Πουλιά

Φιλοζωικό αίσθημα, συζητήσεις, προβληματισμοί. Εκπαίδευση, φροντίδα & συμβουλές.
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 06 Μαρ 2024, 22:04

02.03.2024
Shoebill, ένα αφρικανικό πτηνό το οποίο έχει ύψος έως και 1,5 μέτρο και μπορεί να σκοτώσει ακόμη και… κροκόδειλους.

Εικόνα

Αυτό το πτηνό, είναι μετρ του κυνηγιού, χρησιμοποιώντας το σημαντικό, αιχμηρό ράμφος του και κατατάσσεται ως το τρίτο μεγαλύτερο ράμφος πτηνού παγκοσμίως, για να συλλάβει και να καταπιεί το θήραμά του ολόκληρο.


Καθώς κατοικεί κυρίως στους βάλτους, η τεχνική του κυνηγιού του Shoebill είναι μια σπουδή στην υπομονή και την ακρίβεια.

Παραμένει ακίνητο, αναμειγνύεται με το υδάτινο τοπίο μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να ορμήσει στο ανυποψίαστο θήραμα, το οποίο στη συνέχεια καταβροχθίζει με μια μόνο χαψιά.



Παρά την προϊστορική εμφάνισή του, που υποδηλώνει μια καταγωγή που εκτείνεται εκατομμύρια χρόνια πίσω, η διατροφή του αποτελείται κυρίως από γατόψαρα, που αποτελούν περίπου το 71% της διατροφής του.

Ωστόσο, δεν διστάζει να διαφοροποιήσει τα γεύματά του με χέλια, φίδια, ακόμη και περιστασιακά μωρά κροκοδείλων, όπως περιγράφεται σε μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Journal of African Ornithology.

Οι αναπαραγωγικές συνήθειες είναι εξίσου ενδιαφέρουσες με τις διατροφικές της προτιμήσεις. Ενώ τα πουλιά αυτά είναι ως επί το πλείστον μοναχικά πλάσματα, σχηματίζουν μονογαμικά ζευγάρια κατά την περίοδο αναπαραγωγής, γεννώντας έως και τρία αυγά.

Ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης μεταξύ των αδελφών είναι χαμηλό λόγω του σκληρού ανταγωνισμού ή της άμεσης επιθετικότητας, αφήνοντας συχνά μόνο τον μεγαλύτερο, ισχυρότερο νεοσσό να φτάσει στην ενηλικίωση.

Αυτή η βίαιη πτυχή της φύσης τους απεικονίστηκε με γλαφυρό τρόπο σε μια σεκάνς από τη σειρά του BBC «Africa», με αφηγητή τον David Attenborough, όπου παρουσιάζεται η κυριαρχία του μεγαλύτερου νεοσσού επί του αδελφού του, μια σκηνή που αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα της φύσης.

Σε αντίθεση με ορισμένες παρανοήσεις, το πτηνό δεν ανήκει στην οικογένεια των πελαργών, αλλά είναι το μοναδικό μέλος του γένους Balaeniceps και της μεγαλύτερης οικογένειας Balaenicipitidae.

Οι πλησιέστεροι συγγενείς του είναι οι πελεκάνοι και οι πρόγονοί του πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν προς το τέλος της Κρητιδικής περιόδου, χαρακτηρίζοντάς το ως έναν ζωντανό σύνδεσμο με το μακρινό παρελθόν.

Παρά τα συναρπαστικά χαρακτηριστικά του, το Shoebill αντιμετωπίζει απειλές για την επιβίωσή του. Αυτή τη στιγμή καταγράφεται ως ευάλωτο στον κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, με εκτιμώμενο πληθυσμό που απομένει να είναι μόνο 5.000 έως 8.000.

Αυτός ο σκληρός αριθμός υπογραμμίζει τη σημασία των προσπαθειών διατήρησης για τη διασφάλιση της επιβίωσης αυτού του μοναδικού είδους, επιτρέποντας στις μελλοντικές γενιές να γίνουν μάρτυρες ενός από τα πιο εκπληκτικά αρπακτικά της φύσης.


https://www.pronews.gr/perivallon/fysi/ ... us-vinteo/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 07 Απρ 2024, 21:33

06.04.2024
Ίνκα Τερν: Αυτό είναι το μοναδικό πουλί στον κόσμο που έχει… μουστάκι.
Το χρώμα του είναι σκούρο γκρι ενώ το ράμφος και τα πόδια του είναι πορτοκαλί και κόκκινα.

Εικόνα

Τα πουλιά Ίνκα Τερν, είναι τα μοναδικά στον κόσμο που έχουν ένα λευκό… μουστάκι.


Αναπαράγονται στις ακτές του Περού και της Χιλής και περιορίζονται στο ρεύμα Humboldt.

Είναι ένας ακανόνιστος, σπάνιος επισκέπτης στη νοτιοδυτική ακτή του Ισημερινού. Μπορεί να αναγνωριστεί από το σκούρο γκρι σώμα του, το λευκό μουστάκι και στις δύο πλευρές του κεφαλιού του, και το κόκκινο-πορτοκαλί ράμφος και πόδια.

