Αντισημτισμός
Re: Αντισημτισμός
Ένας καθηγητής μας στο λύκειο μας έλεγε για τις δυνατές αλληλέγγυες σχέσεις που έχουν μεταξύ τους σαν λαός και ότι δημιουργούν κράτος εν κράτει όπου μένουν.
Τι παπαριά είναι αυτό το κράτος εν κράτει;
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
-
Αυτό είναι 100% ψεμμα. Είναι μια ιδέα- ονειρόφαντασία - φαντασίωση σου (ότι δηλαδή οι εθνικοί Χριστιανοί θεωρούν ή θεωρούσαν τους Εβραίους Χριστιανούς «μιαρούς») που σου δημιουργεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση (επειδή μειώνει και ταπεινώνει την εικόνα των Χριστιανών) και την εκτόνωσες στο φόρουμ.
Το κύριο θέμα στις Πράξεις των Αποστόλων (Καινή Διαθήκη) είναι εάν μπορούν να είναι Χριστιανοί και λαοί άλλοι πέρα από τους Εβραίους. Δηλαδή, εάν η Εκκλησία μπορεί να δεχτεί και «ακάθαρτους» (μιαρούς) (σύμφωνα με την Εβραϊκή παράδοση) εθνικούς ως μέλη της.
Για παράδειγμα:
ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 11
1Οι απόστολοι και οι χριστιανοί που ήταν στην Ιουδαία άκουσαν ότι και οι εθνικοί δέχτηκαν το λόγο του Θεού. 2Όταν, λοιπόν, ο Πέτρος ανέβηκε στην Ιερουσαλήμ, τον κατηγορούσαν οι ιουδαϊκής καταγωγής χριστιανοί 3και του έλεγαν: «Πήγες σε ανθρώπους εθνικούς και έφαγες μαζί τους». 4Τότε ο Πέτρος άρχισε να τους εκθέτει τα γεγονότα με τη σειρά: 5«Όταν βρισκόμουν στην Ιόππη», τους είπε, «είδα, ενώ προσευχόμουν, ένα όραμα: είδα να κατεβαίνει από τον ουρανό κάτι σαν ένα μεγάλο σεντόνι πιασμένο από τις τέσσερις άκρες του και να έρχεται ως εμένα. 6Όταν κοίταξα καλά τι είχε μέσα, είδα τα τετράποδα της γης και τα θηρία και τα ερπετά και τα πουλιά του ουρανού. 7Τότε άκουσα μια φωνή που έλεγε: “Πέτρο, σήκω, σφάξε και φάγε”. 8Εγώ είπα: “ποτέ, Κύριε! Αφού ποτέ στη ζωή μου δεν έβαλα στο στόμα μου κάτι απαγορευμένο ή ακάθαρτο”. 9Η φωνή από τον ουρανό μού μίλησε για δεύτερη φορά: “αυτά που ο Θεός καθάρισε, εσύ να μην τα θεωρείς ακάθαρτα”. 10Αυτό έγινε τρεις φορές, κι ύστερα όλα εξαφανίστηκαν στον ουρανό. 11Την ίδια στιγμή, στάθηκαν μπροστά στο σπίτι που έμενα τρεις άντρες, σταλμένοι από την Καισάρεια για να με βρουν. 12Το Άγιο Πνεύμα μού είπε να πάω μαζί τους, χωρίς να διστάσω καθόλου. Μαζί μου ήρθαν και αυτοί οι έξι αδερφοί, και πήγαμε στο σπίτι του Κορνήλιου. 13Αυτός μας διηγήθηκε πως είχε δει έναν άγγελο που ήρθε στο σπίτι του και του είπε: “στείλε ανθρώπους στην Ιόππη και κάλεσε το Σίμωνα, που λέγεται και Πέτρος. 14Αυτός θα σου πει πράγματα που, αν τ’ ακολουθήσεις, θα σωθείς κι εσύ και όλο σου το σπίτι”. 15Όταν εγώ άρχισα να μιλάω κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα πάνω τους, όπως είχε έρθει και σ’ εμάς στην αρχή. 16Τότε θυμήθηκα αυτά που έλεγε ο Κύριος: “ο Ιωάννης βάφτιζε με νερό, εσείς όμως θα βαφτιστείτε με το Άγιο Πνεύμα”. 17Εφόσον, λοιπόν, ο Θεός το δώρο που έδωσε σ’ εμάς το έδωσε και σ’ αυτούς, μόλις δέχτηκαν τον Ιησού Χριστό για Κύριό τους, ποιος ήμουν εγώ που θα μπορούσα να εμποδίσω το Θεό;»
18Όταν τ’ άκουσαν αυτά ησύχασαν και δόξασαν το Θεό λέγοντας: «Άρα, λοιπόν, και στους εθνικούς έδωσε ο Θεός τη δυνατότητα να μετανοήσουν και να κερδίσουν την αληθινή ζωή».
