Alphabet έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 00:49
Σουβλίτσα έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 00:05
Παρέλειψες να συμπεριλάβεις το ποστ σου στο οποίο σου απάντησα:
Alphabet έγραψε: ↑13 Νοέμ 2018, 00:26
Συνοψιζοντας εχω την εντυπωση οτι οι περισσοτεροι χριστιανοι που απαντουν δεν εχουν καταλαβει την μεγαλυτερη αντιφαση τους.
Και αυτη ειναι οτι
Γιαχβε τηε ΠΔ ειναι κατα το δογμα ο Τριαδικος Θεος, ο οποιος ειναι (παλι κατα το δογμα) εξω απο τον χρονο, ητοι δεν υπαρχει για αυτον παρελθον και μελλον, αλλα μονο παρον και ως εκ τουτου δεν μπορει να αλλαξει τις αποφασεις του, οχι μονο για αυτο αλλα και για αλλους λογους.
Συνεπως για να ειναι καποιος χριστιανος πρεπει να δεχθει ολοκληρη την ΠΔ σαν τον λογο και του Ιησου, δηλαδη να σκοτωνουμε ανυπακουα παιδια, να μην επιτρεπουμε σε αναπηρους να μπουν σε ναους ή και να θυσιασουν, κλπ, κλπ, κλπ...
Και εδω αρχιζουν τα προβληματα.
Και επαναλαμβάνω: πρώτα αποδέχεσαι το γεγονός οτι ο Θεός υπάρχει έξω από τον χρόνο και μετά κάνεις δεύτερη αποδοχή και λες οτι για Εκείνον υπάρχει μόνο παρόν το οποίο και τον δεσμεύει στις αποφάσεις του.
Παρόν υπάρχει μόνο για τον άνθρωπο και την κτίση, τα οποία ορίζονται εντός χρόνου, σε αυτόν τον χρόνο, της Κτίσεως, ο Θεός υπάρχει χωρίς κανέναν περιορισμό χρονικό (μέλλον-παρελθόν-παρόν).
Και σου εξήγησα με το παράδειγμα με τους Νινευίτες και πώς ο Θεός δρα μέσα στο χωροχρονικό γίγνεσθαι χωρίς Εκείνος να επηρεάζεται και να αλλοιώνεται ως προς το Είναι και το Θέλημά Του.
Οπότε, το πρόβλημα αρχίζει μάλλον από την δική σου λανθασμένη κατανόηση της σχέσεως Θεού και Χωροχρόνου.

Κατ' αρχας μην βαζεις δικες σου λεξεις στο στομα μου. Ποτε δεν αποδεχθηκα οτι ο Θεος ειναι εξω απο τον χρονο. ΕΙπα,
κατα το δογμα.
Δευτερον ειπα οτι δεν υπαρχει για τον θεο (παντα κατα το δογμα) παρελθον και μελλον, αλλα μονο παρον και σου εδωσα και λινκς που το επιβεβαιωνουν.
Alphabet έγραψε: ↑13 Νοέμ 2018, 00:26
Ο Θεός είναι παντογνώστης
Και φυσικά, αφού είναι πανταχού παρών, γνωρίζει και τα πάντα, όπως παραπάνω είπαμε, είναι επομένως και παντογνώστης. Γνωρίζει τα πάντα όχι ως παρελθόντα ή ως μέλλοντα, αλλά πάντα ως παρόντα. Γιατί;
Διότι ο Θεός είναι άχρονος και χρόνος για το Θεό δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει παρελθόν και μέλλον, παρά μόνο παρόν. Δεν υπάρχει για το Θεό χθες και αύριο, παρά μόνο σήμερα. Έτσι τα γνωρίζει όλα ως παρόντα, σαν να γίνονται τώρα και αυτά που έγινα πριν αιώνες και αυτά που θα γίνουν στο απώτερο, το απροσδιόριστο μέλλον. Δηλαδή τα γνωρίζει ο Θεός όλα αχρόνως, τελείως και αμέσως. «Ἁπλῶς καθορᾷ τά τε ἐνεστῶτα, τά τε παρελθόντα καί τά μέλλοντα, πρίν γενέσως αὐτῶν», και προτού να γίνουν, «ἀθρόως τά πάντα καί ἕκαστον ἐν μέρει (όλα μαζεμένα και το καθένα χωριστά) μιᾷ προσβολῇ προβλέπει», όπως λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Με μια ματιά συγχρόνως, όλα μαζί τα συλλαμβάνει και τα βλέπει.
Ο Θεός είναι αιώνιος
Άλλη αυτή η ιδιότητα του Θεού η αιωνιότητα, ή καλύτερα η αϊδιότητα. Δηλαδή ο Θεός δεν περιορίζεται από χρόνο, μέσα σε 100 ή 1000 ή εκατομμύρια χρόνια. Ο Θεός είναι έξω από το χρόνο και υπεράνω του χρόνου, κύριος και εξουσιαστής του χρόνου...
Ο Θεός είναι αναλλοίωτος
Δεν αλλάζει ποτέ....Και πάλι στην περίπτωση της Νινευή είπε στον προφήτη Ιωνά, πως θα καταστρέψει όλη την πόλη, έπειτα όμως,
όταν οι Νινευίτες μετανόησαν, μετανόησε και ο Θεός και δεν τους κατάστρεψε; (Ιωνά γ΄ 10). Να λοιπόν που αλλάζει ο Θεός και μεταβάλλεται. Να που αλλάζει αισθήματα, αποφάσεις, γνώμες και πράξεις. Πού είναι, λοιπόν, το αμετάβλητο και αναλλοίωτο του Θεού; Η απάντηση που δίνουμε στην απορία αυτή είναι τούτη.
Πράγματι ο Θεός ποτέ δεν αλλάζει, αλλά μένει αναλλοίωτος σε όλα του. Η αντίληψη αυτή, ότι ο Θεός αλλάζει, είναι γνώμη και αντίληψη ανθρώπινη. Εμείς οι ατελείς άνθρωποι, που διαρκώς αλλάζουμε γνώμες και αισθήματα, εκλαμβάνουμε και του Θεού τις ενέργειες ως μεταλλαγή...Ως προς το ζήτημα τούτο παρατηρεί και η Αγία Γραφή, ότι «οὐχ ἄνθρωπός ἐστι τοῦ μετανοῆσαι αὐτός (ο Θεός)», αλλά μένει σταθερός και αμετάβλητος σε αυτά που αποφάσισε και είπε πως θα πράξει, «μή δυνάμενος ἀρνήσασθαι ἑαυτόν» (Α΄ Βασιλ. ιε΄ 29 και Β΄ Τιμόθ. β΄ 13).
ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
http://alavastron.blogspot.com/2016/12/ ... s.html?m=1
Ο Θεός υπέρκειται του χρόνου ποιοτικά και οντολογικά, και αυτό διότι ο χρόνος είναι ποίημα της δημιουργικής ενέργειάς Του. Ο Θεός υπάρχει και ζει αιωνίως, στην αιωνιότητα, μέσα στην οποία κινείται ο χρόνος -παρελθόν, παρόν και μέλλον...
Το αναλλοίωτο του Θεού συνδέεται άρρηκτα με το όλο, την πληρότητα, το τέλειο, «ο τέλειος ούτε μειούται, ούτε αυξάνεται»[10] .
Δεν τοποθετείται ο Θεός μεμονωμένα ούτε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον, άλλα νοείται ως διαρκές και αιώνιον παρόν...
Το άτρεπτο και αναλλοίωτο της Θείας Ουσίας επισημαίνεται με σαφήνεια και δηλώνεται με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο από τον Ίδιο τον Θεό, ο Οποίος λέγει: «Εγώ Κύριος ο Θεός υμών, και ουκ ηλλοίωμαι»[5].
http://www.oodegr.com/oode/dogma/ktisi/ ... aiwn_1.htm
Ο Θεός είναι ΑΧΡΟΝΟΣ. Και ως άχρονος, είναι ΑΤΡΕΠΤΟΣ (αμετάβλητος). Η Παντοδυναμία Του, ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΤΡΕΠΤΟΣ.....Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΑΤΡΕΠΤΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΩΝΙΩΣ». Τίποτα άλλο.
Κάθε φράση που προϋποθέτει τροπή, ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ (άχρονος και άτρεπτος), και συνεπώς δεν έχει λογική αξία.http://www.oodegr.com/oode/theos/theos5.htm
Δεν τα διαβασες καν αυτα που σου παρεθεσα ετσι; Ηρθες κατευθειαν για κριτικη.

Εφ' οσον λοιπον ο θεος κινειται μεσα στην αιωνιοτητα και βλεπει τα του παρελθοντος, τα του μελοντος και τα του παροντος πριν καν αυτα συμβουν, πως ειναι δυνατον να αλλαξει γνωμη;
«Ἁπλῶς καθορᾷ τά τε ἐνεστῶτα, τά τε παρελθόντα καί τά μέλλοντα, πρίν γενέσεως αὐτῶν», Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Και μια φιλικη συμβουλη. Αν ο θεος γνωριζει τα παντα για το μελλον σου πριν γεννηθεις, δεν ειναι αναγκη να κανεις μετανοιες και λιβανισματα. Οτι ειναι να γινει θα γινει. Ξερει ο Θεος.

Ακολουθείς μια τακτική είτε εσκεμμένα για να μπερδέψεις τον αναγνώστη σου είτε από κάποια δική σου αδυναμία να αντιληφθείς τί σου λέει ο συνομιλητής.
Πάμε από την αρχή:
λες:
Κατ' αρχας μην βαζεις δικες σου λεξεις στο στομα μου. Ποτε δεν αποδεχθηκα οτι ο Θεος ειναι εξω απο τον χρονο. ΕΙπα, κατα το δογμα.
Δευτερον ειπα οτι δεν υπαρχει για τον θεο (παντα κατα το δογμα) παρελθον και μελλον, αλλα μονο παρον και σου εδωσα και λινκς που το επιβεβαιωνουν.
Δεν είπα οτι εσύ προσωπικά το δέχεσαι, εδώ δεν δέχεσαι τον Θεό, τις ιδιότητές του θα δέχεσαι?
Στην συγκεκριμένη πρόταση, εννοώ, οτι ακολουθείς την συγκεκριμένη παραδοχή για να συνεχίσεις αυθαίρετα μετά πως το άχρονο παρόν του Θεού (του οποίου αναλύσεις δίνεις παρακάτω) δεσμέυεται στο χρονικό παρόν του ανθρώπου
ως προς την ιδιότητά Του του να είναι δηλαδή Άτρεπτος.
Ενώ, όπως θα δούμε παρακάτω, το σωστό είναι πως "δεσμεύεται" (πρόσεξε οτι χρησιμοποιώ εισαγωγικά) ο Ίδιος δηλαδή οι ενέργειές Του μέσα από την δέσμευση (εκτός εισαγωγικών) του ανθρώπου στο θέλημά Του, αναλόγως κάθε φορά
Και σου έφερα την πρόταση ολόκληρη όπου μόνος σου τα λες αυτά, όχι εγώ.
Η οποία είναι αυτή (ξανα μανα):
Συνοψιζοντας εχω την εντυπωση οτι οι περισσοτεροι χριστιανοι που απαντουν δεν εχουν καταλαβει την μεγαλυτερη αντιφαση τους.
Και αυτη ειναι οτι Γιαχβε τηε ΠΔ ειναι κατα το δογμα ο Τριαδικος Θεος, ο οποιος ειναι (παλι κατα το δογμα) εξω απο τον χρονο, ητοι δεν υπαρχει για αυτον παρελθον και μελλον, αλλα μονο παρον και ως εκ τουτου δεν μπορει να αλλαξει τις αποφασεις του, οχι μονο για αυτο αλλα και για αλλους λογους.
Συνεπως για να ειναι καποιος χριστιανος πρεπει να δεχθει ολοκληρη την ΠΔ σαν τον λογο και του Ιησου, δηλαδη να σκοτωνουμε ανυπακουα παιδια, να μην επιτρεπουμε σε αναπηρους να μπουν σε ναους ή και να θυσιασουν, κλπ, κλπ, κλπ...
Και εδω αρχιζουν τα προβληματα.
Λες επίσης στο τελευταίο ποστ σου:
Εφ' οσον λοιπον ο θεος κινειται μεσα στην αιωνιοτητα και βλεπει τα του παρελθοντος, τα του μελοντος και τα του παροντος πριν καν αυτα συμβουν, πως ειναι δυνατον να αλλαξει γνωμη;
«Ἁπλῶς καθορᾷ τά τε ἐνεστῶτα, τά τε παρελθόντα καί τά μέλλοντα, πρίν γενέσεως αὐτῶν», Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Και μια φιλικη συμβουλη. Αν ο θεος γνωριζει τα παντα για το μελλον σου πριν γεννηθεις, δεν ειναι αναγκη να κανεις μετανοιες και λιβανισματα. Οτι ειναι να γινει θα γινει. Ξερει ο Θεος.

όπου βάζεις την αντίρρησή σου πια σε επιπλέον πλαίσιο περι τρεπτότητος του Θεού.
Και στο οποίο σου έχω ήδη απαντήσει με την ανάλυση για τους Νινευίτες και περί γνώμης ή "γνώμης" που αλλάζει ο Θεός και σου είπα πολύ απλά πως δεν είναι ο Θεός που αλλάζει γνώμη καθώς η στάση του Θεού είναι δεδομένη, ο Θεός έχει την απόφαση, θέληση, βούληση να τιμωρήσει την αμαρτία άρα δεν αλλάζει πουθενά ο Θεός ούτε τρεπτότητα παρουσιάζει ούτε αλλοίωση στο Είναι και το Θέλημά Του αλλά είναι οι Νινευίτες (οι εντός χωροχρόνου άνθρωποι που στην κάθε στιγμή του παρόντος ΤΟΥΣ δύνανται να) αλλάζουν γνώμη και θέση και έτσι ΔΕΝ γίνονται δεκτικοί της τιμωρητικής ενέργειάς Του.
Λοιπόν, ο Θεός γνωρίζει τί θα γίνει, εσύ όμως σε κάθε λεπτό του παρόντος σου απλώς κάνεις αυτό που θέλεις να κάνεις το οποίο ενδέχεται και τη μια στιγμή να είναι άσπρο και την άλλη μαύρο (και την άλλη ξανα άσπρο και πάει λέγοντας), το οτι Εκείνος γνωρίζει την προαίρεσή σου και το ποιά θα είναι η κατάληξη δεν εμποδίζει σε τίποτα την δική σου ελευθερία απέναντί Του καθώς δεν σε έχει δεσμεύσει πουθενά ούτε σε έχει κουρδίσει να κινείσαι όπως κινείσαι. Ούτε εμένα μου κούρδισε τον εγκέφαλο ή μάλλον το θέλημα (το θέλημα είναι ΔΙΚΟ ΜΟΥ, την βαθυτερα συνειδητή διαδικασία επιλογής, για να μην μπερδευόμαστε με άλλα) να λιβανίζω ή να νηστεύω, με άφησε πλήρως ελεύθερη να Τον επιλέξω ΕΑΝ θέλω και να σηκώσω και όποιο σταυρό έχω να σηκώσω.
Εις γνώσην μου. Και το κάνω ΕΓΩ όχι Εκείνος, ως προς την επιλογή, τα περισσότερα στην πορεία τα κάνει δηλαδή τα ενισχύει Εκείνος με την Χάρη Του γιατί από μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Εαν με είχε κουρδίσει να κάνω το ο,τιδήποτε θα ήταν όχι σταυρός (μαρτύριο μεν αλλά οικειοθελές), θα ήταν καταναγκαστικό έργο χωρίς καμιά συμμετοχή της θελήσεως και της συνείδησης και χωρίς καμία μα καμία προοπτική ολοκλήρωσης, αναγέννησης, Σωτηρίας να το πούμε ολοκληρωμένα, του σώματος και του πνεύματος και της ψυχής, δηλαδή πάπαλα το θέμα Άνθρωπος, θα μιλούσαμε για ζώα ή για μηχανές (κακή ώρα, που έρχονται)
Είναι ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ στο να κατανοήσει κάποιος αυτήν την λογική, που για έναν, κατα πως φαίνεται, έξυπνο και διαβασμένο άνθρωπο σαν εσένα, μου κάνει περίεργο να σκοντάφτει τόσο πολύ..