Το χρώμα τους είναι σκούρο γκρι ενώ το ράμφος και τα πόδια τους είναι πορτοκαλί και κόκκινα.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό βέβαια των πουλιών Ίνκα Τερν είναι το «μουστάκι» τους που βρίσκεται κάτω από τα μάτια των πτηνών και έχει λευκό χρώμα.

Το… μουστάκι εκτείνεται προς το πίσω μέρος του κεφαλιού τους σχηματίζοντας συνήθως μικρή κλίση. Το μήκος των πτηνών του είδους είναι 40 εκατοστά και ζουν σε βραχώδεις περιοχές κοντά σε ακτές.





https://www.pronews.gr/perivallon/fysi/ ... ki-vinteo/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 30 Απρ 2024, 21:59

Αυτό είναι το μόνο γνωστό ζώο του οποίου η διατροφή είναι σχεδόν αποκλειστικά από κόκαλα.
Ο γενειοφόρος γύπας...


Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 13 Μάιος 2024, 21:07

12/05/2024
Ποιο πουλί πετάει ψηλότερα - Τα πανίσχυρα φτερά του ξεπερνούν τα δύο μέτρα.
Το 1973, ένας γύπας του Ρούπελ χτύπησε ένα εμπορικό αεροσκάφος σε ύψος 11.300 μέτρων, πάνω από την Ακτή Ελεφαντοστού στη δυτική Αφρική.

Εικόνα

Υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά πράγματα που δε γνωρίζουμε για τα πουλιά.


Κάποια από αυτά πετούν για μεγάλες αποστάσεις χωρίς να κουνήσουν τα φτερά τους, κάποια ζουν πάνω από μισό αιώνα, αλλά όταν κοιτάζετε ένα πουλί, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο ψηλά μπορεί να πετάξει;

Το είδος που κατέχει το ρεκόρ για την υψηλότερη πτήση οποιουδήποτε πτηνού είναι ο αφρικανόγυπας ή γύπας του Ρούπελ (Gyps rueppellii).

Το 1973, ένας γύπας του Ρούπελ χτύπησε ένα εμπορικό αεροσκάφος σε ύψος 11.300 μέτρων, πάνω από την Ακτή Ελεφαντοστού στη δυτική Αφρική.

Ενώ ένας από τους κινητήρες του υπέστη ζημιά, το αεροπλάνο κατάφερε να προσγειωθεί. Το πουλί δεν ήταν, δυστυχώς, τόσο τυχερό. Το μόνο που απέμεινε από αυτό ήταν μερικά φτερά - αρκετά για τη ταυτοποίηση του είδους και την επιβεβαίωση αυτού του απίστευτου κατορθώματος

Ο αφρικανόγυπας ή γύπας του Ρούπελ είναι πολύ κοινωνικό είδος και πιστεύεται ότι σχηματίζει μονογαμικούς δεσμούς ζευγαριών, με τους δύο γονείς να βοηθούν στη φροντίδα των νεοσσών τους για τις πρώτες 150 ημέρες της ζωής τους.

Αυτό το είδος γύπα κατάγεται από μια περιοχή της Αφρικής που ονομάζεται Σαχέλ, η οποία εκτείνεται μεταξύ της Σαχάρας και της σουδανικής σαβάνας, και η περιοχή καταγωγής του καλύπτει πολλές χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε, η Σενεγάλη και η Αιθιοπία. Κατά καιρούς, έχουν επίσης εμφανιστεί τέτοια πτηνά και στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, στην Ισπανία.

Δυστυχώς, όμως, αυτού του είδους οι επισκέψεις μπορεί να γίνουν πιο σπάνιες στο μέλλον, καθώς ο γύπας του Ρούπελ έχει ταξινομηθεί από την Κόκκινη Λίστα της IUCN ως Κρίσιμα Απειλούμενος.

Όπως πολλά παρόμοια αφρικανικά πουλιά, απειλούνται από την απώλεια οικοτόπων, το κυνήγι και τη μειωμένη διαθεσιμότητα της μοναδικής τους πηγής τροφής, αναφέρει το Iflscience (https://www.iflscience.com/what-is-the- ... -fly-73971).

Υπάρχει, επίσης, μεγάλο πρόβλημα με τις δηλητηριάσεις, ειδικά στην ανατολική Αφρική.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα φυτοφάρμακο που ονομάζεται carbofuran, αλλά η φιλανθρωπική οργάνωση BirdLife International επισημαίνει και τον ρόλο του φαρμάκου δικλοφενάκη (https://www.birdlife.org/birds/vulture/ ... 0carcasses.).

Αυτό το αντιφλεγμονώδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κτηνιατρική θεραπεία, αλλά είναι θανατηφόρο για τους αφρικανόγυπες ή γύπες του Ρούπελ αν καταπιούν κουφάρια ζώων που έχουν μολυνθεί με αυτό το φάρμακο.

