
Η απάντηση εδώ :
Τό νόημα τῆς κατηγορίας ἐπί Ἑλληνισμῷ στή βυζαντινή θεολογική σκέψη
Dimitrios Moschos
https://www.academia.edu/4573552/%CE%A4 ... an_summary
Αυτή με το "τάχος" είναι παλαιότερη προσέγγιση στην οποία βλέπει πρόβλημα ο νεώτερος εκδότης:Ζαποτέκος έγραψε: ↑04 Απρ 2024, 15:43Τον γνωστό κουρέα της Κορίνθου τον έχουν βάλει και σε άλλη παραλλαγή του 5ου - 6ου αι.
https://epigraphy.packhum.org/text/355140?hs=115-124
https://epigraphy.packhum.org/text/179548?hs=147-156
Από τον 4ο τόμο είναι, σελ. 510Ζαποτέκος έγραψε: ↑28 Μαρ 2024, 15:50Ίσως ακόμη μια περίπτωση ( ορθόδοξοι ) χριστιανοί = Ρωμαίοι ( Βυζαντινοί ) να υπάρχει στο έργο του Γεννάδιου Σχολάριου Χρονογραφία :
καὶ ἦν ἐν τῷ τέλει τῆς βασιλείας τῶν χριστιανῶν καὶ τῇ ἁλώσει τῆς πόλεως ἔτος ͵ϛϡξαʹ
Αλλά δεν βρίσκω στα γκουγκλοβιβλία ολόκληρο τον 4ο τόμο των Απάντων που έχει την Χρονογραφία και συνεπώς δεν είμαι σίγουρος αν είναι του ίδιου του Γεννάδιου ή κάποιου επιμελητή.
Chronicle έγραψε: ↑18 Απρ 2024, 05:40SpoilerShowΑυτή με το "τάχος" είναι παλαιότερη προσέγγιση στην οποία βλέπει πρόβλημα ο νεώτερος εκδότης:Ζαποτέκος έγραψε: ↑04 Απρ 2024, 15:43Τον γνωστό κουρέα της Κορίνθου τον έχουν βάλει και σε άλλη παραλλαγή του 5ου - 6ου αι.
https://epigraphy.packhum.org/text/355140?hs=115-124
https://epigraphy.packhum.org/text/179548?hs=147-156
Chronicle έγραψε: ↑18 Απρ 2024, 06:53SpoilerShowΑπό τον 4ο τόμο είναι, σελ. 510Ζαποτέκος έγραψε: ↑28 Μαρ 2024, 15:50Ίσως ακόμη μια περίπτωση ( ορθόδοξοι ) χριστιανοί = Ρωμαίοι ( Βυζαντινοί ) να υπάρχει στο έργο του Γεννάδιου Σχολάριου Χρονογραφία :
καὶ ἦν ἐν τῷ τέλει τῆς βασιλείας τῶν χριστιανῶν καὶ τῇ ἁλώσει τῆς πόλεως ἔτος ͵ϛϡξαʹ
Αλλά δεν βρίσκω στα γκουγκλοβιβλία ολόκληρο τον 4ο τόμο των Απάντων που έχει την Χρονογραφία και συνεπώς δεν είμαι σίγουρος αν είναι του ίδιου του Γεννάδιου ή κάποιου επιμελητή.
Το σημαντικό είναι ότι η ρωμαϊκή βασιλεία ξεκινά από την Translatio Imperii, άρα Νέα Ρώμη και Μ. Κων/νος. Όπως είχα αναφέρει στο τελευταίο άρθρο, κυρίως η σύνδεση Translatio Imperii - Μ. Κων/νος - νέα Χριστιανική εποχή ενοχλεί πάρα πολύ τη Δύση. Η επίκληση των δυτικών ότι αυθεντικός Ρωμαίος είναι μόνο αυτός που κατέχει την πρεσβυτέρα Ρώμη και την λατινορωμαϊκή παράδοση, ήταν εντελώς ανεπαρκής επιχειρηματολογία ακόμα και για τους ίδιους. Γι' αυτό αναγκάζονται να κατασκευάσουν την (ψευδο-)Κωνσταντίνεια δωρεά, που σημαίνει ότι οι Βυζαντινοί είχαν κάνει διάνα με τη δική τους Translatio Imperii και είχαν καρφώσει το μαχαίρι στην καρδιά των λατινορωμαίων. Τι να την κάνουν μια αυτοκρατορία ειδωλολατρική χωρίς χριστιανική νομιμοποίηση; Εξ ου και η μεταγενέστερη επιχειρηματολογία ότι η Ανατολή είναι "αιρετική". Η ελληνική αρθρογραφία συνήθως επιμένει στο να κατηγορεί τη Δύση για την πλαστογράφηση της ιστορίας, όμως η (ψευδο-)Κωνσταντίνεια δωρεά είναι ταυτόχρονα και μια απόδειξη ότι οι βυζαντινοί "τους είχαν είχαν πάρει και τα... σώβρακα", τους είχαν ξεγυμνώσει εντελώς με τον Μ. Κων/νο και τη Νέα Ρώμη.
