Δημοκράτης έγραψε: ↑05 Μάιος 2024, 22:26
George_V έγραψε: ↑05 Μάιος 2024, 20:45
Δημοκράτης έγραψε: ↑05 Μάιος 2024, 20:35
Οι προτεστάντες ήταν ένα τσούρμο βλαμμένος από την 1η στιγμή που εμφανίστηκαν. Δεν ήταν ποτέ ούτε μια εκκλησία, ούτε κάτι σοβαρό.
Αλά στο μοναδικό πράγμα που είχε δίκιο ο Λούθηρος είναι οιτ και οι γυναίκες μπορούν να είναι ιερεις
Δεν είναι θέμα παράδοσης η μη αποδοχής γυναικών στο ιερατείο. Θέμα κολλήματος είναι ππυ υπήρχε για αιωνες και που υπάρχει ακόμα. Το μόνο θέμα που θα υπήρχε με γυναίκες ιερεις είναι ότι δεν θα μπορούν να τελεσουν θεία λειτουργία τις ημέρες που έχουν περίοδο
Ειναι θεμα παράδοσης. Απο τον 1ο αιωνα και μετα δεν υπηρξε καμια. Ακομα και η Παναγία δεν εγινε ουτε ζητησε να γινει ιερεια παροτι θα ειχε καθε δικαιωμα να το κανει.
Ο Χριστος δεν εκανε γυναικες Αποστολους, οι Αποστολοι δεν εκαναν γυναικες Επισκοπους και οι Επισκοποι δεν εκαναν γυναικες ιερεις.
Η Αποστολικη Διαδοχη ειναι ενιαια και αδιασπαστη και φτάνει μεχρι τους Αποστολους και τον Χριστο. Αν το αλλαξεις αυτο σπας αυτη την ενιαια αλυσιδα και δημιουργεις μια αιρετικη καινοτομια.
Μονο ο βαθμος του Διακονου ειναι ανοιχτος σε γυναικες και αυτο παλι για λογους παράδοσης. Οι γυναικες απο την εποχη του Χριστου ειχαν ρολο στην Εκκλησια αλλα οχι τον ιδιο που ειχαν οι Αποστολοι αλλα εξ ισου σημαντικο. Και αυτο τηρειται στην περιπτωση των Διακονισσων.
Αν αρχισεις να αγνοεις την παράδοση ακομα και στα μικρα σημεια πολυ συντομα θα αμφισβητησεις και τα μεγαλυτερα στοιχεια αυτης. Νομοτελειακα εκει θα σε παει.
Το ειδαμε στην περιπτωση του Λουθηρου. Αμφισβητησε μερικα μικρα σημεια της παράδοσης της Ρωμαικης Εκκλησιας αλλα αυτο πολυ συντομα εγινε spiral out of control και βασικα δογματα της πιστεως αρχισαν να αμφισβητουνται και ουσιαστικα να αναδυονται οι παλαιες αιρέσεις αλλα με αλλο προσωπειο. Δεν ηταν η αρχικη του προθεση να φτιαξει νεο χριστιανισμο. Να αναμορφωσει τη Ρωμαικη Εκκλησια ηθελε αλλα ο ελεγχος χαθηκε απο τη συνεχη και αυξανομενη αμφισβητηση της παράδοσης.
Βλ. Καλβινισμος με Πελαγιανισμο.
Ο Χριστός δεν έκαμε καμία γυναίκα Απόστολο γιατί δεν θα είχε νόημα. Στους εβραιους τον 1ο μχ αιωνα οι γυναικες δεν επιτρεποταν να δουλεψουν. Για αυτο και οππια εχανε τον αντρα της ειτε γιατι πεθαινε ειτε γιατι την παρατουσε ηταν καταδικασμενη να ειναι πανφτωχη. ,Όχι πως στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πολύ καλυτεραμ Αν μια γυναίκα κυκλοφορούσε μόνη της στην περιοχή όχι να διδάξει δεν θα μπορούσε, το πιο πιθανό θα ήταν ότι στην πρώτη έξοδο της από την πόλη να πέσει σε κανέναν ληστή και στην καλυτερη να την βιάσει. Ο Ιησούς ήξερε με τι τσαμπουκάς είχε να κάνει, είναι ο λόγος που το τελικό του μήνυμα στους αποστόλους είναι τώρα πουλήστε ακόμα και τα παπούτσια σας και αγοράστε μαχαίρι γιαιτ πρέπει να προστατευτειτε, έχετε άγονα μπροστά.
Ο Λούθηρος τώρα πρώτον είπε την βλακεια του ότι μπορεί ο κάθε καραμγτρος να ερμηνεύσει την βίβλο μόνος του. Εκεί αρχίζει όλο το πρόβλημα του πρπτεσταντισμου αλλά η κατάσταση δεν ξέφυγε ούτε από αυτό. Μετά είχες κάτι εντελώς βλαμμένους σαν τον Καλβινο να δογματιζουν
Στην ζωή της εκκλησίας έχουν γίνει πολλές αλλαγές
Από το να επιτρέπονται διαζηγεια , στους κανόνες της νηστείας που πχ για πολλούς αιώνες το γάλα και το αυγό επιτρεπόταν, στους γάμους των ιερέων κτλ Δεν θα ήταν κανένα μεγάλο θέμα το να γίνουν ιερεις γυναικες
Βασικά στον λουθηρανισκο δεν έγινε κάτι που επετράπη
H Παράδοση ειναι παραδοση και δεν αλλαζει για να εξυπηρετηθουν μοντερνισμοι.
Ουτως η αλλως κομματι της χειροτονιας ειναι η υποσχεση να παραλαβει την παράδοση ο νεοχειροτονηθεις (οποιουδηποτε βαθμου) να την διαφυλαξει και να την παραδοσει ανοθευτη χωρις νεωτερισμους στους επομενους.
Και να θυμισω ακομα και τι ειχε γινει και με τον δευτερο γάμο των ιερεων κατι το οποιο δεν ειναι και τοσο σημαντικο, ουτε αποτελει δογμα, ουτε ειναι κατι αμεσο στην Ιερα Παράδοση.
Προ ετων ειχε αποφασιστει οτι υπο προυποθεσεις μπορει να επιτραπει και να γινει.
Επειδη ομως το γεγονος οτι οι ιερεις δεν ξαναπαντρευονται μετα απο χηρεια/διαζυγιο ειχε ριζωσει τοσο βαθια στην παράδοση μετα απο 1500 χρονια εγινε ουσιαστικα κομματι της.
Και παροτι τυπικα τους επιτράπηκε να ξαναπαντρευονται και να παραμενουν ιερεις ξερεις ποσοι εκαναν χρηση αυτου του μέτρου στα 10 χρονια που ισχυει?
0
Γιατι? Γιατι η πεποιθηση του οτι δεν πρεπει να ξαναπαντρευτει κληρικος μετα τη χειροτονια του ριζωσε τοσο βαθια που εγινε κομματι της παραδοσης πλεον και κανεις δεν ηθελε να παει κοντρα σε αυτη,
Ακομα και οσοι ηθελαν να ξαναπαντρευτουν και θα μπορουσαν να παραμεινουν ιερεις προτιμησαν να αποσχηματιστουν και να ξαναπαντρευτουν.
Παραδοσεις 1000 και 2000 ετων δεν αλλαζουν επειδη καποιος θα βγαλει μια αποφαση.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.