Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.
-
enaon
Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από enaon » 09 Σεπ 2024, 17:23
Imperium έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 17:18
Αλλα ακόμα δυσκολεύομαι να δώ γιατί την πάτησα έτσι...
ισως γιατι στην εκφώνηση ο διαδρομος δεν ειναι μερος του συστήματος στα αληθεια. Δεν επιδρα με νομους φυσικής με τα υπόλοιπα για να περιστραφει οπως το περιγραφουν, εχει ηλεκτρονικά μεσα του, ματάκι που παρακολουθεί την ταχύτητα του αεροπλάνου, και αυτόνομα προσαρμόζει την ταχύτητά του, εξωγενώς.
δεν ειναι σαν κυλοδοκό που εχουμε βαλει ενα αμαξι πανω και τον περιστρέφουν οι ρόδες, εχει δική του πηγή ενέργειας.
-
enaon
από enaon » 09 Σεπ 2024, 17:36
οφείλεται στην τριβή του λάστιχου με το έδαφος, όχι στην τριβή κύλισης (ρουλεμαν).
αυτο δεν το καταλαβαινω καλα, η επιφάνεια επαφής και τα υλικα στις μπιλιες του ρουλεμαν ειναι μικρή και σκληρά σε σχεση με το ελαστικό, οταν λεμε για τριβή κύλισης τροχου το λαστιχο εννοουμε.
-
Imperium
από Imperium » 09 Σεπ 2024, 17:53
enaon έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 17:36
οφείλεται στην τριβή του λάστιχου με το έδαφος, όχι στην τριβή κύλισης (ρουλεμαν).
αυτο δεν το καταλαβαινω καλα, η επιφάνεια επαφής και τα υλικα στις μπιλιες του ρουλεμαν ειναι μικρή και σκληρά σε σχεση με το ελαστικό, οταν λεμε για τριβή κύλισης τροχου το λαστιχο εννοουμε.
Μη σε νοιάζει, ούτε εγώ το καταλαβαίνω καλά...

Έχω ακόμα μια απορία με τις τριβές*, αλλά δεν είναι πια του παρόντος νήματος.
*(Συγκεκριμένα με το αυτοκινητάκι που είπα πιο πάνω: Στην μια περίπτωση με την ορμή που έχει συνεχίζει όταν εσύ σταματάς, στην άλλη σταματά μόλις σταματήσεις - τι σαμποτάρει την ορμή στην δεύτερη περίπτωση; Το συζητάμε σε κανα άλλο νήμα, άλλη φορά.)
-
enaon
από enaon » 09 Σεπ 2024, 17:57
Imperium έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 17:53
*(Συγκεκριμένα με το αυτοκινητάκι που είπα πιο πάνω: Στην μια περίπτωση με την ορμή που έχει συνεχίζει όταν εσύ σταματάς, στην άλλη σταματά μόλις σταματήσεις - τι σαμποτάρει την ορμή στην δεύτερη περίπτωση; Το συζητάμε σε κανα άλλο νήμα, άλλη φορά.)
το λες μόνος σου, ειναι ορμή απο την αδρανεια, εχει σημασία το βαρος, αν ειναι πολυ ελαυρή τότε η τριβή ολισθισης το σταματαει ευκολα αν πηγαίνει αργα, αν ειναι και λιγο μαπα οι τροχοι, αλλα σε καθε περίπτωση αν το βλεπεις να κουνιέται η τριβή ολισθησης εχει ξεπεραστεί.
αυτα που βλεπεις στο αεροπλανακι στον διαδρομο του χελη, που παει πισω λιγο αποτομα, μαλλον δεν ειναι ρεαλιστικά, η τριβή στα ροδάκια ειναι μεγάλη σε σχεση με την αδράνειά του αεροπλανακίου, οχι πιο μεγαλη οκ, αλλα οχι νορμαλ αναλογία.
-
Imperium
από Imperium » 09 Σεπ 2024, 18:06
enaon έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 17:57
αυτα που βλεπεις στο αεροπλανακι στον διαδρομο του χελη, που παει πισω λιγο αποτομα, μαλλον δεν ειναι ρεαλιστικά, η τριβή στα ροδάκια ειναι μεγάλη σε σχεση με την αδράνειά του αεροπλανακίου, οχι πιο μεγαλη οκ, αλλα οχι νορμαλ αναλογία.
Hm, that makes sense, thanks. (και που κατάλαβες τι με προβλημάτιζε!