Οι Βυζαντινοί δεν απεμπόλησαν ποτέ την ρωμαϊκότητά τους. Πως δηλαδή το κράτος τους ήταν συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτό που εγκατέλειψαν εντελώς ήταν η λατινικότητα , όταν οι λατινόφωνοι πληθυσμοί βρέθηκαν εκτός των ορίων της αυτοκρατορίας.Λεγεών έγραψε: ↑18 Απρ 2024, 11:57Να πω και εγώ τη γνώμη μου.
Το Βυζάντιο δεν ξεκίνησε ελληνικό (είτε θεωρείτε πως ξεκίνησε επί Κωνσταντίνου, είτε επί Αρκάδιου). Όταν ξεκίνησε ήταν κουλ να είσαι Ρωμαίος και απόγονος αυτής της αυτοκρατορίας που είχε κυκλώσει την Μεσόγειο και είχε βγει για λίγα χρόνια στον Περσικό Κόλπο. Δεν υπήρχε εθνική ταυτότητα με περισσότερο πρεστίζ, ενώ όλες του οι γραφειοκρατικές δομές, η γλώσσα, η κουλτούρα, βασίζονταν στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Με τους αιώνες να περνάνε, την απώλεια της Ρώμης σε βαρβαρικούς λαούς και την σταδιακή αλλαγή της κουλτούρας του πληθυσμού της Ιταλίας, η ρωμαϊκή ταυτότητα άρχισε να γίνεται κενή περιεχομένου. Τι σόι Ρωμαίος είσαι όταν η Ρώμη μετά τον Ιουστιανιανό δεν είναι μέρος της επικράτειας σου, δεν την έχεις επισκεφθεί ποτέ, και κυβερνάται από Λομβαρδούς και λοιπούς βαρβάρους; Ο δε Πάπας την έχει δει αποστάτης, δεν είσαι σε θέση να τον βοηθήσεις και να τον επηρεάσεις, και από πολιτική ανάγκη και σκοπιμότητα στρέφεται σε δυτικούς βάρβαρους βασιλιάδες.
Οπότε αφού ξεθώριασε η ρωμαϊκότητα, το Βυζάντιο αναγκάστηκε να στραφεί σε αυτό που υπήρχε πάντα από κάτω, δηλαδή τον ελληνισμό και την ελληνική γλώσσα που είχε μείνει παρακαταθήκη από την εποχή του Αλεξάνδρου και των Διαδόχων. Όταν ο Ηράκλειος χρησιμοποιεί τον όρο "Βασιλεύς Αυτοκράτωρ" αντί για το "Imperator", όταν η ελληνική γίνεται η επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας, κάτι υποδηλώνει όλο αυτό. Δεν υπήρχε κάτι άλλο από κάτω, δεν είχαν κάπου αλλού να στραφούν.
Οπότε στην πορεία, θέλετε από ανάγκη, θέλετε από την φυσιολογική ροή των πραγμάτων και της ιστορίας, το βυζάντιο είτε έγινε ελληνικό, είτε πέταξε το παλιό δέρμα και αποδέχθηκε πως ήταν ελληνικό. Κάποια στιγμή ήρθε και το Σχίσμα, και αποδέχτηκαν πλήρως και τον όρο Έλληνας (που τους πρώτους αιώνες ήταν βαριά βρισιά). Εξάλλου, έτσι τους αποκαλούσαν και οι δυτικοί (σκόπιμα ή μη).
