sys3x έγραψε: ↑01 Δεκ 2018, 16:06
Leporello έγραψε: ↑01 Δεκ 2018, 15:10
Να ρωτήσω κι'εγώ; Εϊμαι Θεσσαλονικιός, αλλά έχω 42 χρόνια που έφυγα. Θέλω να επισκεφθώ την Θεσσαλονίκη σαν τουρίστας γιά να δώ τα αξιοθέατα. Ποτέ δεν το έκανα αυτό. Πάντα την θεωρούσα πόλη μου και όποτε πήγαινα το έκανα γιά να δώ ανθρώπους και όχι αξιοθέατα. Τι πρέπει να δώ; Ποιά έχουν αναστηλωθεί; Ποιά διατηρούνται καλά;
Ένας από τους καλύτερους μου φίλους κάνει αυτή την δουλειά, επαγγελματικά. Είναι σίγουρα ο καλλίτερος στην δουλειά του στην Θεσσαλονίκη, πλέον αναλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά όλους όσους έρχονται από το Ισραήλ.
αρχαιολογικό μουσείο, έχει ανανεωθεί πολύ τα τελευταία 42 χρόνια

, βυζαντινό μουσείο, έχει 20βάλε χρόνια που ιδρύθηκε, η Ροτόντα άνοιξε και είναι επισκέψιμη, άδεια αλλά εντυπωσιακή. Αγία Σοφία Αχεροποιητος και Αγιος Δημητριος. Εβραϊκό μουσείο πριν χτιστεί το καινούριο αλλά όχι μέρα Σάββατο. Η ρωμαϊκή αγορά είναι αρκετά καλός περίπατος. Το Γεντί κουλέ αξιζει τη βολτα στην Ανω πόλη.
Τα Λαδάδικα παρήκμασαν σαν λαδάδικα, ήκμασαν σαν περιοχή των μπάρ και μετα παρήκμασαν και τωρα κάπως σταθεροποιήθηκαν.
Η Βαλαωρίτου την ιδια πορεία ακολουθησε, η πλατεία εμποριου και η Εδέσσης και τα πέριξ είναι τα λιγα τετράγωνα που σώθηκαν απο την πυρκαγιά του 1917 και τωρα γεμιζουν μπαρ καφε και αεστιατόρια.
Μονή Λαζαριστών ίσως για δυτικά καφέ φαγητό, δεν έχει ιδιαίτερη αξια ως μνημείο ένα κέλυφος έμεινε. Βολτα στη Νέα παραλια αν είναι καλός ο καιρός.
και αυτό που λέει ο sys3x είναι πολύ καλή ιδέα. Έχει άλλη χάρη ένας περίπατος στην πόλη και ζωντανή ξενάγηση με ξεναγό που γνωρίζει όμως για να σου δώσει την οπτική:
Εγώ τους ταράζω στα ιστορικά ταξίδια.
Να εδώ που είναι η προτομή του Βοτση κατω απο τον πύργο του αιματος που έχτισε ο Σουλειμαν ο Μεγαλοπρεπής
εκθέσαν οι αγγλογάλλοι το σκελετό του Ζεπελλιν LZ85 που ήρθε απο την Ουγγαρία για να βομβαρδίσει και κατέπεσε στους βάλτους του Καλοχωρίου Το φωτισε με τους προβολείς του το HMS Agamemnon
ή εδώ πιο πάνω που ήταν ροκ μπάρ και έχει τώρα την καλυτερη βουβαλισια σπαλομπριζόλα με τσάτνευ ντομάτας στην πόλη
περάσαν οι εβραίοι από τον συνοικισμό 6 προς το γκεττο του Βαρώνου Χηρς όπου έμειναν 1 εβδομάδα πριν τους φορτώσουν στα βαγόνια.