Ασέβαστος έγραψε: ↑31 Οκτ 2023, 17:04
οχι αλλα η αρχη της ισονομιας λεει οτι δεν μπορεις να τους φορολογεις για εσοδα που δεν εχουν. δουλεια του κρατους ειναι να κανει ελεγχους, και να φορολογησει δικαια, αναλογα με αληθινα εισοδηματα.
Θεωρητικά έχεις δίκιο. Πρακτικά το ίδιο συνέβαινε και με τον ΕΝΦΙΑ. Πλήρωσαν αρκετοί φόρο για ακίνητα που δεν τους απέφεραν κανένα έσοδο.
Και η λογική της λήψης αυτού του μέτρου είναι ίδια με εκείνο. Είναι ένα μέτρο εύκολο να εφαρμοστεί χωρίς πολλές απαιτήσεις σε οργάνωση και υποδομή.
Οι κυβερνώντες γνωρίζουν πολύ καλά (όπως και εμείς), ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι και αναποτελεσματικοί και αποτελούνται από προσωπικό που σε κάποιο βαθμό είναι διεφθαρμένο. Και ίσως σε μεγάλο βαθμό.
Συνεπώς τα περί ελέγχων που προτείνεις είναι χρονοβόρα και ατελέσφορα. Ακούγονται σαν ανέκδοτο, δηλαδή. Στον κύκλο μου έχω πολλούς μουσικούς που εργάζονται νύχτα. Τα χρήματα που έβγαζαν το ΣΚ, χωρίς να είναι φίρμες, δεν τα έβλεπα εγώ με πλήρες ωράριο και υπερωρίες. Όλοι γελούσαν με το φόρο που πλήρωνα ενώ ο δικός τους ήταν ένα κλάσμα. Το ίδιο και αυτοί με τα ιδιαίτερα, το ίδιο και ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανικοί που δίνουν πιστοποιητικά, ακόμα και δικηγόροι και δεν έχει τέλος η λίστα. Το ίδιο και το αφεντικό μου στην προηγούμενη δουλειά που πέρναγε ένα σωρό προσωπικά έξοδα στην ΑΕ.
Ναι, για κάποιους θα είναι άδικο, αλλά γίνεται τρελό πάρτυ φοροδιαφυγής από πάρα πολλούς. Για ένα ανίκανο κράτος που έχει επίγνωση της ανικανότητάς του, είναι φυσιολογικό μέτρο. Αν και κάτι μου λέει ότι θα υπάρξουν πολλά παραθυράκια.