Ερμής έγραψε: ↑10 Αύγ 2023, 22:44
Imperium έγραψε: ↑10 Αύγ 2023, 22:36
Ερμής έγραψε: ↑09 Αύγ 2023, 23:48
Έρχεται... Τικ τακ τικ τακ τικ τακ
Ίσως. Ίσως 'ομως και όχι. Μην ξεχνάς οτι πλέον έχουμε διαπιστώσει οτι τα περιθώρια εξαθλίωσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερα απ' ο,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.
sharp έγραψε: ↑10 Αύγ 2023, 01:10
Λες; Η μονοκατοικία στον Πειραιά 4 μύρια;

Γιατί όχι; Δεν λέμε αύριο, αλλά σε καμιά δεκαετία, ακόμα και πενταετία αν συνεχίσει η μούρλια (που θα συνεχίσει).
Ξαναλέω. Όταν κάποιος κερδίζει, κάποιος άλλος πρέπει να χάνει. Δε μπορεί να κερδίζουν όλοι, όταν συμβαίνει αυτό, η πτώση μετά είναι ελεύθερη γιατί η άνοδος είναι τεχνητή από κάποιους πολύ πάνω από το μέσο μικροεπενδυτη, δείτε χαα 99, δείτε Κρυπτό, δείτε κραχ us real estate το 2007, δείτε την "χρυσή εποχή" της Ελλάδος του 2002-2009.
Όπως είχε πει και ο Ροκφέλερ, να φοβάσαι όταν όλοι είναι άπληστοι και να είσαι άπληστος όταν όλοι φοβούνται.
Γνώμη μου είναι αυτές τις εποχές να είμαστε μετρημένοι και να αποθηκεύουμε ότι μπορούμε. Η μικρή μου εμπειρία αυτό έχει δείξει. Το πότε θα έρθει η πτώση δε το ξέρω, αλλιώς θα ήμουν δισεκατομμυριουχος.
Θα μου πει κάποιος "και που να επενδύσω; το σεντούκι δεν είναι λύση". Η προσωπική μου άποψη είναι πως επενδύουμε ΜΌΝΟ αυτά που δε θα μας λείψουν, εκεί που δεν επενδύουν πολλοί τη δεδομένη περίοδο και σε πράγματα που γνωρίζουμε τι είναι.
Θα μου πει ο άλλος "μα εσύ ρε μάστορα δεν έχεις χώσει σε κρυπτό; ". Ναι έχωσα αυτά που θεωρώ χαμένα και σε μορφή όχι επένδυσης αλλά τζόγου που αν μου κάτσει μου έκατσε.
Τα κρυπτονομισματα τα θεωρω λίγο πιο αξιόπιστα από τη ρουλέτα, με καλύτερες και μεγαλύτερες πιθανότητες κέρδους.
Όταν ανεβαίνουν τα σπίτια αυτοί που χάνουν είναι οι νέοι, και χάνουν από την υπόλοιπη ζωή τους γιατί δανείζονται όλο και μεγαλύτερα στεγαστικά για να αγοράσουν το ίδιο ακριβώς πράγμα που θα αγόραζαν και χτες. Από εκεί έρχονται κυρίως τα λεφτά: από μελλοντικούς μισθούς σημερινών χαμηλόμισθων νέων. Και αυτά τα λεφτά πάνε τα μισά σε αυτούς που ήδη έχουν σπίτια, δηλαδή γέρους και πλούσιους, και τα άλλα μισά στις τράπεζες που δανείζουν τα στεγαστικά και εισπράττουν επιτόκια. Και το κράτος ποτέ δε λέει όχι για χίλιους λόγους, αλλά επίσης γιατί στην τελική κι αυτό εισπράττει μεγαλύτερους φόρους μεταβίβασης.
Αυτός είναι ο κύκλος, αυτό είναι όλο κι όλο το εφέ στην οικονομία. Ούτε παράγεται τίποτα ούτε δημιουργούνται δουλειές, είναι μια απλή, αργή και σταθερή φτωχοποίηση των νέων προς όφελος των παλιών και των τραπεζών. Και στην πορεία ανεβαίνουν στο τρενάκι και κάτι τσιμπούρια τύπου Κινέζοι με γκόλντεν βίζα και τα κάνουν χειρότερα.
Πόσο θα κρατήσει; Θα κρατήσει για όσο θα έχουν οι τράπεζες να δανείζουν όλο και μεγαλύτερα στεγαστικά. Την προηγούμενη φορά έσκασε διότι έκλεισε το 2008 την κάνουλα στις Ελληνικές τράπεζες η Ευρώπη. Αν δεν την ξανακλείσει μπορει άνετα να τραβήξει δεκαετίες, γιατί δεν έχει πάτο η φτωχοποίηση, μπορεί κάποια στιγμή να φτάσουμε σε σημείο να λέμε γιατί ρε παιδί μου το παιδί να κάθεται μετά το σχολείο; Να πάει να ρίχνει μια βραδυνή βαρδιούλα στο κολ σέντερ να βοηθάει το μπαμπά του να πληρώσει το στεγαστικό ή το νοίκι. Κι αν δεν μπορείς ούτε αυτό, να στήνεις τσίγκινη παραγκούλα στη φαβέλα και απ'την άλλη μεριά του δρόμου να κάνουνε μπίζνες ρίαλ εστέϊτ.
Και σε αυτή την φριχτή κατάσταση συνεχούς ανόδου δυστυχώς η μόνη επιλογή που έχεις είναι αυτό που λέει ο Ταλαίπωρος, δε λέει ψέμματα ο άνθρωπος. Μπες και δανείσου όσο πιό γρήγορα μπορείς, γιατί μπορεί σε 5-10 χρόνια να αναγκαστείς να δανειστείς το διπλάσιο/τριπλάσιο. Ή να πληρώνεις διπλάσιο/τριπλάσιο νοίκι. Μα θα μου πεις (πολύ σωστά) κι αν εκεί που δανειστώ εγώ ξαναγίνει εδώ πέρα 2008 και πέσουν τα ακίνητα στο μισό; Τίποτα, τον ήπιες, έμεινες με το μουτζούρη στο χέρι. Για αεροπλανάκι πρόκειται, έτσι γίνεται με τα αεροπλανάκια, κάποιοι στο τέλος τον πίνουνε. Απλά σε αυτό το αεροπλανάκι μένεις και μέσα.