To φάντασμα του νεολογιωτατισμού (ο Μέσκουλας και άλλες ιστορίες)

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Machine ghost

Re: To φάντασμα του νεολογιωτατισμού (ο Μέσκουλας και άλλες ιστορίες)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Machine ghost » 02 Αύγ 2024, 13:41

Πασιφάη έγραψε:
02 Αύγ 2024, 13:39
Machine ghost έγραψε:
02 Αύγ 2024, 13:37
Λάθος δεν είσαι , αλλά η εξήγηση σου έχει στενά βρακιά.μέρος είναι μαγκιορικη άλλη χασικλιδικη, άλλη του πουταναριου. Τώρα η διάταξη πατερν κάθε μορφώματος αλλάζει με το χρόνο, γιαυτο κυρίως χαρακτηρίζονται ζωντανές επειδή και οι άνθρωποι που τις μιλούν αλλάζουν.
Πείραμα σκέψης ,υπάρχουν ζώα πχ χιμπατζήδες παπαγάλοι που επικοινωνούν με ανθρώπους με ένα λεξιλόγιο 100 / με 400 λέξεις άσε έξω σε τι αλφάβητο. Υπάρχουν και αλλά δελφίνια κορακοειδη, που επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά ξέχασα τι ήθελα να ρωτήσω :smt005::smt005:
Αν απευθύνεσαι σε μένα, οκ. Δεν διαφωνούμε επί της ουσίας.
Το τι ήθελες να με ρωτήσεις, ξέρω κι εγώ; :smt005:
Ναισκε σε εσένα απευθυνόμουν.
Χασκογελάνε τα δάσα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 02 Αύγ 2024, 13:42

Machine ghost έγραψε:
02 Αύγ 2024, 13:40
Πάλι τα ίδια , κούρασες .
Έχεις χοντρό θεματάκι, έτσι; :e045:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Πασιφάη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη » 02 Αύγ 2024, 13:42

Machine ghost έγραψε:
02 Αύγ 2024, 13:41
Πασιφάη έγραψε:
Machine ghost έγραψε:
Λάθος δεν είσαι , αλλά η εξήγηση σου έχει στενά βρακιά.μέρος είναι μαγκιορικη άλλη χασικλιδικη, άλλη του πουταναριου. Τώρα η διάταξη πατερν κάθε μορφώματος αλλάζει με το χρόνο, γιαυτο κυρίως χαρακτηρίζονται ζωντανές επειδή και οι άνθρωποι που τις μιλούν αλλάζουν.
Πείραμα σκέψης ,υπάρχουν ζώα πχ χιμπατζήδες παπαγάλοι που επικοινωνούν με ανθρώπους με ένα λεξιλόγιο 100 / με 400 λέξεις άσε έξω σε τι αλφάβητο. Υπάρχουν και αλλά δελφίνια κορακοειδη, που επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά ξέχασα τι ήθελα να ρωτήσω :smt005::smt005:
Εντάξει. :D
Ζακυνθινός ωρέ;
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison

Machine ghost

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Machine ghost » 02 Αύγ 2024, 13:43

ΓΑΛΗ έγραψε:
Machine ghost έγραψε:
Και πάλι καμμία σχέση, με αυτό που έγραψα. Αντιλαμβάνεσαι τελείως μονομερώς αυτό που γράφω και ειλικρινά βαριέμαι για περαιτέρω επεξηγήσεις.
:smt005::smt005: Τρελένετε ηγούμενο.
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ .
Χασκογελάνε τα δάσα.

Machine ghost

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Machine ghost » 02 Αύγ 2024, 13:43

Πασιφάη έγραψε:
02 Αύγ 2024, 13:42
Machine ghost έγραψε:
Πασιφάη έγραψε:

Ζακυνθινός ωρέ;
Παντού το λένε ναισκε ογιεσκε
Χασκογελάνε τα δάσα.

