Η «ηχηρή» απουσία και το χάος στους δρόμους της Αθήνας
Η «ηχηρή» απουσία και το χάος στους δρόμους της Αθήνας
Υποστελεχωμένη Τροχαία, σοβαρά ατυχήματα, αρρύθμιστα και χαλασμένα φανάρια, μποτιλιαρίσματα σε κεντρικές αρτηρίες και ακινητοποιημένα αυτοκίνητα λόγω βλαβών στη μέση του δρόμου συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα
i-ichiri-apoysia-kai-to-chaos-stoys-dromoys-tis-athinas-562593958
Δήμητρα Τριανταφύλλου Φωτ: INTIME / αρχείου 01.09.2023 • 19:55
Κοινοποίηση
Καθώς οι Αθηναίοι επιστρέφουν στο κλεινόν άστυ, μαζί τους επανέρχεται και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της πρωτεύουσας. Η εικόνα σε πολλά σημεία της πόλης είναι ήδη προβληματική: κεντρικές διασταυρώσεις μπλοκάρουν, φανάρια χαλάνε και την ίδια στιγμή η απουσία της Τροχαίας γίνεται όλο και πιο εμφανής, δίνοντας έναν κακό οιωνό για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί όταν η καθημερινότητα στην Αθήνα ξεδιπλωθεί πλήρως.
Ο Νικόλαος Ρήγας, αντιπρόεδρος στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος υπηρετεί στην Τροχαία Αθηνών, επισημαίνει στην «Κ» πως η υποστελέχωση της Τροχαίας και η υπολειτουργία των υπηρεσιών της έχει ως συνέπεια να περιορίζεται η παρουσία των τροχονόμων σε πολλά σημεία της πόλης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από το προσωπικό. «
Η Τροχαία στην Αττική έχει υποστεί μείωση προσωπικού της τάξεως του 40% περίπου» εξηγεί. «Απαιτείται η πολιτεία να ενισχύσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να μπορεί η Τροχαία να αποδώσει περισσότερο στον προληπτικό έλεγχο και να αποτραπούν τα πολλά τροχαία που συχνά στερούν ανθρώπινες ζωές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να πληρώνουμε φόρο αίματος στην άσφαλτο».
Την ίδια εικόνα μεταφέρει και τροχονόμος που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Πρέπει να αρχίσει η αξιολόγηση των μετακινήσεων επισήμων, όπως και το θέμα των διαδηλώσεων.
Είναι δυνατόν να δίνονται ακόμα άδειες για πορείες στις 15.00 μιας καθημερινής; Είναι δυνατόν να κλείνει όλη η Σταδίου από 100 άτομα και η Πειραιώς να “φρακάρει” μετά για ώρες;» λέει στην «Κ».
Σχεδόν κάθε μέρα κλείνει το κέντρο της Αθήνας
Σχεδόν κάθε μέρα κλείνει το κέντρο της Αθήνας
Η «ηχηρή» απουσία και το χάος στους δρόμους της Αθήνας-1
ΙΝΤΙΜΕ
Τα κακής ποιότητας οχήματα
Για μια υπηρεσία
που δουλεύει με λίγες δυνάμεις αλλά έχει υπό την ευθύνη πολλά και σημαντικά κάνει λόγο ο Κίμων Λογοθέτης, Σύμβουλος Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας Περιφέρειας Αττικής. «Οι άνθρωποι της υπηρεσίας κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Μπορεί όμως ο τροχονόμος να αφήσει ένα σοβαρό τροχαίο για να ασχοληθεί επισταμένως με ελέγχους για παραβιάσεις στη ΛΕΑ ή τον δακτύλιο που είναι κι αυτές σημαντικές;» διερωτάται.
Ο κ. Λογοθέτης τονίζει ότι επιδεινώθηκε το κυκλοφοριακό μετά τον κορωνοϊό, καθώς αρκετοί πολίτες απομακρύνθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στράφηκαν στη μετακίνηση με δικά τους οχήματα.
Στον Κηφισό, έναν από τους πιο δύσκολους δρόμους του λεκανοπεδίου, βλέπουμε συχνά αυτοκίνητα να ακινητοποιούνται λόγω βλαβών στη μέση του δρόμου ή να εμπλέκονται σε συγκρούσεις.
Το πρόβλημα επιδεινώθηκε περαιτέρω από τα αυτοκίνητα «πολύ κακής ποιότητας», όπως τα χαρακτηρίζει, τα οποία ξεκίνησαν να κυκλοφορούν, μετά την πανδημία. «Βλέπουμε πια στους δρόμους αυτοκίνητα των 1.000 ευρώ, τα οποία βγάζουν μαύρο καπνό από την εξάτμιση, με εμφανείς ζημιές, καμένες λάμπες, ακατάλληλα ελαστικά. Στον Κηφισό, έναν από τους πιο δύσκολους δρόμους του λεκανοπεδίου, βλέπουμε συχνά τέτοια αυτοκίνητα να ακινητοποιούνται λόγω βλαβών στη μέση του δρόμου ή να εμπλέκονται σε συγκρούσεις. Στην πράξη, η Τροχαία δεν μπορεί να κάνει και πολλά» σημειώνει ο κ. Λογοθέτης.
Τι φταίει για τις παρασύρσεις πεζών σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας
Τι φταίει για τις παρασύρσεις πεζών σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας
Φανάρια που χαλάνε και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κίνηση
Εν τέλει, όλα τα παραπάνω οδηγούν σε αστυνόμευση σε πολύ συγκεκριμένες οδικές αρτηρίες. Οι δρόμοι στους οποίους έχει κατά βάση παρουσία η Τροχαία είναι οι κεντρικές λεωφόροι που καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνας.
«
Το Γαλάτσι, μια μεγάλη και κεντρική περιοχή της Αθήνας, ή το Παγκράτι, τα Πατήσια, η Αγίου Κωνσταντίνου και η Πειραιώς αστυνομεύονται ελάχιστα, σε αντίθεση με την Κηφισίας, για παράδειγμα. Έχουμε πέντε τροχονόμους στη σειρά στην Κηφισίας, αλλά στο τέλος, όλα αυτά τα αυτοκίνητα που εισέρχονται μαζικά στο κέντρο της Αθήνας δημιουργούν ένα “χωνί”, καθώς ακινητοποιούνται λίγο… παρακάτω».
Η απουσία της Τροχαίας από τους υπόλοιπους δρόμους «ευνοεί» και τις παραβάσεις. Από μικρές, όπως η μετατροπή των λεωφορειολωρίδων σε Ιπποκράτους και Χαρ. Τρικούπη σε… πάρκινγκ, μέχρι μεγάλες, όπως παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη.
Σύμφωνα με τους τροχονόμους, τα υφιστάμενα φανάρια, τα οποία σχεδιάστηκαν πριν από πολλά χρόνια, δεν βοηθούν στην εργασία τους. Όπως εξηγεί ο κ. Λογοθέτης, η διάρκεια του κόκκινου και του πράσινου στα φανάρια προκύπτει από τα προγράμματα που εκπονούν οι συγκοινωνιολόγοι, σύμφωνα με το αρχείο που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής για την κίνηση στους δρόμους του λεκανοπεδίου.
Τα προγράμματα επικαιροποιούνται σύμφωνα και με την κίνηση που βλέπουν οι συγκοινωνιολόγοι μέσα από το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, όχι όμως σε πραγματικό χρόνο.
https://www.kathimerini.gr/society/5625 ... s-athinas/
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"