

Όμως στην πραγματικότητα το κόμμα των Ναπαίων,άλλως πως το ρωσικό κόμμα του 19ου αιώνα ήταν πιο δεξιά από το αγγλικό και το γαλλικό με βάση τουλάχιστον την παραδεδεγμένη ταξινόμηση που έχουμε από τη γαλλική επανάσταση για τον απλό λόγο ότι και η Ρωσία ήταν πιο "δεξιά" δύναμη.Το ότι είχε πιο φτωχούς οπαδούς δεν αλλάζει την εικόνα.Και σήμερα οι ψηφοφόροι ΧΑ και Νατσιού,όλων των πιο δεξιών από τη ΝΔ κομμάτων είναι πιο φτωχοί από τους ψηφοφόρους του Μητσοτάκη.
Το ρωσικό κόμμα βασιζόταν στους φτωχούς αγρότες της εποχής και την Εκκλησία.Το αγγλικό κόμμα στους εμπόρους και εφοπλιστές των νησιών και το μικρότερο γαλλικό σε διανοούμενους.
Αυτή η κατάσταση κράτησε σε όλο σχεδόν τον 19ο αιώνα.Διαλύεται τέλη 19ου,αρχές 20ου όταν η Ρωσία αρχίζει να υποστηρίζει τη Βουλγαρία στο μακεδονικό.Στους βαλκανικούς πολέμους και τον α΄παγκόσμιο πόλεμο ήδη υπάρχει άλλη αντιπαράθεση.Το βενιζελικό κόμμα των Φιλελευθέρων ακολουθεί την πολιτική Μαυροκορδάτου,δηλαδή τον φιλοαγγλικό προσανατολισμό.Ρωσικό κόμμα δεν υφίσταται πια αφού η Ρωσία είναι σύμμαχος της Αγγλίας,μεγάλα λαικά στρώματα πρόσκεινται στο φιλογερμανικό κωνσταντινικό κόμμα λόγω της αντίθεσης στον βενιζελισμό που τον βλέπουν ως κόμμα των εμπόρων και των αστών.
Να πούμε επίσης ότι λόγω της προσκόλλησης των λαικών στρωμάτων στη Ρωσία που είναι ο απόλυτος εχθρός της ευρωπαικής αριστεράς δεν υπάρχει σοσιαλιστικό κόμμα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη τέτοια κόμματα υπάρχουν από το 1860 τουλάχιστον.
Όταν έγινε η επανάσταση των μπολσεβίκων σε όλες τις ευρωπαικές χώρες διασπάσθηκαν τα σοσιαλιστικά κόμματα σε σοσιαλδημοκρατικά και κομμουνιστικά ανάλογα με τη στάση τους έναντι της επαναστάσεως.
Στην Ελλάδα δεν διασπάσθηκε τίποτε διότι δεν υπήρχε κάτι να διασπασθεί.Το ΚΚΕ ιδρύθηκε εξ αρχής ως κομμουνιστικό και πολλές δεκαετίες αργότερα και αφού είχε χαλάσει ο κόσμος εμφανίσθηκε το ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχουν γραπτά του Βενιζέλου που θεωρούν ως πλεονέκτημα από τη ρωσική επανάσταση ότι θα διαλυθεί η λαικιστική ρωσόφιλη δεξιά στην Ελλάδα που ήταν ο σημαντικότερος αντίπαλος του εκσυγχρονισμού.
Το 1991 βέβαια η Ρωσία αλλάζει πάλι καθεστώς και αυτό σταδιακά προκαλεί τις σημερινές ανακατατάξεις στην Ελλάδα που βλέπουμε.