Beria έγραψε: ↑17 Ιούλ 2024, 12:03
AlienWay έγραψε: ↑17 Ιούλ 2024, 10:47
Εχει χρειαστεί να εργαστώ 6ημερο σε μία σύμβαση ορισμένου χρόνου για ένα έτος, που ευτυχώς τουλάχιστον, οι αποδοχές ήταν αυτές που έχουν τώρα ρυθμιστεί.
Επίσης έχει χρειαστεί να εργαστώ 16ωρο λόγω ακραία έκτακτων συνθηκών για κάποιες μέρες.
Το κακό είναι ότι αυτά πλέον "θεσμοθετούνται".
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όποιος εργαστεί 6ημερο, θα έρθει η στιγμή (σε 1 ή 2 χρόνια) που θα σταματήσει.
Η ζωή έχει κι άλλες υποχρεώσεις, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από το 6ημερο.
Σε 1-1,5 χρόνια, ο 6ημερος εμφανίζει μειωμένη απόδοση. Το λέω από την εμπειρία μου.
Το 6ήμερο δεν (μπορεί να) είναι συνεχόμενο για πολλούς λόγους
Πρώτον γιατί είναι πολύ ακριβό (ακριβότερο από το να προσλάβεις επιπλέον κόσμο)
Δεύτερον γιατί είναι εξοντωτικό
Τρίτον γιατί απαγορεύεται να υπερβαίνει η απασχόληση στο 4μηνό τις 48 ώρες μέσο εβδομαδιαίο όρο
Υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο έρχεται να θεραπεύσει περιπτώσεις σαν τη δική μου. Η ανησυχία όμως των εργαζομένων των κλάδων αυτών είναι μη τυχόν γίνουν όλες οι συμβάσεις 6ημερες (παρανόμως μεν, αλλά και πριν παρανόμως ίσχυε).
Τα προβλήματα, όπως τα έχω ζήσει στο πετσί μου είναι 3
- Μείωση απόδοσης. Στον 1,5 χρόνο εισέπραττα παρατηρήσεις από τη διεύθυνση, το οποίο θα δικαιολογούνταν αν ήμουν νέος, (το πρώτο διάστημα δηλαδή) εφόσον το πόστο ήταν απαιτητικό και κρίσιμης σημασίας. Απαιτητική θέση και 6ημερο δεν συμβιβάζονται
- Μειωμένη κίνηση χρήματος στην αγορά. Στις επιχειρήσεις που εργάζονται 6ημερο, οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν για να ζούνε, αλλά ζούνε για να δουλεύουν, εφόσον δεν τους μένει χρόνος να ξοδέψουν τα λεφτά που περισσεύουν. Ως προς αυτούς λοιπόν, η αγορά δεν κινείται.
- Εξάρτηση από το ταμείο ανεργίας. Στο περίπου ανά 4 χρόνια, αντιστοιχεί ένα έτος υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας. Αυτός που έχει συμπληρώσει τα 4 χρόνια ένσημα και τύχει να εργάζεται 6ήμερο, θα επιδιώξει να ενταχθεί με τα μπούνια στο ταμείο για ένα χρόνο, ώστε να ξεκουραστεί. Θα αρχίσουν μετά να γκρινιάζουν οι επιχειρηματίες για τους "τεμπέληδες" που "εξαρτώνται από το επίδομα".
Ζούμε σε ένα σύστημα.