Δεν είσαι σε θέση να ξέρεις αν οι ελληνόφωνοι του Μεσαίωνα θυμούνταν πως κατάγονταν απ' τους αρχαίους Έλληνες ή αν τους θεωρούσαν εθνοτικά εντελώς ξένους, διό,τι δεν δύνασαι να τους ρωτήσεις όλους για να ξες τι νόμιζαν οι πολλοί... Το τι έγραφαν ορισμένοι, έχοντες τα μέσα, είναι εντελώς bias και δεν αποκαλύπτει την κοινή παραδοχή των κατοίκων της εποχής.
Ούτε σήμερα μπορείς να τους ρωτήσεις όλους. Εξάλλου ούτε σήμερα υπάρχει κοινή παραδοχή. Μόνο πλειοψηφική άποψη.taxalata xalasa έγραψε: ↑19 Απρ 2024, 02:24Δεν είσαι σε θέση να ξέρεις αν οι ελληνόφωνοι του Μεσαίωνα θυμούνταν πως κατάγονταν απ' τους αρχαίους Έλληνες ή αν τους θεωρούσαν εθνοτικά εντελώς ξένους, διό,τι δεν δύνασαι να τους ρωτήσεις όλους για να ξες τι νόμιζαν οι πολλοί... Το τι έγραφαν ορισμένοι, έχοντες τα μέσα, είναι εντελώς bias και δεν αποκαλύπτει την κοινή παραδοχή των κατοίκων της εποχής.
Άδικα κοπιάζεις....
Το τι έγραφαν ορισμένοι, έχοντες τα μέσα, είναι εντελώς bias και δεν αποκαλύπτει την κοινή παραδοχήΖαποτέκος έγραψε: ↑19 Απρ 2024, 06:21Ούτε σήμερα μπορείς να τους ρωτήσεις όλους. Εξάλλου ούτε σήμερα υπάρχει κοινή παραδοχή. Μόνο πλειοψηφική άποψη.taxalata xalasa έγραψε: ↑19 Απρ 2024, 02:24Δεν είσαι σε θέση να ξέρεις αν οι ελληνόφωνοι του Μεσαίωνα θυμούνταν πως κατάγονταν απ' τους αρχαίους Έλληνες ή αν τους θεωρούσαν εθνοτικά εντελώς ξένους, διό,τι δεν δύνασαι να τους ρωτήσεις όλους για να ξες τι νόμιζαν οι πολλοί... Το τι έγραφαν ορισμένοι, έχοντες τα μέσα, είναι εντελώς bias και δεν αποκαλύπτει την κοινή παραδοχή των κατοίκων της εποχής.
Άδικα κοπιάζεις....
Γι' αυτό κοιτάζουμε αυτούς που άφησαν γραπτές μαρτυρίες και τις λαϊκές παραδόσεις και αφηγήσεις που διασώθηκαν.
Πολλές φορές αποκαλύπτει. Να μερικά παραδείγματα που αφορούν πλήθος :taxalata xalasa έγραψε: ↑19 Απρ 2024, 08:43Το τι έγραφαν ορισμένοι, έχοντες τα μέσα, είναι εντελώς bias και δεν αποκαλύπτει την κοινή παραδοχήΖαποτέκος έγραψε: ↑19 Απρ 2024, 06:21Ούτε σήμερα μπορείς να τους ρωτήσεις όλους. Εξάλλου ούτε σήμερα υπάρχει κοινή παραδοχή. Μόνο πλειοψηφική άποψη.taxalata xalasa έγραψε: ↑19 Απρ 2024, 02:24
Δεν είσαι σε θέση να ξέρεις αν οι ελληνόφωνοι του Μεσαίωνα θυμούνταν πως κατάγονταν απ' τους αρχαίους Έλληνες ή αν τους θεωρούσαν εθνοτικά εντελώς ξένους, διό,τι δεν δύνασαι να τους ρωτήσεις όλους για να ξες τι νόμιζαν οι πολλοί... Το τι έγραφαν ορισμένοι, έχοντες τα μέσα, είναι εντελώς bias και δεν αποκαλύπτει την κοινή παραδοχή των κατοίκων της εποχής.
