Πολύ καλύτερο απ'οτι περίμενα!
Στη Θεσσαλονίκη δεν πίνουν πια φραπέ
- Dwarven Blacksmith
Re: Στη Θεσσαλονίκη δεν πίνουν πια φραπέ
Κάποτε έπινα φραπέ 2 φορές τη μέρα. Από τότε που άρχισα να πίνω φρέντο, όποτε ξαναδοκίμασα φραπέ μου έρχεται κυριολεκτικά να ξεράσω, δεν τον μπορώ.

- Κόκκορας
- Phorum.gr user: Κόκορας
μπουρζουαDwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:12Κάποτε έπινα φραπέ 2 φορές τη μέρα. Από τότε που άρχισα να πίνω φρέντο, όποτε ξαναδοκίμασα φραπέ μου έρχεται κυριολεκτικά να ξεράσω, δεν τον μπορώ.
- Dwarven Blacksmith
Νομίζω ότι είναι απλά πολύ επίκτητη απόλαυση.Κόκκορας έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:46μπουρζουαDwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:12Κάποτε έπινα φραπέ 2 φορές τη μέρα. Από τότε που άρχισα να πίνω φρέντο, όποτε ξαναδοκίμασα φραπέ μου έρχεται κυριολεκτικά να ξεράσω, δεν τον μπορώ.

-
- Phorum.gr user: Niceview
Ο φραπες ειναι για αργους ρυθμους ζωης και ο εσπρεσσο για πιο γρηγορους. Αλλαξαν και οι διατροφικες συνηθειες προς τα πιο υγιεινα. Ο φραπες ειναι επεξεργασμενος ενω ο εσπρεσσο raw. Παντως αν πιασουν οι ζεστες, ο γλυκος φραπες με γαλα και μπολικα παγακια με η χωρις μπουγατσα, ειναι αξεπεραστος
- hellegennes
Προφανώς δεν είναι αλήθεια. Το κείμενο λέει παπαριές. Η λέξη "φραπέ" υπήρχε στην λίνγκο των ροφημάτων αλλά δεν είχε καμμιά σχέση με τον φραπέ που ξέρουμε. Ακόμα μπορείς να βρεις καφέ φραπέ σε κατάλογους καφέ-μπαρ ξένων χωρών αλλά αν το παραγγείλεις θα βρεθείς προ εκπλήξεως.Καραμελίτσα έγραψε: ↑05 Απρ 2024, 18:16Ρε σεις, είναι αλήθεια ότι η ιστορία για την εφεύρεση του φραπέ στη Θεσσαλονίκη είναι μούφα;https://www.kathimerini.gr/society/9255 ... toy-frape/Και όμως υπάρχουν διαφημιστικές καταχωρήσεις της εταιρίας αυτής και του αντιπροσώπου της που συνιστούν «όταν κάνει πολύ ζέστη… Nescafe φραππέ…». (Η Καθημερινή, 11 Ιουλίου 1957) Δηλαδή περίπου δύο μήνες πριν από την Εκθεση της Θεσσαλονίκης όπου υποτίθεται γεννήθηκε ο φραππές. Και ακολουθεί στις 20 Αυγούστου, ο ελβετικός επίσης, ανταγωνιστής Mocafino, που αντιπροτείνει το στιγμιαίο του παρασκεύασμα παγωμένο.
Και βέβαια ο φραππές μπορεί τότε να μην ήταν διαδεδομένος καθώς ο πολύς κόσμος, για να έχει παγάκια, έπρεπε να θρυματίσει το τέταρτον κολώνας πάγου που του δρόσιζε το ξύλινο ψυγείο… Υπήρχε όμως για τους γνωρίζοντες. Καφέ φραπέ σερβίριζε, τουλάχιστον από το 1948, το "Πέτρογραδ" της οδού Σταδίου, του Ρώσου μουσικοσυνθέτη Νίκυ Γιάκοβλεφ. (Η σχετική διαφήμιση στην Καθημερινή της 24ης Φεβρουαρίου.) Ισως δεν παρασκευαζόταν από σκόνη στιγμιαίου καφέ, δεν έπαυε όμως να είναι φραπέ (frappe de glace, παγωμένος)....
Προσθήκη: Χθες το βράδυ είδα στο Youtube την ταινία των Ντίνου Ηλιόπουλου και Μίμη Φωτόπουλου «Προπαντός ψυχραιμία», του 1951. Εκεί οι δύο ήρωες εργάζονται στο μπαρ του τότε νέου ζαχαροπλαστείου «Παυλίδου» στην πλατεία Αμερικής και ο Ηλιόπουλος λέει: «Την παραμικρή στραβοτιμονιά να κάνουμε, θα μας κάνουνε καφέ φραπέ». Το 1951.
Προ πολλών ετών είχα κάνει αυτήν την ερώτηση στην Νεστλέ με email. Η μητρική δεν είχε ιδέα, η ελληνική θυγατρική όμως επιβεβαίωσε την ιστορία και την ανέβασε στην σελίδα της.
Το κείμενο ακροβατεί μεταξύ αδυναμίας κατανόησης της ιστορίας του καφέ και ηλιθιότητας. Ούτε ο κρύος στιγμιαίος καφές είναι ελληνική εφεύρεση ούτε ο νεσκαφέ της Νεστλέ γεννήθηκε το 1957 ούτε ο "καφές φραπέ" είναι ελληνική σύμφραση (το πήραμε από τα αγγλικά, που σημαίνει απλώς "κρύος" που αντικατέστησε το παλιότερο "iced"). Ο συγκεκριμένος καφές όμως, με τον συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής γεννήθηκε το 1957 στην ΔΕΘ, ακριβώς όπως παρουσιάζει η ιστορία. Ονομάστηκε φραπές επειδή παρασκευάστηκε σε σέικερ του κακάο της Νεστλέ, Νεσκουίκ Φραπέ:

Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
- Καραμελίτσα
Το κρίμα είναι που δεν έπιασε ο κρύος ελληνικός. Εντάξει είναι πολύ μπελαλίδικος, αλλά γευστικά τον προτιμώ από φρέντο πλέον.
Z
Τι κάνεις λέει;Καραμελίτσα έγραψε: ↑05 Απρ 2024, 15:26Εγώ χτυπάω το στιγμιαίο με παγάκια, γάλα καρύδας, ταχίνι, τζίντζερ και μέλι στο μούλτι. Αυτό λέγετε φραπέ; Ή να το ονομάζω αλλιώς;
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
.
.
hellegennes έγραψε: ↑07 Απρ 2024, 00:29Ονομάστηκε φραπές επειδή παρασκευάστηκε σε σέικερ του κακάο της Νεστλέ, Νεσκουίκ Φραπέ:

Σιγά, ένα πισωγυρισματάκι είναι, θα το ξεπεράσεις.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:12Κάποτε έπινα φραπέ 2 φορές τη μέρα. Από τότε που άρχισα να πίνω φρέντο, όποτε ξαναδοκίμασα φραπέ μου έρχεται κυριολεκτικά να ξεράσω, δεν τον μπορώ.
.
.
- Dwarven Blacksmith
Λογικά είναι εντελώς επίκτητη γεύση και δεν ξεπερνιέται αν δεν το κάνεις συνέχεια για ένα διάστημα. Αλλά ποιός ο λόγος να το κάνω;sys3x έγραψε: ↑08 Απρ 2024, 15:06Σιγά, ένα πισωγυρισματάκι είναι, θα το ξεπεράσεις.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:12Κάποτε έπινα φραπέ 2 φορές τη μέρα. Από τότε που άρχισα να πίνω φρέντο, όποτε ξαναδοκίμασα φραπέ μου έρχεται κυριολεκτικά να ξεράσω, δεν τον μπορώ.

Να γίνεις Άντρας.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑08 Απρ 2024, 15:08Λογικά είναι εντελώς επίκτητη γεύση και δεν ξεπερνιέται αν δεν το κάνεις συνέχεια για ένα διάστημα. Αλλά ποιός ο λόγος να το κάνω;sys3x έγραψε: ↑08 Απρ 2024, 15:06Σιγά, ένα πισωγυρισματάκι είναι, θα το ξεπεράσεις.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Απρ 2024, 14:12Κάποτε έπινα φραπέ 2 φορές τη μέρα. Από τότε που άρχισα να πίνω φρέντο, όποτε ξαναδοκίμασα φραπέ μου έρχεται κυριολεκτικά να ξεράσω, δεν τον μπορώ.
.
.
- Andromachi
- Phorum.gr user: Andromachi
Δεν ξέρω για φραπέ αλλά όσες φορές ζήτησα ένα νες σκετο χλιαρό αχτύπητο με ρωτούσαν πάντα! Πάντα όμως! Αν θέλω γάλα....
Αν ήθελα μάνα μ θα στο λεγα....
Ανδρομάχη: (ανήρ + (μάχη) μάχομαι) – πρόμαχος
Τώρα κι εσύ, ....Andromachi έγραψε: ↑08 Απρ 2024, 15:11Δεν ξέρω για φραπέ αλλά όσες φορές ζήτησα ένα νες σκετο χλιαρό αχτύπητο με ρωτούσαν πάντα! Πάντα όμως! Αν θέλω γάλα....
το έριξες το επίπεδο...
Yippie Kay Yay
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 1 Απαντήσεις
- 797 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Space_Passenger
30 Μαρ 2024, 12:27
-
-
Νέα δημοσίευση θα δεχόσασταν αύξηση ενα φραπε;
από Sol » 14 Ιούλ 2023, 15:08 » σε Εσωτερική Πολιτική - 138 Απαντήσεις
- 4528 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ληστοσυμμορίτης
27 Μαρ 2025, 13:30
-
-
-
Νέα δημοσίευση Διαφήμισαν ως σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης τον... φραπέ και τον μ@@@@α!
από Airman68 » 13 Σεπ 2023, 16:58 » σε Εσωτερική Πολιτική - 3 Απαντήσεις
- 389 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΓΑΛΗ
13 Σεπ 2023, 17:11
-
-
-
Νέα δημοσίευση Θα δεχόταν η εργοδοσία αύξηση των κερδών ένα φραπέ;
από Sol » 17 Ιούλ 2023, 08:13 » σε Εσωτερική Πολιτική - 8 Απαντήσεις
- 567 Προβολές
-