Η αποχή σημαίνει παραίτηση από την εκπροσώπηση;

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Η αποχή σημαίνει παραίτηση από την εκπροσώπηση;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 07 Ιουν 2024, 11:44

Το ανοίγω σε νέο νήμα για να μην χαθεί:
Isildur έγραψε:
06 Ιουν 2024, 19:23
Philip Mortimer έγραψε:
06 Ιουν 2024, 19:20
KRAKEN έγραψε:
06 Ιουν 2024, 19:11

Μερα25 2,8 (-0,2)
Φωνή 2,6 (+0,1)
Νέα αριστερά 2,4 (-0,1)

Δημοκράτες 1,9 (-0,3)
Άλλο κόμμα κάτω της μονάδας 4,9 (+1,4)
R.I.P.
14,6% εκτός.
Το πραγματικό RIP βέβαια θα είναι το ~60% που θα μείνει εκτός εκπροσώπησης στην βουλή, από δική του επιλογή.
1. Μπερδεύεσαι, δεν είναι βουλευτικές εκλογές
2. Εκτός εκπροσώπησης δεν είναι κανείς, οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν όλην την χώρα.

Αν εννοείς ότι δεν τον αντιπροσωπεύουν οι απόψεις αυτών που θα εκλεγούν, δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να τον αντιπροσωπεύουν οι απόψεις τους αν δεν υπάρχουν άτομα που να τις αντιπροσωπεύουν. Δεν βγάζει καν νόημα αυτό σαν ιδέα και το έχουμε ξανασυζητήσει. Το 60% δεν ψηφίζει γιατί δεν υπάρχουν βουλευτές και κόμματα που να τους αντιπροσωπεύουν.

Αυτή η ιδέα ότι αυτοί που δεν ψηφίζουν ή ψηφίζουν λευκό ουσιαστικά αφήνουν τον υπόλοιπο λαό να επιλέγει γι' αυτούς είναι έωλη.

Θα κάνω μια αναλογία για να τελειώνουμε με αυτήν την παλαιολιθική άποψη που δεν βγάζει νόημα. Είναι σαν να μαζευόμαστε 1000 άτομα και έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 10 διαφορετικά έπαθλα. Αυτό που θα ψηφίσει η πλειοψηφία θα το μοιραστούμε όλοι. Το πρώτο απ' αυτά τα έπαθλα είναι 0 ευρώ, το δεύτερο 0 ευρώ, το τρίτο 0 ευρώ... το δέκατο 0 ευρώ. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν, λες, αφήνουν την μοίρα τους στα χέρια αυτών που θα ψηφίσουν. Τους αφήνουν να επιλέξουν το τέταρτο έπαθλο, που είναι 0 ευρώ, ενώ αν συμμετείχαν κι αυτοί θα μπορούσαν να έχουν βγάλουν το πέμπτο έπαθλο, που είναι 0 ευρώ.

Πριν πεις ότι διαφωνείς πως όλα τα κόμματα και οι βουλευτές είναι ακριβώς το ίδιο, θα σου υπενθυμίσω ότι γι' αυτούς που δεν ψηφίζουν ΕΙΝΑΙ ακριβώς το ίδιο, αυτός είναι ο λόγος που δεν ψηφίζουν.

Ούτε οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεύουν -έστω και ελάχιστα- ούτε οι απόψεις της ΝΔ -έστω και ελάχιστα- ούτε οι απόψεις του ΚΚΕ -έστω και ελάχιστα- και πάει λέγοντας. Ποιο είναι το νόημα να ψηφίσω; Να ρίξω στο ράντομ μια ψήφο; Και τι νόημα θα είχε αυτό;;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

Re: Η αποχή σημαίνει παραίτηση από την εκπροσώπηση;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ » 07 Ιουν 2024, 11:49

:goodpost:
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης

Σενέκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 07 Ιουν 2024, 11:51

Όταν βρίσκω κόμμα ψηφίζω, αν δε βρω κάτι μου να με εκπροσωπεί ικανοποιητικά δεν πάω γιατί θεωρώ την ψήφο μου σημαντική, όχι γιατί δεν την υπολογίζω. Το να πας να το ρίξεις κάπου που δεν πολυταυτίζεσαι, δεν πιστεύεις, δε θες να βγει, είναι όντως ανόητο :102:

τέλεια ταύτιση 100% δε θα υπάρξει ποτε αλλά αν δεν υπάρχει κάτι που δε σε εκπροσωπεί σε ένα συμβατικό ποσοστό, ας πούμε 50%, καλύτερα να μην πας

Άβαταρ μέλους
OANNHSEA

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OANNHSEA » 07 Ιουν 2024, 11:53

hellegennes έγραψε:
07 Ιουν 2024, 11:44
Το 60% δεν ψηφίζει γιατί δεν υπάρχουν βουλευτές και κόμματα που να τους αντιπροσωπεύουν.
Όχι, δεν είναι αυτό - απλά δεν θέλουν να ψηφίζουν γιατί θεωρούν ότι όλοι είναι ίδιοι και δεν τους εξυπηρετούν.
Βλέπεις στην Ελλάδα από το 1974 και μετά αναπτύχθηκαν δύο παράλληλοι κλάδοι - α) η οπαδική, προσωποκεντρική αρχηγική πολιτική και β) η αμοιβαία πολιτική του "με ψηφίζεις και σε βάζω σε θέση στο δημόσιο"...
Πέρα από αυτό μέχρι το 2010, τα δύο μεγάλα κόμματα πουλούσαν άγρια στην "αγορά" των ψηφοφόρων θεωρίες όπως "η ψήφος σε μικρό κόμμα, είναι χαμένη ψήφος" ή "αποχή για να μην βγει κανένας" - και τα δίποδα ζώα πίστευαν αυτές τις γελοιότητες.

Οπότε έχουμε πλέον ένα ΚΑΜΜΕΝΟ εκλογικό σώμα, στο οποίο αυτοί που λένε "δεν υπάρχουν κόμματα που να με αντιπροσωπεύουν", είναι απλά ελάχιστη μειοψηφία, ΑΛΛΑ είναι μία πάρα πολύ καλή δικαιολογία για τους υπόλοιπους...

.
Bellum omnium contra omnes
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον...

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 07 Ιουν 2024, 11:54

Η αποχή είναι απλά ανορθολογική ως πολιτική πράξη, εκτός αν κανείς απέχει εξίσου από όλα τα κόμματα.
Z

Άβαταρ μέλους
Αγις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις » 07 Ιουν 2024, 11:54

hellegennes έγραψε:
Isildur έγραψε:
Philip Mortimer έγραψε:

R.I.P.
14,6% εκτός.
Το πραγματικό RIP βέβαια θα είναι το ~60% που θα μείνει εκτός εκπροσώπησης στην βουλή, από δική του επιλογή.
2. Εκτός εκπροσώπησης δεν είναι κανείς, οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν όλην την χώρα.

Αν εννοείς ότι δεν τον αντιπροσωπεύουν οι απόψεις αυτών που θα εκλεγούν, δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να τον αντιπροσωπεύουν οι απόψεις τους αν δεν υπάρχουν άτομα που να τις αντιπροσωπεύουν. Δεν βγάζει καν νόημα αυτό σαν ιδέα και το έχουμε ξανασυζητήσει. Το 60% δεν ψηφίζει γιατί δεν υπάρχουν βουλευτές και κόμματα που να τους αντιπροσωπεύουν.

Αυτή η ιδέα ότι αυτοί που δεν ψηφίζουν ή ψηφίζουν λευκό ουσιαστικά αφήνουν τον υπόλοιπο λαό να επιλέγει γι' αυτούς είναι έωλη.

Θα κάνω μια αναλογία για να τελειώνουμε με αυτήν την παλαιολιθική άποψη που δεν βγάζει νόημα. Είναι σαν να μαζευόμαστε 1000 άτομα και έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 10 διαφορετικά έπαθλα. Αυτό που θα ψηφίσει η πλειοψηφία θα το μοιραστούμε όλοι. Το πρώτο απ' αυτά τα έπαθλα είναι 0 ευρώ, το δεύτερο 0 ευρώ, το τρίτο 0 ευρώ... το δέκατο 0 ευρώ. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν, λες, αφήνουν την μοίρα τους στα χέρια αυτών που θα ψηφίσουν. Τους αφήνουν να επιλέξουν το τέταρτο έπαθλο, που είναι 0 ευρώ, ενώ αν συμμετείχαν κι αυτοί θα μπορούσαν να έχουν βγάλουν το πέμπτο έπαθλο, που είναι 0 ευρώ.

Πριν πεις ότι διαφωνείς πως όλα τα κόμματα και οι βουλευτές είναι ακριβώς το ίδιο, θα σου υπενθυμίσω ότι γι' αυτούς που δεν ψηφίζουν ΕΙΝΑΙ ακριβώς το ίδιο, αυτός είναι ο λόγος που δεν ψηφίζουν.

Ούτε οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεύουν -έστω και ελάχιστα- ούτε οι απόψεις της ΝΔ -έστω και ελάχιστα- ούτε οι απόψεις του ΚΚΕ -έστω και ελάχιστα- και πάει λέγοντας. Ποιο είναι το νόημα να ψηφίσω; Να ρίξω στο ράντομ μια ψήφο; Και τι νόημα θα είχε αυτό;;
:smt023
ΖΗΝΗΔΕΩΣ

Άβαταρ μέλους
Isildur
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 07 Ιουν 2024, 11:55

hellegennes έγραψε:
Isildur έγραψε:
Philip Mortimer έγραψε:

R.I.P.
14,6% εκτός.

Εχμμμ... ΟΚ. Ας προσπεράσω το γεγονός ότι εκεί που σε συμφέρει να σχολιάσεις οι κεραίες σου είναι τεντωμένες και πιάνεις ό,τι έχει γραφτεί οπουδήποτε, ενώ αλλού όλως τυχαίως σού διαφεύγουν ακόμα και κουοταρισμένες απαντήσεις ή με αναφορές σε σένα (ξέρω, δυσλειτουργία των ενημερώσεων...) και ας πω μόνο ότι καλό θα ήταν να βλέπεις και λίγο παρακάτω στους διαλόγους, πριν προχωρήσεις σε συμπεράσματα για μένα, όπως πχ για το αν μπερδεύομαι για κάτι. ΟΚ;
hellegennes έγραψε:
Isildur έγραψε:
06 Ιουν 2024, 19:48
Philip Mortimer έγραψε:
06 Ιουν 2024, 19:27
Isildur έγραψε:

Καλά δεν θα σε πάει κανείς με την καραμπίνα να ψηφίσεις. Θεωρητικά βέβαια θα μπορούσε αν επιβάλλονταν πρόστιμα.

Πάντως δε νομίζω να ειναι τόσο μεγάλη η αποχή. Επίσης και το νούμερο της αποχής είναι εν μέρει πλασματικό γιατί περιλαμβάνονται και πεθαμένοι ή άνθρωποι που ζουν πλέον στο εξωτερικό χωρίς να έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την Ελλάδα.
Σωστό, αλλά το RIP μου δεν είχε ακριβώς "συμπονετική" χροιά. Περισσότερο στο "ας πρόσεχαν" πλησιάζει (αν κι εδώ που τα λέμε, κάτι τέτοιο έχει πιο πολύ έχει νόημα σε βουλευτικές ή δημοτικές)...
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... :p2:

Σενέκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 07 Ιουν 2024, 11:56

Καραμελίτσα έγραψε:
07 Ιουν 2024, 11:54
Η αποχή είναι απλά ανορθολογική ως πολιτική πράξη, εκτός αν κανείς απέχει εξίσου από όλα τα κόμματα.
αυτό ισχύει μόνο σε ένα φανταστικό ποσοστό όπου η πόλωση είναι τέλεια και όλα τα κόμματα απέχουν μεταξύ τους μια μονάδα οπότε όλες οι ψήφοι είναι κρίσιμες.

Άβαταρ μέλους
OANNHSEA

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OANNHSEA » 07 Ιουν 2024, 11:58

hellegennes έγραψε:
Να ρίξω στο ράντομ μια ψήφο; Και τι νόημα θα είχε αυτό;;
Από το 1993, όταν κατάλαβα δηλαδή τι παίζεται με το πολιτικό μας σύστημα, ρίχνω όντως τυχαία την ψήφο μου.
Βγάζω από τον πάκο των ψηφοδελτίων τα κόμματα που είναι στη βουλή και απλά ψηφίζω ένα από άλλα.
Τι νόημα έχει;
Η ιδεολογία - τα μικρά κόμματα κρατούν μία ιδεολογία, τουλάχιστον μέχρι να μπούνε στη βουλή.
Π.χ. κάποια στιγμή ψήφισα του ΕΕΑΚ - εκείνες τις εκλογές πήρε 10.000 ψήφους (1000 στην προηγούμενη) και έγινε το έλα να δεις στην άκρα αριστερά!!! Μέχρι και ξύλο έπαιζαν γιατί πήρε τόσους ψήφους το ΕΕΑΚ!!!
Αυτό ακριβώς είναι το πιστεύω μου - ότι αυτοί που θα πάρουν τους ψήφους θα πρέπει να δουλεύουν για μένα και όχι για τον κώλο τους!!!
Έστω και εάν σκοτώνονται στο ξύλο με τους πολιτικούς αντιπάλους!!!

.
Bellum omnium contra omnes
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον...

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 07 Ιουν 2024, 11:58

Σενέκας έγραψε:
07 Ιουν 2024, 11:51
Όταν βρίσκω κόμμα ψηφίζω, αν δε βρω κάτι μου να με εκπροσωπεί ικανοποιητικά δεν πάω γιατί θεωρώ την ψήφο μου σημαντική, όχι γιατί δεν την υπολογίζω. Το να πας να το ρίξεις κάπου που δεν πολυταυτίζεσαι, δεν πιστεύεις, δε θες να βγει, είναι όντως ανόητο :102:
Έτσι.
Σενέκας έγραψε:
07 Ιουν 2024, 11:51
τέλεια ταύτιση 100% δε θα υπάρξει ποτε αλλά αν δεν υπάρχει κάτι που δε σε εκπροσωπεί σε ένα συμβατικό ποσοστό, ας πούμε 50%, καλύτερα να μην πας
Προφανώς δεν εννοείται ταύτιση. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται διευκρίνιση.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 07 Ιουν 2024, 11:59

Σενέκας έγραψε:
07 Ιουν 2024, 11:56
Καραμελίτσα έγραψε:
αυτό ισχύει μόνο σε ένα φανταστικό ποσοστό όπου η πόλωση είναι τέλεια και όλα τα κόμματα απέχουν μεταξύ τους μια μονάδα οπότε όλες οι ψήφοι είναι κρίσιμες.
Ισχύει πάντα, είναι απλή αριθμητική. Μία ψήφος προς αυτό που είσαι πιο κοντά είναι μία πολιτική πράξη που προωθεί οσοδήποτε ατελώς τις απόψεις κάποιου, η μη ψήφος κατανέμεται ισομερώς σ' αυτά που συμφωνεί περισσότερο και αυτά που συμφωνεί λιγότερο.
Z

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 07 Ιουν 2024, 12:00

Να ψηφίζετε Νέα Δημοκρατία, είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή.

Let them make the first mistake. We make the last move.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 07 Ιουν 2024, 12:05

Isildur έγραψε:
07 Ιουν 2024, 11:55
Εχμμμ... ΟΚ. Ας προσπεράσω το γεγονός ότι εκεί που σε συμφέρει να σχολιάσεις οι κεραίες σου είναι τεντωμένες και πιάνεις ό,τι έχει γραφτεί οπουδήποτε, ενώ αλλού όλως τυχαίως σού διαφεύγουν ακόμα και κουοταρισμένες απαντήσεις ή με αναφορές σε σένα (ξέρω, δυσλειτουργία των ενημερώσεων...) και ας πω μόνο ότι καλό θα ήταν να βλέπεις και λίγο παρακάτω στους διαλόγους, πριν προχωρήσεις σε συμπεράσματα για μένα, όπως πχ για το αν μπερδεύομαι για κάτι.
1. Δεν μου ήρθε ενημέρωση
2. Δεν διάβασα παρακάτω. Αν θέλεις να μου πεις ότι παρακάτω το διόρθωσες, δεν αλλάζει το γεγονός ότι όποιος έχει διαβάσει μέχρι εκεί, όπως έκανα εγώ, έρχεται αντιμέτωπος με την διαρκή άποψή σου για ένα μη ζήτημα. Άλλωστε αν δεν ταιριάζει το σχόλιό σου σ' αυτές τις εκλογές, ίσως να μην το έκανες; Αυτομάτως δεν κάνει το σχόλιό σου άκαιρο και εκτός θέματος;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Σενέκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 07 Ιουν 2024, 12:06

Καραμελίτσα έγραψε:
07 Ιουν 2024, 11:59
Σενέκας έγραψε:
07 Ιουν 2024, 11:56
Καραμελίτσα έγραψε:
Ισχύει πάντα, είναι απλή αριθμητική. Μία ψήφος προς αυτό που είσαι πιο κοντά είναι μία πολιτική πράξη που προωθεί οσοδήποτε ατελώς τις απόψεις κάποιου, η μη ψήφος κατανέμεται ισομερώς σ' αυτά που συμφωνεί περισσότερο και αυτά που συμφωνεί λιγότερο.
είμαι μαθηματικά αναλφάβητος και δε ενδιαφέρει να βάλω μαθηματική ακρίβεια την ψήφο μου. Σαν απλός άνθρωπος με μέσο iq ζυγίζω τα πράγματα χοντρικά, αν υπάρχει σχετική πόλωση και με ενδιαφέρει να προωθήσω μια πλευρά, πάω, αλλιώς δε θα βγάλω ζύγι :smt005:

Άβαταρ μέλους
micmic
Phorum.gr user: micmic

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από micmic » 07 Ιουν 2024, 12:09

Πέρα από τις "ιδέες" των κομμάτων και το κατά πόσον μπορούν να πραγματοποιηθούν έστω και στο ελάχιστο, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι δεν στέκει και πολύ καλά όποιος ασχολείται με την πολιτική στην Ελλάδα σήμερα. Ή θέλει να "χωθεί" μέσα στα πράγματα ώστε να "τακτοποιηθεί". Δεν βλέπω άλλη πιθανότητα. Δηλαδή είτε ψηφίζω έναν βλαμμένο είτε ένα (εν δυνάμει) λαμόγιο.

Μεγαλύτερη απέχθεια έχω ειδικά για όσους έχουν ήδη πολλά φράγκα, αλλά θέλουν και εξουσία. Το να δει κανείς την πολιτική εντελώς αρριβίστικα, για να "φτιάξει" τη ζωή του, το καταλαβαίνω. Αλλά να έχεις την οικονομική δυνατότητα να ζήσεις όπως ακριβώς γουστάρεις (είτε αυτό περιλαμβάνει ταξίδια και διασκεδάσεις είτε προσωπική αφιέρωση σε έναν ανώτερο σκοπό), και να επιλέγεις να κυλιστείς στον βούρκο της ελληνικής πολιτικής λέγοντας μαλακίες που ΞΕΡΕΙΣ ότι είναι ψέματα, μόνο και μόνο επειδή γουστάρεις εξουσία, αυτό για μένα είναι σημάδι βαριάς ψυχοπαθολογίας. Οι λεφτάδες που ασχολούνται με την πολιτική είναι επικίνδυνοι.
"Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that" - George Carlin

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών