Οarkney's megalithic city.
3000 bc.
Ιδιοι κατασκευαστες με Stonehedge και Ιρλανδια.



.
οι Ελληνες χτιζανε πολεις εκτος εθνικου κορμου και οχι στα ορια αυτοκρατοριας εκτος της περιοδου Μ. Αλεξανδρου... αντιστοιχο των Ελληνων ηταν οι Φοινικες ισως ... οι Ρωμαιοι ως ενα βαθμο ενδιαφερονταν για την αποκατασταση των στρατιωτων τους και τη συνοχη της αυτοκρατοριας οπως συμφωνεις ... φυσικα και στην πορεια θα αποκτουσαν ολα τα οφελη και τις γνωσεις μιας αυτοκρατοριας ... οι Ελληνες και οι Φοινικες ομως χτισανε με οραμα και θρασος και οχι ως συνεπεια δομικης λειτουργειας κρατουςTheseus έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 14:45Όπως την Έφεσσο, όπως την Μίλητο, όπως την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.nostromos έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 14:34η επιλογη ενος Κελτικου ονοματος αυτο που δειχνει ειναι οτι δεν προκειται για νεα πολη αλλα για προσωρινη κατασκευη στρατοπεδου σε υπαρχων τοπονυμιο ... η εξελιξη της σε πολη ειναι συνεπεια αλλων παραγοντων ... οι Ρωμαιοι ιδρυσανε πολεις για να βολεψουνε συνταξιουχους στρατιωτες κυριως εντος οριων της αυτοκρατοριας ... οι Ελληνες χτιζανε πολεις απο την αρχη με ναους , ρυμοτομια κτλ σε σημεια εκτος εθνικου κορμουJimmy81 έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 14:25Είναι αβέβαιης προέλευσης. Αυτό όμως δεν λέει κάτι για το ποιος λαός έχτισε πρώτος πόλη σε ένα σημείο. Οι άνθρωποι δίνουν ονόματα ακόμα και σε περιοχές που δεν τις κατοικούν ή περνάνε προσωρινά από αυτές (πεδιάδες, βραχονησίδες, βουνά, λόφους κλπ). Επίσης μπορεί να υπήρξαν προσωρινοί οικισμοί κελτόφωνων κοντά στην περιοχή του Λονδίνου που είχαν ονομάσει τις περιοχές γύρω τους και από την επαφή με αυτούς οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν το όνομα για την πόλη που έχτισαν.
Ωπ, περίμενε, όλες αυτές ήταν οικισμοί πρωτού έρθουν οι Έλληνες.
Οι Ρωμαίοι ίδρυαν πόλεις στα σημεία που κριναν ως τα πιο ιδανικά για τον έλεγχο και την καλή λειτουργία της αυτοκρατορίας.
Σε κάποιες από αυτές εγκαταστάθηκαν και βετεράνοι, και γιατί όχι. Αλλά δεν υπόλοιπόνταν σε τίποτα ως πόλεις ως προς τις ελληνικές αποικίες. Ούτε σε ρυμοτομία, ούτε σε ναούς, ούτε σε δημόσια κτήρια, ούτε σε θεσμούς αυτοδιοίκησης.
