Που έχουμε μεγαλύτερο βάρος? Όταν πετάμε με αεροπλάνο ή στην γή?

Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Που έχουμε μεγαλύτερο βάρος? Όταν πετάμε με αεροπλάνο ή στην γή?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 09 Ιούλ 2024, 02:51

enaon έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 02:34
hellegennes έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 02:29
Είναι το βάρος της Γης, δεν είναι σοφιστεία.

Αλλά αφού δεν μπόρεσα να το εξηγήσω επαρκώς, έχω αποτύχει.-
δεν ειναι το βαρος της Γης, ειναι η δυναμη αντίδρασης, άλλη εννοια, οχι βαρος.
Δεν είναι άλλη έννοια. :lol:

Η ίδια έννοια είναι.

Ίσως να σε βοηθούσε αν σκεφτόσουν ότι δεν πατάω στην Γη, είμαι 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από την Γη. Για ευκολία φαντάσου ότι δεν υπάρχει Σελήνη, Ήλιος, Ηλιακό Σύστημα και Γαλαξίας. Είμαστε εγώ και η Γη μόνο. Στο 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά έχω ελάχιστο βάρος, αλλά η Γη συνεχίζει να με τραβάει γιατί η δύναμη της βαρύτητας δεν έχει όριο εμβέλειας. Η δύναμη με την οποία με τραβάει είναι το βάρος μου. Με την ίδια ακριβώς δύναμη τραβάω κι εγώ την Γη, που είναι το βάρος της Γης.

Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το λύσουμε. Είπαμε, απέτυχα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 09 Ιούλ 2024, 02:52

seismic1 έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 02:36
Αν κάποιος μου πει από που προέρχεται η δύναμη που κρατά σε συνοχή το μόρια και τα άτομα και τα κινεί θα με πείσει για το τι είναι η βαρύτητα.
Η βαρύτητα είναι συμπυκνωμένη ενέργεια και κανένας δεν ξέρει από που προέρχεται η ενέργεια η οποία είναι ο δημιουργός των πάντων.
Καθόρισε τι εννοείς "από πού προέρχεται".
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 09 Ιούλ 2024, 02:53

hellegennes έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 02:51
Δεν είναι άλλη έννοια. :lol:

Η ίδια έννοια είναι.
Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το λύσουμε. Είπαμε, απέτυχα.
ε ναι το ξεραμε αυτο, αφου γραφεις οτι ειναι ιδιες εννοιες, πως να μην αποτύχεις;

αλλα δεν πειράζει, πες αν θες, εστω οτι εχουμε αποικία στην σελίνη, τι αλλαζουμε στις εννοιες, στον τρόπο που μιλάμε, για να μην υπάρχουν νηματα σαν αυτο;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος enaon την 09 Ιούλ 2024, 02:56, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

seismic1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από seismic1 » 09 Ιούλ 2024, 02:56

hellegennes έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 02:52
seismic1 έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 02:36
Αν κάποιος μου πει από που προέρχεται η δύναμη που κρατά σε συνοχή το μόρια και τα άτομα και τα κινεί θα με πείσει για το τι είναι η βαρύτητα.
Η βαρύτητα είναι συμπυκνωμένη ενέργεια και κανένας δεν ξέρει από που προέρχεται η ενέργεια η οποία είναι ο δημιουργός των πάντων.
Καθόρισε τι εννοείς "από πού προέρχεται".
Ερώτηση κάνω Από που προέρχεται η ενέργεια?
Το βάρος είναι ενέργεια
Αν δεν ξέρουμε την αιτία που δημιουργεί την ενέργεια πως μπορούμε να ξέρουμε για το βάρος ?
Αυτά τα αντικείμενα στο βίντεο τι βάρος έχουν?

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 09 Ιούλ 2024, 03:07

hellegennes έγραψε:

Ίσως να σε βοηθούσε αν σκεφτόσουν ότι δεν πατάω στην Γη, είμαι 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από την Γη. Για ευκολία φαντάσου ότι δεν υπάρχει Σελήνη, Ήλιος, Ηλιακό Σύστημα και Γαλαξίας. Είμαστε εγώ και η Γη μόνο. Στο 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά έχω ελάχιστο βάρος, αλλά η Γη συνεχίζει να με τραβάει γιατί η δύναμη της βαρύτητας δεν έχει όριο εμβέλειας. Η δύναμη με την οποία με τραβάει είναι το βάρος μου. Με την ίδια ακριβώς δύναμη τραβάω κι εγώ την Γη, που είναι το βάρος της Γης.
ε θα περάσει λίγος χρόνος που θα σκεφτεσαι οτι τραβας την γη κλπ, θα νιώθεις ωραία, εκεινη ακομα στο σημειο θα ειναι, μα εχεις βαρος, γιατι δεν κουνηθηκες; θα ρωτήσεις και μετα θα γινεις χαλκομανια, για να μαθεις να γραφεις σαχλαμάρες.

πές ομως για την αποικία στην σελίνη, τι αλλάζουμε στον τρόπο που μιλάμε για να μην μπερδεύουμε τις εννοιες αφου θα εχει σημασία;

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 09 Ιούλ 2024, 03:13

enaon έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 03:07
hellegennes έγραψε:

ε θα περάσει λίγος χρόνος που θα σκεφτεσαι οτι τραβας την γη κλπ, θα νιώθεις ωραία, εκεινη ακομα στο σημειο θα ειναι, μα εχεις βαρος, γιατι δεν κουνηθηκες; θα ρωτήσεις και μετα θα γινεις χαλκομανια, για να μαθεις να γραφεις σαχλαμάρες.
Άλλο βάρος άλλο επιτάχυνση της βαρύτητας. Η δύναμη που τραβάς την Γη είναι ίδια με αυτήν που σε τραβάει η Γη, έχετε δηλαδή το ίδιο βάρος, αλλά η επιτάχυνση της βαρύτητας του ενός σώματος ως προς το άλλο δεν είναι. Εσύ επιταχύνεις προς την Γη πολύ περισσότερο από ό,τι επιταχύνει η Γη προς εσένα.

Μέχρι που μπαίνει μέσα ο Αϊνστάιν και σου λέει ότι, μπα, η Γη επιταχύνει προς εσένα και εσύ είσαι ακίνητος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 09 Ιούλ 2024, 03:15

hellegennes έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 03:13
Η δύναμη που τραβάς την Γη είναι ίδια με αυτήν που σε τραβάει η Γη, έχετε δηλαδή το ίδιο βάρος
Αλλες εννοιες ειπαμε, το βαρος ειναι δύναμη, η δύναμη δεν ειναι βάρος, αλλα δεν πειράζει, απέτυχες να το καταλάβεις. Ασε τον αιστάιν, δεν εισαι καλός στα γλωσσολογικά; Δεν θα προτείνεις αλλαγές στην γλώσσα για να μπορουμε να συνεννοηθούμε σαν ανθρωποι με εκείνους της αποκίας;

Φοβασαι χελη;

Άβαταρ μέλους
Ανίκητος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ανίκητος » 09 Ιούλ 2024, 06:50

hellegennes έγραψε:
08 Ιούλ 2024, 23:45
Παλιά το ζύγιζαν έτσι, που παλιά έτσι ζύγιζαν τα πάντα. Σήμερα χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, σαν τις ζυγαριές που έχουμε σπίτι μας αλλά πολύ ακριβότερες και ακριβέστερες. Αυτό είναι το κλου: ότι χρησιμοποιούμε ζυγαριές για να υπολογίσουμε την μάζα αντικειμένων, όχι το βάρος τους (με την νευτώνεια έννοια).

