία στήνουν με κρατική επιδότηση «τζάμπα το μαγαζί τους» και με την πολιτική των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ, θα κερδοσκοπούν από το υστέρημά μας, έχοντας εξασφαλισμένη πελατεία για πολλά χρόνια. (Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν το κράτος εφάρμοζε την ίδια πολιτική επιδότησης για τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής μας. Ποια θα ήταν η εικόνα των χωριών μας σήμερα). Πιο συγκεκριμένα για το έργο.
1.Θα διανοιχθούν, 10 χιλιόμετρα δρόμος για το ένα Αιολικό Πάρκο, και 8,5 χιλιόμετρα δρόμος για το άλλο, μέσα σε δασικές εκτάσεις επιπλέον των υπαρχόντων δασικών ή αγροτικών δρόμων,
2. Ο χώρος του «γηπέδου» –λέει η εισήγηση κι εμείς δεν ξέρουμε πως βεβαιώνεται χωρίς την άποψη της Δ/
νσης Δασών- είναι δημόσιος δασικός. Έστω ότι είναι δασική έκταση. Πόση είναι αυτή η έκταση; Πόσα στρέμματα; Δεν θα πρέπει οι υπηρεσίες του δήμου να το γνωρίζουν και να μας το πούν; Σε κανένα απολύτως σημείο δεν αναγράφονται καθαρά τα «οικόπεδα», παρά το γεγονός ότι οι συντεταγμένες των Α/Γ δίνονται με απόλυτη ακρίβεια. Παρόλα αυτά, βάση νόμου, υπάρχουν οι ελάχιστες αποστάσεις που επιβάλλεται να τηρούνται ανάμεσα στις Α/Γ για να έχουμε μια εκτίμηση (όπως περιγράφονται από τον περιβαλλοντικό νόμο) . Ο μελετητής δεν το αναφέρει, ούτε όμως η υπηρεσία το έλεγξε. Ερχόμαστε λοιπόν να συζητάμε χωρίς καν να μας δίνεται μια εικόνα για τα χιλιάδες στρέμματα δασών που πρέπει να δεσμευτούν και τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους που θα αποψιλωθούν.
3.Επιχειρείται μια λαθροχειρία ως προς την απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές. Πχ. Αναφέρεται για τις ανεμογεννήτριες στη θέση «Κακούρι», ως απόσταση από κοντινό οικισμό αυτή από τον Άσσο Πρέβεζας 1200μ ενώ θα έπρεπε να καταγράφεται η απόσταση από το Πολυστάφυλλο που δεν είναι ούτε 500μ.
Αναφέρεται η απόσταση από τους Κουκουλιούς 2300μ και δεν αναφέρεται από το Ρωμανό, το Σιστρούνι, την Μπεστιά που είναι 500-600μ. , Πουθενά δεν αναφέρονται οι κτηνοτρόφοι βοοειδών ελευθέρας βοσκής που είναι κάμποσοι ένθεν κι εκείθεν των βουνών.
4.Ειπώθηκε και κάτι άλλο. Εμείς να δούμε τι αναλογεί σε έδαφος του Δήμου Δωδώνης. Αλήθεια, τι λογική είναι αυτή; Νομίζετε ότι απασχολεί τους κατοίκους του Αλεποχωρίου και του
Πολυστάφυλου, των Δερβιζιάνων και των Μελιανών, του Ρωμανού και του Αυλότοπου, αν θα είναι λίγα μέτρα πιο εδώ ή λίγα πιο εκεί οι ΑΓ, όταν οι αποστάσεις είναι τόσο κοντινές μεταξύ αυτών των
χωριών, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας;
5.Όσο για το μέγεθος της καταστροφής που θα προκληθεί από τις κατασκευές τα λένε οι ίδιοι: 21 +25 = 46 ανεμογεννήτριες ύψους 116 μέτρων (μέχρι το ρότορα). Πάνω σε πλατείες 75x75 η καθεμία (αποψίλωση δηλαδή 250στρεμμάτων δασικής έκτασης) και τσιμεντένιες βάσεις 25Χ25μ=625τμ. Για όλο το έργο, μόνο τα τσιμέντα, θα καταλαμβάνουν 28 στρέμματα δασικής έκτασης, εκτός από αυτά που θα ριχτούν στους δρόμους.
