ΓΑΛΗ έγραψε: ↑27 Μάιος 2024, 09:45
Καλό μου, ο Αιγυπτιολόγος Ρίτσαρντ Γουίλκινσον περιγράφει…
… τις μπούρδες των αρχαίων Αιγύπτιων παπάδων!
ΓΑΛΗ έγραψε:
Το συνοδευτικό κείμενο, από το Ξόρκι 17 του Βιβλίου των Νεκρών, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η γάτα υπερασπίζεται τον Ρα και αναφέρει επίσης την προέλευση της γάτας στην Αίγυπτο που δημιουργήθηκε στην αρχή του κόσμου με θέλημα των θεών.
Και οι παραπάνω είναι μπούρδες μοντέρνων αιγυπτιολόγων.
Η Βίβλος των Νεκρών διαιρείται σε κεφάλαια, όχι σε ξόρκια. Την γελοία έκφραση «ξόρκια» οι αγγλόφωνοι την χρησιμοποιούν για τα Κείμενα των Σαρκοφάγων.
Όσο για το «και αναφέρει επίσης την προέλευση της γάτας στην Αίγυπτο που δημιουργήθηκε στην αρχή του κόσμου με θέλημα των θεών.» είναι για να τραβάει κανείς τα μαλλιά του.
ΓΑΛΗ έγραψε:
Και το συγκεκριμένο ερπετό ήταν μεγάλος εχθρός του Ρα.
Αυτό, βεβαίως, είναι σωστό.
ΓΑΛΗ έγραψε:
Έπρεπε να σκοτώνει ο Ρα κάθε βράδυ τον Απόφι για να βγαίνει ο ήλιος το πρωί.
Αυτό το έκανε πριν, ή αφού είχε ήδη κάνει την περιτομή στον εαυτό του;

Τα Κείμενα των Πυραμίδων γράφτηκαν για να διαβαστούν από τον νεκρό φαραώ ενώπιον των θεών κριτών.
Για να θεωρηθεί αγνός ο νεκρός και να του δοθεί άδεια να προχωρήσει στον Κάτω Κόσμο (διαφορετικά εκτελείται επί τόπου από τον δήμιο Αμμίτ) πρέπει να πείσει τους θεούς ότι ως νεαρός δεν ήταν επαναστάτης αντίθετος του θεϊκού φαραωνικού καθεστώτος. Αυτό, το κάνει πληροφορώντας τους θεούς ότι δεν εναντιώθηκε στον φαραώ ούτε βοήθησε τον μεγάλο εχθρό βασιλιάδων και θεών, την ανίκητη γάτα – τίγρη – λέαινα Bastet.

Όταν το θέμα σχετίζεται με την θρησκεία, μην πιστεύεις ανέντιμους αιγυπτιολόγους και ακαδημαϊκούς.

ΓΑΛΗ έγραψε:
Για τα αναφορικά με την Αθηνά, τί να πω;

Τον μύθο που ανέφερε ότι η Αθηνά σκότωσε τον θεό πατέρα της που προσπάθησε να την βιάσει, οι αρχαίοι παπάδες τον εξαφάνισαν από την Ελλάδα. Ευτυχώς όμως τον κατέγραψε ο Κικέρων.
Cicero (106 - 43 BCE), De Natura Deorum, 3.59
The first Minerva is the one whom we mentioned above as the mother of Apollo. The second sprang from the Nile, and is worshipped by the
Egyptians of Sais. The third is she whom we mentioned above as begotten by Jupiter. The fourth is the daughter of Jupiter and Coryphe the daughter of Oceanus, and is called Koria by the Arcadians, who say that she was the inventor of the four-horsed chariot. The fifth is Pallas, who is said to have slain her father when he attempted to violate her maidenhood; she is represented with wings attached to her ankles.