πατησιωτης έγραψε: ↑01 Νοέμ 2023, 21:24
Το άλλο σημείο που ξεχωρίζει το μεταξικό καθεστώς από τα φασιστικά είναι η έλλειψη επεκτατικής πολιτικής.Ο ίδιος ο Μεταξάς ήταν γνωστό ότι είχε αντιταχθεί στην έξοδο της Ελλάδος στον α΄παγκόσμιο πόλεμο και τη μικρασιατική εκστρατεία.Αντίθέτως ο Μουσσολίνι που ξεκίνησε από αρχισυντάκτης σοσιαλιστικής εφημερίδας έκανε στροφή υπέρ του πολέμου στο πλευρό της Αντάντ τότε και μετά τον πόλεμο βγήκε παραπονούμενος ότι οι Άγγλοι και οι Γάλλοι έριξαν την Ιταλία στη συνθήκη των Βερσαλλιών και δεν της έδωσαν αρκετά και άρα στον επόμενο πόλεμο θα έπρεπε να πάει με τη Γερμανία.

Φαντάσου τι θα μπορούσε να πει ένας Έλληνας για την Αντάντ μετά τη μικρασιατική καταστροφή.Αλλά ο Μεταξάς δεν το είπε.Ο Μουσσολίνι παρ ότι η Ιταλία δεν έπαθε καμμιά καταστροφή είχε παράπονα επειδή πήρε λίγα.
Η επεκτατικη πολιτικη της Ιταλιας δεν ηταν λογω του φασισμου. Ολα τα κρατη που ηταν καποτε αυτοκρατοριες εχουν την ταση να θελουν να ''απλωσουν'' την σφαιρα επιρροης τους εξω απο τα συνορα. Φαντασου οτι 60 χρονια μετα τον Μουσολινι ο Μπερλουσκονι πιστευε οτι η Λιβυη πρεπει να ακολουθει την πολιτικη που θα της επιβαλλει η Ιταλια.
Παρεμπιπτοντως, η Ιταλια ειχε προσαρτησει εδαφη της Λιβυης μετα τον ιταλοτουρκικο πολεμο του 1911-12, μαζι με τα Δωδεκανησα.
Τα σχεδια για επεκταση των συνορων (ή το να παρουν πισω χαμενα εδαφη) υπαρχουν παντα στο πισω μερος του μυαλου πολλων ισχυρων κρατων (και μη ισχυρων θα ελεγα) που περιμενουν την καταλληλη στιγμη (συνηθως μετα απο πολεμικες συρραξεις) και δεν εχει σχεση με το αν πχ ο Μουσολινι ηταν φασιστας.