εσενα σε ενδιαφερει να βγαλεις λαθος τον Πλευρη κατι που δεν με αφορα ... το Λονδινο εσυ το εφερες ως παραδειγμα επειδη εκει δεν υπηρξε κατι σημαντικο προγενεστερα ...αυτο που φαινεται ομως ειναι οτι προεκυψε ως πολη και αυτο δεν εχει να κανει με κεντρικο σχεδιασμο αλλα ως συνεπεια ... και μιλαμε για χωρα που θεωρουνται εντελως βαρβαρη οποτε και θα επρεπε να στηθουν δομες σε καθε περιπτωση ... αλλα αυτο ισχυε για τις περισσοτερες Ελληνικες πολεις που χτιστηκανε σε βαρβαρικες περιοχες απο το μηδενJimmy81 έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 14:53Δεν ξέρουμε αν είναι κέλτικο τοπωνύμιο και το μόνο που μας δείχνει είναι ότι η πόλη χτίστηκε σε μια περιοχή που ήδη ονομαζόταν (σιγά τ' αβγά δηλαδή). Μπορεί να υπήρξε πρώτα ρωμαϊκό στρατόπεδο μπορεί και όχι αλλά αυτό δεν προσφέρει κάποια στήριξη στον ισχυρισμό του Πλεύρη. Ακόμα κι αν υπήρξε πρώτα στρατόπεδο που εξελίχθηκε σε πόλη, δεν μας ενδιαφέρουν οι λόγοι που έγινε αυτό αλλά αν την έφτιαξαν οι Ρωμαίοι πρώτα. Κι από τα δεδομένα αυτό προκύπτει. Επομένως καταρρίπτεται η δήλωση Πλεύρη ότι οι Ρωμαίοι δεν έφτιαχναν πόλεις και ότι μόνο επεκτάθηκαν σε έτοιμες δομές ή πόλεις (καταρρίπτεται κι από τόσες ακόμα πόλεις όπου δεν υπήρχε άλλη πόλη πιο πριν αλλά λέμε).nostromos έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 14:34η επιλογη ενος Κελτικου ονοματος αυτο που δειχνει ειναι οτι δεν προκειται για νεα πολη αλλα για προσωρινη κατασκευη στρατοπεδου σε υπαρχων τοπονυμιο ... η εξελιξη της σε πολη ειναι συνεπεια αλλων παραγοντων ... οι Ρωμαιοι ιδρυσανε πολεις για να βολεψουνε συνταξιουχους στρατιωτες κυριως εντος οριων της αυτοκρατοριας ... οι Ελληνες χτιζανε πολεις απο την αρχη με ναους , ρυμοτομια κτλ σε σημεια εκτος εθνικου κορμουJimmy81 έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 14:25Είναι αβέβαιης προέλευσης. Αυτό όμως δεν λέει κάτι για το ποιος λαός έχτισε πρώτος πόλη σε ένα σημείο. Οι άνθρωποι δίνουν ονόματα ακόμα και σε περιοχές που δεν τις κατοικούν ή περνάνε προσωρινά από αυτές (πεδιάδες, βραχονησίδες, βουνά, λόφους κλπ). Επίσης μπορεί να υπήρξαν προσωρινοί οικισμοί κελτόφωνων κοντά στην περιοχή του Λονδίνου που είχαν ονομάσει τις περιοχές γύρω τους και από την επαφή με αυτούς οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν το όνομα για την πόλη που έχτισαν.
Τώρα σοβαρά μου φέρνεις ξύλινες καλύβες με λασπομόνωση και αχυροσκεπές, και υπόγεια dwellings για χόμπιτ, για να μου αποδείξεις ότι αυτοί που έφτιαξαν το Stonehenge ήταν καλύτεροι χτίστες, τεχνίτες και μηχανικοί από τους Ρωμαίους των υδραγωγείων, του Κολοσσαίου, του Πάνθεου, των ωδείων, των λιθόστρωτων δρόμων, και πόσων άλλων ακόμα πραγμάτων που βαριέμαι να γράψω; Αυτά που έφερες ήταν ντροπή ακόμα και για τους Έλληνες, 500 χρόνια πριν τους Ρωμαίους.