6.Παρατηρήσεις για το στάδιο της κατασκευής. Περιγράφεται ότι απαιτείται εκσκαφή -για κάθε Α/Γ-
1472m3 εδάφους . Συνολικά 67.712 κυβικά μέτρα χώματος για τις 46 Α/Γ. Αυτό από μόνο του είναι δείκτης
σοβαρής περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Για να το καταλάβουμε καλύτερα θα πρέπει να σκεφτούμε ότι ένα σύνηθες τετραξονικό φορτηγό σε συνθήκες κυκλοφορίας δασικού δρόμου Γ΄κατηγορίας μεταφέρει το πολύ 10 κυβικά μέτρα . Αρά θα απαιτηθούν μόνο για το Δήμο μας, 4.121 δρομολόγια τετραξονικών οχημάτων, μόνο για να απομακρυνθούν τα υλικά Για να γίνει το έργο πρέπει να μεταφερθούν τα κομμάτια των Α/Γ αλλά και οι γερανοί για να τις συναρμολογήσουν και να τις στήσουν με βαρέως τύπου οχήματα (έως 80μ). Οι προδιαγραφές των προς χάραξη οδών για τη μεταφορά των ΑΓ είναι αυτές ενός δασικού δρόμου (τριτεύουσα οδός) όπως αναφέρει και η μελέτη (δηλαδή 5 μέτρα πλάτος). Υπάρχει όμως εδώ ένα παραθυράκι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων που επιτρέπει χωρίς ιδιαίτερα κριτήρια, ο δρόμος να φτάσει τα 10 μέτρα μέσα στη δασική έκταση. Το ίδιο (δηλαδή διαπλάτυνση) θα γίνει και στις υφιστάμενες οδούς .
7.Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν ότι , επειδή είναι τεράστιες οι ποσότητες σκυροδέματος που απαιτούνται σε τέτοια έργα, θα πρέπει να υπολογιστεί και η επιβάρυνση που θα γίνει από τη μεταφορά από μονάδες παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος ή ακόμα χειρότερα την πιθανότητα να χρειαστεί να κατασκευαστεί επί τόπου μονάδα παραγωγής σκυροδέματος, λόγω οικονομίας, εξαιτίας του μεγάλου απαιτούμενου όγκου αλλά και του παράγοντα απόστασης/χρόνου από τα πλησιέστερα παρασκευαστήρια.
8.Σα να μην έφτανε η καταστροφή μέσα στο Αιολικό Πάρκο, για να μεταφέρεται το ρεύμα από τις ΑΓ στο δίκτυο, θα απαιτηθεί να κατασκευαστεί από το ΑΠ υπόγεια γραμμή μέσης τάσης, 18 χλμ μέχρι τον υποσταθμό ΚΥΤ Αράχθου! Κι άλλο σκάψιμο των βουνών δηλαδή.
Για τη φάση της λειτουργίας εκτέθηκαν και από τον Δήμαρχο τα σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, όσο και για στα ανύπαρκτα αντισταθμιστικά οφέλη (πχ 3 θέσεις εργασίας). Είναι αναμφισβήτητα στοιχεία. Ως Λαϊκή Συσπείρωση ξεκαθαρίζουμε ότι και να υπήρχαν αντισταθμιστικά, πάλι δεν θα δεχόμασταν τις Α/Γ στην περιοχή μας, εκτιμώντας την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί. Το μεγάλο μέγεθος του έργου είναι ακριβώς αυτό που προσδιορίζει τις επιπτώσεις στο τοπίο και στη μορφολογία του εδάφους ως μόνιμες, μη αναστρέψιμες και σημαντικές. Η κατασκευή επί των κορυφογραμμών δεκαοκτώ (18) περίπου χιλιομέτρων νέας οδοποιίας σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 1083-1260μέτρα στη μία περίπτωση και 700 έως 1350 μέτρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη σημαντική.
Επιπλέον να επισημάνουμε:
Όλα τα αιολικά πάρκα, όπως καταγράφεται πλέον στις μελέτες, εξαιτίας της περιστροφής των πτερυγίων των ΑΓ και των καταβατικών ρευμάτων αέρα, προκαλούν αφύγρανση της εδαφικής ζώνης. Λίγο-λίγο δηλαδή αφού δεν υπάρχει υγρασία γίνεται κρανίου τόπος γύρω από κάθε ΑΓ.