Αυτά τα μεγαλοπρεπή πουλιά φτάνουν σε ύψος σχεδόν το ένα μέτρο και έχουν ένα χαρακτηριστικό κεφάλι χωρίς φτερά - το Animalia γράφει ότι αυτή η προσαρμογή προέρχεται από την τάση τους να βάζουν ολόκληρο το κεφάλι τους μέσα στο θήραμά τους ενώ το τρώνε (https://animalia.bio/ruppells-vulture?custom_list=909).

Τα πανίσχυρα φτερά τους ξεπερνούν τα δύο μέτρα, αλλά τα χρησιμοποιούν ελάχιστα κατά την πτήση τους. Ακόμη και όταν δεν προκαλούν πονοκέφαλο στους πιλότους, οι αφρικανόγυπες ή γύπες του Ρούπελ φτάνουν τακτικά σε εντυπωσιακά ύψη, αξιοποιώντας τα ισχυρά θερμικά ρεύματα καθώς πετούν και ανιχνεύουν τη λεία τους.

Είναι πολύ πιθανό το γεγονός του 1973 να ήταν μια ανωμαλία. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν βλέπουμε γενικά πουλιά να πετούν δίπλα σε επιβατικά αεροπλάνα, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν να κάνουν με το οξυγόνο.

Άλλα πτηνά που πετούν πολύ ψηλά είναι ο κοινός γερανός (Grus grus), ο οποίος έχει καταγραφεί στα 10.000 μέτρα, καθώς και η ινδική χήνα (Anser indicus), η οποία έχει εντοπιστεί σε μέγιστο ύψος 7.300 μέτρων και έχει υπερμεγέθη πνευμόνια για να αντιμετωπίσει την έλλειψη οξυγόνου.

Παρ′ όλα αυτά, το BBC Wildlife αναφέρει ότι ακόμη και με τη σύγχρονη τεχνολογία εντοπισμού, δεν έχουμε καταγράψει άλλο πουλί να πλησιάζει το ρεκόρ του αφρικανόγυπα ή του γύπα του Ρούπελ (https://www.discoverwildlife.com/animal ... -birds-fly).
https://www.huffingtonpost.gr/entry/poi ... 3aef50c04d

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Δημοσιεύσεις: 28277
Εγγραφή: 08 Οκτ 2019, 13:15
Phorum.gr user: AlienWay

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 13 Μάιος 2024, 21:23

Ζούμε σε ένα σύστημα.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 20 Ιουν 2024, 21:07

19/06/2024
Το γηραιότερο άγριο πουλί του κόσμου εκκολάπτει νεοσσό σε ηλικία 70 ετών.
Μέχρι τον 21ο αιώνα, θεωρούνταν ότι τα άλμπατρος ζούσαν συνήθως περίπου 40 χρόνια, μέχρι που η... Σοφία απέδειξε ότι κάνουν λάθος! Πρόκειται για το 40ο μωρό της.


Εικόνα
Σε αυτή την εικόνα της 7ης Φεβρουαρίου 2017 που παρέχεται από την Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ-Περιφέρεια Ειρηνικού, το άλμπατρος Wisdom και ο νέος της νεοσσός στην ατόλη Midway στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Midway και το Εθνικό Θαλάσσιο Καταφύγιο Battle of Midway, Εθνικό Θαλάσσιο Καταφύγιο Papahanaumokuakea (Naomi Blinick/USFWS Volunteer μέσω AP).Naomi Blinick via AP

Το μεγαλύτερο σε ηλικία γνωστό άγριο πουλί στον κόσμο, ένα 70χρονο άλμπατρος με το όνομα “Wisdom”, έφερε στο φως έναν ακόμη νεοσσό - το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές είναι το 40ο που έχει γεννήσει!

Το εβδομηντάχρονο θαλασσοπούλι εκκόλαψε και πάλι αυγό τον περασμένο μήνα στον βιότοπο αναπαραγωγής της ατόλης Midway, ένα μικροσκοπικό νησί στον Ειρηνικό, περίπου 1.300 μίλια από τη Χαβάη.

https://x.com/adisasterpiece/status/1743449712848699579

Η Wisdom ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1956, οπότε και υπολογιζόταν ότι ήταν περίπου πέντε ετών, ηλικία κατά την οποία τα άλμπατρος γίνονται σεξουαλικά ενεργά.

Μεγαλώνει νεοσσούς με τον σημερινό της σύντροφο - ένα αρσενικό που ονομάζεται “Akeakamai” - από το 2010, δήλωσαν ειδικοί από την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ.

Τα άλμπατρος Laysan -που πήραν το όνομά τους από ένα από τα κύρια νησιά στα οποία αναπαράγονται- είναι σχετικά μικρά θαλασσοπούλια που μοιάζουν με γλάρους και απαντώνται στον βόρειο Ειρηνικό.