metarrythmistis έγραψε: ↑26 Αύγ 2023, 17:32Αυτό είναι 100% ψεμμα. Είναι μια ιδέα- ονειρόφαντασία - φαντασίωση σου (ότι δηλαδή οι εθνικοί Χριστιανοί θεωρούν ή θεωρούσαν τους Εβραίους Χριστιανούς «μιαρούς») που σου δημιουργεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση (επειδή μειώνει και ταπεινώνει την εικόνα των Χριστιανών) και την εκτόνωσες στο φόρουμ.
Το κύριο θέμα στις Πράξεις των Αποστόλων (Καινή Διαθήκη) είναι εάν μπορούν να είναι Χριστιανοί και λαοί άλλοι πέρα από τους Εβραίους. Δηλαδή, εάν η Εκκλησία μπορεί να δεχτεί και «ακάθαρτους» (μιαρούς) (σύμφωνα με την Εβραϊκή παράδοση) εθνικούς ως μέλη της.
Για παράδειγμα:
ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 11
1Οι απόστολοι και οι χριστιανοί που ήταν στην Ιουδαία άκουσαν ότι και οι εθνικοί δέχτηκαν το λόγο του Θεού. 2Όταν, λοιπόν, ο Πέτρος ανέβηκε στην Ιερουσαλήμ, τον κατηγορούσαν οι ιουδαϊκής καταγωγής χριστιανοί 3και του έλεγαν: «Πήγες σε ανθρώπους εθνικούς και έφαγες μαζί τους». 4Τότε ο Πέτρος άρχισε να τους εκθέτει τα γεγονότα με τη σειρά: 5«Όταν βρισκόμουν στην Ιόππη», τους είπε, «είδα, ενώ προσευχόμουν, ένα όραμα: είδα να κατεβαίνει από τον ουρανό κάτι σαν ένα μεγάλο σεντόνι πιασμένο από τις τέσσερις άκρες του και να έρχεται ως εμένα. 6Όταν κοίταξα καλά τι είχε μέσα, είδα τα τετράποδα της γης και τα θηρία και τα ερπετά και τα πουλιά του ουρανού. 7Τότε άκουσα μια φωνή που έλεγε: “Πέτρο, σήκω, σφάξε και φάγε”. 8Εγώ είπα: “ποτέ, Κύριε! Αφού ποτέ στη ζωή μου δεν έβαλα στο στόμα μου κάτι απαγορευμένο ή ακάθαρτο”. 9Η φωνή από τον ουρανό μού μίλησε για δεύτερη φορά: “αυτά που ο Θεός καθάρισε, εσύ να μην τα θεωρείς ακάθαρτα”. 10Αυτό έγινε τρεις φορές, κι ύστερα όλα εξαφανίστηκαν στον ουρανό. 11Την ίδια στιγμή, στάθηκαν μπροστά στο σπίτι που έμενα τρεις άντρες, σταλμένοι από την Καισάρεια για να με βρουν. 12Το Άγιο Πνεύμα μού είπε να πάω μαζί τους, χωρίς να διστάσω καθόλου. Μαζί μου ήρθαν και αυτοί οι έξι αδερφοί, και πήγαμε στο σπίτι του Κορνήλιου. 13Αυτός μας διηγήθηκε πως είχε δει έναν άγγελο που ήρθε στο σπίτι του και του είπε: “στείλε ανθρώπους στην Ιόππη και κάλεσε το Σίμωνα, που λέγεται και Πέτρος. 14Αυτός θα σου πει πράγματα που, αν τ’ ακολουθήσεις, θα σωθείς κι εσύ και όλο σου το σπίτι”. 15Όταν εγώ άρχισα να μιλάω κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα πάνω τους, όπως είχε έρθει και σ’ εμάς στην αρχή. 16Τότε θυμήθηκα αυτά που έλεγε ο Κύριος: “ο Ιωάννης βάφτιζε με νερό, εσείς όμως θα βαφτιστείτε με το Άγιο Πνεύμα”. 17Εφόσον, λοιπόν, ο Θεός το δώρο που έδωσε σ’ εμάς το έδωσε και σ’ αυτούς, μόλις δέχτηκαν τον Ιησού Χριστό για Κύριό τους, ποιος ήμουν εγώ που θα μπορούσα να εμποδίσω το Θεό;»
18Όταν τ’ άκουσαν αυτά ησύχασαν και δόξασαν το Θεό λέγοντας: «Άρα, λοιπόν, και στους εθνικούς έδωσε ο Θεός τη δυνατότητα να μετανοήσουν και να κερδίσουν την αληθινή ζωή».

Καλά εντάξει.
Yochanan έγραψε: ↑25 Αύγ 2023, 11:01δε συμφωνω και θα σου εξηγήσω.Χαοτικός έγραψε: ↑25 Αύγ 2023, 00:47Η αιτία είναι οι εξουσίες που θίγονται ή κλονίζονται, με ιδέες ή στάσεις ζωής, (που να τα πιάσεις εσύ αυτά με το οννεδίτικο μυαλό;Yochanan έγραψε: ↑24 Αύγ 2023, 10:22Και το γεγονοτο οτι λενε οτι σταυρωσαν το Χριστό πρεπει να σε βαλει σε σκεψεις. Δεν ειναι αιτια του αντισημιτισμου αλλα αποτελεμσα του αυτη η πεποιθηση. Η αιτια ειναι η θρησκευτικη διαμαχη μεταξυ Χριστιανων και Εβραιων για το ποιος ειναι ο αυθεντικος ερμηνευτης των γραφων των εβραιων. Καταλαβαινεις οτι επρεπε να τους πεταξουμε λασπη.).
Οι Εβραίοι άρχισαν να διώκονται από τους Ρωμαίους πρώτα. Ο χαρακτήρας της θρησκείας τους και η ιδέα περί μίας μόνο αρχής (Τον θεό) ανησυχούσε την εξουσία που δεν την ασπάζονταν και δεν την έγλειφαν οι Εβραίοι. Από κει και πέρα κωλογυρνάνε. Στα μέρη που πήγαιναν υπέστησαν ρατσισμό. (Σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι και η πρώτη εκδήλωση ρατσισμού στην ιστορία). Τη βγάζανε καθαρή μόνο όσοι ζούσαν σε ισλαμικά καθεστώτα (Γι αυτό και την κάνανε για Ισπανία κάπου στο μεσαίωνα που ήταν αραβοκρατούμενη).. Αντίθετα, όπου ήταν χριστιανοί γίνονταν τα αίσχη. Στις χριστιανικές χώρες εφευρέθηκε και καθιερώθηκε αυτό το μίσος.
1. οι ρωμαιοι ξεκωλιασανε πολλους λαους (ακομα και αλλους που δεν ηταν μονοθειστες οποτε απορριπτεται αυτο που λες για εξουσια που φοβοταν τον μονοθεισμο) που τους προβαλανε αντισταση - τους εβραιους τους θυμομαστε σημερα για αλλους λογους (υπαρχουν ακομα και η θεση τους στη χριστιανικη και ισλαμικη μυθολογια) οχι γιατι ηταν οι μονοι που γαμησαν οι ρωμαιοι.
2. ακομα και αυτο που λες για διαφορετικη συμπεριφορα απο χριστιανους και μουσουλμανους δεν εξηγεις γιατι ισχυει; οπως στο εξηγησα εγω βγαζει νοημα. οι χριστιανοι προηρθαν απο τοςυ εβραιους αρχικα οποτε οταν θελαν να κανουν δικο τους χωριο ειχαν θεμα και το εξηγει κι ο πατη. αυτο που λεει ηταν επι λεξει το σκεπτικο του Ιωαννη του Χρυσοστομου οταν εγραφε τα κυρηγματα του κατα ιουδαιων. οι χριστιανοι της αντιοχειας λεγανε κοιτα οι εβραιοι που τα ξερουνε καλα κανουν ετσι κι ετσι, εμεις γιατι κυριακη και οχι σαββάτο; ήταν αναγκη δηλαδη να τους ριξει λασπη αλλιως θα εχανε την αυθεντεια
3. δεν ειναι λοιπον οτι σταυρωσανε το χριστο, εμεις ειπαμε οτι το κανανε για να τοςυ ριξουμε λασπη

Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
πιο πανω ρωταει ο μπαζουμπας γιατι αν ισχυει αυτο που λες δεν εγινε το ιδιο σε ελληνες / ασσυριους κλπ. αυτο πρεπει να σε βαλει σε σκεψεις
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
Και αυτό αντισημιτισμός μπορεί να θεωρηθεί

Γενικώς να σχολιάζεις ...
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Γιατί οι Έλληνες δεν είχαν δείξει ποτέ κάτι επαναστατικό;
Γιατί δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν τις "ακάθαρτες" δουλειές;
Γιατί ο μονοθεϊσμός ήταν κάτι ενοχλητικό για την νοοτροπία τους; (Δηλαδή νομίζω ότι αν βάλεις και φιλοσοφία και ψυχολογία για να το αναλύσεις, θα βρεις κάτι περίεργο για τη φύση σου. [Δεν το έχω κάνει και δεν το έχω αναλύσει, απλά έχω μια τέτοια αίσθηση]. Όλες οι θρησκείες μέχρι τότε σου δικαιολογούσαν τη δοαφορετικότητα στα πράγματα. Υπήρχε Ασυνέχεια ή μη σύνδεση, μιας κατάστασης της ζωής σου με μιαν άλλη. Διαμάχες και αντίθετες βλέψεις των Θεών - των φαινομένων στη φύση. Ο μονοθεϊσμός νομίζω ότι σου περνάει μία απολυτότητα που δεν είναι φυσικό πράγμα. Το ότι πασχίζουν να βγάλουν ενιαία θεωρία και να παντρέψουν σχετικότητα με κυματομηχανική κλπ, πιστεύω ότι είναι τέτοιο κατάλοιπο.
Τώρα βέβαια, είναι κάτι τέτοιο λόγος να μισήσεις τον άλλον; ΟΚ όχι. Αλλά ... ίσως μακροπρόθεσμα και ασυνείδητα κάτι σε κάνει ν α το απωθείς.
Τότε γιατί δέχτηκαν όλοι να γίνουν ή χριστιανοί ή μουσουλμάνοι; Δεν ξέρω.
Μπορεί πάλι να ζηλεύανε το απαρέγκλιτο της φάσης τους. Κοίτα πόσα χρόνια διατηρήσανε αυτό το πράγμα χωρίς τη βοήθεια της γλώσσας που εμείς την είχαμε.
Πάντως πολύ πριν από τους Ναΐτες είχαν προβλήματα.

Γιατί ο μονοθεϊσμός ήταν κάτι ενοχλητικό για την νοοτροπία τους; (Δηλαδή νομίζω ότι αν βάλεις και φιλοσοφία και ψυχολογία για να το αναλύσεις, θα βρεις κάτι περίεργο για τη φύση σου. [Δεν το έχω κάνει και δεν το έχω αναλύσει, απλά έχω μια τέτοια αίσθηση]. Όλες οι θρησκείες μέχρι τότε σου δικαιολογούσαν τη δοαφορετικότητα στα πράγματα. Υπήρχε Ασυνέχεια ή μη σύνδεση, μιας κατάστασης της ζωής σου με μιαν άλλη. Διαμάχες και αντίθετες βλέψεις των Θεών - των φαινομένων στη φύση. Ο μονοθεϊσμός νομίζω ότι σου περνάει μία απολυτότητα που δεν είναι φυσικό πράγμα. Το ότι πασχίζουν να βγάλουν ενιαία θεωρία και να παντρέψουν σχετικότητα με κυματομηχανική κλπ, πιστεύω ότι είναι τέτοιο κατάλοιπο.
Τώρα βέβαια, είναι κάτι τέτοιο λόγος να μισήσεις τον άλλον; ΟΚ όχι. Αλλά ... ίσως μακροπρόθεσμα και ασυνείδητα κάτι σε κάνει ν α το απωθείς.
Μπορεί πάλι να ζηλεύανε το απαρέγκλιτο της φάσης τους. Κοίτα πόσα χρόνια διατηρήσανε αυτό το πράγμα χωρίς τη βοήθεια της γλώσσας που εμείς την είχαμε.
Ναι ρε. Κι αυτό το κράτος εν κράτει είναι πολύ αόριστο. Δηλάδή πάμε καμιά δεκαριά χιλιάδες στο θιβέτ και μας βλέπουν να τρώμε κεφαλάκια και να κάνουμε κοκορέτσι. Ε θα τους δώσει.θα λένε ότι είμαστε άλλο κράτος μόνοι μας.
-
- Phorum.gr user: πατησιωτης
Δεν έγινε παντού.Στην Ινδία δεν έγινε.Μπορεί να είναι και αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων.Η Ινδία κατελήφθη από τους μουσουλμάνους που εφήρμοσαν όλες τις συνηθισμένες μεθόδους προσηλυτισμού και τα χαράτσια κλπ.Αλλά οι Ινδοί ήσαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΊ.
'Ενα μεγάλο κομμάτι,αυτοί που σήμερα είναι γνωστοί ως Πακιστανοί ή Μπανγκλαντεσιανοί έγιναν μουσουλμάνοι.Αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι έμεινε μέχρι και σήμερα πιστό στην παλιά θρησκεία τους που είναι πολυθειστική.
Ούτε οι Ιάπωνες ή οι Κινέζοι και γενικά οι λαοί της Άπω Ανατολής όπου δεν αποφάσισε η τοπική εξουσία να κάνει επίσημη θρησκεία τον χριστιανισμό ή το ισλάμ έγιναν μονοθειστές.
Τα περι μονοθεισμου δεν μπορουν να σταθουν ως εξηγηση. Οι Εβραιοι διωκονταν κυριως στα αμειγως χριστιανικα κρατη. Κατσε δες το μοτιβο (δηλαδη τις κοινωνικες και ιστορικες συνθηκες) πισω απο καθε διωγμο που υπεστησαν. Δες πχ γιατι εγινε ο διωγμος της Αγγλιας, γιατι ο διωγμος της Ισπανιας, γιατι ο διωγμος της Ολλανδιας και σε τι επιπεδα δυναμης και πλουτου βρισκονταν ακριβως πριν απο αυτους.Χαοτικός έγραψε: ↑27 Αύγ 2023, 15:45Γιατί οι Έλληνες δεν είχαν δείξει ποτέ κάτι επαναστατικό;Γιατί δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν τις "ακάθαρτες" δουλειές;
Ο Γκουερινο δεν σου ειπε οτι αντικατεστησαν τους Ναιτες, σου ειπε οτι η εχθρικοτητα εναντιον τους εχει την ιδια αιτια. Την παρασιτικη συσσωρευση πλουτου.
Πιθανότατα να είναι το ίδιο που διατίθεται και στην ΕΡΤFLIX, μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Μπορείς να δεις όλα τα επεισόδια (4 συνολικά).

Το κοίταξα λίγο φευγαλέα, αρκετά ενδιαφέρον, θα βρω χρόνο να το παρακολουθήσω.
ᓚᕠᗢ ᗢᕡᓗ
Οι μουσουλμάνοι μαθαίνω ότι δεν τους κυνηγούσαν έτσι. Όταν εκδιώχθηκαν οι Εβραίοι από τις περιοχές της Γαλλίας (Γερμανικό πράγμα τότε) άλλοι φύγαν προς τα πάνω και δεξιά, αλλά οι περισσότεροι πήγαν Ισπανία. Ο δε Σουλτάνος εδώ επίσης τους δέχτηκε και τους έβαλε στη Θεσσαλονίκη. Οι Χριστιανοί ήταν που τους κυνηγούσαν.πατησιωτης έγραψε: ↑27 Αύγ 2023, 17:30Δεν έγινε παντού.Στην Ινδία δεν έγινε.Μπορεί να είναι και αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων.Η Ινδία κατελήφθη από τους μουσουλμάνους που εφήρμοσαν όλες τις συνηθισμένες μεθόδους προσηλυτισμού και τα χαράτσια κλπ.Αλλά οι Ινδοί ήσαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΊ.
'Ενα μεγάλο κομμάτι,αυτοί που σήμερα είναι γνωστοί ως Πακιστανοί ή Μπανγκλαντεσιανοί έγιναν μουσουλμάνοι.Αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι έμεινε μέχρι και σήμερα πιστό στην παλιά θρησκεία τους που είναι πολυθειστική.
Ούτε οι Ιάπωνες ή οι Κινέζοι και γενικά οι λαοί της Άπω Ανατολής όπου δεν αποφάσισε η τοπική εξουσία να κάνει επίσημη θρησκεία τον χριστιανισμό ή το ισλάμ έγιναν μονοθειστές.
Ναι και μένα αυτό με κινητοποίησε να το μοιραστώ εδώ. Δεν ξέρω και πολλά πράγματα γι αυτό.
Δεν μπορεί ρε συ σε ένα σύστημα με τους βασιλιάδες του και τους τσιφλικάδες του να έχεις μία μειονότητα που οι περισσότεροι είναι πλούσιοι. Πιστεύω ότι λίγοι θα ήταν.Bazoomba έγραψε: ↑27 Αύγ 2023, 17:41Τα περι μονοθεισμου δεν μπορουν να σταθουν ως εξηγηση. Οι Εβραιοι διωκονταν κυριως στα αμειγως χριστιανικα κρατη. Κατσε δες το μοτιβο (δηλαδη τις κοινωνικες και ιστορικες συνθηκες) πισω απο καθε διωγμο που υπεστησαν. Δες πχ γιατι εγινε ο διωγμος της Αγγλιας, γιατι ο διωγμος της Ισπανιας, γιατι ο διωγμος της Ολλανδιας και σε τι επιπεδα δυναμης και πλουτου βρισκονταν ακριβως πριν απο αυτους.Χαοτικός έγραψε: ↑27 Αύγ 2023, 15:45Γιατί οι Έλληνες δεν είχαν δείξει ποτέ κάτι επαναστατικό;Γιατί δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν τις "ακάθαρτες" δουλειές;
Ο Γκουερινο δεν σου ειπε οτι αντικατεστησαν τους Ναιτες, σου ειπε οτι η εχθρικοτητα εναντιον τους εχει την ιδια αιτια. Την παρασιτικη συσσωρευση πλουτου.