Που ήταν τα όρια της Κορίνθου; Στα Μέγαρα και στη Σικυώνα; Προφανώς δεν είχε χώρο να χτίσει καινούρια πόλη εντός των ορίων της και πήγαινε ως την Σικελία.nostromos έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 15:05οι Ελληνες χτιζανε πολεις εκτος εθνικου κορμου και οχι στα ορια αυτοκρατοριας εκτος της περιοδου Μ. Αλεξανδρου... αντιστοιχο των Ελληνων ηταν οι Φοινικες ισως ... οι Ρωμαιοι ως ενα βαθμο ενδιαφερονταν για την αποκατασταση των στρατιωτων τους και τη συνοχη της αυτοκρατοριας οπως συμφωνεις ... φυσικα και στην πορεια θα αποκτουσαν ολα τα οφελη και τις γνωσεις μιας αυτοκρατοριας ... οι Ελληνες και οι Φοινικες ομως χτισανε με οραμα και θρασος και οχι ως συνεπεια δομικης λειτουργειας κρατουςTheseus έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 14:45Όπως την Έφεσσο, όπως την Μίλητο, όπως την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.nostromos έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 14:34
η επιλογη ενος Κελτικου ονοματος αυτο που δειχνει ειναι οτι δεν προκειται για νεα πολη αλλα για προσωρινη κατασκευη στρατοπεδου σε υπαρχων τοπονυμιο ... η εξελιξη της σε πολη ειναι συνεπεια αλλων παραγοντων ... οι Ρωμαιοι ιδρυσανε πολεις για να βολεψουνε συνταξιουχους στρατιωτες κυριως εντος οριων της αυτοκρατοριας ... οι Ελληνες χτιζανε πολεις απο την αρχη με ναους , ρυμοτομια κτλ σε σημεια εκτος εθνικου κορμου
Ωπ, περίμενε, όλες αυτές ήταν οικισμοί πρωτού έρθουν οι Έλληνες.
Οι Ρωμαίοι ίδρυαν πόλεις στα σημεία που κριναν ως τα πιο ιδανικά για τον έλεγχο και την καλή λειτουργία της αυτοκρατορίας.
Σε κάποιες από αυτές εγκαταστάθηκαν και βετεράνοι, και γιατί όχι. Αλλά δεν υπόλοιπόνταν σε τίποτα ως πόλεις ως προς τις ελληνικές αποικίες. Ούτε σε ρυμοτομία, ούτε σε ναούς, ούτε σε δημόσια κτήρια, ούτε σε θεσμούς αυτοδιοίκησης.
Αυτά ήταν ντροπή για τους Έλληνες του 1500πΧ, όταν οι Έλληνες χτίζανε μέγαρα, κυκλώπεια τοιχη, αποξηραιναν την Κωπαΐδα, είχανε τεράστια βιοτεχνικά συγκροτήματα στον Πειραιά κλπ.Λεγεών έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 15:14Τώρα σοβαρά μου φέρνεις ξύλινες καλύβες με λασπομόνωση και αχυροσκεπές, και υπόγεια dwellings για χόμπιτ, για να μου αποδείξεις ότι αυτοί που έφτιαξαν το Stonehenge ήταν καλύτεροι χτίστες, τεχνίτες και μηχανικοί από τους Ρωμαίους των υδραγωγείων, του Κολοσσαίου, του Πάνθεου, των ωδείων, των λιθόστρωτων δρόμων, και πόσων άλλων ακόμα πραγμάτων που βαριέμαι να γράψω; Αυτά που έφερες ήταν ντροπή ακόμα και για τους Έλληνες, 500 χρόνια πριν τους Ρωμαίους.
και γιατι να μην χτισει στη Βαλτικη ...? δεν ειχε αναγκη το εμποριο ...? η δεν μπορουσε λες ...?Theseus έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 15:15Που ήταν τα όρια της Κορίνθου; Στα Μέγαρα και στη Σικυώνα; Προφανώς δεν είχε χώρο να χτίσει καινούρια πόλη εντός των ορίων της και πήγαινε ως την Σικελία.nostromos έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 15:05οι Ελληνες χτιζανε πολεις εκτος εθνικου κορμου και οχι στα ορια αυτοκρατοριας εκτος της περιοδου Μ. Αλεξανδρου... αντιστοιχο των Ελληνων ηταν οι Φοινικες ισως ... οι Ρωμαιοι ως ενα βαθμο ενδιαφερονταν για την αποκατασταση των στρατιωτων τους και τη συνοχη της αυτοκρατοριας οπως συμφωνεις ... φυσικα και στην πορεια θα αποκτουσαν ολα τα οφελη και τις γνωσεις μιας αυτοκρατοριας ... οι Ελληνες και οι Φοινικες ομως χτισανε με οραμα και θρασος και οχι ως συνεπεια δομικης λειτουργειας κρατουςTheseus έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 14:45
Όπως την Έφεσσο, όπως την Μίλητο, όπως την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Ωπ, περίμενε, όλες αυτές ήταν οικισμοί πρωτού έρθουν οι Έλληνες.
Οι Ρωμαίοι ίδρυαν πόλεις στα σημεία που κριναν ως τα πιο ιδανικά για τον έλεγχο και την καλή λειτουργία της αυτοκρατορίας.
Σε κάποιες από αυτές εγκαταστάθηκαν και βετεράνοι, και γιατί όχι. Αλλά δεν υπόλοιπόνταν σε τίποτα ως πόλεις ως προς τις ελληνικές αποικίες. Ούτε σε ρυμοτομία, ούτε σε ναούς, ούτε σε δημόσια κτήρια, ούτε σε θεσμούς αυτοδιοίκησης.
Χτίζανε με όραμα στη Σικελία; Δηλαδή αν η Σικελία ανήκε στο κράτος της Κορίνθου οι Κορινθίου δε θα χτίζανε εκεί αποικίες; Η θα χτίζανε, αλλά θα ήταν αποικισμός χωρίς θράσος και όραμα; Δεύτερης κατηγορίας για σένα, σαν τις ιδρύσεις πόλεων από τους Ρωμαίους.
Η Ρώμη από την άλλη είχε φτάσει ως την Σικελία, ως τη Γαλατία και την Ιβηρία, ως τη Συρία και τη Βρετανία. Που να χτίσει καινούρια πόλη; Στη Γκάμπια η στην Βαλτική; Και γιατί να χτίσει εκεί;
Μπορούσαν να χτίσουν εντός της αυτοκρατορίας τους, είχε λογική και ήταν συμφέρον να χτίσουν εντός της αυτοκρατορίας τους και ιχτιζαν εντός της αυτοκρατορίας τους.
Όπως ακριβώς κάνανε κι οι Έλληνες όταν μπορούσαν.
Οι Έλληνες δεν είχαν αυτοκρατορία για να χτίσουν πόλεις μέσα σε αυτήν.nostromos έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 15:22και γιατι να μην χτισει στη Βαλτικη ...? δεν ειχε αναγκη το εμποριο ...? η δεν μπορουσε λες ...?Theseus έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 15:15Που ήταν τα όρια της Κορίνθου; Στα Μέγαρα και στη Σικυώνα; Προφανώς δεν είχε χώρο να χτίσει καινούρια πόλη εντός των ορίων της και πήγαινε ως την Σικελία.nostromos έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 15:05
οι Ελληνες χτιζανε πολεις εκτος εθνικου κορμου και οχι στα ορια αυτοκρατοριας εκτος της περιοδου Μ. Αλεξανδρου... αντιστοιχο των Ελληνων ηταν οι Φοινικες ισως ... οι Ρωμαιοι ως ενα βαθμο ενδιαφερονταν για την αποκατασταση των στρατιωτων τους και τη συνοχη της αυτοκρατοριας οπως συμφωνεις ... φυσικα και στην πορεια θα αποκτουσαν ολα τα οφελη και τις γνωσεις μιας αυτοκρατοριας ... οι Ελληνες και οι Φοινικες ομως χτισανε με οραμα και θρασος και οχι ως συνεπεια δομικης λειτουργειας κρατους
Χτίζανε με όραμα στη Σικελία; Δηλαδή αν η Σικελία ανήκε στο κράτος της Κορίνθου οι Κορινθίου δε θα χτίζανε εκεί αποικίες; Η θα χτίζανε, αλλά θα ήταν αποικισμός χωρίς θράσος και όραμα; Δεύτερης κατηγορίας για σένα, σαν τις ιδρύσεις πόλεων από τους Ρωμαίους.
