Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Θέματα υγείας και ευεξίας, ιατρικά νέα και εξελίξεις.
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.

Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 29162
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:37

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 25 Μαρ 2024, 19:22

The Rebel έγραψε:
25 Μαρ 2024, 19:18
Beria έγραψε:
17 Μαρ 2024, 19:56
Αυτή η παπάρια με τα έντομα είναι ανακάλυψη των Αμερικανών ψεκ και την αναπαράγει και το εδώ ψεκάτο;

Εικόνα

Άρα είναι ανακάλυψη των κοκκινόσβερκων Αμερικανών βλάχων

Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 10 Απρ 2024, 20:44

09/04/2024
Ανησυχητική εξέλιξη: Στις ΗΠΑ υπέγραψαν νόμο που επιτρέπει στις εταιρείες τροφίμων, να μην επισημαίνουν με ετικέτα ζωύφια και έντομα στα τρόφιμα… σοβαρές συνέπειες για όσους έχουν αλλεργία!

Εικόνα

Στις 4 Απριλίου, συζητήθηκε ένα νομοσχέδιο για την γεωργική πολιτική, γνωστό και ως SF 4225 , το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερουσία της Μινεσότα. Ο νόμος αφορούσε τις συστάσεις πολιτικής στο κατα πόσο πρέπει να αναγράφουν ή όχι, τα τρόφιμα στις ετικέτες τους αν περιέχουν είτε προϊόντα εντόμων είτε τεχνητά τρόφιμα «καλλιεργημένα σε κύτταρα», όπως το εργαστηριακό καλλιεργημένο κρέας.


Πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο γερουσιαστής Torrey Westrom, R-Alexandria, πρότεινε μια τροπολογία που θα απαιτούσε την κατάλληλη επισήμανση των τροφίμων εάν περιέχουν είτε προϊόντα εντόμων είτε τεχνητά τρόφιμα «καλλιεργημένα σε κύτταρα», όπως το εργαστηριακό καλλιεργημένο κρέας (https://alphanews.org/democrats-reject- ... ting-bugs/).

Μιλώντας για την τροπολογία του, ο γερουσιαστής Westrom είπε «Πως θα πρέπει να διευκρινίζεται εάν υπάρχει στο φαγητό μας επιπλέον πρωτεΐνη, απο αλεύρι κρίκετ, ή ό,τι κι αν είναι, πρέπει να επισημανθεί. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν. Εάν το κρέας τους είναι κυτταροκαλλιεργημένο πρέπει επίσης να επισημανθεί. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα αυτής της γνώσης καθώς ψωνίζουν στα καταστήματα».

Ο γερουσιαστής Nathan Wesenberg, R-Little Falls, μίλησε για τη σημασία της τροπολογίας του Westrom, λέγοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη αυτές οι ετικέτες να υπάρχουν στα τρόφιμα». Προειδοποίησε ότι τα τρόφιμα με λάθος ετικέτα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες για όσους έχουν αλλεργίες και αναφυλακτικές καταστάσεις.

Παρά την προσπάθεια κάποιων γερουσιαστών να περάσουν τις απαιτήσεις επισήμανσης, η τροπολογία του Westrom τελικά δεν εγκρίθηκε σε ψήφους 33-34. Ωστόσο, η Γερουσία υιοθέτησε την τροπολογία του γερουσιαστή Rich Draheim, R-Madison Lake, η οποία θα απαιτήσει από το Υπουργείο Γεωργίας να «αξιολογήσει μόνο την επιλογή επισήμανσης για το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας» αφήνοντας έξω την εποσήμανση για τα έντομα… Η τροπολογία του Draheim δεν αφορούσε τα προϊόντα εντόμων.

Τελικά, το ίδιο το νομοσχέδιο για τη γενική γεωργική πολιτική εγκρίθηκε από τη Γερουσία της Μινεσότα με δικομματική υποστήριξη. 58 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, εννέα γερουσιαστές ψήφισαν κατά. Από τους εννέα γερουσιαστές που αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο, οι οκτώ ήταν Ρεπουμπλικάνοι και ένας Δημοκρατικός.
https://anazitiseis.gr/anysichitiki-exe ... -allergia/

Άβαταρ μέλους
Antipnevma
Δημοσιεύσεις: 1923
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2020, 12:11

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antipnevma » 01 Μάιος 2024, 19:17

Μια χαρά είναι τα έντομα. Πολύ θρεπτικά και εξαίσια γεύση. Εκσυγχρονιστείτε και αφήστε τις κλάψες.
νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 14 Μάιος 2024, 19:23

Antipnevma έγραψε:
01 Μάιος 2024, 19:17
Μια χαρά είναι τα έντομα. Πολύ θρεπτικά και εξαίσια γεύση. Εκσυγχρονιστείτε και αφήστε τις κλάψες.

14|05|2024
Έντομα στο πιάτο μας; «Αηδία» προκαλεί η ιδέα στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Εικόνα

Ο παράγοντας «αηδία» πρέπει να ξεπεραστεί εάν είναι να κυριαρχήσουν οι τροφές με βάση τα έντομα, σύμφωνα με μια μελέτη, αναφέρει το Sky News. Μόliw το 13% από τα 603 άτομα που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να τρώνε τακτικά σνακ από έντομα -με τη συντριπτική πλειοψηφία να λέει ότι η ιδέα δεν είναι καθόλου ελκυστική και ότι θα έχουν άσχημη γεύση.


Τα έντομα λένε ορισμένοι, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και το να γίνουν πιο αποδεκτά θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την εκτροφή βοοειδών.

Υπάρχουν επίσης πιθανά οφέλη για τη μείωση της παχυσαρκίας και οι ερευνητές λένε ότι η ιδέα της… καλλιέργειας εντόμων κερδίζει περισσότερη προσοχή. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική εκτιμάται ότι τρώνε ήδη έντομα σε κάποιο βαθμό. Υπάρχουν ελπίδες ότι η δυτική νοοτροπία θα μπορούσε να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, ίσως με παρόμοιο τρόπο που τρόφιμα όπως το σούσι λόγου χάρη…. έχουν γίνει mainstream.