Άδικα κοπιάζεις....
Γι' αυτό κοιτάζουμε αυτούς που άφησαν γραπτές μαρτυρίες και τις λαϊκές παραδόσεις και αφηγήσεις που διασώθηκαν.
taxalata xalasa @ Αλβανοί ΑυτοκράτορεςΖαποτέκος έγραψε: ↑22 Μάιος 2024, 21:10Ο Μέγας Κωνσταντίνοςδήλωνε ότι οι νίκες και όλες οι επιτυχίες του ανήκαν στο Θεό και όχι στον ίδιον. Και αυτό το «ανεκήρυττεν δια χαρακτήρων Ρωμαίας τε και Ελληνίδος φωνής εις έκαστον έθνος εν γραφή διαπεμφθείση: διακήρυττε τούτο εγγράφως σε κείμενο γραμμένο σε λατινικά και ελληνικά, το οποίο έστειλε σ’ όλες τις επαρχίες)».
https://www.orp.gr/wordpress/?p=37915
Για αυσονοκράτορες κάνουν λόγο οι πηγές. Για αλβανοκράτορες όχι.taxalata xalasa έγραψε: ↑23 Μάιος 2024, 00:30taxalata xalasa @ Αλβανοί ΑυτοκράτορεςΖαποτέκος έγραψε: ↑22 Μάιος 2024, 21:10Ο Μέγας Κωνσταντίνοςδήλωνε ότι οι νίκες και όλες οι επιτυχίες του ανήκαν στο Θεό και όχι στον ίδιον. Και αυτό το «ανεκήρυττεν δια χαρακτήρων Ρωμαίας τε και Ελληνίδος φωνής εις έκαστον έθνος εν γραφή διαπεμφθείση: διακήρυττε τούτο εγγράφως σε κείμενο γραμμένο σε λατινικά και ελληνικά, το οποίο έστειλε σ’ όλες τις επαρχίες)».
https://www.orp.gr/wordpress/?p=37915
Δεν νομίζω... Εσύ έχεις δηλώσει μουφέλληνας αλνανοσλάβος σε άλλο νήμα... Μην ντρέπεσαι...Ζαποτέκος έγραψε: ↑23 Μάιος 2024, 00:45Για αυσονοκράτορες κάνουν λόγο οι πηγές. Για αλβανοκράτορες όχι.taxalata xalasa έγραψε: ↑23 Μάιος 2024, 00:30taxalata xalasa @ Αλβανοί ΑυτοκράτορεςΖαποτέκος έγραψε: ↑22 Μάιος 2024, 21:10Ο Μέγας Κωνσταντίνοςδήλωνε ότι οι νίκες και όλες οι επιτυχίες του ανήκαν στο Θεό και όχι στον ίδιον. Και αυτό το «ανεκήρυττεν δια χαρακτήρων Ρωμαίας τε και Ελληνίδος φωνής εις έκαστον έθνος εν γραφή διαπεμφθείση: διακήρυττε τούτο εγγράφως σε κείμενο γραμμένο σε λατινικά και ελληνικά, το οποίο έστειλε σ’ όλες τις επαρχίες)».
https://www.orp.gr/wordpress/?p=37915Πως ήταν το παλιό ανέκδοτο Αλβανός τουρίστας ...
Ρε μπας και είσαι αυτοκτονας Σκυπετάρος και γι' αυτό οι βλακείες σου με τους Πελασγούς ;
To έθνος=επαρχία συναντάται σε αρκετές πηγές εκείνης της περιόδου.Ζαποτέκος έγραψε: ↑22 Μάιος 2024, 21:10Ο Μέγας Κωνσταντίνος δήλωνε ότι οι νίκες και όλες οι επιτυχίες του ανήκαν στο Θεό και όχι στον ίδιον. Και αυτό το «ανεκήρυττεν δια χαρακτήρων Ρωμαίας τε και Ελληνίδος φωνής εις έκαστον έθνος εν γραφή διαπεμφθείση: διακήρυττε τούτο εγγράφως σε κείμενο γραμμένο σε λατινικά και ελληνικά, το οποίο έστειλε σ’ όλες τις επαρχίες)».