Η έκφραση λοιπόν "πού έχουμε μεγαλύτερο βάρος" σε όλα τα πλαίσια αναφοράς σημαίνει πόση μάζα έχουμε σε οποιοδήποτε μέρος. Μόνο σε ένα πλαίσιο αναφορόμαστε σε δύναμη, όταν όντως θέλουμε να μετρήσουμε την ένταση ενός βαρυτικού πεδίου, αλλά υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να το κάνουμε αυτό από το να χρησιμοποιήσουμε εμμέσως μια ζυγαριά που έχει καλιμπραριστεί σε Χ ένταση και να αρχίσουμε να κάνουμε υπολογισμούς.
Ἐφόσον γίνεται ὑπολογισμὸς μάζας μὲ μέτρηση βάρους σὲ μιὰ ζυγαριὰ ἐλατηρίου, αἰσθάνεσαι ὅτι ὁ τρόπος εἶναι ἔμμεσος καὶ ὅτι ὑπάρχει πάντα ἡ θεωρητικὴ πιθανότητα νὰ κάνεις λάθος. Ὅμως νομίζω πὼς ἤμουν ὑπερβολικὸς ὅτι δὲν ζυγίζεις "ποτὲ" σὲ τέτοια ζυγαριά. Μπορεῖς νὰ κάνεις τὸ ἴδιο μὲ δυὸ ζυγίσματα, τὸ ἕνα θὰ εἶναι μὲ τὴν ἄγνωστη μᾶζα, τὸ ἄλλο θὰ εἶναι μὲ γνωστὴ μᾶζα, ὥσπου οἱ ἐνδείξεις τοῦ ὀργάνου νὰ εἶναι ἀκριβῶς ἴδιες. Σὲ αὐτὸ βοηθάει ὅτι ὑπάρχει ἕνα κουμπὶ μηδενισμοῦ τῆς ἔνδειξης στὶς ἠλεκτρονικὲς ζυγαριές. Ὁπότε συγκρίνεις μᾶζα μὲ μᾶζα πάλι. Θεωρητικὰ μπορεῖς νὰ γίνεις σκεπτικιστὴς καὶ νὰ πεῖς ὅτι ἡ μέτρηση μαζῶν εἶναι πάλι ἔμμεση καὶ τὸ ἐλατήριο μπορεῖ νὰ ἀλλοιωθεῖ ἀνάμεσα στὶς δυὸ μετρήσεις, ἀλλὰ ἡ ἀπάντηση σὲ αὐτὸ εἶναι πὼς καὶ ἕνας ζυγὸς ἰσορροπίας ποὺ κάνει "ἄμεση" σύγκριση, στηρίζεται στὸ πόσο καλὰ μπορεῖς νὰ βρεις τὴν ἰσορροπία, νὰ ὀριζοντιωθεῖ ὁ ἄξονας.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 09 Ιούλ 2024, 06:59

Οι ζυγαριές που ζυγίζουν χρυσό έχουν διάφορες δικλείδες και υπολογίζουν ακόμη και πράγματα που είναι κουλά για καθημερινή χρήση, όπως διαφορές στην θερμοκρασία, την ατμοσφαιρική πίεση, ρεύματα αέρα, κ.α.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Bill Hicks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bill Hicks » 09 Ιούλ 2024, 07:08

nik_killthemall έγραψε:
08 Ιούλ 2024, 22:48
Bill Hicks έγραψε:
06 Ιούλ 2024, 15:24
masterridley έγραψε:
06 Ιούλ 2024, 12:55

Αδελφέ έναον, ο αδελφός χέλης παίζει μαζί σου. Και ο λόγος είναι ότι έχει διαβάσει φυσική ενώ εσύ όχι και είσαι εντελώς μπερδεμένος ως προς το τι σημαίνει βάρος.

Βάρος = απλά δύναμη που ασκείται σε ένα σώμα από άλλο. Όντως λοιπόν, το βάρος μου ως προς τη Γη (πχ 800N) ισούται με το βάρος της Γης ως προς εμένα. 3ος νόμος.