«Τα έντομα είναι μια δυνητικά πλούσια πηγή πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή λύσης στο διπλό πρόβλημα της παχυσαρκίας και του υποσιτισμού», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Λόριν ΜακΓκέιλ, από το Πανεπιστήμιο Edge Hill στο Lancashire.

«Ορισμένες πρωτεΐνες εντόμων, όπως οι αλεσμένοι γρύλοι ή οι λυοφιλοποιημένοι αλευροσκώληκες, είναι φθηνότερες και ευκολότερες στην καλλιέργεια, συχνά χαμηλότερες σε λίπος και έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τα παραδοσιακά ζώα». Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι όπως είναι φυσικό, εξακολουθούν να είναι πολύ διστακτικοί λόγω των προκαταλήψεων σχετικά με τη γεύση και την εμφάνιση.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ήταν πολύ πιο πιθανό να δώσουν μία ευκαιρία στα έντομα αν ειναι αλεσμένα σε σκόνη. «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία με τα προϊόντα ρυζιού ενισχυμένα με αλεύρια γρύλων ή χαρουπιών σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε η συν-συγγραφέας δρ Μαξίμ Σαρπς από το Πανεπιστήμιο De Montfort.

Μόνο το 13% των 603 ατόμων που ερωτήθηκαν στη μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να καταναλώσουν τακτικά έντομα ως τροφή. Περίπου το 47% είπε ότι δεν θα τα έτρωγε τακτικά και το 40% ήταν αβέβαιο. Μόλις το 24% είπε ότι περίμεναν να τους αρέσει η γεύση, με μόλις 14,1% να πιστεύει ότι η τροφή θα φαινόταν νόστιμη.

Οι νεότεροι έδειχναν επίσης πιο διστακτικοί- και κάθε χρόνο οι νεότεροι που λένε «όχι» στην ιδέα αυξάνονται κατά 2%. «Ο παράγοντας αηδίας είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν», είπε η Δρ Σαρπς. «Σε τελική ανάλυση, μπορεί τελικά να μην υπάρχει επιλογή με την κλιματική αλλαγή και την προβλεπόμενη παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση». Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάζονται στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) αυτή την εβδομάδα στη Βενετία.
https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce ... %b5%ce%af/

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα
Δημοσιεύσεις: 11056
Εγγραφή: 17 Σεπ 2020, 17:35

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 14 Μάιος 2024, 19:28

Αυτή τη στιγμή εξετάζεται η αίτηση να μπορούν να φέρουν αυτό το προϊόν στα σχολικά κυλικεία της Ελλάδας.

Εικόνα
Z

Άβαταρ μέλους
gassim
Δημοσιεύσεις: 8373
Εγγραφή: 06 Απρ 2018, 00:59

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gassim » 14 Μάιος 2024, 19:29

Kauldron έγραψε:
07 Φεβ 2023, 00:59
Το πρόβλημα είναι οτι δε θα ξέρουμε κάν αν κάτι θα περιέχει άλευρα από έντομα.
Καλά ρε, σοβαρά, είσαστε οκ με το να φάτε έντομα?
Πολύ οκ, ειδικά αν σημαίνει μείωση των εκτρεφόμενων βοοειδών.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 16 Μάιος 2024, 21:43

15 Μαΐου, 2024
Οι χώρες που καταναλώνουν τα περισσότερα… έντομα! Τι έδειξε έρευνα!

Εικόνα

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες έρευνες στο είδος της δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, στο Nature και αναφέρει ότι 2.205 είδη εντόμων από 25 διαφορετικές τάξεις θεωρούνται βρώσιμα.


Και μπορεί για εμάς να φαίνεται κάτι πολύ αηδιαστικό, όμως υπάρχουν χώρες που όχι μόνο τα επιλέγουν, αλλά τα θεωρούν και πολύ νόστιμα!

Οι χώρες, λοιπόν, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εντόμων είναι το Μεξικό (450 είδη), η Ταϊλάνδη (272 είδη), η Ινδία (262 είδη), η ΛΔΚ (255 είδη), η Κίνα (235 είδη), η Βραζιλία (140 είδη), η Ιαπωνία (123 είδη) και το Καμερούν (100 είδη).

Ουσιαστικά, πάνω από 1.900 είδη εντόμων θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος της παραδοσιακής διατροφής τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι σε 113 χώρες καταναλώνεται τουλάχιστον ένα είδος εντόμου, με την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία να αποτελούν παραδοσιακές αγορές κατανάλωσης εντόμων.
https://karditsastakra.com/2024/05/15/% ... %8c%cf%84/

Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Δημοσιεύσεις: 24923
Εγγραφή: 17 Απρ 2020, 12:02
Phorum.gr user: Green Dragon

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 16 Μάιος 2024, 21:47

gassim έγραψε:
14 Μάιος 2024, 19:29
Kauldron έγραψε:
07 Φεβ 2023, 00:59
Το πρόβλημα είναι οτι δε θα ξέρουμε κάν αν κάτι θα περιέχει άλευρα από έντομα.
Καλά ρε, σοβαρά, είσαστε οκ με το να φάτε έντομα?
Πολύ οκ, ειδικά αν σημαίνει μείωση των εκτρεφόμενων βοοειδών.
Ναι αν πιστεύουμε τα παραμύθια του Σβαμπ. Ξέρεις τι λέω εγώ;

ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ!

Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Δημοσιεύσεις: 24923
Εγγραφή: 17 Απρ 2020, 12:02
Phorum.gr user: Green Dragon

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 16 Μάιος 2024, 21:55

gassim έγραψε:
14 Μάιος 2024, 19:29
Kauldron έγραψε:
07 Φεβ 2023, 00:59
Το πρόβλημα είναι οτι δε θα ξέρουμε κάν αν κάτι θα περιέχει άλευρα από έντομα.
Καλά ρε, σοβαρά, είσαστε οκ με το να φάτε έντομα?
Πολύ οκ, ειδικά αν σημαίνει μείωση των εκτρεφόμενων βοοειδών.
Γουστάρω σπαλομπριζόλα αντί για σανό που προτιμάτε εσείς που νομίζετε ότι φταίνε οι αγελάδες για το κλίμα.

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα
Δημοσιεύσεις: 11056
Εγγραφή: 17 Σεπ 2020, 17:35

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 16 Μάιος 2024, 22:28

Green Dragon έγραψε:
16 Μάιος 2024, 21:55
gassim έγραψε:
14 Μάιος 2024, 19:29
Kauldron έγραψε:
07 Φεβ 2023, 00:59
Το πρόβλημα είναι οτι δε θα ξέρουμε κάν αν κάτι θα περιέχει άλευρα από έντομα.
Καλά ρε, σοβαρά, είσαστε οκ με το να φάτε έντομα?
Πολύ οκ, ειδικά αν σημαίνει μείωση των εκτρεφόμενων βοοειδών.
Γουστάρω σπαλομπριζόλα αντί για σανό που προτιμάτε εσείς που νομίζετε ότι φταίνε οι αγελάδες για το κλίμα.
Όσες φας τώρα, τράβα και βίντεο, να έχεις να το βλέπεις και να θυμάσαι τη δεκαετία του 30, που η ζωϊκή σου πρωτεΐνη θα είναι σε αποκλειστικά σε μορφή μπιφτεκιών από τζιτζίκι. (Με άρωμα μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, όμως.)
Z

Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Δημοσιεύσεις: 12462
Εγγραφή: 22 Σεπ 2019, 09:33
Phorum.gr user: Bazoomba

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba » 16 Μάιος 2024, 22:37

Καραμελίτσα έγραψε:
16 Μάιος 2024, 22:28
Green Dragon έγραψε:
16 Μάιος 2024, 21:55
gassim έγραψε:
14 Μάιος 2024, 19:29


Πολύ οκ, ειδικά αν σημαίνει μείωση των εκτρεφόμενων βοοειδών.
Γουστάρω σπαλομπριζόλα αντί για σανό που προτιμάτε εσείς που νομίζετε ότι φταίνε οι αγελάδες για το κλίμα.
Όσες φας τώρα, τράβα και βίντεο, να έχεις να το βλέπεις και να θυμάσαι τη δεκαετία του 30, που η ζωϊκή σου πρωτεΐνη θα είναι σε αποκλειστικά σε μορφή μπιφτεκιών από τζιτζίκι. (Με άρωμα μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, όμως.)

Εικόνα
ΓΑΛΗ έγραψε:
09 Φεβ 2021, 16:09
Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 30 Μάιος 2024, 21:33

29 Μαΐου, 2024
Περικλής Καρολίδης: Ενημέρωση για την αναγραφή κωδικών στα τρόφιμα που περιέχουν έντομα.

Εικόνα

Ο μαχητικός υγειονομικός Περικλής Καρολίδης που αντιστάθηκε στην επιβολή της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών πραγματοποιώντας απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Υγείας με άλλους συναδέλφους του, μας έστειλε μήνυμα για να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με τις ενδείξεις που υπάρχουν σε τρόφιμα τα οποία περιέχουν έντομα.


Εικόνα
https://karditsastakra.com/2024/05/29/% ... %b7%ce%bd/



Εικόνα

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 26 Ιουν 2024, 22:10

26/06/2024
Η διατροφική δυστοπία είναι εδώ…
Στη χώρα μας, τουλάχιστον 9 Πανεπιστημιακές σχολές χρηματοδοτούνται για έρευνα και παραγωγή σκουληκοπρωτεϊνών και συνθετικού «κρέατος».

Εικόνα

Ως Νέα – Καινοτόμα – Τρόφιμα χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που δεν είχαν καταναλωθεί στην ΕΕ πριν από τις 15/5/1997 (ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός κανονισμός). Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν, τα NF μπορεί να είναι τρόφιμα που παράγονται με νέες – καινοτόμες – τεχνολογίες και παραγωγικές διαδικασίες, καθώς και τρόφιμα που καταναλώνονται εκτός ΕΕ.


Ο οικοδίαιτος γρύλος, το γνωστό τριζόνι (Acheta domesticus), η μεταναστευτική ακρίδα (Locusta migratoria) και ο αλευροσκώληκας (Alphitobius diaperinus) έχουν αδειοδοτηθεί ήδη από τον EFSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων), είναι διαθέσιμα στην αγορά και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση. Στους σχεδιασμούς της ΕΕ είναι υπό έγκριση 12 έντομα.

Η πολυεθνική Ynsect, που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2011, σχεδιάζει παραγωγή 200.000 τόνων αλευροσκούληκων ετησίως. Έχει ως κεντρικό σύνθημα την «επανεφεύρεση της τροφικής αλυσίδας». Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή πρωτεϊνών και λιπασμάτων από έντομα. Έχει εγκαταστάσεις παραγωγής σε Γαλλία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Κάνει εξαγωγές σ’ όλο τον κόσμο και έχει επενδυτές funds, τράπεζες και δημόσιους φορείς. Το «συμπαθές» ζωύφιο θα μπορεί να γίνεται αλεύρι και επίσης να τρώγεται αποξηραμένο, κατεψυγμένο και σε μορφή πάστας σύμφωνα με την άδεια που έλαβε τον Γενάρη 2023 από τον EFSA.

