hellegennes έγραψε: ↑09 Ιούλ 2024, 00:03
Όχι, για δύο λόγους. Καταρχήν στην νευτώνεια μηχανική το βάρος ενός σώματος υπολογίζεται πάντα ως προς ένα άλλο βαρυτικό πεδίο. Δεν υπάρχει νόμος που λέει ότι υπολογίζεις πάντα στο μεγαλύτερο βαρυτικό πεδίο. Αν θες να υπολογίσεις το βάρος ενός ανθρώπου στο βαρυτικό πεδίο της Γης, θα πρέπει συγκριτικά να υπολογίσεις το βάρος της Γης στο βαρυτικό πεδίο του ανθρώπου, που ο Νεύτωνας λέει ότι θα είναι το ίδιο. Μπορείς να συγκρίνεις μεταξύ τους τα βαρυτικά πεδία ανεξάρτητα ή αλλιώς ποια είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια του κάθε αντικειμένου ξεχωριστά. Αυτό σου δίνει την αληθινή διαφορά μεταξύ των βαρυτικών πεδίων και είναι ανάλογη της μάζας και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης από το κέντρο της. Επίσης Νεύτωνας.
Εξάλλου αν υπήρχε τέτοιος νόμος ή κανόνας, σε ποιο σημείο θα έθετες το όριο; Προφανώς ένας κομήτης δεν έλκει αρκετά τον Ήλιο ώστε να μεταβάλλει ουσιωδώς το σύστημα, μοιάζει σαν να τον έλκει ο Ήλιος αλλά ακριβώς αυτό απέδειξε ο Νεύτωνας ότι είναι ανεπαρκής εικόνα. Φτάνεις σε ένα σημείο που η διαφορά είναι αισθητή και έτσι π.χ. ο Δίας και ο Ήλιος έχουν κέντρο βάρους έξω από τον Ήλιο. Ο Δίας κάνει έναν μεγάλο κύκλο γύρω απ' αυτό και ο Ήλιος έναν μικρό κύκλο (γιατί είναι πολύ πιο κοντά του). Αυτή μάλιστα είναι η βάση μιας μεθόδου που χρησιμοποιείται για να βρεθούν εξωπλανήτες.
Ο δεύτερος λόγος είναι η ΘτΣ. Στην ΘτΣ η Γη πέφτει πάνω σου ή καλύτερα δεν υπάρχει διαφορά. Αυτό συμβαίνει γιατί η βαρύτητα στην ΘτΣ δεν είναι δύναμη, είναι καμπύλωση του χωροχρόνου και το ότι η Γη πέφτει πάνω σου είναι συνέπεια της καμπύλωσης του χρόνου.
1) Για το πρώτο σκέλος απο που προκυπτει πως "Αν θες να υπολογίσεις το βάρος ενός ανθρώπου στο βαρυτικό πεδίο της Γης, θα πρέπει συγκριτικά να υπολογίσεις το βάρος της Γης στο βαρυτικό πεδίο του ανθρώπου" ?
Θέλω να πω υπολογιστηκε ποτέ το βάρος κάποιου σώματος πανω στο πλανητη στο βαρυτικό πεδίο ειδικα του ορεινου ογκου εβερεστ ή της σελήνης ή ακόμα και του ήλιου ? ΟΧΙ ! Υπολογίζεται παντα το βαρος του σώματος στο ισχυρότερο και κοντινότερο βαρυτικό πεδίο που ειναι της Γης. Απο που τεκμηριώνεται λοιπον πως "Αν θες να υπολογίσεις το βάρος ενός ανθρώπου στο βαρυτικό πεδίο της Γης" τότε πρέπει "συγκριτικά να υπολογίσεις το βάρος της Γης στο βαρυτικό πεδίο του ανθρώπου"" ?
2) Το ότι η γη πεφτει πανω σου δεν χρειαζομαστε τη ΘτΣ να μας το πει, όντως πεφτει ! Αλλα πέφτει με 10^21 φορές μικρότερη επιτάχυσνη αποτι πέφτεις εσυ σε αυτην. Αυτο πρακτικά σημαίνει πως μένει ακίνητη.
Το βαρυτικό πεδιο του Δια ειναι σε ενταση το 1/1000 του πεδιου του Ηλιου, αρα ο Διας θα επεφτε (θα κινουταν προς) στον Ηλιο με 1000 φορες μεγαλυτερη επιτάχυνση αποτι ο Ηλιος προς τον Δία.
Με λίγα λογια οταν η διαφορα στις εντάσεις των πεδιων ειναι 21 ταξεις μεγεθους ή ακόμα και 3 ταξεις μεγέθους ε δε νομιζω πως ειναι δυσκολο να πουμε ποιος πέφτει σε ποιον και τινος ειναι το βαρυτικο πεδιο αναφορας.
Αυτο που περιγραφεις ισχυει οταν η διαφορα των σωματων ειναι το πολυ 2 ταξεις μεγέθους.
Για να μην το κουραζουμε, θα ελεγα πως το βαρος ενος σώματος στη καθομιλουμενη νοειται στο ισχυροτερο βαρυτικο πεδιο και οχι στο ασθενεστερο, δηλ. δεν νοειται το βαρος της γης ή του κρουαζιεροπλοιου ή της πολυκατοικιας ή ενος καφασιου με πατατες κλπ στο βαρυτικό πεδιο μιας ανθρωπινης μαζας !
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.