Άβαταρ μέλους
Πασιφάη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη » 02 Αύγ 2024, 13:45

Machine ghost έγραψε:
02 Αύγ 2024, 13:43
Πασιφάη έγραψε:
Machine ghost έγραψε:

Ζακυνθινός ωρέ;
Παντού το λένε ναισκε ογιεσκε
Καλά, εγώ το έχω ακούσει στα Επτάνησα κυρίως. :102:
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison

Machine ghost

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Machine ghost » 02 Αύγ 2024, 13:52

ΓΑΛΗ έγραψε:
Machine ghost έγραψε:
Μιλάς πάντα με υποκοριστικά ,πόσο πιο εύκολο να το κάνεις.
Χασκογελάνε τα δάσα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 02 Αύγ 2024, 13:56

Machine ghost έγραψε:
02 Αύγ 2024, 13:52
ΓΑΛΗ έγραψε:
Machine ghost έγραψε:
Σε ποιον να κάνω εύκολο τί;

Σε κάτι τύπους που έχουν θεματάρες όπως εσύ και μπαίνουν στα θέματα μοιράζοντας οδηγίες και πόνο; :e045:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Machine ghost

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Machine ghost » 02 Αύγ 2024, 14:06

ΓΑΛΗ έγραψε:
02 Αύγ 2024, 13:56
Machine ghost έγραψε:
02 Αύγ 2024, 13:52
ΓΑΛΗ έγραψε:

Σε ποιον να κάνω εύκολο τί;

Σε κάτι τύπους που έχουν θεματάρες όπως εσύ και μπαίνουν στα θέματα μοιράζοντας οδηγίες και πόνο; :e045:
Πόνο;;; Τέλος πάντων αν πόνεσε έστω και λίγο έχει πάρει καλό δρόμο , έχει αναγνωριστεί το κακοφόρμισμα.
Χασκογελάνε τα δάσα.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 02 Αύγ 2024, 16:51

masterridley έγραψε:
02 Αύγ 2024, 02:44
Σέλευκας έγραψε:
29 Ιούλ 2024, 19:51
Beria έγραψε:
29 Ιούλ 2024, 16:28

Όταν διαβάζεις μόνο με λέξεις-κλειδιά (λόγω πολιτικών εμμονών) δεν διαβάζεις καν
Έλα ρε σιγά όλα αυτά που λέω , ο Σαραντάκος τα κάνει μόνιμα. Θα με βγάλεις και κουλό στο τέλος επειδή δεν αντέχω να διαβάζω το στερεότυπο κείμενο ενοχοποίησης των δεξιων από την ενοχική αριστερά που ότι μπορούσε να κάνει το έχει κανει.
Τώρα αυτό των διαφόρων προελεύσεων και αποχρώσεων τον απενοχοποιει δηλαδή; Ίσα ίσα που προσάπτει δεξιά ιδεολογία σε αριστερούς. Ακόμα χειρότερη περιχαράκωση δηλαδή.
Το κείμενο δεν το γράφει ο 40κος, αλλά ο Μέσκουλας. Κακώς δεν έβαλε την εισαγωγή ο Μπέρια που λέει ο 40κος ότι "σε άλλα συμφωνώ πλήρως, σε άλλα καθόλου". Διότι τώρα πολλοί θα νομίζουν ότι αυτή την μαλακία την έγραψε ο 40κος.

Κατά τα άλλα, ναι είναι λίγο σπαστικός ο 40κος όταν πολιτικολογεί, αλλά αυτό μπορείς να το παραβλέψεις καθότι το κάνει σπάνια και συνήθως είναι μόνο μία πρόταση απ'την οποία παίρνει αφορμή, πχ ο Άδωνις είπε αυτή την μπούρδα (το μπούρδα δικό μου): ....

Αν σε ενδιαφέρουν όμως τα γλωσσολογικά, προσωπικά δεν έχω βρει καλύτερο μπλογκ. Ο τύπος είναι ο πιο έντιμος γλωσσολόγος που ξέρω, το ψάχνει φοβερά και δεν πετάει αβασάνιστα παπάτζες σαν κάτι Μπαμπινιώτηδες κτλ...
Επίσης είναι πολύ γαμάτο άτομο, ευγενικός, μετριοπαθής και ταπεινός. Τον έχω γνωρίσει από κοντά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 02 Αύγ 2024, 16:53

Machine ghost έγραψε:
02 Αύγ 2024, 02:49
Λάθος υπάρχει το κορυφαίο σλανγκ.γρ
Και το τρανσλατουμ.γρ
Υπόψιν και τα δυο έχουν και λογοτεχνικές αποχρώσεις. Όχι σαν του Σαραντάκου αλλά έχουν.
Το slang.gr έχει πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση και είναι mixed bag. Έχει πολλές φορές λανθασμένες πληροφορίες και άλλες φορές πολύτιμες. Το Translatum έχει ιδεολογική κατεύθυνση και άτομα που είναι εξαιρετικά κολλημένα σε διάφορες πτυχές της γλώσσας. Υπάρχει και η Lexilogia που κι αυτή έχει τα κολλήματά της αλλά είναι μακράν καλύτερο φόρουμ από το Translatum.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 02 Αύγ 2024, 16:57

Βίνγκιλοτ έγραψε:
02 Αύγ 2024, 12:01
Beria έγραψε:
02 Αύγ 2024, 10:11
Κάποιοι πρότειναν τη λέξη κοινωνιολεκτος η οποία εκτός από άσχημη είναι και πάλι δάνειο από τα αγγλικά (sociolect)
Καλά, από μεταφραστικά δάνεια στα νέα ελληνικά άλλο τίποτα. Πάντως είναι όντως άχαρο το «κοινωνιόλεκτος». Μια χαρά είναι τα «αργκό» και «σλανγκ», έχουν γίνει πλέον ελληνικές λέξεις.
Τα μεταφραστικά δάνεια δεν είναι ακριβώς δάνεια. Θα ήταν δύσκολο να εξηγήσεις σε έναν Άγγλο τι είναι μεταφραστικό δάνειο. Π.χ. όταν λες ότι η λέξη "αλματώδης" είναι μεταφραστικό δάνειο του "by bounds and leaps", πιστεύεις ότι θα το θεωρούσε δάνειο ή κατασκευή νέας λέξης που μοντελοποιεί μια έννοια που υπάρχει σε άλλη γλώσσα;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Machine ghost

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Machine ghost » 02 Αύγ 2024, 17:02

hellegennes έγραψε:
02 Αύγ 2024, 16:53
Machine ghost έγραψε:
02 Αύγ 2024, 02:49
Λάθος υπάρχει το κορυφαίο σλανγκ.γρ
Και το τρανσλατουμ.γρ
Υπόψιν και τα δυο έχουν και λογοτεχνικές αποχρώσεις. Όχι σαν του Σαραντάκου αλλά έχουν.
Το slang.gr έχει πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση και είναι mixed bag. Έχει πολλές φορές λανθασμένες πληροφορίες και άλλες φορές πολύτιμες. Το Translatum έχει ιδεολογική κατεύθυνση και άτομα που είναι εξαιρετικά κολλημένα σε διάφορες πτυχές της γλώσσας. Υπάρχει και η Lexilogia που κι αυτή έχει τα κολλήματά της αλλά είναι μακράν καλύτερο φόρουμ από το Translatum.
Η αλήθεια ή όχι των πληροφοριών είναι κοινός τόπος για όλη την ανθρωπότητα, δεν λες τίποτα νέο.
Τώρα το τρανσλατουμ έχει καμμία σαρανταρια μεταφραστές μεταγλωτιστες από παντού , κομισιον εκδοτικούς οίκους ,
Μεταφραστές λογοτεχνίας Έλληνες και ΞΕΝΟΥΣ.
Έχει μέχρι σήμερα δώδεκα γλώσσες και πάμπολλα πεδία όλο το επιστητού θα έλεγα, μέχρι και μεταφράσεις σήριαλ.
Αλλά για σένα είναι ιδεολογικά κατευθυνόμενο.
Τι να πω!
Χασκογελάνε τα δάσα.

