Κοινή πορεία όχι ακριβώς. Υπήρχε όμως συγκρίσιμη ανάπτυξη στις τέχνης, στα γράμματα. Δεν είχες να ζηλέψεις τίποτα.Εμπεδοκλής έγραψε: ↑16 Ιαν 2024, 10:45Ότι θέλεις να μου πεις δηλαδή ότι πριν το 1400 είχαμε κοινή πορεία με τους αποκαλούμενους σήμερα δυτικούς και τη διέκοψε η οθωμανική περίοδος. Ε, μη γράφουμε ανακρίβειες.
Αυτό που θαυμάζεις σήμερα ως εκκλησιαστικό όργανο στους δυτικούς ναούς, ήταν ένα δώρο Βυζαντινού αυτοκράτορα στον Πιπίνο τον Βραχύ, πατέρα του Καρλομάγνου και αργότερα χάρισαν ένα ακόμα στον ίδιο τον Καρλομάγνο.
Αυτό που γνωρίζεις ως είδος καθαρά δυτικής μουσικής, την όπερα, δεν θα το είχες με τον τρόπο που εξελίχθηκε αν δεν πέσει η Πόλη. Με την πτώση, διέφυγαν πάρα πολλοί λόγιοι στην Ιταλία οι οποίοι δούλεψαν ως δάσκαλοι/φροντιστές στα παιδιά μεγάλων οίκων. Και ξαφνικά η όπερα που δημιουργείται για διάφορους λόγους εκείνη την εποχή εκεί, έχει στην πρώτη της φάση κυρίως θέματα από την Ελληνική μυθολογία, ακριβώς εξαιτίας αυτών των λογίων.
Η ανάπτυξη που γνώρισε η Δύση από τον 16ο αιώνα και μετά, στις τέχνες που κάτι ψιλοκαταλαβαίνω, είναι εκρηκτική. Εμείς δυστυχώς μείναμε στάσιμοι. Οπότε βλέποντας τα πρόσφατα χάλια μας βγάζεις ένα άδικο συμπέρασμα για την προ του 1400 κατάσταση. Σκέψου όμως λίγο. Πόσες Ευρωπαϊκές πόλεις μπορούσαν να συγκριθούν με το Βυζάντιο προ της πτώσης και όχι μόνο στα χρόνια της ακμής του;