Nandros έγραψε: ↑06 Σεπ 2023, 13:15
Ναύτης έγραψε: ↑06 Σεπ 2023, 12:59
Nandros έγραψε: ↑06 Σεπ 2023, 12:34
Και' αρχήν από την πρύμη θα έπρεπε να είχαν ρίξει σωσίβιο στην θάλασσα ΑΜΕΣΑ.
Το καράβι σταματάει όταν είναι σε ασφαλές σημείο, όπου υπάρχει χώρος και αγκυροβολεί.
Το τί ακριβώς συνέβη και τις ευθύνες θα τα αποφασίσει η ανάκριση, όχι εγώ, ούτε εσύ.
.
Υπεκφεύγεις.
Αν δεν ταξίδευες μεσοπέλαγα (και με πολλά μποφόρ), η πρώτη εντολή που θα έδινες είναι: "κράτει οι μηχανές". Είσαι ναυτικός και το γνωρίζεις.
Σ' εμάς έτυχε κάποτε ένα μέλος του πληρώματος, μηχανικός, να του τη δώσει (γκομενικά). Πήρε το λοιπόν φόρα από τη μηχανή, ανέβηκε ουρλιάζοντας στο κατάστρωμα και
φούνταρε μεσοπέλαγα χωρίς κανέναν δισταγμό (μέρα μεσημέρι και μπουνάτσα). Τον πήρε χαμπάρι ένας ναύτης, φώναξε στην ενδοσυνεννόηση κι ο καπετάνιος έκανε
κράτει αμέσως. Κατεβάσαμε βάρκα, τον πλευρίσαμε και τον μαζέψαμε (με πολύ κόπο, σχεδόν παλέψαμε μαζί του, γιατί μάς φώναζε να πα να γαμηθούμε και ότι θα γυρίσει πίσω κολυμπώντας). Έτυχε να διέρχεται και άλλο πλοίο την ώρα εκείνη, σταμάτησε κι αυτό. Ρώτησε τον καπετάνιο στον ασύρματο αν χρειαζόμαστε βοήθεια στην περισυλλογή και πήρε αρνητική απάντηση, ωστόσο περίμενε μέχρι να σιγουρευτεί ο καπετάνιος (του άλλου πλοίου) ότι μαζέψαμε τον άνθρωπο από τη θάλασσα.
Τα σύγχρονα ακτοπλοϊκά, όπως γνωρίζεις, έχουν προπελάκια εκατέρωθεν της πλώρης, επομένως ήταν θέμα στοιχειωδών μικροχειρισμών για τον καπετάνιο να κόψει τις μηχανές και να ρυθμίσει τη θέση του πλοίου ώστε να πετάξει έναν κάβο.
Σε κάθε περίπτωση το: "κράτει οι μηχανές", όταν πέφτει ένας άνθρωπος στη θάλασσα, είναι απαράβατος κανόνας (εφόσον δεν είναι απαγορευτικές οι καιρικές συνθήκες).
Δεν υπεκφεύγω.
Ακόμα και να σταματούσε τις προπέλες εκείνη την στιγμή δεν θα κατάφερνε τίποτα. Ο άνθρωπος ήταν ήδη νεκρός.
Ακόμα και με κάλμα μπουνάτσα πρώτα εξασφαλίζεις το καράβι και τους επιβάτες (φουντάροντας σε ασφαλές σημείο) και μετά κάνεις οτιδήποτε άλλο. Αυτό, όπως φαίνεται, δεν έγινε.
Όσο για την διάσωση "μεσοπέλαγα" κάτι δεν μου αρέσει στην αφήγηση.
Το κράτει αμέσως είναι κάμποσα μίλια μακρυά, εκτός οπτικής επαφής με τον άνθρωπο.
Η στάνταρ πρακτική, που μαθαίνουμε πρώτα-πρώτα στην Σχολή, είναι η λεγόμενη στροφή Μπουτακόφ, μανούβρα που κάνει το καράβι για να επιστρέψει ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε ο άνθρωπος.

.
Σού είπα, έχει τα προπελάκια.
Δεν έχει σημασία αν θα ζούσε εν τέλει ο άνθρωπος (διαβάζω ότι δεν ήξερε κολύμπι), σημασία έχει τι ήταν υποχρεωμένο να πράξει το πλήρωμα και ο καπετάνιος απ' την ώρα που ένας άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα και μάλιστα στη πρύμνη. Ε, υπεκφεύγεις όταν μου λες ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ο καπετάνιος δεν ήταν να κρατήσει τις μηχανές. Η διαδικασία είναι στάνταρ, εκτός κι αν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που το κράτημα της μηχανής θέτει σε κίνδυνο το σκάφος και το πλήρωμα.
Παρεμπιπτόντως, πού να φουντάρεις μεσοπέλαγα (φαντάζομαι εννοείς να αγκυροβολήσεις);

Όταν έγραψα "φουντάρησε", εννοούσα ότι ο τύπος βούτηξε στη θάλασσα.
Αλλά εδώ μιλάμε για λιμάνι, το λιμάνι του Πειραιά, κατά τον απόπλου, 5 μέτρα από τον προβλήτα, πόσο πιο ασφαλές συνθήκες θες για να κρατήσεις τις μηχανές όταν ένας άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα και μάλιστα στη πρύμνη;
Μπορεί να μη σου αρέσει η ιστορία που σού διηγήθηκα, αλλά συνέβη 100% όπως στη γράφω.