Περνούν τα 9/10 της ζωής τους στη θάλασσα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές μπορούν να τα μελετήσουν μόνο όταν επιστρέφουν στους τόπους αναπαραγωγής τους γύρω από τα νησιά της Χαβάης.



Τα άλμπατρος Λέιζαν που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1893 από τον Βρετανό ζωολόγο και τραπεζίτη Lionel Walter Rothschild, είναι το δεύτερο πιο κοινό θαλασσοπούλι στα νησιά της Χαβάης, με εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 2,5 εκατομμυρία.

Μέχρι τον 21ο αιώνα, θεωρούνταν ότι αυτά τα θαλασσοπούλια ζούσαν συνήθως περίπου 40 χρόνια, μέχρι που η... Σοφία απέδειξε ότι κάνουν λάθος!

Η μακροζωία της Wisdom επισημάνθηκε για πρώτη φορά το 2002, όταν ο Chandler Robbins της Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ εντόπισε ότι ο δακτύλιος αναγνώρισης του πουλιού είχε καταστραφεί και χρειαζόταν αντικατάσταση.

Με μια πιο προσεκτική εξέταση της ετικέτας, ωστόσο, ο βιολόγος συνειδητοποίησε ότι η ετικέτα είχε τοποθετηθεί στο άλμπατρος 46 χρόνια πριν, και μάλιστα από τον ίδιο!

Το γεγονός ότι η Wisdom έφτασε σε μια τέτοια ηλικία είναι εντυπωσιακό, είπαν οι ειδικοί, δεδομένων των απειλών που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άλμπατρος Laysan, συμπεριλαμβανομένων των τρομακτικών καιρικών συνθηκών, της θήρευσης από καρχαρίες, των χωροκατακτητικών ποντικιών και της αυξανόμενης ρύπανσης από πλαστικό.

Τα θαλασσοπούλια γεννούν συνήθως μόνο ένα αυγό κάθε χρόνο, καθιστώντας την επιτυχή ανατροφή κάθε νεοσσού απαραίτητη για τη συνέχιση του είδους.

″Η Wisdom έχει έναν μακροχρόνιο σύντροφο που ονομάζεται Akeakamai. Είναι μαζί τουλάχιστον από το 2010 και ενδεχομένως πολύ περισσότερο. Ωστόσο, είναι πιθανό η Wisdom να είχε περισσότερους από έναν συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής της”, ανέφερε η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ.
https://exgenus.com/worlds-oldest-wild- ... 0th-chick/
https://www.huffingtonpost.gr/entry/to- ... 2eac6482ee

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 08 Ιούλ 2024, 21:47

8/07/2024
Γεράκια και Άνθρωπος.

Εικόνα

Τα γεράκια (Ιερακίδες – Falconidae) είναι ημερόβια αρπακτικά πουλιά.


Τα περισσότερα έχουν μυτερές φτερούγες και σχετικά μακριά ουρά. Γενικά είναι μικρόσωμα αρπακτικά που κινούνται με μεγάλη ευελιξία στον αέρα. Το κεφάλι τους είναι σχετκά μκρό, με κοντό λαιμό. Έχουν όμως μεγάλα μάτια που γύρω τους υπάρχει συνήθως γυμνό δέρμα.

Πόσα είδη υπάρχουν;
Υπάρχουν 57-61 είδη γερακοειδών στον κόσμο. Ο Μικρογέρακας Microhierax spp. μπορεί να ζυγίζει μόλις 35 γραμμάρια ενώ ο Ασπρογέρακας (Falco rusticolus) μπορεί να ξεπερνά το 1,5 κιλό.

Στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί εννέα (9) είδη από τα οποία τα έξι (6) φωλιάζουν (Falco naumanni, Falco tinnunculus, Falco subbuteo, Falco eleonorae, Falco biarmicus, Falco peregrinus).

Γεράκια και Άνθρωπος.
Την περίοδο 2400-2500 π.Χ. τα γεράκια έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην Αιγυπτιακή θρησκεία και μυθολογία. Ο Θεός των ουρανών Ώρος πήρε τη μορφή γερακιού. Διάφορες θεότητες επίσης είχαν τη μορφή γερακιού. Ταριχευμένα γεράκια προσφέρονταν σε βωμούς. Σε ένα ιερό (1000-2000 π.Χ.) κοντά στην Σακάρα της Αίγυπτου, είχαν αφιερωθεί χιλιάδες βαλσαμωμένα γεράκια.

Ο Καφεγέρακας (Falco berigora) παρουσιάζεται σε σημαντική θέση στη ζωή των Αυστραλιανών Αβορίγινων, ιδιαίτερα σε θρύλους που σχετίζονται με τη φωτιά. Το είδος συχνά ακολουθεί τς πυρκαγιές για να πιάσει τα κατατρεγμένα έντομα!

Το 1741 (2η Αποστολή στην Καμτσάτκα του Βερίγγειου- Vitus Bering) καταγράφηκε η συμβολική χρήση των γερακιών στη ζωή των ιθαγενών Aleut που κρεμούσαν φτερούγες γερακιού σε κοντάρια για ιεροτελεστίες.

Η πιο γνωστή και διαδεδομένη μέχρι και τις μέρες μας σχέση του ανθρώπου με τα γεράκια είναι η «ιερακοθηρία». Μεγάλα γεράκια (ιδιαίτερα Πετρίτες, Χρυσογέρακες, Κυνηγογέρακες και Ασπρογέρακες) εκπαιδευμένα από τον άνθρωπο κυνηγούν και επιστρέφουν στον εκπαιδευτή τους. Δραστηριότητα διαδεδομένη πιθανότατα ήδη από το 2000 π.Χ. σε Περσία, Αραβία, Ινδία και Κίνα.

Η πρώτη πάντως τεκμηριωμένη καταγραφή βασίζεται σε εικόνες από τη Μέση Ανατολή του 720 π.Χ. περίπου. Είναι επίσης γνωστό ότι ήταν διαδεδομένη στην Κίνα το 650 π.Χ. και σε μεγάλο μέρος της Απω Ανατολής το 300-700 μ.Χ. Ιδιαίτερα διαδεδομένη ήταν επίσης (σαν «βασιλικό σπορ) μεταξύ Ευρωπαίων και Ασιατών την περίοδο 500-1600 μ.Χ. Ο Τζένγκις Χαν (12ος αιώνας) και η βρετανική βασιλική αυλή (16ος και αρχές 17ου αιώνα) επιδίδονταν ιδιαίτερα στην ιερακοθηρία (εποχή που στη Βρετανία τα γεράκια πρέπει να έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή αφού ακόμη και καλόγριες πήγαιναν στα παρεκκλήσια με τα γεράκια τους!).

Ίσως στις μέρες μας όμως να είναι πιο δημοφιλής από κάθε άλλη εποχή (10.000-20.000) ιερακοθήρες) που, για να μην απειλούνται οι φυσικοί πληθυσμοί των πουλιών, εκπαιδεύουν γεράκια γεννημένα στην αιχμαλωσία. Λίγα είδη πάντως θεωρούνται κατάλληλα για ιερακοθηρία. Ο Μαυροπετρίτης για παράδειγμα θεωρείται τελείως ακατάλληλος.
https://dasarxeio.com/2019/06/29/68748/
https://www.olympia.gr/1594926/ellada/g ... thropos-4/


Εικόνα

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 21 Ιούλ 2024, 20:39

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
Λίμνη Κάρλα: Σμήνη από φλαμίνγκο, σταχτόχηνες, λευκοτσικνιάδες και πελεκάνους κάλυψαν τον ουρανό – Εντυπωσιακές εικόνες.


Εικόνα

Εικόνες βγαλμένες από παραμύθι κατέγραψε ο Λαρισαίος φωτορεπόρτερ, Φώτης Νατσιούλης, «αιχμαλωτίζοντας» απίστευτα πανέμορφες εικόνες από την λίμνη Κάρλα.


Σε μια φωτογραφία θα δείτε φλαμίνγκο, σταχτόχηνες, λευκοτσικνιάδες και πελεκάνους μαζί!

Επίσης, στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνονται οι εκατοντάδες πελεκάνοι να… σκεπάζουν τον ουρανό δημιουργώντας σχηματισμούς στον αέρα πάνω από τη λίμνη.

Διαφόρων ειδών πανέμορφα πουλιά πάνω από τα νερά της δημιουργούν έναν φυσικό χρωματιστό καμβά.



Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
enikos.gr

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 29 Ιούλ 2024, 19:15

28.07.2024
Φλαμίνγκο «εισβάλλουν» στην θάλασσα του Ναυπλίου και προσφέρουν ένα πανέμορφο θέαμα.
Τα φλαμίνγκο είναι οικεία πουλιά, ακόμη και για όσους δεν τα έχουν δει από κοντά.

Εικόνα

Δώδεκα εντυπωσιακά φλαμίνγκο εντοπίστηκαν στο Ναύπλιο.


Τα εξωτικά φοινικόπτερα την περίοδο αυτή βρίσκονται στη φθινοπωρινή μετανάστευση των πτηνών και μετακινούνται από τη μία ήπειρο στην άλλη διανύοντας πολλά χιλιόμετρα πετώντας συχνά με σύντομες στάσεις για ξεκούραση, όπως αναφέρει το «argolikeseidhseis.gr».

Τα φλαμίνγκο είναι οικεία πουλιά, ακόμη και για όσους δεν τα έχουν δει από κοντά.

Ο μακρύς κυρτός τους λαιμός, τα μακριά τους πόδια και το ροζ τους χρώμα κάνει τα πουλιά αυτά ένα πραγματικό αξιοθέατο.

Είναι όντως εντυπωσιακά πουλιά, είτε τα δει κάποιος στα ρηχά νερά να τρέφονται, είτε τα δει εν πτήσει.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από τα φλαμίνγκο στο Ναύπλιο:

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
https://www.pronews.gr/perivallon/fysi/ ... eama-foto/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 24 Αύγ 2024, 21:14

23 Αυγούστου 2024
Απίστευτο βίντεο από τα Χανιά: Εξαντλημένος γύπας προσγειώθηκε στη μέση του δρόμου!