Dorian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dorian » 02 Αύγ 2024, 17:37

Beria έγραψε:
29 Ιούλ 2024, 14:08
Το δόγμα τους, απ’ όπου εκπορεύονται όλα τ’ άλλα, έχει ως εξής: γλώσσα είναι η γραπτή γλώσσα, το γραπτό έχει μεγαλύτερη αξία από τη φωνή. Το αρχαιότροπο γραπτό, εννοείται. Αν μπορούσαν, θα καταργούσαν εντελώς τη λαλιά και θα επικοινωνούσανε μόνο γραπτά, σε όσο γίνεται παλιότερο λεξιλόγιο, με όσο γίνεται περισσότερους αρχαϊσμούς, με όσο γίνεται εντονότερη την απαρχαιωμένη ορθογραφία. Διαβάζοντας ή ακούγοντάς τους όλους αυτούς, θαρρείς σάμπως κι η ελληνική γλώσσα (γραπτή και προφορική) δεν εξελίσσεται συνέχεια, τέσσερις χιλιάδες χρόνια τώρα, αλλά παραμένει ένα κάποιο γραπτό απολίθωμα, ένα κάποιο παλιακό αλφάβητο, προς το οποίο πρέπει να συμμορφώνεται η λαλιά. Κι επειδή βέβαια δεν μπορούν να μαντρώσουν τη λαλιά, ξεσπάνε στην κακομοί­ρα τη γραφή, που την οριοθετούν κατά το δοκούν.
Το δικό του δόγμα δεν εξηγεί γιατί είναι καλύτερο. Γιατί είναι καλό να αλλάζει η γλώσσα; Είναι τεχνολογική πρόοδος αυτό; όχι. Αν το καλοσκεφτούμε κατά βάθος όλες οι ομιλίες είναι κορακίστικά που συμφωνήσαμε άτυπα ή πιο οργανωμένα ότι σημαίνουν κάτι. Γιατί τα νέα "εξελιγμένα" κορακίστικά θα είναι προτιμότερα; Δεν υπάρχει ούτε ένας εγγενώς λόγος που είναι καλύτερο η εξέλιξη της γλώσσας να αφήνεται ανεξέλεγκτη και χαοτική. Μόνο επειδή η εξέλιξη είναι κάτι καλό αορίστως επειδή προοδευτισμός, επειδή το υποστήριζαν κάποτε οι χουντικοί και έτσι γενικώς. Τα παλιά "κορακίστικα" έχουν κάποιες θετικές εξωστρέφειες και συνέπειες, εθνική συνέχεια, σύνδεση με παλαιότερη γραμματεία, επιστημονικά κείμενα.
Όλη η προσπάθεια της γραφής καταγραφής βιβλίων αρχείων νομών είναι η προσπάθεια του ανθρώπου για αυτό που λέγαμε κάποτε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Οι κοινωνίες και τα έθνη να μην αφήνονται ανεξέλεγκτες στις δυνάμεις του χαους αλλά στην οργάνωση και αναμετάδοση μέσω της εκπαίδευσης της τάξης και οργάνωσης. Μόνο και μόνο η διαδικασία της οργάνωσης και αναπαραγωγής των πολιτισμικών μιμιδίων έχει ως ακούσια συχνά συνέπεια την αναπαραγωγή και σταθερότητα. Δεν είχε συνειδητό στόχο πχ η Εκκλησία την διάσωση της ελληνικής γλώσσας αλλά η αναπαραγωγή του δόγματος, τελετουργικών κειμένων διέσωσε την ελληνική με σημαντική σταθερότητα. Αλλιώς θα ήταν στην κατηγορία των νεκρών γλωσσών άντε κάτι ακατανόητα υπολείμματα τύπου Γρικο Κάτω Ιταλίας. Άρα το ερώτημα είναι χάος ή πολιτισμός.
https://youtu.be/-VhIL6Ld9qI?t=1166 Πράξη ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κατσαφάδου Κωνσταντίνου, Μιχαηλίδου Δόμνας, Βλαχάκου Νικολάου http://tinyurl.com/4hwb2kra

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών