Εμενα με ενδιαφερει οτι σε ενα επος οπως τα Αργοναυτικα πολυ παλιοτερο του 6ου αιωνα (τοτε καταγραφηκε μαζι με τα ομηρικα επη)...
αναφερεται οχι μονο ενα ταξιδι στον Ατλαντικο...
αλλα και οι Ιερνιδες Νησοι...
που ειναι η Ιρλανδια και η Βρετανια...
Δεστε κι εδω...
Οι Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς ονομάζουν την Νήσο (της Ιρλανδίας) με το όνομα «ΙΕΡΝΗ» (Ιέρνη). Τούτο το συναντούμε στα Αργοναυτικά στον Αριστοτέλη και στον Στράβωνα. Στα Ελληνικά ΙΕΡΝΗ σημαίνει Ιερά Νήσος.
Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης την ονομάζει «Νήσο της Ίριδος». Η Ίριδα ήταν Θεά Αγγελιοφόρος του Δία και της Ήρας.
Στο ιρλανδικό βιβλίο Leadharcadhal αναφέρεται ότι «περί το 1240 π.Χ. έφθασαν στο νησί της κόρης τους της Ίριδος, ο Θαύμας, Θεός του Πόντου και η Ηλέκτρα κόρη του Άτλαντα και της Πλειόνης». Δηλαδή είτε το ένα είτε το άλλο, η ονομασία του νησιού σχετίζεται με την Ελλάδα. Στο βιβλίο του Τζιράλτους ντε Μπάρι (History and Topography of Irland) αναφέρεται: «Αργότερα ο Έλληνας πρίγκιπας Παρθόλος έφθασε στο Νησί συνοδευόμενος από 24 ζεύγη Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και οι τρεις υιοί του με τις συζύγους τους αποβιβάστηκαν στον κόλπο Κένμαρ (αρ. 1) και εγκατασταθήκαν στην περιοχή του Δουβλίνου. Σε τριακόσια χρόνια έγιναν πέντε χιλιάδες. Από επιδημία οι περισσότεροι πέθαναν και τάφησαν σε ομαδικό τάφο (τύμβο) στο Tallaght έξω από το Δουβλίνο».
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF ... E%BD%CE%B7
.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος
Αρίστος την 26 Ιαν 2024, 10:16, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.