Imperium έγραψε: ↑08 Σεπ 2024, 00:50
Η εκφώνηση του προβλήματος όντως ενέχει πολλές παγίδες. Σχεδόν επόμενο σε τόσο θεωρητικό ερώτημα.
Αλλά ΑΝ το πάρουμε με την γενικά αποδεκτή έννοια, και επίσης αν αγνοήσουμε τριβές κλπ, όπως στα απλά σχολικά προβλήματα φυσικής τότε έχουμε ένα control system που βασικά εξουδετερώνει οποία κίνηση εμπρος πάει να κάνει το σκάφος, μέσω της αντίθεσης κίνησης του ιμάντα. Ποιο κινείται πρώτο, σκάφος/ιμάντας δεν έχει σημασία. PID συστεμ είναι, σαν το μονόκυκλο το enaon, όπως θέλει τα ρυθμίζει.
Συνεπώς το αεροπλάνο ποτέ δεν θα αναπτύξει αρκετό airspeed για να παραχθεί η απαιτούμενη άνωση.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί κάποιοι νομίζουν ότι ένα όχημα που κινείται με μετάδοση περιστροφική κίνησης στους τροχούς είναι κατά κάποιο τρόπο διαφορετικό από ένα που κινείται με ελεύθερους τροχούς και εξωγενή ώθηση.
Για να επιστρέψουμε στο παράδειγμα μας με τα πατίνια και τον διάδρομο: Πες έχουμε ένα ηλεκτρικό πατίνι και ένα απλό, που όμως ο οδηγός φοράει ελικοφόρο μηχανή στην πλάτη.
Αν τα βάλουμε ανάποδα στον διάδρομο, με κάποιον αισθητήρα και control system να τον ρυθμίζει ώστε τα πατίνια να παραμένουν στάσιμα σε σχέση με το περιβάλλον γύρω απ τον ιμάντα, οι ρόδες του ενός πατινιού θα λειτουργήσουν διαφορετικά από το άλλο;
Αυτό με τον έλικα θα φύγει σβιιν, ενώ το άλλο θα μείνει στάσιμο; Γιατι οι ροδές του κάνουν κάποια μαγικά κόλπα;
Αλήθεια;
Δεν είμαι σίγουρος τι μπορεί να κάνει κάποιον να πιστεύει κάτι τέτοιο, ίσως έλλειψη κατανόησης περί περιστροφικής αδράνειας, ίσως κάτι άλλο, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.
Το θέμα είναι ότι εκτός θαύματος (πχ, παρασιτική τριβή στον αέρα απ τον ιμάντα, ή δημιουργία δευτερεύοντος venturi από τον κινητήρα επί του φτερού, ή οτιδήποτε άλλο με μηδαμινές πιθανότητες) το αεροσκάφος, αν δεν αναπτύξει airspeed δεν πρόκειται να απογειωθεί. Σορυ.
Τώρα μερικοί νομίζουν ότι η εκφώνηση αφήνει κάπου περιθώρια για ανάπτυξη τέτοιας ταχύτας. Δεν βλέπω όμως που...