Green Dragon έγραψε: ↑07 Ιούλ 2024, 00:56
hellegennes έγραψε: ↑06 Ιούλ 2024, 22:15
Αυτό που θέλει να πει είναι ότι στο βαρυτικό πεδίο της Γης η Γη είναι βαρύτερη από εμένα, αλλά αυτό είναι λίγο σοφιστεία, γιατί στο βαρυτικό πεδίο της Γης συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά που η Γη έλκει. Είναι αυτοαναφορά. Δεν υπάρχει βαρυτικό πεδίο της Γης υπό αυτήν την έννοια, υπάρχει κοινό βαρυτικό πεδίο ενός Χ μεγάλου αριθμού σωματιδίων που έλκουν το ένα το άλλο.
Διαφορετικά, σ' αυτό το αυτοαναφορικό πλαίσιο εγώ ζυγίζω όσο η Γη, γιατί είμαι μέρος αυτού του συστήματος (έλκομαι από το κοινό κέντρο βάρους όλων των σωματιδίων που απαρτίζουν την Γη) και άρα
είμαι η Γη.
Δεν βγάζει νόημα αυτό που λες. Κανένα.
Αν κατάλαβες τι λέει ο Μπίλης αλλά όχι εγώ, Ίσως δεν το εξηγώ αναλυτικά.
Λέμε ότι μας έλκει το κέντρο της Γης αλλά αυτό είναι υπεραπλούστευση. Η Γη δεν είναι ένα αντικείμενο, είναι ας πούμε 10^50 ξεχωριστά άτομα πυριτίου*. Το καθένα απ' αυτά έλκει το άλλο και πολύ γενικά, αν δεις την Γη από απόσταση, όλα αυτά έχουν κέντρο βάρους κοντά στο κέντρο της Γης. Στην πραγματικότητα αν είσαι δίπλα σε ένα βουνό, τα άτομα του βουνού σε έλκουν και η συνισταμένη των δυνάμεων βαρύτητας είναι ελαφρώς διαγώνια, προς το βουνό. Συνεχίζει βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της μάζας να βρίσκεται κάτω σου, οπότε αυτή η κλίση είναι ελάχιστη.
Καλά ως εδώ; Καθένα απ' αυτά τα άτομα έχει την δική του αυτοβαρύτητα, δηλαδή αν δεν υπήρχε καμμιά άλλη δύναμη στην μέση θα κατέρρεαν όλα από το βάρος τους. Αν δεις λοιπόν την Γη σαν ενιαίο σύστημα, έχει την δική της αυτοβαρύτητα η οποία συμπιέζει τα πάντα προς το κοινό κέντρο βάρους. Σε αυτό το σύστημα περιλαμβάνεσαι κι εσύ και εγώ και ό,τι άλλο ανήκει στην Γη (μαζί με την ατμόσφαιρα). Όταν μιλάς λοιπόν για το βάρος της γης στο δικό της βαρυτικό πεδίο, την αυτοβαρύτητά της, μιλάς και για το δικό σου βάρος, γιατί είσαι κι εσύ η Γη, όσο είναι η Γη η πέτρα δίπλα σου και η πέτρα από κάτω σου.
Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι έχεις πρόβλημα με την φράση "ζυγίζω όσο η Γη γιατί είμαι η Γη". Είναι κυριολεκτική φράση. Το σύνολο της αυτοβαρύτητας του πλανήτη είναι το σύνολο των ξεχωριστών σωματιδίων που τον απαρτίζουν και σ' αυτό το σύνολο είμαστε κι εμείς. Μπορείς θεωρητικά να απομονώσεις κάθε σύστημα που θα φτιάξεις και να πεις πόση είναι η έλξη σου π.χ. από τον Ειρηνικό Ωκεανό ή από την Γερμανία, αλλά αυτά τα συστήματα δεν είναι ανεξάρτητα στον ίδιο βαθμό που κι εσύ δεν είσαι ανεξάρτητο σύστημα αναφοράς.
Αν θέλεις λοιπόν να αναλύσεις αυτοβαρύτητα, θα πρέπει να δεις πόσο ζυγίζεις εσύ στο δικό σου βαρυτικό πεδίο και πόσο ζυγίζει η Γη στο δικό της βαρυτικό πεδίο, όπου η Γη φυσικά έχει εξαιρετικά μεγαλή αυτοβαρύτητα και άρα πολύ μεγαλύτερο βάρος από σένα, αλλά αυτό δεν είναι η κλασική έννοια του βάρους που χρησιμοποιούμε. Όταν μιλάς για το βάρος σου μιλάς για το βάρος σου στο βαρυτικό πεδίο κάποιου άλλου σώματος (εν προκειμένω της Γης), όχι στο δικό σου βαρυτικό πεδίο. Όταν λέω ότι ζυγίζω 650 Ν, εννοώ στο βαρυτικό πεδίο της Γης.
Αυτό που είπε ο Μπίλης είναι λίγο κλεψιά, γιατί συνέκρινε το βάρος ενός σώματος στο βαρυτικό πεδίου ενός άλλου (650 Ν) με το βάρος ενός σώματος στο δικό του βαρυτικό πεδίο (την αυτοβαρύτητά του). Ή θα συγκρίνεις μεταξύ τους αυτοβαρύτητες (βαρυτικά πεδία του κάθε σώματος) ή βαρυτική έλξη από άλλο σώμα (έλξη εμένα από την Γη, έλξη της Γης από εμένα).
Μπορείς βέβαια να συγκρίνεις και με την βαρυτική έλξη σε σχέση με ένα άλλο σώμα, π.χ. πόση είναι η έλξη της Γης από τον Ήλιο και πόση η δική μου από τον Ήλιο, αλλά αυτό θα δώσει άλλο σετ απαντήσεων.
Αυτό που λέω είναι ότι το μόνο σετ απαντήσεων στο οποίο ζυγίζω 650Ν και η ζυγαριά δείχνει 66 κιλά είναι το σύστημα Γη-εγώ και δεν μπορείς ξαφνικά να πάρεις το σύστημα Γη-Γη και να πεις ότι η Γη έχει μεγαλύτερο βάρος σ' αυτό το σύστημα, θα πρέπει να το συγκρίνεις με το σύστημα εγώ-εγώ, που λέγεται μικροβαρύτητα και νιώθεις σαν να κολυμπάς στο τίποτα.
* δεν πάω πιο κάτω γιατί έχουμε θεωρητικό πρόβλημα και για πρακτικούς και μόνο λόγους τα κάνω όλα πυρίτιο.