Με έδρα το Μοντεκασιάνο της Ιταλίας, η εταιρεία Nutrinsect εγκαινίασε προ μηνός εργοστάσιο για παραγωγή ενός τόνου αλεύρου από γρύλους το μήνα, για ανθρώπινη κατανάλωση. Η ίδια εταιρεία στην Ναβάρα της Ισπανίας παράγει αλεύρι από αλευροσκώληκες για ανθρώπινη κατανάλωση, και από την μύγα Hermetia illucens για ιχθυοτροφές.

Ο Καναδάς διαθέτει την μεγαλύτερη φάρμα γρύλων για ανθρώπινη κατανάλωση στην Β. Αμερική. Επίσης Ελβετία και Βέλγιο επιδοτούν την εκτροφή εντόμων.

Γκλομπαλιστές όπως ο Μπιλ Γκέιτς δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το διατροφικό πάρτι των δισεκατομμυρίων που έρχεται. Η Upside Foods, η Beyond Meat, η Impossible Foods, η Mempis Meats, η Nature’s Fynd είναι μερικές από τις εταιρείες των νέων – «καινοτόμων» junk foods (διατροφικών σκουπιδιών), που έχουν επενδύσει.

Τα σκουληκάλευρα (mealworms) προορίζονται για χρήση σε μια απέραντη γκάμα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης όπως ψωμί, προϊόντα αλευροποιίας, είδη ζαχαροπλαστικής, τρόφιμα με βάση τα ζυμαρικά και τα λαχανικά, προϊόντα πατάτας, συμπυκνωμένες σούπες, παρασκευάσματα κρέατος, μπισκότα, κράκερς, κριτσίνια, σνακ, μπάρες δημητριακών, σάλτσες, πίτσες (αντί για μπέικον αφυδατωμένες προνύμφες αλευροσκώληκων) κλπ. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για τζίρο πολλών δις.

Το γάλα της κατσαρίδας.
Από το όλο σχέδιο δεν έχει ξεφύγει το γάλα. Η προαναφερθείσα Nature’s Fynd,εκτός από «κρέας», παράγει γαλακτοκομικά χωρίς γάλα, με βάση μικροβιακές πρωτεΐνες. Η εταιρεία Gourmet Grubb με έδρα το Κέιπ Τάουν, παρασκευάζει παγωτό με το προϊόν Ento Milk ένα υποτιθέμενο «γάλα» προερχόμενο από τα σκουλήκια (προνύμφες) της μύγας Hermetia illucens. «Γάλα» όμως έχουμε και από κατσαρίδες. Το κατσαριδόγαλο «αρμέγεται» από το έντερο εμβρύων της κατσαρίδας Diploptera punctata. Ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο αλλά η επιστήμη σήμερα τρέχει πολύ γρήγορα. Το είδαμε με τα «εμβόλια» covid.

Παϊδάκια από κύτταρα… ελευθέρας βοσκής.
Το συνθετικό κρέας παρασκευάζεται από βλαστοκύτταρα ζωντανών ζώων που λαμβάνονται με τη διαδικασία της βιοψίας και αποθηκεύονται σε τράπεζα κυττάρων. Καλλιεργούνται με τη χρήση ορού εμβρύου βοοειδών (FBS), πράγμα ασύμφορο, γι’ αυτό ερευνάται η παραγωγή συνθετικού ορού. Για να πάρουν τη μορφή κρεατομάζας εφαρμόζονται τεχνικές μηχανικής των ιστών, ενώ για να έχει το τελικό προϊόν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κρέατος (γεύση, οσμή, υφή κλπ) χρησιμοποιούνται διάφορα προσθετικά. Η όλη διαδικασία εξελίσσεται μέσα σε τεράστιους ενεργοβόρους βιοαντιδραστήρες, αφού μιλάμε για τόνους «κρέατος», σταθερή θερμοκρασία στους 37ο C περίπου και συνεχή ανάδευση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας συμπέραναν ότι το συνθετικό «κρέας» είναι έως και 25 φορές πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από το φυσικό κρέας.

Η Σιγκαπούρη είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που από το Δεκέμβρη του 2020 ενέκρινε την πώληση τεχνητού κρέατος κοτόπουλου από την αμερικάνικη εταιρεία Eat Just ως συστατικό κοτομπουκιών. Η FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) έδωσε, προ 2ετίας, άδεια στην εταιρεία Upside Foods να διαθέσει στην αγορά συνθετικό κρέας κοτόπουλου. Τέτοιο κοτόπουλο σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, COP27, στην Αίγυπτο το 2022.

Συνθετικά φιλέτα μπριζόλας σχεδιάζει να διαθέσει στην αγορά η ελβετική εταιρεία Mirai Foods. Το ισπανικό κράτος έχει χορηγήσει σε 8 εταιρείες 3,7 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη συνθετικού χοιρινού κρέατος με την ονομασία Ethica Meat. Πάνω από 100 εταιρείες ανά τον κόσμο ασχολούνται με την παραγωγή συνθετικού «κρέατος». Η ισραηλινή Redefine Meat παράγει «κρέας» σε εκτυπωτές 3D και το προωθεί σε εστιατόρια σε Ισραήλ, Γερμανία, Ολλανδία και Βρετανία.

ΑΠΘ και σουτζουκάκια σμυρναίικα από… σκουλήκια.
Κεφτεδάκια, κουλουράκια, ψωμί και μαγιονέζα από αλευροσκώληκες παρασκευάζουν στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ με χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας). Σκουληκοπρωτεΐνες παίρνουν τη θέση των ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών και ζητούμενα είναι η εμφάνιση, η γεύση, το άρωμα και η συντήρηση των προϊόντων. Φυσικά και ο τρόπος λανσαρίσματος ώστε να πεισθεί ο πληθυσμός.

Με όραμα, «να φέρουμε τα οφέλη της καινοτόμου τεχνολογίας στη παραγωγή τροφίμων» η εταιρεία Food Novelties, με έδρα το Μαρούσι, ερευνά τις δυνατότητες για την παραγωγή τεχνητού κρέατος στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό εργάζεται μια κοινοπραξία 6 καθηγητών και αντίστοιχων εργαστηρίων από 4 πανεπιστήμια της χώρας (ΕΚΠΑ,ΕΜΠ, Θεσσαλίας και Ιωαννίνων).

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρωτοστατεί, από το 2018, στην εκτροφή εντόμων. Σήμερα εκτρέφει 5 από τα 8 εγκεκριμένα από την ΕΕ έντομα (μαζί με αυτά που προορίζονται για ζωοτροφές), παράγοντας 1,5 τόνο τον μήνα έντομα για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση. Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ερευνητικό έργο με την ονομασία “CIPROMED” με την συμμετοχή 10 χωρών, 8 εταιρειών, 8 Πανεπιστημίων και μιας ΜΚΟ. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Θράκης σχεδιάζει τη δημιουργία πιλοτικής μονάδας παραγωγής εντόμων στον Έβρο.

Η εποχή της μαζικής παραγωγής πρωτεϊνών, απόλυτα ελεγχόμενης από μια χούφτα πολυεθνικές με χρηματοδότες funds, μεγάλες τράπεζες και υπερεθνικούς θεσμούς, είναι εδώ. Πέραν του οικονομικού, προφανώς το θέμα είναι πολυδιάστατο αγγίζοντας πεδία πολιτισμικά, κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά, απειλώντας σταθερές που χρονολογούνται όσο και η ανθρώπινη ύπαρξη. Το κυριότερο, υπηρετείται ο κεντρικός στόχος των γκλομπαλιστών: η ομογενοποίηση των λαών με την αποκοπή από τις διατροφικές παραδόσεις και την ευκολότερη ενσωμάτωσή τους στη νεοφασιστική ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης.

Πρωτογενής τομέας, ο μεγάλος ανταγωνιστής.
Με όχημα την ψευτοθεωρία της «ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης» η παγκοσμιοποίηση έχει κηρύξει τον πόλεμο στον μέχρι σήμερα συμβατικό τρόπο παραγωγής πρωτεϊνών, δηλαδή στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, επιδιώκοντας την πλήρη αποδόμησή του, δημιουργώντας χώρο για τις σκουληκοπρωτεϊνες και τα «κρέατα» εργαστηρίου. Υπάκουοι, πολιτικά «αυτιστικοί» κυβερνήτες της Δύσης, επιβάλλουν σφαγές και φορολόγηση στα εκτρεφόμενα ζώα (Ολλανδία, Ιρλανδία, Ν. Ζηλανδία κλπ). Αδιαφορούν για το υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ φροντίζουν να γίνει ακόμα υψηλότερο, περικόπτοντας επιδοτήσεις, επιδοτώντας την αγρανάπαυση και μη παραγωγικές καλλιέργειες (μέχρι και τις τσουκνίδες επιδοτεί η νέα ΚΑΠ), κάνοντας συμφωνίες με τρίτες χώρες χαμηλού κόστους γνωρίζοντας ότι δεν τηρούν τα επιβαλλόμενα στους αγρότες της ΕΕ πρωτόκολλα παραγωγής.

Καρφί δεν τους καίγεται για τις συνέπειες που θα έχουν τα νέα διατροφικά σκουπίδια στην ανθρώπινη υγεία (μεταβολικά νοσήματα, αλλεργίες, αυτοάνοσα, ιώσεις, καρκινογενέσεις κλπ), παρότι στην έγκριση της εντομοφαγίας από τον EFSA αναφέρονται πιθανές αλλεργίες από τη χιτίνη (κύριο συστατικό των εντόμων) και επισημαίνεται ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Στη χώρα μας, τουλάχιστον 9 Πανεπιστημιακές σχολές χρηματοδοτούνται για έρευνα και παραγωγή σκουληκοπρωτεϊνών και συνθετικού «κρέατος». Μια κουκίδα του πλανήτη προσπαθεί να σώσει τον πλανήτη. Καταστάσεις κωμικοτραγικές. Με «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» διοξειδίου του άνθρακα 0,19% κλείσαμε τα εργοστάσια λιγνίτη, τώρα θέλουμε να κλείσουμε και τους στάβλους.

Το να μπαίνει η χώρα μας, η χώρα της Μεσογειακής Διατροφής, στο χορό των νέων διατροφικών σκουπιδιών, είναι Ύβρις. Γιατί η Ελλάδα μπορεί να θρέψει δέκα Ελλάδες. Απλά και φυσικά.
https://primenews.press/i-diatrofiki-dy ... einai-edo/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 10 Ιούλ 2024, 21:06

10.07.2024
Σιγκαπούρη: Πήρε έγκριση για 16 έντομα προς κατανάλωση.
Στην έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) περιλαμβάνονται γρύλοι, προνύμφες σκόρων και η μέλισσα.

Εικόνα

Ο Οργανισμός Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) υποστηρίζει ότι έλαβε αυτή την απόφαση επειδή η βιομηχανία εντόμων «αναπτύσσεται και τα έντομα είναι ένα νέο είδος διατροφής πλούσιο σε πρωτεΐνη».




Η απόφαση αυτή έρχεται την εποχή που ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) συνεχίζει να προωθεί την κατανάλωση εντόμων ως τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον για να λάβει ένας άνθρωπος πρωτεΐνη από τη διατροφή του και αυτό δεν αφορά μόνον ανθρώπους, αλλά και τα ζώα τους.

Καθώς η Σιγκαπούρη ανοίγει επίσημα τον δρόμο για να γίνουν τα πιάτα με έντομα πιο προσιτά στο ευρύ κοινό, αυτόματα εγείρονται ερωτήσεις.

Ποια είναι τα είδη που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση;

Η Σιγκαπούρη έχει εγκρίνει 16 είδη εντόμων, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης τους.

Στο στάδιο των ενηλίκων βρίσκονται τέσσερις γρύλοι, δύο ακρίδες και μια μέλισσα.

Στο στάδιο της προνύμφης υπάρχουν τρία είδη αλευροσκώληκων, μια μικρή λευκή κάμπια και μια γιγάντια, καθώς και δύο είδη σκώρου.

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπεις ότι υπάρχει τώρα ένας τόσο μεγάλος κατάλογος ειδών που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση», λέει ο Σκάι Μπλάκμπερν, αυστραλός εντομολόγος και τεχνολόγος τροφίμων που υποστηρίζει με ζέση την κατανάλωση εντόμων, ενώ πουλά προϊόντα με βάση τα έντομα.

«Το γεγονός αποδεικνύει ότι η Σιγκαπούρη είναι λίγο πιο μπροστά από ό,τι πιστεύαμε όσον αφορά τα βρώσιμα έντομα».

Μια αλυσίδα εστιατορίων στη Σιγκαπούρη που ονομάζεται House of Seafood ετοιμάζεται ήδη να σερβίρει 30 πιάτα με βάση τα έντομα, αναφέρει η εφημερίδα Straits Times, όπως σούσι γαρνιρισμένο με μεταξοσκώληκες και γρύλους.

Μεταξύ των προϊόντων εντόμων που οι αρχές της Σιγκαπούρης είπαν ότι μπορούν να εισαχθούν είναι: λάδι εντόμων, ζυμαρικά με έντομα ως πρόσθετο συστατικό, σοκολάτα και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής που δεν περιέχουν περισσότερο από 20% έντομα, καπνιστή και αποξηραμένη προνύμφη μέλισσας, μαριναρισμένο σκαθάρι και νύμφη μεταξοσκώληκα!

Ο Μπλάκμπερν λέει ότι ένα από τα πράγματα που είναι ενθαρρυντικά σχετικά με τη λίστα της Σιγκαπούρης είναι ότι περιλαμβάνει είδη που δεν καλλιεργούνται ακόμη για κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής μέλισσας και του γιγαντιαίου σκαθαριού.

Πού αλλού τρώνε οι άνθρωποι τα έντομα;

Να σημειώσουμε εδώ ότι έντομα τρώγονται σε 128 χώρες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε εφέτος στο περιοδικό Scientific Reports, η οποία διαπίστωσε ότι 2.205 είδη εντόμων καταναλώνονται σε όλο τον Κόσμο τα περισσότερα από αυτά σε ασιατικές χώρες, στο Μεξικό και σε χώρες της Αφρικής.

Στην Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κίνα καταναλώνονται εκατοντάδες είδη εντόμων, ενώ στη Βραζιλία, την Ιαπωνία και το Καμερούν όπου τρώνε 100 και περισσότερα είδη εντόμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης κατανάλωσης εντόμων αφού κάτι τέτοιο αποτελεί «καινοφανή πηγή τροφής» μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει μόνο τέσσερα.

Η Αυστραλία έχει εγκρίνει μόνο τρία είδη: έναν γρύλο και δύο είδη αλευροσκουληκιών.

Είναι εντάξει να τρώτε μέλισσες;

Ο Μπλάκμπερν λέει ότι σχεδόν όλες οι μέλισσες που καταναλώνονται είναι κηφήνες ή αρσενικές μέλισσες που δεν έχουν κεντρί- και συνήθως αφαιρούνται από τις κυψέλες για την αντιμετώπιση της προσβολής από παράσιτα.

Σε κάποιες αφρικανικές και ασιατικές χώρες τρώγονται και θηλυκές μέλισσες, λέει: αλλά το δηλητήριο διασπάται ή «μετουσιώνεται», όταν μαγειρεύονται.

Στην Καμπότζη, οι νύμφες της μέλισσας μαγειρεύονται σε κηρήθρα και είναι δημοφιλές σνακ του δρόμου.

Επειδή βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο από άποψη κλιματικής κρίσης τα έντομα είναι μια βασική πηγή πρωτεΐνης.
Έχουν υψηλό «ποσοστό μεταβολισμού», που σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικά στο να μετατρέπουν την ενέργεια των φυτών σε πρωτεΐνη, ή με άλλα λόγια, να μετατρέπουν αυτό που τρώνε στο δικό τους σώμα.

Ο FAO συνιστά τη βρώση εντόμων συμπεριλαμβανομένων των προνυμφών της οικιακής μύγας, του αλευροσκώληκα, του μεταξοσκώληκα και της ακρίδας ως συμπληρωματική πηγή τροφής για τα ζώα, τα πουλερικά και τα ψάρια.
https://www.pronews.gr/lifestyle/fagito ... atanalosi/

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 9338
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:44
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Ετοιμάζονται να μας ταΐσουν έντομα οι Ευρωπέηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 10 Ιούλ 2024, 21:36

The Rebel έγραψε:
26 Ιουν 2024, 22:10
26/06/2024
Η διατροφική δυστοπία είναι εδώ…
Στη χώρα μας, τουλάχιστον 9 Πανεπιστημιακές σχολές χρηματοδοτούνται για έρευνα και παραγωγή σκουληκοπρωτεϊνών και συνθετικού «κρέατος».

Εικόνα

Ως Νέα – Καινοτόμα – Τρόφιμα χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που δεν είχαν καταναλωθεί στην ΕΕ πριν από τις 15/5/1997 (ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός κανονισμός). Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν, τα NF μπορεί να είναι τρόφιμα που παράγονται με νέες – καινοτόμες – τεχνολογίες και παραγωγικές διαδικασίες, καθώς και τρόφιμα που καταναλώνονται εκτός ΕΕ.


Ο οικοδίαιτος γρύλος, το γνωστό τριζόνι (Acheta domesticus), η μεταναστευτική ακρίδα (Locusta migratoria) και ο αλευροσκώληκας (Alphitobius diaperinus) έχουν αδειοδοτηθεί ήδη από τον EFSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων), είναι διαθέσιμα στην αγορά και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση. Στους σχεδιασμούς της ΕΕ είναι υπό έγκριση 12 έντομα.

Η πολυεθνική Ynsect, που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2011, σχεδιάζει παραγωγή 200.000 τόνων αλευροσκούληκων ετησίως. Έχει ως κεντρικό σύνθημα την «επανεφεύρεση της τροφικής αλυσίδας». Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή πρωτεϊνών και λιπασμάτων από έντομα. Έχει εγκαταστάσεις παραγωγής σε Γαλλία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Κάνει εξαγωγές σ’ όλο τον κόσμο και έχει επενδυτές funds, τράπεζες και δημόσιους φορείς. Το «συμπαθές» ζωύφιο θα μπορεί να γίνεται αλεύρι και επίσης να τρώγεται αποξηραμένο, κατεψυγμένο και σε μορφή πάστας σύμφωνα με την άδεια που έλαβε τον Γενάρη 2023 από τον EFSA.

Με έδρα το Μοντεκασιάνο της Ιταλίας, η εταιρεία Nutrinsect εγκαινίασε προ μηνός εργοστάσιο για παραγωγή ενός τόνου αλεύρου από γρύλους το μήνα, για ανθρώπινη κατανάλωση. Η ίδια εταιρεία στην Ναβάρα της Ισπανίας παράγει αλεύρι από αλευροσκώληκες για ανθρώπινη κατανάλωση, και από την μύγα Hermetia illucens για ιχθυοτροφές.

Ο Καναδάς διαθέτει την μεγαλύτερη φάρμα γρύλων για ανθρώπινη κατανάλωση στην Β. Αμερική. Επίσης Ελβετία και Βέλγιο επιδοτούν την εκτροφή εντόμων.

Γκλομπαλιστές όπως ο Μπιλ Γκέιτς δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το διατροφικό πάρτι των δισεκατομμυρίων που έρχεται. Η Upside Foods, η Beyond Meat, η Impossible Foods, η Mempis Meats, η Nature’s Fynd είναι μερικές από τις εταιρείες των νέων – «καινοτόμων» junk foods (διατροφικών σκουπιδιών), που έχουν επενδύσει.

Τα σκουληκάλευρα (mealworms) προορίζονται για χρήση σε μια απέραντη γκάμα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης όπως ψωμί, προϊόντα αλευροποιίας, είδη ζαχαροπλαστικής, τρόφιμα με βάση τα ζυμαρικά και τα λαχανικά, προϊόντα πατάτας, συμπυκνωμένες σούπες, παρασκευάσματα κρέατος, μπισκότα, κράκερς, κριτσίνια, σνακ, μπάρες δημητριακών, σάλτσες, πίτσες (αντί για μπέικον αφυδατωμένες προνύμφες αλευροσκώληκων) κλπ. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για τζίρο πολλών δις.

Το γάλα της κατσαρίδας.
Από το όλο σχέδιο δεν έχει ξεφύγει το γάλα. Η προαναφερθείσα Nature’s Fynd,εκτός από «κρέας», παράγει γαλακτοκομικά χωρίς γάλα, με βάση μικροβιακές πρωτεΐνες. Η εταιρεία Gourmet Grubb με έδρα το Κέιπ Τάουν, παρασκευάζει παγωτό με το προϊόν Ento Milk ένα υποτιθέμενο «γάλα» προερχόμενο από τα σκουλήκια (προνύμφες) της μύγας Hermetia illucens. «Γάλα» όμως έχουμε και από κατσαρίδες. Το κατσαριδόγαλο «αρμέγεται» από το έντερο εμβρύων της κατσαρίδας Diploptera punctata. Ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο αλλά η επιστήμη σήμερα τρέχει πολύ γρήγορα. Το είδαμε με τα «εμβόλια» covid.

Παϊδάκια από κύτταρα… ελευθέρας βοσκής.
Το συνθετικό κρέας παρασκευάζεται από βλαστοκύτταρα ζωντανών ζώων που λαμβάνονται με τη διαδικασία της βιοψίας και αποθηκεύονται σε τράπεζα κυττάρων. Καλλιεργούνται με τη χρήση ορού εμβρύου βοοειδών (FBS), πράγμα ασύμφορο, γι’ αυτό ερευνάται η παραγωγή συνθετικού ορού. Για να πάρουν τη μορφή κρεατομάζας εφαρμόζονται τεχνικές μηχανικής των ιστών, ενώ για να έχει το τελικό προϊόν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κρέατος (γεύση, οσμή, υφή κλπ) χρησιμοποιούνται διάφορα προσθετικά. Η όλη διαδικασία εξελίσσεται μέσα σε τεράστιους ενεργοβόρους βιοαντιδραστήρες, αφού μιλάμε για τόνους «κρέατος», σταθερή θερμοκρασία στους 37ο C περίπου και συνεχή ανάδευση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας συμπέραναν ότι το συνθετικό «κρέας» είναι έως και 25 φορές πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από το φυσικό κρέας.

Η Σιγκαπούρη είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που από το Δεκέμβρη του 2020 ενέκρινε την πώληση τεχνητού κρέατος κοτόπουλου από την αμερικάνικη εταιρεία Eat Just ως συστατικό κοτομπουκιών. Η FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) έδωσε, προ 2ετίας, άδεια στην εταιρεία Upside Foods να διαθέσει στην αγορά συνθετικό κρέας κοτόπουλου. Τέτοιο κοτόπουλο σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, COP27, στην Αίγυπτο το 2022.

Συνθετικά φιλέτα μπριζόλας σχεδιάζει να διαθέσει στην αγορά η ελβετική εταιρεία Mirai Foods. Το ισπανικό κράτος έχει χορηγήσει σε 8 εταιρείες 3,7 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη συνθετικού χοιρινού κρέατος με την ονομασία Ethica Meat. Πάνω από 100 εταιρείες ανά τον κόσμο ασχολούνται με την παραγωγή συνθετικού «κρέατος». Η ισραηλινή Redefine Meat παράγει «κρέας» σε εκτυπωτές 3D και το προωθεί σε εστιατόρια σε Ισραήλ, Γερμανία, Ολλανδία και Βρετανία.

ΑΠΘ και σουτζουκάκια σμυρναίικα από… σκουλήκια.
Κεφτεδάκια, κουλουράκια, ψωμί και μαγιονέζα από αλευροσκώληκες παρασκευάζουν στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ με χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας). Σκουληκοπρωτεΐνες παίρνουν τη θέση των ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών και ζητούμενα είναι η εμφάνιση, η γεύση, το άρωμα και η συντήρηση των προϊόντων. Φυσικά και ο τρόπος λανσαρίσματος ώστε να πεισθεί ο πληθυσμός.

Με όραμα, «να φέρουμε τα οφέλη της καινοτόμου τεχνολογίας στη παραγωγή τροφίμων» η εταιρεία Food Novelties, με έδρα το Μαρούσι, ερευνά τις δυνατότητες για την παραγωγή τεχνητού κρέατος στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό εργάζεται μια κοινοπραξία 6 καθηγητών και αντίστοιχων εργαστηρίων από 4 πανεπιστήμια της χώρας (ΕΚΠΑ,ΕΜΠ, Θεσσαλίας και Ιωαννίνων).

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρωτοστατεί, από το 2018, στην εκτροφή εντόμων. Σήμερα εκτρέφει 5 από τα 8 εγκεκριμένα από την ΕΕ έντομα (μαζί με αυτά που προορίζονται για ζωοτροφές), παράγοντας 1,5 τόνο τον μήνα έντομα για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση. Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ερευνητικό έργο με την ονομασία “CIPROMED” με την συμμετοχή 10 χωρών, 8 εταιρειών, 8 Πανεπιστημίων και μιας ΜΚΟ. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Θράκης σχεδιάζει τη δημιουργία πιλοτικής μονάδας παραγωγής εντόμων στον Έβρο.

Η εποχή της μαζικής παραγωγής πρωτεϊνών, απόλυτα ελεγχόμενης από μια χούφτα πολυεθνικές με χρηματοδότες funds, μεγάλες τράπεζες και υπερεθνικούς θεσμούς, είναι εδώ. Πέραν του οικονομικού, προφανώς το θέμα είναι πολυδιάστατο αγγίζοντας πεδία πολιτισμικά, κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά, απειλώντας σταθερές που χρονολογούνται όσο και η ανθρώπινη ύπαρξη. Το κυριότερο, υπηρετείται ο κεντρικός στόχος των γκλομπαλιστών: η ομογενοποίηση των λαών με την αποκοπή από τις διατροφικές παραδόσεις και την ευκολότερη ενσωμάτωσή τους στη νεοφασιστική ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης.

Πρωτογενής τομέας, ο μεγάλος ανταγωνιστής.
Με όχημα την ψευτοθεωρία της «ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης» η παγκοσμιοποίηση έχει κηρύξει τον πόλεμο στον μέχρι σήμερα συμβατικό τρόπο παραγωγής πρωτεϊνών, δηλαδή στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, επιδιώκοντας την πλήρη αποδόμησή του, δημιουργώντας χώρο για τις σκουληκοπρωτεϊνες και τα «κρέατα» εργαστηρίου. Υπάκουοι, πολιτικά «αυτιστικοί» κυβερνήτες της Δύσης, επιβάλλουν σφαγές και φορολόγηση στα εκτρεφόμενα ζώα (Ολλανδία, Ιρλανδία, Ν. Ζηλανδία κλπ). Αδιαφορούν για το υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ φροντίζουν να γίνει ακόμα υψηλότερο, περικόπτοντας επιδοτήσεις, επιδοτώντας την αγρανάπαυση και μη παραγωγικές καλλιέργειες (μέχρι και τις τσουκνίδες επιδοτεί η νέα ΚΑΠ), κάνοντας συμφωνίες με τρίτες χώρες χαμηλού κόστους γνωρίζοντας ότι δεν τηρούν τα επιβαλλόμενα στους αγρότες της ΕΕ πρωτόκολλα παραγωγής.

Καρφί δεν τους καίγεται για τις συνέπειες που θα έχουν τα νέα διατροφικά σκουπίδια στην ανθρώπινη υγεία (μεταβολικά νοσήματα, αλλεργίες, αυτοάνοσα, ιώσεις, καρκινογενέσεις κλπ), παρότι στην έγκριση της εντομοφαγίας από τον EFSA αναφέρονται πιθανές αλλεργίες από τη χιτίνη (κύριο συστατικό των εντόμων) και επισημαίνεται ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Στη χώρα μας, τουλάχιστον 9 Πανεπιστημιακές σχολές χρηματοδοτούνται για έρευνα και παραγωγή σκουληκοπρωτεϊνών και συνθετικού «κρέατος». Μια κουκίδα του πλανήτη προσπαθεί να σώσει τον πλανήτη. Καταστάσεις κωμικοτραγικές. Με «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» διοξειδίου του άνθρακα 0,19% κλείσαμε τα εργοστάσια λιγνίτη, τώρα θέλουμε να κλείσουμε και τους στάβλους.

Το να μπαίνει η χώρα μας, η χώρα της Μεσογειακής Διατροφής, στο χορό των νέων διατροφικών σκουπιδιών, είναι Ύβρις. Γιατί η Ελλάδα μπορεί να θρέψει δέκα Ελλάδες. Απλά και φυσικά.
https://primenews.press/i-diatrofiki-dy ... einai-edo/


.

Καλά λέγανε σαν τη μύγα μεστό γάλα.....

Αυτό το γάλα απο σκουλήκια Μύγας και το Κατσαριδόγαλα βλέπω να γίνονται σουξέ..... :smt023


.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιατρική και θέματα Υγείας”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών