Όχι, ο Thor δεν είναι καθόλου ψέκι, εξωγηινόφιλος είναι.Οργισμένος έγραψε: ↑30 Ιούλ 2023, 23:20Μα φυσικα και τα αεροπλανα προσγειονονται δοχως κινητηρες. Δεν ειναι εξαιρετικα δυσκολα αλλα απλα επικινδυνο καθως δεν υπαρχει χωρος για λαθη ή λαθακια αφου δεν υπαρχει 2η προσπαθεια. Μια αλλη παρατηρηση σαυτα που γραφεις ειναι οτι δεν καταλαβαινω τι εννοεις οτι "δεν εχει και το καλυτερο αεροδυναμικο σχημα", καθως σε ολες τις αεροπορικες σχεδιασεις η τελικη αεροδυναμικη σχεδιαση ειναι παντα ενας συμβιβασμος μεταξυ αεροδυναμικης και μεταφορας φορτιου-αντοχων σε g-kok. Και ναι ειναι και αεροπλανο το δ λεωφορειο καθως διαθετει την ικανοτητα πτσης μεσω ανεμοπορησης με κινητηρες ή χωρις, αυτο ειναι ο ορισμος ενος αεροπλανου. Κατ τα λοιπα καλα τα λες. Δεν ξερω σε τι διαφωνειτε αν ομως αυτο ειναι το γνωστο ψεκι οτι τσαμπα ξοδευονται τοσα λεφτα με ολα αυτα τα "χαζα διαστημικα" τοτε κακως και που το συζητας.hellegennes έγραψε: ↑30 Ιούλ 2023, 22:43135 πτήσεις με πειραματικό αεροσκάφος που δεν έχει καύσιμα και για να προσγειωθεί χρειάζεται να αρχίσει να κατεβαίνει όταν είναι στην άλλη άκρη της υφηλίου για να παρκάρει σε έναν διάδρομο 2 χιλιομέτρων* το λες και αδύνατον να έχει συμβεί.
Στο μεταξύ ποτέ δεν συνέβη ατύχημα κατά την προσγείωση. Τα δυο μοναδικά ατυχήματα ήταν αστοχίες από έλλειψη κατασκευαστικής εμπειρίας γιατί, ξαναθυμίζω, μιλάμε για πειραματικό αεροσκάφος.
* για όσους δεν το ξέρουν, τα διαστημικά λεωφορεία μοιάζουν με αεροπλάνα μόνο στο σχήμα χοντρικά. Στην πραγματικότητα προσγειώνονταν χωρίς κινητήρες (gliding) το οποίο, για όποιον έχει ιδέα από αεροπλάνα, είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και για μικρά αεροσκάφη που κινούνται με μικρές ταχύτητες. Τα διαστημικά λεωφορεία έμπαιναν στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 30.000 χλμ την ώρα, μόνο με την βοήθεια της βαρύτητας. Η θερμοκρασία από την τριβή έφτανε τους 1700 βαθμούς Κελσίου. Για να μειωθεί η ταχύτητα έπρεπε να στρίψουν 180 μοίρες ώστε η άνωση από τα φτερά να ακυρώνεται. Όταν ακουμπούσε τον αεροδιάδρομο είχε ακόμη ταχύτητα 350 χλμ/ώρα, διπλάσια από αυτήν ενός 747. Μέχρι τα τελευταία 20 χιλιόμετρα, έπρεπε διαρκώς να κάνει μανούβρες για να κόβει ταχύτητα. Όλα αυτά χωρίς μηχανές, καθαρά με γκλάιντινγκ, σε ένα αεροσκάφος που δεν έχει και το καλύτερο αεροδυναμικό σχήμα, γιατί προτεραιότητα στην κατασκευή ήταν η αντοχή στην ατμοσφαιρική είσοδο.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι ήδη δύσκολο να προσγειώσεις ένα αεροσκάφος χωρίς κινητήρες, είναι ακόμη δυσκολότερο να το κάνεις αν έχει κακό αεροδυναμικό σχήμα και ακόμη χειρότερα που στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να κάνει ένα σωρό μανούβρες για να κόψει ταχύτητα. Οι δε δυνάμεις που δέχεται είναι τρομερές, ταξιδεύει με τεράστια ταχύτητα μέσα στην ατμόσφαιρα.
Πρόσθεσε σ' αυτά ότι ξεκινάει την διαδικασία προσγείωσης πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον αεροδιάδρομο και όλο αυτό κρατάει πάνω από μια ώρα. Το περιθώριο για λάθος είναι ανύπαρκτο. Παρ' όλα αυτά, δεν είχαμε ποτέ κάποιο ατύχημα προσγείωσης.
Αλλά οι εξωγήινοι, που θεωρητικά θα έχουν τεστάρει τα διαστημόπλοιά τους για χιλιάδες χρόνια, συστηματικά πέφτουν στις ΗΠΑ.