Επίσης τα έργα είναι πολύ κοντά σε οικισμούς (500-600μ) και είναι υπαρκτή και καταγεγραμμένη πολλές φορές, η πιθανότητα εκτόξευσης πτερυγίων με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει απαγόρευση κίνησης γύρω από την περιοχή και για πολλά μέτρα ενώ λόγω του ότι τα βουνά είναι απότομα και με μεγάλη κλίση δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένα τέτοιο περιστρεφόμενο κομμάτι.
Πάντα υπάρχει και είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση η εκπομπή υποήχων (γι αυτό άλλωστε και έχει τόσο σοβαρές επιπτώσεις στη μελισσοκομία). Επιστημονικές έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στον ανθρώπινο οργανισμό. Να έχουμε υπόψη μας, ότι εκτός από τους υπόηχους, οι ΑΓ δεν είναι αθόρυβες. Συγκεκριμένα μια ΑΓ κατά τη λειτουργία παράγει συνεχή θόρυβο περί τα 90-105db (όσα ένα αλυσοπρίονο). Σκεφτείτε τώρα τα ήσυχα βράδια στη Λάκκα Σούλι των 46 Α/Γ, τι θ’ ακούς, όταν από οροσειρά σε οροσειρά μπορείς ν’ ακούσεις και ανθρώπινη φωνή.
Τέλος, για να μιλήσουμε και με όρους Ευρωπαϊκής Ένωσης και «περιβαλλοντικών ευαισθησιών». Σε όλα τα έργα τέτοιου μεγέθους, τα ποσά των αερίων του θερμοκηπίου που εξοικονομούνται με την λειτουργία τους δεν αφαιρούνται από τα ποσά των αερίων του θερμοκηπίου που προκλήθηκαν κατά την κατασκευή των ανεμογεννητριών. Η όποια εξοικονόμηση του CO2 (του σημαντικότερου πλανητικού ρύπου) έχει θηριώδη περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε βάρος της βιοποικιλότητας τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και παγκοσμίως. Το να καταστρέφεις υψηλής περιβαλλοντικής αξίας τοπικά οικοσυστήματα (ίσως από τα πιο παρθένα πανελλαδικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση) να διαταράσσεις και να υποβαθμίζεις ευρύτερες τέτοιες περιοχές - περίπου «για το τίποτα» - αποδεικνύει ότι οι ΑΠΕ, όπως προωθούνται από την ΕΕ και την Ελληνική κυβέρνηση, δεν έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος : Στόχο έχουν μόνο τα κέρδη των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μονοπωλιακών ομίλων.
Συνοψίζοντας: Ζητάμε ομόφωνα να αποφασίσουμε να αρνηθούμε τόσο σε αυτό το «τέρας», όσο και οποιοδήποτε άλλο δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικό» έργο έρθει να καταστρέψει το περιβάλλον του τόπου μας. Θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος και ως πρόεδρος της ΠΕΔ, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία και να επικοινωνήσει με τους όμορους Δήμους Πρέβεζας και Θεσπρωτίας με τους οποίους μοιραζόμαστε το έργο και να πάρουν όλοι μαζί αρνητικές αποφάσεις. Να φτάσει αυτό το ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ στα κυβερνητικά επιτελεία, ώστε ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ το επιχειρούμενο έγκλημα.
Το πρόβλημα είναι, σε τελευταία ανάλυση, κοινωνικό και πολιτικό. Προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με το καθεστώς ιδιοκτησίας στις πηγές και στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της Ενέργειας. Ο αρμονικός συνδυασμός όλων των παραπάνω στόχων, αναδεικνύει την ανάγκη του εθνικού κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού σε μια οικονομία που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Αναδεικνύει δηλαδή την ανάγκη να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του, ώστε να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.
Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, ως ΚΚΕ, προς αυτή την κατεύθυνση δίνουμε με τους αγώνες μας καθημερινά δείγματα γραφής και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ενημέρωση των δημοτών του Δήμου μας (και όχι μόνο), για τις ολέθριες επιπτώσεις αυτών των επενδύσεων, καλώντας τους σε συλλογικό αγώνα και αντίσταση.
Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Δωδώνης
http://ipiros.gr/topiki-autodioikisi/31 ... CF%82.html
.