Εικόνα

Ένας γύπας, πιθανότατα νεαρής ηλικίας, προσγειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (23/08) στον επαρχιακό δρόμο Ταυρωνίτη – Παλαιόχωρας, κοντά στα Φλώρια, στα Χανιά, και έγινε αντιληπτός από τους οδηγούς.


Δεν φαινόταν χτυπημένος, φαινόταν όμως εξαντλημένος. Όπως ανέφερε στο zarpanews.gr o κ. Στράτος Λουφαρδάκης που σταμάτησε να βοηθήσει το πτηνό, του έδωσε νερό και λίγο φαγητό και το πουλί άμεσα έδειξε να αισθάνεται καλύτερα.



Στη συνέχεια κλήθηκε η δασική υπηρεσία και έπειτα από λίγο ο γύπας παρελήφθη από υπαλλήλους της και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της στα Χανιά.

Εικόνα

Εικόνα

Το πτηνό, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε τραυματιστεί και θα σταλεί στην Αθήνα για περίθαλψη από φιλοζωική μέχρι να δυναμώσει, ώστε να απελευθερωθεί στη συνέχεια.
https://www.zougla.gr/greece/exantlimen ... n-chanion/
https://lawandorder.gr/apistefto-vinteo ... ou-dromou/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 09 Σεπ 2024, 21:15

08.09.2024
Νορβηγία: Aετός επιτέθηκε σε 2χρονο κορίτσι – «Ο αετός εμφανίστηκε από το πουθενά και άρπαξε τη μικρότερη κόρη μας».
Συμπεριφέρθηκε στο κοριτσάκι σαν να ήταν «θήραμα».

Εικόνα

Ένας αετός επιτέθηκε σε ένα κοριτσάκι σχεδόν 2 χρονών, στη Νορβηγία, αναγκάζοντας τη μητέρα του και έναν γείτονα να πολεμήσουν με το αρπακτικό πτηνό.


Η μικρούλα, που έπαιζε στο οικογενειακό αγρόκτημα στο Τρόντελαγκ της κεντρικής Νορβηγίας όταν ο αετός έπεσε καταπάνω της, χρειάστηκε να κάνει ράμματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της και το πρόσωπό της γρατσουνίστηκε από τα νύχια του αρπακτικού, είπε ο πατέρας της στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

«Ο αετός εμφανίστηκε από το πουθενά και άρπαξε τη μικρότερη κόρη μας», είπε ο πατέρας.

«Η μητέρα της όρμησε και άρπαξε τον αετό, αλλά έπρεπε να παλέψει για να τον αφήσει να φύγει. Ένας γείτονας επίσης έτρεξε να τη βοηθήσει», πρόσθεσε.

Ο θηροφύλακας Περ Κάρε Βίντερνταλ, ο οποίος σκότωσε τον αετό, δήλωσε στο NRK ότι ο αετός είχε συμπεριφερθεί στο κοριτσάκι σαν να ήταν «θήραμα».

Διευκρίνισε ότι η μητέρα και ο γείτονας κρατώντας ένα μπαστούνι είχαν καταφέρει να κρατούν μακριά το ζώο από το κοριτσάκι, «αλλά ο αετός επέστρεφε συνέχεια».
https://www.pronews.gr/kosmos/norvigia- ... -kori-mas/
https://www.newsweek.com/norway-golden- ... er-1950827

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 21 Σεπ 2024, 20:36

20.09.24
Γυπαετός βούτηξε για ψάρια στη θάλασσα της Γρα Λυγιάς και κινδύνεψε να… πνιγεί.

Εικόνα

Παραλίγο να αποβεί μοιραία η βουτιά στη θάλασσα για γυπαετό στη Γρα Λυγιά.


Ένας πολύ μεγάλος γυπαετός με άνοιγμα φτερών γύρω στα δυο μέτρα βούτηξε για ψάρια στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου στη θάλασσα της Γρα Λυγιάς ενώ φυσούσαν βόρειοι άνεμοι έντασης 6 Μποφώρ και κινδύνεψε να πνιγεί, αλλά τα κατάφερε να κολυμπήσει περίπου 200 μέτρα με απλωτές και τις δικές του απίστευτες δυνάμεις να βγει στην παραλία κατάκοπος αλλά νικητής.

Από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τον γυπαετό την στιγμή που βουτούσε στο νερό ήταν ο αγρότης Γιάννης Μπιλανάκης, που κατάλαβε ότι λόγω του αέρα που φυσούσε και των βρεγμένων του φτερών, το πτηνό αδυνατούσε να πετάξει ξανά για να γυρίσει στη στεριά και έτρεξε να καλέσει σε βοήθεια τη Δημοτική Αστυνομία για να προσφέρει τη βοήθεια του ο προϊστάμενος της και γνωστός φιλόζωος Γιάννης Γαϊτανάκης, που έτυχε εκείνη τη στιγμή να περνά από τη Γρα Λυγιά επιστρέφοντας στην Ιεράπετρα.

Ο γυπαετός αφού έκανε μερικές αποτυχημένες προσπάθειες να πετάξει, παραμένοντας στον αφρό της θάλασσας, αποφάσισε να βγει στην ακτή κολυμπώντας! Κάνοντας κουπιά τα τεράστια φτερά του κατάφερε με γρήγορες απλωτές όπως τους αθλητές της κολύμβησης, να φτάσει στην ακτή τρέχοντας μια απόσταση 200 μέτρων.

Κατάκοπος αλλά νικητής αφού έμεινε για λίγο ακίνητος, βλέποντας τους κατοίκους της Γρα Λυγιάς και τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννη Γαϊτανάκη να τον πλησιάζουν, έδειξε ότι ήταν υγιής και δυνατός και ότι μπορούσε να τα καταφέρει. Μένοντας για μια ώρα περίπου με ανοικτές τις φτερούγες κάτω από τον καυτό ήλιο, τινάζοντας το νερό που του είχε προσθέσει στον τεράστιο κορμό του υπερβολικό βάρος και παίρνοντας την ενέργεια που χρειαζόταν, προσπάθησε και πέταξε ξανά προς τους Καλογέρους και από εκεί επέστρεψε στους ορεινούς όγκους δυτικά της Ιεράπετρας.

«Έχουμε πολλά περιστατικά πτώσης παρόμοιων πτηνών, όπως γύπες, γυπαετούς, σκάρες η καναβούς, που είτε τα βρίσκουμε χτυπημένα, είτε δηλητηριασμένα, είτε αποπροσανατολισμένα, η παρασυρμένα από τους ισχυρούς βορριάδες και κουρασμένα από το μεγάλο τους ταξίδι προς τα νότια. Τους προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες συνεργαζόμενοι με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και αφού γίνουν καλά και ανακτήσουν ξανά δυνάμεις τα ελευθερώνουμε στους ορεινούς όγκους», μας είπε ο κτηνίατρος και αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.


https://www.neakriti.gr/kriti/lasithi/2 ... dynepse-na

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 25 Σεπ 2024, 20:00

24/09/2024
Γνωρίστε τον Pesto: Ο παχουλός βασιλικός πιγκουίνος που έγινε viral.
Το πιο διάσημο πιγκουινάκι στον κόσμο είναι μόλις 9 μηνών και ζει στο ενυδρείο Sea Life Aquarium της Μελβούρνης στην Αυστραλία.


Εικόνα
Ο Pesto ένας τεράστιος βασιλικός πιγκουίνος που ζυγίζει όσο και οι δύο γονείς του μαζί, ζει στο Sea Life Melbourne Aquarium και έχει γίνει ατραξιόν στο ενυδρείο.

Ο Pesto, έχει σοκολατένιο χρώμα, είναι χνουδωτός και έχει ξετρελάνει το διαδίκτυο.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο Pesto είναι ο πιο διάσημος βασιλικός πιγκουίνος στον κόσμο. Είναι λιγότερο από 9 μηνών, ζυγίζει 22,5 κιλά και είναι ο μεγαλύτερος νεοσσός που είχαν ποτέ στο ενυδρείο Sea Life στη Μελβούρνη.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθός του οι «ανάδοχοι γονείς» του ζυγίζουν 11 κιλά ο καθένας.

Ο Pesto καταναλώνει περίπου 30 ψάρια την ημέρα, δηλαδή τη διπλάσια ποσότητα από τον μέσο ενήλικο πιγκουίνο και καθώς είναι ακόμα μωρό λαμβάνει συμπληρωματική τροφή από τους γονείς του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πιγκουίνο που είχε ποτέ το Αυστραλέζικο πάρκο από την ίδρυσή του.

Όλα αυτά όμως σε λίγο θα αλλάξουν καθώς ο Pesto σύντομα θα ενηλικιωθεί - έχει αρχίσει να ήδη να χάνει τα μωρουδίστικα φτερά του και θα ξεκινήσει μαθήματα κολύμβησης με τον μπαμπά του.

«Σε λίγο καιρό θα χάσει αυτό το μωρουδιακό χνούδι και επίσης θα χάσει μεγάλο μέρος αυτού του βάρους που έχει αποκτήσει, έτσι θα αδυνατίσει όμορφα και θα γίνει πολύ κομψός» λέει η Jacinta Early, υπεύθυνη στο ενυδρείο στο BBC (https://www.bbc.com/news/articles/cp3w4nld5e3o).

«Μερικές φορές γίνονται αρκετά ανεξάρτητοι έφηβοι, οπότε ίσως είναι έτοιμος για τη φάση του κακού παιδιού. Ελπίζω να διατηρήσει κάποια από την ιδιόμορφη προσωπικότητά του και ελπίζω ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τις περιπέτειες του καθώς γίνεται μέρος της αποικίας».

Ο βασιλικός πιγκουίνος είναι το δεύτερο σε μέγεθος είδος πιγκουίνου μετά τον Αυτοκρατορικό.
Ζει και αναπαράγεται στην Παταγονία και στις υποανταρκτικές νήσους της Γης.


https://www.huffingtonpost.gr/entry/pes ... 1ba12a1689

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 25 Οκτ 2024, 21:25

10-25-2024
Αυτό συμβαίνει όταν ένα κοράκι μεγαλώνει με… κότες!

Εικόνα

Υπάρχουν 120 είδη κορακιών και ομολογουμένως το κοράκι είναι ένα από τα πιο έξυπνα πουλιά, αλλά και ένα από τα πιο έξυπνα ζώα στον κόσμο.


Τα κοράκια είναι ικανά να δημιουργούν εργαλεία από την αρχή και να τα χρησιμοποιούν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά παρατηρούν άλλα κοράκια και απομνημονεύουν τα σχέδιά τους και μετά τα τροποποιούν.

Το συγκεκριμένο κοράκι μεγάλωσε μαζί με κότες…. και ιδού τα αποτελέσματα!

https://x.com/curioXities/status/1849393491626885528



https://www.el.gr/life/ayto-symvainei-o ... ki-megalo/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 11 Νοέμ 2024, 20:15

10/11/2024
Αυτοκρατορικός πιγκουίνος έφτασε κατά λάθος σε παραλία της Αυστραλίας.
Νόμιζε ότι η άμμος ήταν χιόνι.

Εικόνα

Ένας αυτοκρατορικός πιγκουίνος εξέπληξε τους ντόπιους όταν εμφανίστηκε σε παραλία της Αυστραλίας ύστερα από ένα επικό ταξίδι χιλιάδων μιλίων από το σπίτι του στην Ανταρκτική.


Ο πιγκουίνος έφτασε στην παραλία Ocean στη Δυτική Αυστραλία, την Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση του Τμήματος Βιοποικιλότητας, Διατήρησης και Αξιοθέατων της Αυστραλίας (DBCA), που εστάλη στο CNN την Τετάρτη (https://edition.cnn.com/2024/11/06/scie ... index.html).

Ένας εκπρόσωπος περιέγραψε τον πιγκουίνο ως «υποσιτισμένο», προσθέτοντας ότι το ζώο «παραμένει στη φροντίδα ενός εκπαιδευμένου και εγγεγραμμένου τοπικού φροντιστή άγριας ζωής».

«Η διαδικασία αποκατάστασης αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες», είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο φροντιστής άγριας ζωής υποστηρίζεται από έναν αξιωματικό της DBCA.

Εικόνα

Η παραλία Ocean Beach απέχει περισσότερα από 2.200 μίλια βόρεια της Ανταρκτικής, υποδηλώνοντας ότι ο πιγκουίνος πιθανότατα κολύμπησε πολύ περισσότερο για να φτάσει στην Αυστραλία.

https://x.com/9NewsPerth/status/1854313104215031935

Η Belinda Cannell, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, είπε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ABC News της Αυστραλίας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας αυτοκράτορας πιγκουίνος έχει δει μέχρι τώρα βόρεια.

Ο πιγκουίνος μπορεί να ακολούθησε ένα ρεύμα βόρεια από την Ανταρκτική, είπε.

«Ακολουθούν ρεύματα όπου θα βρουν πολλά διαφορετικά είδη φαγητού», είπε ο Cannell στο ABC. «Έτσι ίσως αυτά τα ρεύματα έτειναν να είναι λίγο πιο βόρεια προς την Αυστραλία από ό,τι συνήθως».

Σέρφερ είπε στο ABC ότι είδε τον πιγκουίνο να αναδύεται από τη θάλασσα.

«Ήταν τεράστιο, ήταν πολύ μεγαλύτερο από ένα θαλάσσιο πουλί και λέμε, τι είναι αυτό το πράγμα που βγαίνει από το νερό; Και είχε μια ουρά να βγαίνει σαν πάπια», είπε ο Aaron Fowler.

«Προσπάθησε να κάνει σαν μια τσουλήθρα την κοιλιά του, νομίζοντας ότι ήταν χιόνι, υποθέτω, και απλώς φύτεψε στην άμμο και σηκώθηκε και τίναξε όλη την άμμο», είπε ο Fowler .

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι οι ψηλότεροι και βαρύτεροι από τα 18 είδη πιγκουίνων. Μπορούν να ζυγίζουν έως και 40 κιλά και να έχουν ύψος 1,1 μέτρο.

Μια θηλυκή αυτοκράτορας γεννά ένα αυγό ανά αναπαραγωγική περίοδο και στη συνέχεια το περνά στον αρσενικό σύντροφό της για να επωάσει ενώ εκείνη αναζητά τροφή για περίπου δύο μήνες.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/aet ... f25adc9e2a

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ζώα & άνθρωπος”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών