hellegennes έγραψε: ↑08 Δεκ 2023, 11:22
Ας ξεκινήσουμε από την Κασπία, αν και το έχω απαντήσει εκτενώς αυτό. Η Κασπία εκτείνεται 11 μοίρες στον χάρτη, από τον 36ο ως τον 47ο παράλληλο. Το να λες ότι κάτι είναι στην ίδια γραμμή με την Κασπία είναι σαν να λες ότι η Βουδαπέστη και η Μήλος είναι στην ίδια γραμμή. Ε, δεν είναι, πώς να το κάνουμε. Είναι μια τεράστια απόσταση. Ακόμη κι αν πάρεις το ανώτατο άκρο της Κασπίας και το κατώτατο του Αγίου Λαυρεντίου, ίσα που είναι στον ίδιο παράλληλο. Ο ισχυρισμός αυτός λοιπόν δεν έχει καμμιά βάση. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να μιλάει για την Βιρτζίνια. Ξέρεις πού είναι η Βιρτζίνια;
Τζάμπα μας λες για το πόσο μακρουλή κατακόρυφα είναι η Κασπία κι ότι η ευθεία θα μπορούσε να τερματίζει στην Βιρτζίνια.Δεν μας κάνεις κάποια παραχώρηση τόσο μεγάθυμη όσο νομίζεις παίρνοντας το ανώτατο άκρο. Διότι πολύ απλά αυτό μας υποδεικνύει ο Πλούταρχος να πάρουμε. Αν την τραβήξεις από το '''ΣΤΟΜΙΟΝ" της βρίσκεις σε κόλπο στεριάς πέραν του ωκεανού, και μάλιστα με νησιά κοντά της όπως περιγράφεται στο κείμενο. Ο Πλούταρχος έπεσε μέσα τι να κάνουμε. Πες ότι ήταν κωλόφαρδος. Όχι όμως να αρνείσαι τα προφανή.
Λοιπόν αν στόμιο της Κασπίας είναι εκεί που χύνεται ο Βόλγας, το πιθανότερο, και αν ως στόμιο του κόλπου (κι εκεί για στόμιο μιλάει) υπονοείται ίσως το σημείο εισόδου στον κόλπο, ανάμεσα στη Νέα Σκωτία και το νησί της Νέας Γης, τότε έχουμε για το ένα 46° 11' και το άλλο 47° 20. Είναι δυνατόν να θεωρείς, λαμβάνοντας κιόλας υποψη τα μέσα της εποχής του Πλουτάρχου, ότι η απόκλιση είναι τόσο τεράστια που τινάζει στον άερα το Κασπία-κόλπος που μας λέει;
Παρένθεση: Και ο Κέπλερ τονίζει το Κασπία-Kόλπος του Καναδά. Θα γράφω ξανά και ξανά γι' αυτόν τον μεγάλο αστρονόμο όσο βλέπω ποσταρίσματα πχ Δημοκράτη να λένε για θεωρίες ψεκασμένων ανεπίδεκτων μαθήσεως.
hellegennes έγραψε: ↑08 Δεκ 2023, 11:22
Αν συνεχίσεις δυτικά από την Ισλανδία θα φτάσεις στην Γροιλανδία, η οποία ούτε για νησί μοιάζει ούτε ισαπέχει με άλλα δυο νησιά.
Οι αποστάσεις μεταξύ Γροιλανδίας, Μπάφιν και Νέας Γης είναι πάντως πολύ κοντά σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Και ταιριάζουν στο όλο πλαίσιο γιατι μας μιλάει για υποαρκτική περιοχή. Μη μας βγάλεις τώρα το υποδεκάμετρο για να μας πεις ότι δεν ισχύει. Από τις απαντήσεις σου δίνεις την εντύπωση ότι κρίνεις επίσημη ταξιδιωτική αναφορά του 1950, και όχι κείμενο του 1ου αι. μ.Χ.
Ασε που όταν λέει για τα τρία αυτά νησιά λέει για ρεύματα. Ρεύματα μάλιστα που έρχονται από την απέναντι στεριά. Κάτι μας θυμίζει αυτό; Δηλαδή εντάξει, είμαστε ξεκάθαρα στον Ατλαντικό, για ποια στεριά λοιπόν μπορεί να λέει αν ταξιδέψεις ''προς εσπέραν"; Για τη Βόρεια Αφρική ή για τα παράλια της Ιωνίας; Άντε να δεχτούμε ότι οι εγκαταστάσεις των Ελλήνων και το ταξίδι είναι φανταστικά. Φαίνεται όμως από το κείμενο ότι με κάποιο τρόπο γνώριζαν ότι πέραν του Ατλαντικού υπάρχει γη, κατοικημένη, από ανθρώπους, όχι μυθολογικά πλάσματα εκεί που δύει ο ήλιος.
hellegennes έγραψε: ↑08 Δεκ 2023, 11:22
Μέρος στον πλανήτη που ο ήλιος για 30 μέρες χάνεται μόνο για μια ώρα από τον ουρανό δεν υπάρχει. Όσο κοντεύεις στον αρκτικό κύκλο μεγαλώνει η μέρα το καλοκαίρι αλλά δεν υπάρχει εποχή του χρόνου που για έναν μήνα ο ήλιος να χάνεται μόνο μια ώρα. Η αλλαγή αυτή συμβαίνει την άνοιξη και είναι πολύ απότομη. Μόνο μια μέρα του χρόνου συμβαίνει αυτό.
Το σημαντικό είναι ότι λέει για τον ήλιο του μεσονυχτίου δείχνοντας την βορειότατη πορεία των ταξιδιωτών στο ταξίδι προς την απέναντι στεριά. Το τριάντα μπορεί να έχει και άλλη έννοια. Είναι ο πιο συμβολικός αριθμός του αποσπάσματος λόγω της σύνδεσης με την αστρική περίοδο του πλανήτη Κρόνου. Κάθε τριάντα χρόνια οι αποστολές. Τριάντα μέρες ο ήλιος, 3 χ 30 μέρες στο νησί πριν πάνε στο νησι του Κρόνου.
Κάτι ακόμη που δεν αναφέρθηκε. Πιθανό λαβράκι από τις μυθικές ''παπαριές''. Τον Κρόνο οι Έλληνες της μητρόπολης τον λένε Φαίνοντα, όμως οι Έλληνες της πέραν του ωκεανού ακτής Νυκτούρο. Υπαινιγμός στη μεγάλη διαφορά ώρας; Όταν έρχεται το πρωί στην Ελλάδα, στα παράλια του κόλπου είναι βαθιά νύχτα. Ακυρη η μικρασία, για Αμερική το κόβω!
hellegennes έγραψε: ↑08 Δεκ 2023, 11:22
Με λίγα λόγια τίποτα δεν ταιριάζει. Ούτε καν ένα σημείο δεν ταιριάζει με την περιγραφή, είναι όλα μα όλα λάθος. Βέβαια, αν πάρεις την Γη σαν πλαστελίνη και αρχίζεις να λες "τι είναι 1000 χιλιόμετρα διαφορά βόρεια και 1000 χιλιόμετρα διαφορά δυτικά", ε, κάτι θα βρεις να ταιριάξεις. Στην τελική θάλασσες και νησιά περιγράφει, ο πλανήτης αυτά έχει. Αν δίνεις περιθώρια λάθους ίσα με το 10% της απόστασης από τον ισημερινό ως τον πόλο, είναι αδύνατον να μην βρεις κάτι να ταιριάζει.
hellegennes έγραψε: ↑08 Δεκ 2023, 11:22
Η Αζοφική είναι πολλές φορές μικρότερη από τον κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου. Ούτε αυτό ταιριάζει.
Μέγα λάθος.
Τι εννοώ:
Όπως λες ότι δεν πρέπε να κάνουμε πλαστελίνη τη γη, θα έπρεπε να είχες καταλάβει ότι είναι μεθοδολογικά εσφαλμένο να μη λαμβάνεις υπόψη σου τη γεωγραφία όπως την έβλεπε ο Πλούταρχος, και να τον ακυρώνεις επειδή τα λεγόμενά του δεν ταιριάζουν με τη δική σου σύγχρονη γεωγραφική γνώση.
Η Μαιώτις λίμνη, η Αζοφική, στα μάτια των αρχαίων ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ο Ηρόδοτος λέει ότι δεν είναι πολύ μικρότερη από τον Εύξεινο, ο Σκύλαξ ο εξερευνητής λέει ότι είναι μιση του Ευξεινου και ο Στράβων το ένα τρίτο. Ας δεχτουμε τον τελευταίο γιατί είναι πιο κοντά στον Πλούταρχο σε σχέση με τον Σκύλακα του 4ου π.Χ. Ενα τρίτο του Εύξεινου! Άρα 145.000 χλμ² στα μάτια του Πλούταρχου. Άρα όχι εφταπλάσιος της Αζοφικής όπως ξανα και ξανα γράφτηκε στο νήμα. Ο κόλπος του Αγίου Λαυρέντιου είναι στα 226.000 χλμ². Άρα ούτε καν διπλάσιος στα αρχαία μάτια. Εύστοχος για ακόμα μια φορά ο παραμυθάς με το να λέει "όχι μικρότερος".
hellegennes έγραψε: ↑08 Δεκ 2023, 11:22
Ο Κέπλερ δεν είχε το προνόμιο να δει σύγχρονους χάρτες.
Ο Βίλχελμ φον Κριστ που έβλεπε τους ίδιους χάρτες που βλέπεις εσύ, έγραφε στα 1900 ότι ο Πλούταρχος ''προφανώς μιλάει για την Αμερική'', ότι ''ικανότατοι ναύτες φτάσαν στην Αμερική πριν τους Βίκινγκς'' και ότι η πορεία ήταν ''Ισλανδία-Γροιλανδία-Mπάφιν-Ανατολικός Καναδάς''.
Από τους Έλληνες που χτυπιούνται, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ, ότι "όλα μα όλα είναι λάθος", ότι είναι παπαριές ψεκασμένων κλπ προτιμώ την καθαρή ματιά κάποιου ξένου επιστήμονα. Αυτός, μακριά από νεοελληνικές ψυχολογικού τύπου συμπεριφορές μεταξύ αρχαιολαγνικού υπερενθουσιασμού και εσωτερικευμένου ανθελληνισμού, πραγματικά ΧΕΣΤΗΚΕ για το αν οι αρχαίοι Έλληνες πήγαν ή δεν πήγαν. Δεν του ήταν υπαρξιακό το ζήτημα. Ούτε θα χοροπηδούσε ούτε θα κατέρρεε. Διάβασε το κείμενο ψυχρά ο άνθρωπος και είπε αυτό που δεν θέλουν να δουν αυτοί που επιμένουν να μας βγάζουν τρελούς. Επαναλαμβάνω την πρώτη μου τοποθέτηση. Το κείμενο του Πλούταρχου δεν είναι καθόλου της πλάκας. Ούτε δικαιολογεί τα περί παντοκρατορίας των Ελλήνων παντού στην Αμερική και στο ηλιακό σύστημα, αλλά ούτε και επιτρέπει στους κατά να δένουν κόμπο ότι οι Έλληνες δεν ήξεραν/δεν πήγαν στην Αμερική.