Η Γη έχει (βασικά νιώθει που λέει και ο χέλης) πολλά βάρη. Ένα ως προς εμένα, ένα ως προς τον ήλιο κτλ. Είναι όμως πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι πάντα η δύναμη που ασκεί η Γη σε μένα είναι ίση με την δύναμη που ασκώ εγώ σε αυτήν! Άρα, αν μιλάμε για μένα και την Γη, όντως το βάρος της είναι ίσο με το δικό μου.
λάθος. τα βάρη δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς αφορούν διαφορετικά βαρυτικά πεδία.

ναι, ο χέλλης/εσύ/όλοι μας έχουμε το ίδιο βάρος με την γη ο ένας στο βαρυτικό πεδίο τού άλλου. αυτό δεν είναι κάποια επιφώτιση, απλά απόρροια τού Νόμου τής Βαρύτητας, και δεν σημαίνει ότι έχουμε το ίδιο βάρος με την γη.

η σύγκριση βάρους γίνεται στο ίδιο βαρυτικό πεδίο/σύστημα και οι λόγοι μάζας και βάρους παραμένουν σταθεροί σε όλα τα βαρυτικά συστήματα.

Εικόνα
Εικόνα

υ.γ. Νευτώνεια πάντα, ε; δεν είναι ανάγκη να τα περιπλέκουμε. :bored:
συναφελφε δε νομιζω πως αυτο που γραφεις ειναι σωστο, αλλα ούτε και αυτό που πας να αντικρούσεις είναι σωστό.

Όλα τα σώματα στον πλανητη έχουν βάρος που υπολογίζεται όχι στο δικό τους πεδίο βαρύτητας αλλά στο πεδίο βαρύτητας της Γης ! Αρα εξορισμού το βάρος ενός σώματος αναφέρεται στο πεδίο βαρύτητας ενός άλλου σώματος που κατά κανόνα φτιάχνει ισχυρότερο πεδίο βαρύτητας από το ίδιο.

Ισχυροτερο πεδίο βαρύτητας σημαίνει μεγαλύτερη ένταση πεδίου και η ένταση του πεδιου στο βαρυτικο είναι η επιτάχυνση της βαρυτητας.

Υπό αυτη τη λογική ειναι ατοπο να ισχυριστει κανεις πως το βαρος του ηλιου στο πεδιο βαρυτητας του ανθρωπου ειναι τα 650Ν της δράσης αντίδρασης, γιατί το βαρυτικό πεδιο του ανθρωπου είναι αρκετα δισεκ. φορές μικρότερης έντασης από το βαρυτικο πεδίο της γης. Με λίγα λόγια το βαρυτικό πεδίο αναφοράς στο οποίο "ζυγίζεται" το βαρος των σωμάτων ειναι το ισχυρότερο απ'τα πεδία και όχι το δισεκ. φορές ασθενέστερο.

Αν αφησουμε εναν ανθρωπο σε αποσταση χ απο την γη, αυτος που θα πεσει θα ειναι ο ανθρωπος στη γη και οχι η γη στον ανθρωπο και συγκεκριμενα η επιταχυνση με την οποια θα κινηθει ο ανθρωπος προς στην Γη θα ειναι χοντρικα 10^21 φορές μεγαλυτερη απο την επιταχυνση με την οποια θα κινηθει η Γη προς τον ανθρωπο, και γιαυτο το λογο λεμε πως ο ανθρωπος πεφτει στη γη και οχι η γη στον ανθρωπο.

