Θέτις δ' οὐ λήθετ' ἐφετμέων παιδὸς ἑοῦ, ἀλλ' ἥ γ' ἀνεδύσετο κῦμα θαλάσσης.
ἠερίη δ' ἀνέβη μέγαν οὐρανὸν Οὔλυμπόν τε.
Και τότε η Θέτιδα, το θέλημα του γιου της θυμάμενη, γοργά απ' της θάλασσας ξεπρόβαλε το κύμα
κι ανέβη σύναυγα στον Όλυμπο, στον ουρανό το μέγα· (Μετάφραση Καζαντζάκη – Κακριδή)
και η Θέτις το παράγγελμα δεν ξέχανε του υιού της και της θαλάσσης έσχισε τα κύματα κι εβγήκε
και ανέβη τα χαράματα στ' Ολύμπου τον αιθέρα. (Μετάφραση Πολυλά)
Κι η Θέτη τις παραγγελιές δεν ξέχασε του γιου της, μον βγαίνει μέσα απ' του γιαλού το κύμα, κι ανεβαίνει πρωί πρωί στον Έλυμπο και στα μεγάλα ουράνια. (Μετάφραση Αλ. Πάλλη)
https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20P ... ILIADA.htm
Άσχετα από το πως θα αποδοθεί η παραπάνω φράση «μέγαν οὐρανὸν Οὔλυμπόν τε» (η μόνη λογική μετάφραση είναι του Πολυλά), οι αρχαίοι Έλληνες, ο λαός, γνώριζε ότι οι θεοί ζουν επί της γης, στον Όλυμπο. Μετά οι ποιητές, οι θεολόγοι, και οι φιλόσοφοι πληροφορήθηκαν από τους θεολόγους της Ανατολής ότι οι θεοί ανέβηκαν στους ουρανούς και μετέφεραν την πληροφορία στον λαό.
Η κατήχηση που έκανε ο Όμηρος:
- Οι θεοί κάθονται ψηλά στα σύννεφα.(π 263)
- Οι θεοί είναι επουράνιοι.(ρ 484)
- Οι θεοί ζουν στον απέραντο ουρανό.(ζ 243)
- Οι θεοί γνωρίζουν τα πάντα.(δ 468)
Ο Γιαχβέ ζούσε στο όρος Χορέμπ, ο Ελ (ο μετέπειτα Αλλάχ) ζούσε στο όρος Λελ, οι θεοί του Ινδουισμού
Shiva και Parvati ζούσαν στο όρος Kailash, Η μεγάλη κινέζικη θεότητα Dongyue Dadi ζούσε στο όρος Tai. Για τους Σουμέριους, οι θεοί ζούσαν στο Δάσος των Κέδρων, πάνω στα βουνά, όπου πήγε ο επαναστατημένος Γιλγαμές και τους σκότωσε.
Θεοί που ζουν στα βουνά αναφέρονται και σε άλλες παραδόσεις λαών σε ολόκληρη την γη. Αναφέρονται ιερά δάση και ιερά βουνά σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή ήταν κατοικία των θεών.
Αυτοί που ζούσαν στα βουνά ήταν ουσιαστικά «αφέντες» και όχι θεοί. Έγιναν όμως θεοί όταν ειπώθηκε ότι ανέβηκαν στον ουρανό με σκάλες.
Και ως επουράνιοι όμως συνέχιζαν να τρώνε κανονικά. Οι Jeremy Black και Anthony γράφουν στο βιβλίο τους “Gods, Demons and Symbols of Ancient Mesopotamia”, στην σελίδα 158, ότι τάιζαν τα ξόανα των θεών (ξύλινα αγάλματα των θεών που είχαν πέσει από τον ουρανό) και τους πρόσφεραν και ρουχισμό:
The widespread Mesopotamian idea of man having been created to act as the servant of the gods meant that it was considered necessary to feed and clothe the gods constantly and to make them presents. Among these various sorts of offerings, the term sacrifice refers especially to the killing of an animal. Exactly the same foods and drinks were offered to the gods as were consumed by humans, with perhaps more emphasis on the luxury items: frequent fresh meat, fish, cream, honey, cakes and the best sorts of beer.
The actual comestibles and garments were redistributed to the temple staff (according to strict hierarchical regulations, from high priests down to the courtyard sweepers) after being presented to the gods.
Όλοι οι λαοί έκαναν θυσίες στους θεούς επειδή είχαν συνηθίσει έτσι από τον καιρό που οι θεοί ήταν οι αφεντάδες. Ο Νώε έσφαξε τα ζώα που είχε σώσει από τον κατακλυσμό για να ικανοποιήσει την όρεξη του Γιαχβέ για ψητό.
Όσοι διατείνονται ότι τα ιερά βουνά θεωρήθηκαν ως κατοικία των θεών επειδή ήταν ψηλά και απόμακρα, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι και πάλι κάτοικοι των βουνών θεωρούνταν οι θεοί. Όχι κάτοικοι του ουρανού.
Η Britannica και η τεχνητή νοημοσύνη δεν αναφέρουν καθόλου το γεγονός ότι οι θεοί εμφανίστηκαν στην ιστορία ως ορεσίβιοι και όχι ως επουράνιοι.
Υπάρχει όμως μια εξαίρεση εξαιρετικά σημαντική. Για τους Βόρειους λαούς και τους Κέλτες, οι θεοί δεν ζουν στα βουνά αλλά στην γη.
Στην ιστορία, οι ορεσίβιοι θεοί εμφανίστηκαν πριν από 40.000 (σαράντα χιλιάδες) χρόνια, η αρχαιότερη απόδειξη της ύπαρξής τους είναι αγαλματίδιο της μάνας που τους γέννησε.