Η Ρώμη από την άλλη είχε φτάσει ως την Σικελία, ως τη Γαλατία και την Ιβηρία, ως τη Συρία και τη Βρετανία. Που να χτίσει καινούρια πόλη; Στη Γκάμπια η στην Βαλτική; Και γιατί να χτίσει εκεί;
Μπορούσαν να χτίσουν εντός της αυτοκρατορίας τους, είχε λογική και ήταν συμφέρον να χτίσουν εντός της αυτοκρατορίας τους και ιχτιζαν εντός της αυτοκρατορίας τους.
Όπως ακριβώς κάνανε κι οι Έλληνες όταν μπορούσαν.
απλα ειχε αλλη νοοτροπια ... υπηρχε διαχειρηση εντος αυτοκρατοριας ... οι Ελληνες δεν χρειαστηκαν αυτοκρατορια για να επεκταθουν ... αυτη ειναι η διαφορα
Aπο την Μακεδονική Δυναστεία και μετά ουσιαστικά ήταν ελληνική. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αυτοκρατορίας ήταν Έλληνες ή εξελληνισμένοι πληθυσμοί (Κάτω Ιταλία,Ελλάδα και Μικρά, Ασία) συν κάποιους Σλάβους στα Βαλκάνια και Αρμένιους στα ανατολικά άκρα.Theseus έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 16:11Μια που μιλάμε για Ρωμαίους, ποια η άποψη των αντί-Ρωμαίων για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από τον Ηράκλειο ως τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο;
Την αυτοκρατορία που οι ευρωπαίοι της εποχής τηνα ονομάζανε το βασίλειο των Ελλήνων (και μετά που οι Έλληνες γίνανε hot την είπανε Βυζάντιο).
Είναι ελληνική ή ρωμαϊκή; Είναι καλή ή κακή;
Theseus έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 16:11Μια που μιλάμε για Ρωμαίους, ποια η άποψη των αντί-Ρωμαίων για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από τον Ηράκλειο ως τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο;
Την αυτοκρατορία που οι ευρωπαίοι της εποχής τηνα ονομάζανε το βασίλειο των Ελλήνων (και μετά που οι Έλληνες γίνανε hot την είπανε Βυζάντιο).
Είναι ελληνική ή ρωμαϊκή; Είναι καλή ή κακή;
Nαι προσέφερε στον πολιτισμό και ασκεί επιρροή εως σήμερα. H Aθήνα του χρυσού αιώνα μοιάζει πολύ μικρή μπροστά στη αριστουργηματικά κτήρια της Κωνσταντινουπόλεως.
Όποιος δεν ανακαλύπτει κάτι σπουδαίο δεν είναι Έλληνας;ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 16:18Theseus έγραψε: ↑02 Οκτ 2023, 16:11Μια που μιλάμε για Ρωμαίους, ποια η άποψη των αντί-Ρωμαίων για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από τον Ηράκλειο ως τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο;
Την αυτοκρατορία που οι ευρωπαίοι της εποχής τηνα ονομάζανε το βασίλειο των Ελλήνων (και μετά που οι Έλληνες γίνανε hot την είπανε Βυζάντιο).
Είναι ελληνική ή ρωμαϊκή; Είναι καλή ή κακή;
.
Αφησε κάποια ανακάλυψη για κληρονομιά στήν ανθρωπότητα ή μιλάμε μόνο για πολέμους και κατακτήσεις ;;;
.