Αυτο σημαινει πως δεν νοειται βαρος γης στο βαρυτικό πεδιο του ανθρωπου η βαρος ηλιου στο βαρυτικο πεδιοενος κομμητη κλπ
ναι, το λέω ότι είναι θεωρητικό thought experiment για να γίνει σύγκριση βαρών (σαφέστερα βαρυτικής έλξης) εντός τού ίδιου βαρυτικού πεδίου, δεν λέω ότι έτσι μετριέται το βάρος.
I have taken drugs before and I had a real good time... didn’t murder anybody, didn’t rob anybody, didn’t rape anybody... didn’t lose ONE fuckin’ job, laughed my ass off... and went about my day! :smt033

Άβαταρ μέλους
Bill Hicks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bill Hicks » 09 Ιούλ 2024, 07:48

hellegennes έγραψε:

Αυτό είναι το κλου: ότι χρησιμοποιούμε ζυγαριές για να υπολογίσουμε την μάζα αντικειμένων, όχι μετρώντας το βάρος τους (με την νευτώνεια έννοια).
φιξντ

και επειδή το βάρος μεταβάλλεται ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και το υψόμετρο, οι ζυγαριές καλιμπράρονται ώστε να δείχνουν την σωστή μάζα εκεί που χρησιμοποιούνται.

αν πάρεις μαζί σου στο αεροπλάνο την ζυγαριά ακριβείας απ'το σπίτι και ζυγιστείς στα 10.000μ υψόμετρο πάνω απ'το σπίτι σου, θα σε βγάλει 0.3% ελαφρύτερο.
I have taken drugs before and I had a real good time... didn’t murder anybody, didn’t rob anybody, didn’t rape anybody... didn’t lose ONE fuckin’ job, laughed my ass off... and went about my day! :smt033

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 09 Ιούλ 2024, 09:18

hellegennes έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 00:03

Όχι, για δύο λόγους. Καταρχήν στην νευτώνεια μηχανική το βάρος ενός σώματος υπολογίζεται πάντα ως προς ένα άλλο βαρυτικό πεδίο. Δεν υπάρχει νόμος που λέει ότι υπολογίζεις πάντα στο μεγαλύτερο βαρυτικό πεδίο. Αν θες να υπολογίσεις το βάρος ενός ανθρώπου στο βαρυτικό πεδίο της Γης, θα πρέπει συγκριτικά να υπολογίσεις το βάρος της Γης στο βαρυτικό πεδίο του ανθρώπου, που ο Νεύτωνας λέει ότι θα είναι το ίδιο. Μπορείς να συγκρίνεις μεταξύ τους τα βαρυτικά πεδία ανεξάρτητα ή αλλιώς ποια είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια του κάθε αντικειμένου ξεχωριστά. Αυτό σου δίνει την αληθινή διαφορά μεταξύ των βαρυτικών πεδίων και είναι ανάλογη της μάζας και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης από το κέντρο της. Επίσης Νεύτωνας.

Εξάλλου αν υπήρχε τέτοιος νόμος ή κανόνας, σε ποιο σημείο θα έθετες το όριο; Προφανώς ένας κομήτης δεν έλκει αρκετά τον Ήλιο ώστε να μεταβάλλει ουσιωδώς το σύστημα, μοιάζει σαν να τον έλκει ο Ήλιος αλλά ακριβώς αυτό απέδειξε ο Νεύτωνας ότι είναι ανεπαρκής εικόνα. Φτάνεις σε ένα σημείο που η διαφορά είναι αισθητή και έτσι π.χ. ο Δίας και ο Ήλιος έχουν κέντρο βάρους έξω από τον Ήλιο. Ο Δίας κάνει έναν μεγάλο κύκλο γύρω απ' αυτό και ο Ήλιος έναν μικρό κύκλο (γιατί είναι πολύ πιο κοντά του). Αυτή μάλιστα είναι η βάση μιας μεθόδου που χρησιμοποιείται για να βρεθούν εξωπλανήτες.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ΘτΣ. Στην ΘτΣ η Γη πέφτει πάνω σου ή καλύτερα δεν υπάρχει διαφορά. Αυτό συμβαίνει γιατί η βαρύτητα στην ΘτΣ δεν είναι δύναμη, είναι καμπύλωση του χωροχρόνου και το ότι η Γη πέφτει πάνω σου είναι συνέπεια της καμπύλωσης του χρόνου.
1) Για το πρώτο σκέλος απο που προκυπτει πως "Αν θες να υπολογίσεις το βάρος ενός ανθρώπου στο βαρυτικό πεδίο της Γης, θα πρέπει συγκριτικά να υπολογίσεις το βάρος της Γης στο βαρυτικό πεδίο του ανθρώπου" ?
Θέλω να πω υπολογιστηκε ποτέ το βάρος κάποιου σώματος πανω στο πλανητη στο βαρυτικό πεδίο ειδικα του ορεινου ογκου εβερεστ ή της σελήνης ή ακόμα και του ήλιου ? ΟΧΙ ! Υπολογίζεται παντα το βαρος του σώματος στο ισχυρότερο και κοντινότερο βαρυτικό πεδίο που ειναι της Γης. Απο που τεκμηριώνεται λοιπον πως "Αν θες να υπολογίσεις το βάρος ενός ανθρώπου στο βαρυτικό πεδίο της Γης" τότε πρέπει "συγκριτικά να υπολογίσεις το βάρος της Γης στο βαρυτικό πεδίο του ανθρώπου"" ?

2) Το ότι η γη πεφτει πανω σου δεν χρειαζομαστε τη ΘτΣ να μας το πει, όντως πεφτει ! Αλλα πέφτει με 10^21 φορές μικρότερη επιτάχυσνη αποτι πέφτεις εσυ σε αυτην. Αυτο πρακτικά σημαίνει πως μένει ακίνητη.
Το βαρυτικό πεδιο του Δια ειναι σε ενταση το 1/1000 του πεδιου του Ηλιου, αρα ο Διας θα επεφτε (θα κινουταν προς) στον Ηλιο με 1000 φορες μεγαλυτερη επιτάχυνση αποτι ο Ηλιος προς τον Δία.

Με λίγα λογια οταν η διαφορα στις εντάσεις των πεδιων ειναι 21 ταξεις μεγεθους ή ακόμα και 3 ταξεις μεγέθους ε δε νομιζω πως ειναι δυσκολο να πουμε ποιος πέφτει σε ποιον και τινος ειναι το βαρυτικο πεδιο αναφορας.
Αυτο που περιγραφεις ισχυει οταν η διαφορα των σωματων ειναι το πολυ 2 ταξεις μεγέθους.

Για να μην το κουραζουμε, θα ελεγα πως το βαρος ενος σώματος στη καθομιλουμενη νοειται στο ισχυροτερο βαρυτικο πεδιο και οχι στο ασθενεστερο, δηλ. δεν νοειται το βαρος της γης ή του κρουαζιεροπλοιου ή της πολυκατοικιας ή ενος καφασιου με πατατες κλπ στο βαρυτικό πεδιο μιας ανθρωπινης μαζας !
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 09 Ιούλ 2024, 14:58

Bill Hicks έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 07:48
hellegennes έγραψε:

Αυτό είναι το κλου: ότι χρησιμοποιούμε ζυγαριές για να υπολογίσουμε την μάζα αντικειμένων, όχι μετρώντας το βάρος τους (με την νευτώνεια έννοια).
φιξντ

και επειδή το βάρος μεταβάλλεται ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και το υψόμετρο, οι ζυγαριές καλιμπράρονται ώστε να δείχνουν την σωστή μάζα εκεί που χρησιμοποιούνται.

αν πάρεις μαζί σου στο αεροπλάνο την ζυγαριά ακριβείας απ'το σπίτι και ζυγιστείς στα 10.000μ υψόμετρο πάνω απ'το σπίτι σου, θα σε βγάλει 0.3% ελαφρύτερο.
Ναι, όπως αν πάρεις το θερμόμετρο αέρα και το βάλεις κάτω απ' τον Ήλιο θα σου δείξει 60 βαθμούς Κελσίου αλλά δεν θα είναι τόσο η εξωτερική θερμοκρασία.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 09 Ιούλ 2024, 15:08

nik_killthemall έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 09:18
1) Για το πρώτο σκέλος απο που προκυπτει πως "Αν θες να υπολογίσεις το βάρος ενός ανθρώπου στο βαρυτικό πεδίο της Γης, θα πρέπει συγκριτικά να υπολογίσεις το βάρος της Γης στο βαρυτικό πεδίο του ανθρώπου" ?
Αν θες να κάνεις σύγκριση ανάμεσα στις δύο τιμές είναι αυτό που λέω. Ποιο είναι το βάρος του ανθρώπου και ποιο της Γης.
nik_killthemall έγραψε:
2) Το ότι η γη πεφτει πανω σου δεν χρειαζομαστε τη ΘτΣ να μας το πει, όντως πεφτει ! Αλλα πέφτει με 10^21 φορές μικρότερη επιτάχυσνη αποτι πέφτεις εσυ σε αυτην.
Όχι, δεν λέει αυτό η ΘτΣ, η ΘτΣ λέει ότι η Γη πέφτει πάνω σου με επιτάχυνση 9,81 m/s². Απλουστεύω αλλά αυτή είναι φυσική συνέπεια της ΘτΣ, όχι κάποιο μαθηματικό τρικ.
nik_killthemall έγραψε:
Με λίγα λογια οταν η διαφορα στις εντάσεις των πεδιων ειναι 21 ταξεις μεγεθους ή ακόμα και 3 ταξεις μεγέθους ε δε νομιζω πως ειναι δυσκολο να πουμε ποιος πέφτει σε ποιον και τινος ειναι το βαρυτικο πεδιο αναφορας.
Ποτέ δεν είναι δύσκολο να εξηγήσεις τι συμβαίνει, αυτήν την δουλειά κάνουν οι εξισώσεις. Αλλά ταυτόχρονα οι εξισώσεις λένε ότι δεν πέφτεις στην Γη, έχετε αμοιβαία έλξη και η δύναμη αυτής της έλξης είναι ίδια. Αυτό λέει ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα. Η επιτάχυνση είναι διαφορετική, γιατί η μάζα που προσπαθείς να κινήσεις είναι διαφορετική, η δύναμη όμως (το βάρος) είναι ίδια.
nik_killthemall έγραψε:
Για να μην το κουραζουμε, θα ελεγα πως το βαρος ενος σώματος στη καθομιλουμενη νοειται στο ισχυροτερο βαρυτικο πεδιο και οχι στο ασθενεστερο
Το βάρος στην καθομιλουμένη είναι η μάζα. Μπορείς να μιλήσεις για το βάρος ως δύναμη απλουστευτικά αν μιλάς σε παιδιά δημοτικού, αλλά ούτε καθομιλουμένη είναι αυτό ούτε το αληθινό επιστημονικό πλαίσιο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Bill Hicks

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bill Hicks » 09 Ιούλ 2024, 16:56

hellegennes έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 14:58
Bill Hicks έγραψε:
09 Ιούλ 2024, 07:48
hellegennes έγραψε:

φιξντ

Ναι, όπως αν πάρεις το θερμόμετρο αέρα και το βάλεις κάτω απ' τον Ήλιο θα σου δείξει 60 βαθμούς Κελσίου αλλά δεν θα είναι τόσο η εξωτερική θερμοκρασία.
ha ha, nice try.

η ένδειξη μάζας θα είναι προφανώς λανθασμένη, ακριβώς επειδή μειώθηκε η επιτάχυνση τής βαρύτητας, δηλαδή το βάρος.

το οποίο απαντάει ψεκάθαρα στο ερώτημα τού ΟΡ πριν μπούμε στο ράμπιτχωλ.

Α: στην γη

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θετικές Επιστήμες”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών