George_V έγραψε: ↑18 Μαρ 2024, 11:03
Ναύτης έγραψε: ↑18 Μαρ 2024, 11:01
George_V έγραψε: ↑18 Μαρ 2024, 10:58
Ο Ρανσιμαν ηταν Αγγλος εθνικα.
Ομως αγαπησε αυτο που εκανε, εμαθε ελληνικα (και μαλιστα σε τετοιο βαθμο που τα μιλουσε χωρις προφορα σαν γηγενης κατι που ειναι τρομερα δυσκολο για τον οποιοδηποτε τα μαθει σε μεγάλη ηλικια) και θεωρουσε και τον εαυτο του ελληνα καποια στιγμη και μετα.
Το ιδιο και ο Πατρικ Λη Φερμορ π.χ. (τον οποιο ετυχε να συναντησω πριν πολλα πολλα χρονια)
Και αυτοι λοιπον "φαντασιωνοταν" κατι που δεν ηταν (τουλαχιστον οχι by blood) αλλα πιστευαν οτι ηταν. Και εφοσον ηθελαν να ειναι γιατι εμεις να μην το αποδεχτουμε?
Εγώ τον Φέρμορ τον γνώριζα προσωπικά (ήταν πολύ φίλος με τον πατέρα μου) και σε διαβεβαιώ ότι, καίτοι αγαπούσε την Ελλάδα και τους Έλληνες, αισθανόταν Βρετανός μέχρι μυελού των οστών.
Για να "γίνει" κάποιος χρειάζεται να εκπαιδευτεί από τα μικράτα του.
Δεν θα διαφωνησω. Φανταζεσαι λοιπον οτι ο Μεσαιωνικος Ελληνισμος δεν εκπαιδευοταν απο τα μικρατα του στην ελληνικη γλωσσα, στα ελληνικα εθιμα, στον ελληνικο τροπο ζωης?
Οποτε ξανα If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably a duck.
Eκτος και αν πιστευεις οτι ολα τα παραπανω χάθηκαν το 146 και τα βρηκαμε ξανα 18 αιωνες μετα.
Και σήμερα τα ελληνόπουλα εκπαιδεύονται από τα μικράτα τους στην γνώση της αγγλικής γλώσσας, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό τα κάνει Βρετανούς.
Χρειάζεται να στηθεί ένας ολόκληρος ιδεολογικός μηχανισμός, που συμπεριλαμβάνει και την εκπαίδευση, για να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζουμε εθνική συνείδηση.
Εννοείται ότι ανακαλύψαμε την εθνική μας συνείδηση μέσω του νεοελληνικού διαφωτισμού, δεν ταυτίζονται ο χριστιανισμός με τον ελληνισμό, αν και ομολογουμένως ο χριστιανισμός πρόσφερε την μεγαλύτερη δυνατή υπηρεσίας στην υπόθεση του ελληνισμού διασώζοντας την ελληνική γλώσσα.