Καλά, δεν λέω ότι θα το 'λεγα κιόλας, απλά εντόπισα την αναλογία.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑16 Αύγ 2023, 22:01Γιατί άλλη δυναμική έχει το "Αληθώς ανέστη" και άλλη το "Αληθώς εκοιμήθη".Isildur έγραψε: ↑16 Αύγ 2023, 15:31Τα μπερδεύεις και δεν καταλαβαίνω γιατί μπλέκεις τα τοπωνύμια (καταλαβαίνω δηλαδή, αλλά λέμε τώρα). Αν ακολουθήσουμε τη λογική του Χριστός ανέστη/Αληθώς ανέστη, τότε γιατί να μην το κάνουμε "Παναγία εκοιμήθη" - "Αληθώς εκοιμήθη". Ή κάτι αντίστοιχο (μου έρχονται πολλά και διάφορα τώρα, αλλά δεν τα γράφω για να μην προκαλέσω τους πιστούς και φανώ ασεβής προς την πίστη τους)...Σπύρος έγραψε: ↑16 Αύγ 2023, 15:23Η ευχή αυτή έχει ενδιαφέρον. Θα μπορούσε να καθιερωθεί διπλή ευχή όπως στο Πάσχα με το Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη.
Με την βοήθεια των λαξαρίθμων και της γεωγραφίας, θα μπορούσε ο πρώτος να πεί "Παναγία Ιερουσαλήμ", και ο δεύτερος να απαντήσει "Καλή Παναγία Ιερουσαλήμ".
Έτσι ο πρώτος θα κωδικοποιεί που έλαβε χώρα η κοίμηση της Θεοτόκου, και ο δεύτερος που ήταν η οικία του Ιωσήφ.
Καλή Παναγιά
Re: Καλή Παναγιά
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... 

Εγώ πάλι έχω την αμυδρά εντύπωση ότι σε τέτοια θέματα κάπου παίζει και το αντίθετο κόνσεπτ. Δηλαδή μια αυθόρμητη τάση διαχωρισμού από την "πλέμπα" των πιστών για τον χ ή ψ λόγο.Isildur έγραψε: ↑17 Αύγ 2023, 00:01Καλά, δεν λέω ότι θα το 'λεγα κιόλας, απλά εντόπισα την αναλογία.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑16 Αύγ 2023, 22:01Γιατί άλλη δυναμική έχει το "Αληθώς ανέστη" και άλλη το "Αληθώς εκοιμήθη".Isildur έγραψε: ↑16 Αύγ 2023, 15:31
Τα μπερδεύεις και δεν καταλαβαίνω γιατί μπλέκεις τα τοπωνύμια (καταλαβαίνω δηλαδή, αλλά λέμε τώρα). Αν ακολουθήσουμε τη λογική του Χριστός ανέστη/Αληθώς ανέστη, τότε γιατί να μην το κάνουμε "Παναγία εκοιμήθη" - "Αληθώς εκοιμήθη". Ή κάτι αντίστοιχο (μου έρχονται πολλά και διάφορα τώρα, αλλά δεν τα γράφω για να μην προκαλέσω τους πιστούς και φανώ ασεβής προς την πίστη τους)...
Το έθεσα περιληπτικά. Αν θες περαιτέρω ανάλυση ή συζήτηση, μέσα.
Και ΔΕΝ είναι προσωπική αιχμή, έτσι;

Η ελπίδα είναι παγίδα.
Σε διαβεβαιώ, δεν έχω καμμιά τέτοια τάση.
Πιστός δεν είμαι μεν, αλλά αφ' ενός δεν θεωρώ τους πιστούς "πλέμπα" (έχουν την άποψή τους, έχω τη δική μου -ενίοτε μπορεί να ασχοληθώ με κάποια θεολογικά θέματα και να κάνω κάποια κουβέντα μαζί τους πάνω σ' αυτά, αλλά συνήθως όχι και σίγουρα όχι με διάθεση "διωγμού"), αφ' ετέρου δε, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να χρησιμοποιώ εκφράσεις που έχουν περάσει στην καθημερινότητά μας μέσα από την παράδοση και τα έθιμά μας. Αλίμονο!
Θα είδες ίσως από σχόλιά μου στο νήμα, ότι αντίστοιχο... "θέμα" (αν θέλει να το πει κανείς έτσι) με το "καλή Παναγιά", έχω και με τα διάφορα "καλή Τρίτη, καλή συνέχεια" κλπ που δεν έχουν καμμιά απολύτως σχέση με τη θρησκεία.

Isildur έγραψε: ↑17 Αύγ 2023, 11:13Σε διαβεβαιώ, δεν έχω καμμιά τέτοια τάση.
Πιστός δεν είμαι μεν, αλλά αφ' ενός δεν θεωρώ τους πιστούς "πλέμπα" (έχουν την άποψή τους, έχω τη δική μου -ενίοτε μπορεί να ασχοληθώ με κάποια θεολογικά θέματα και να κάνω κάποια κουβέντα μαζί τους πάνω σ' αυτά, αλλά συνήθως όχι και σίγουρα όχι με διάθεση "διωγμού"), αφ' ετέρου δε, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να χρησιμοποιώ εκφράσεις που έχουν περάσει στην καθημερινότητά μας μέσα από την παράδοση και τα έθιμά μας. Αλίμονο!
Θα είδες ίσως από σχόλιά μου στο νήμα, ότι αντίστοιχο... "θέμα" (αν θέλει να το πει κανείς έτσι) με το "καλή Παναγιά", έχω και με τα διάφορα "καλή Τρίτη, καλή συνέχεια" κλπ που δεν έχουν καμμιά απολύτως σχέση με τη θρησκεία.

Η ελπίδα είναι παγίδα.
Δεν το πήρα σαν "αιχμή" (με την κακιά έννοια), απλά απάντησα για το πώς σκέφτομαι και ενεργώ εγώ. Για τους άλλους, τι να σου πω; Μπορεί να ισχύει αυτό που λες για κάποιους και ίσως έχει κάποια βάση, μπορεί και όχι. Ας απαντήσουν οι άλλοι...ΓΑΛΗ έγραψε: ↑17 Αύγ 2023, 11:19Isildur έγραψε: ↑17 Αύγ 2023, 11:13Σε διαβεβαιώ, δεν έχω καμμιά τέτοια τάση.

βάζω στο τραπέζι το καλή φέρη για ταξίδια με πλοίο
καλά και υποβρύχια παίζει να έχουμε.δεν υπάρχει διαφυγή
- George_V
- Phorum.gr user: George_V
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Υπάρχουν χιλιάδες εκφάνσεις της Παναγίας στη λαϊκή παράδοση. Και το "χιλιάδες" δεν είναι υπερβολή.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- George_V
- Phorum.gr user: George_V
Ε ναι... Μόνο στην Ελλάδα είναι 300-600 διαφορετικά προσωνυμια.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Ε ναι... που όλως τυχαίως δεν συνάδουν πάντα με τον ορθό συντακτικό και νοηματικό λόγο.
Ανεπίτρεπτον.

Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Χρόνια πολλά Καλή Παναγία
από Machine ghost » 15 Αύγ 2024, 10:56 » σε Αστικοί μύθοι και Παραδοσιακοί θρύλοι - 8 Απαντήσεις
- 611 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Machine ghost
15 Αύγ 2024, 11:24
-
-
-
Νέα δημοσίευση Βρέθηκε το Αμερικανικό αντίστοιχο του "Καλή Παναγιά'
από Dwarven Blacksmith » 11 Σεπ 2024, 11:34 » σε Περί ανέμων και υδάτων - 0 Απαντήσεις
- 220 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Dwarven Blacksmith
11 Σεπ 2024, 11:34
-
-
-
Νέα δημοσίευση ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ Ή ... ΠΑΝΑΓΊΑ.....
από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 01 Νοέμ 2023, 15:03 » σε Θρησκειολογία - 42 Απαντήσεις
- 1811 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΓΑΛΗ
04 Νοέμ 2023, 10:31
-
-
-
Νέα δημοσίευση Καλόγρια υποστηρίζει ότι η Παναγία έκανε σεξ με τον Ιωσήφ
από Μαδουραίος » 05 Σεπ 2023, 10:51 » σε Θρησκειολογία - 80 Απαντήσεις
- 3438 Προβολές
-