)
-
Λοξίας
- Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ
από Λοξίας » 09 Σεπ 2024, 19:30
Να ρωτήσω κάτι;
Ένα αεροπλάνο στέκεται ακίνητο με κλειστους τους κινητήρες.
Αν (είχες την δύναμη να) σπρώξεις/γυρίσεις την μία από τις πίσω ρόδες, το αεροπλάνο θα κινηθεί;
-
masterridley
- Phorum.gr user: masterridley
από masterridley » 09 Σεπ 2024, 19:37
Λοξίας έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 19:30
Να ρωτήσω κάτι;
Ένα αεροπλάνο στέκεται ακίνητο με κλειστους τους κινητήρες.
Αν (είχες την δύναμη να) σπρώξεις/γυρίσεις την μία από τις πίσω ρόδες, το αεροπλάνο θα κινηθεί;
Ναι εννοείται γιατί να μην κινηθεί. Σαν τα μοντελάκια agostini.
-
masterridley
- Phorum.gr user: masterridley
από masterridley » 09 Σεπ 2024, 19:41
enaon έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 02:20
masterridley έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 01:04
mao mao έγραψε: ↑08 Σεπ 2024, 18:47
Ας θέσουμε ένα ακόμη προβληματάκι. Θα ήθελα της απάντηση σας.
Έστω οτι έχουμε έναν ιμάντα πολύ μεγάλου μήκους δεκάδων χιλιομέτρων. Έχουμε και ένα boeing πάνω στον ιμάντα.
1000. Αν δεν κάνω λάθος, όντως είναι αδρανειακό σύστημα όπως λες, οπότε ο πιλότος, το αεροπλάνο κτλ δεν πρέπει να δουν διαφορές στους νόμους της φυσικής.
Ανυπομονώ για την συνέχεια.
μπορεις να πεις που ειδες το τρένο, τα κλειστα παράθυρα, το αδρανειακό συστημα και το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανακι μεσα του σε αυτη την ερώτηση;
υγ. οκ καταλαβα πως σου ηρθε το αδρανειακό συστημα, το διαβασες μετα στην σαχλαμαρα που μου απάντησε, εγω κρατησα οτι μιλαει για αδρανεια ο μαο, ελεος, και οτι παλι λεει για αμαξια, εσένα σου φάνηκε ενδιαφέρον.
δινει και μια εξτρα ομορφια σε αυτο σου το ποστ, αδυνατείς να πιστεψεις οτι δυο χρήστες δεν εχουν ιδέα τι ειναι η αδράνεια, αλλα αδυνατείς και να δεις οτι ο μαο δεν εχει ιδεα τι ειναι αδρανειακό σύστημα, παπαγαλια τα λεει, ηταν ωραιο θεμα όμως ισως.
enaon έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 01:13
masterridley έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 01:12
Ρε αδυνατώ να το πιστέψω ότι δύο διαφορετικά άτομα έχουν γράψει την ίδια μαλακία.
ελα να πιασουμε το θεμα των στροφών, ελεγα οκ δεν εχει σημασια που δεν το καταλαβαινεις, αλλα εγραψες μαργαριτάρι απο πανω, ελα βρουμε γιατι.

για πες γιατι ειναι 1000
μαο βρηκα αυτο αν σε βοηθαει, και ο θεός μαζί σου.
Δάσκαλε γιατί βαράς και με σπαμάρεις με 355 μηνύματα? Εγώ τουλάχιστον το διόρθωσα μόνος μου 1 ποστ παρακάτω, brain fart λόγω κούρασης ήτανε.
Δεν νομίζω να συγκρίνεται με την αδυναμία κατανόησης του mao εδώ και 100 σελίδες!
(θα μου βάλεις καλό βαθμό ή μετεξεταστέος;)
ΥΓ. Ομολογώ ότι διαισθητικά το 2x στροφές δεν το βγάζω για όποιον λόγο, αν και πανεύκολα το αποδεικνύω βάζοντας κάτω τις ταχύτητες και τα βελάκια. Σαν αυτό εδώ του xkcd που σίγουρα το έχετε βάλει:
https://blog.xkcd.com/2008/09/09/the-go ... treadmill/
-
enaon
από enaon » 09 Σεπ 2024, 19:45
masterridley έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 19:41
γιατί βαράς και με σπαμάρεις με 355 μηνύματα?
δύο μηνύματα νομιζω, ενα μου το ζητησες, αλλα ναι, μου το ειπε και ο χελης οτι το παρακανα, δεν το καταλαβα, ισως η ώρα, σορυ.
-
Ασέβαστος
από Ασέβαστος » 09 Σεπ 2024, 20:31
Πτολεμαίος έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 01:18
enaon έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 01:04
Πτολεμαίος έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 00:53
Ακίνητο δεν απογειώνεται .
δεν θα ειναι ακίνητο, ο διαδρομος δεν παιζει κανέναν ρολο, μονο να μπερδέψει απαντήσεις μπορεί, αλλα αν δεν το καταλαβαινεις δεν πειράζει.
Τι εννοείς δεν θα είναι ακίνητο;
Ουσιαστικά δηλαδή γυρίζοντας ο διάδρομος θα σπρώχνει το αεροπλάνο; Αν εννοείς αυτο τότε με το που θα πιάσει ο διάδρομος την απαιτούμενη ταχύτητα, το αεροπλάνο θα απογειωθεί διότι θα υπάρχει airflow.
Οι mythbusters τραβούσαν ένα διάδρομο πάνω στον οποίο ήταν ένα αεροπλάνο. Αφού υπήρχε airflow απογειώθηκε.
το αεροπλανο δε θα ειναι ακινητο, γιτι θα κινηθει κανονικα με τους κινητηρες του, ο διαδρομος δεν μπορει να το σταματησει.
ελα, δεν εισαι χαζος εσυ, θα το καταλαβεις.
-
mao mao
από mao mao » 09 Σεπ 2024, 20:41
Έστω οτι γη έχει χάσει την ατμόσφαιρα της και είναι όπως η Σελήνη.
Έχουμε ένα τετράτροχο που είναι πυραυλοκίνητο, κινείται με κάυση και απώθηση καυσαερίων.
Ανάβουμε τη μηχανή και του δίνουμε μία συγκεκριμένη ισχύ P , που το κάνει να κινείται με σταθερή ταχύτητα 100χιλιομέτρων την ώρα.
Μετά σβήνουμε τη μηχανή, και βάζουμε μπρος τον ιμάντα με σταθερή ταχύτητα 100χιλιομέτρων την ώρα. Βάζουμε μπρος και παλι το πυραυλοκίνητο τετράτροχο μας δίνοντας την ίδια ισχύ.
Θα ήθελα να μου πείτε με τι ταχύτητα θα κινείται το τετράτροχο σε αυτή την περίπτωση ώς προς τον παρατηρητή που βρίσκεται στο έδαφος.
Θα ήθελα να δω αν όλοι συμφωνούμε σε αυτό.
-
hellegennes
από hellegennes » 09 Σεπ 2024, 23:39
dna replication έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 11:54
hellegennes enaon
σορυ που σας έβρισα θα απογειωθεί

Ενώ ξέρω ένα σωρό πράγματα για τα αεροπλάνα, κλείδωσε το μυαλό μου διαβάζοντας το αρχικο ότι δεν μπορεί να αυξάνει ταχύτητα κατά την τροχοδρόμηση ενώ μπορεί
No problem.

Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
-
hellegennes
από hellegennes » 09 Σεπ 2024, 23:44
Imperium έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 14:24
Εγώ αναρωτιέμαι το εξής:
Η στιγμή που υπερβαίνεται η τριβή κύλισης κατα την απογείωση, μας γίνεται αισθητή;
Την νοιώθουμε κατα κάποιο τρόπο ή μπα; Ίσως επειδή δεν την έχουμε προσέξει να έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση οτι η φάση απογείωσης είναι μια αμιγής ενότητα, και αυτό να οδήγησε στα "μαργαριτάρια" του νήματος.
Στην επόμενη πτήση θα κοιτάξω να το προσέξω.
Και εδώ που τά λέμε, πόση ώθηση θέλει για φτάσει σε αυτό το σημείο; Αν πούμε οτι κάθε τουρμπίνα βγάζει ξερωγω, 5 τόνους, αρα πες 10 συνολικά, πόσο χρόνο θέλει κατα την απογείωση ωστέ η τριβή κύλισης να μην μετράει;
Την απάντηση την έχω δώσει κάπου στο νήμα. Για ένα 747 τζετ 400 τόνων η μέγιστη ώση είναι 10πλάσια από την τριβή, οπότε θεωρητικά όταν οι μηχανές φτάσουν το 10%. Στην ουσία όμως δεν θα το καταλάβεις καν γιατί συμβαίνει ταυτόχρονα με το λύσιμο του φρένου και την απότομη επιτάχυνση που νιώθεις εκείνην την στιγμή. Ή Τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι· θέλουμε πιλότο να εξηγήσει ακριβώς πότε συμβαίνει αυτό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
hellegennes
από hellegennes » 10 Σεπ 2024, 00:08
mao mao έγραψε: ↑09 Σεπ 2024, 20:41
Έστω οτι γη έχει χάσει την ατμόσφαιρα της και είναι όπως η Σελήνη.
Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η Σελήνη έχει ατμόσφαιρα αλλά ας μην γίνομαι pedantic. Πάμε παρακάτω.
Έχουμε ένα τετράτροχο που είναι πυραυλοκίνητο, κινείται με κάυση και απώθηση καυσαερίων.
Λίγο δύσκολο να κινηθεί με καύση όπως οι πύραυλοι, το καύσιμο που θα χρειαζόταν είναι αδύνατον να χωρέσει σε αυτοκίνητο.
Ανάβουμε τη μηχανή και του δίνουμε μία συγκεκριμένη ισχύ P , που το κάνει να κινείται με σταθερή ταχύτητα 100χιλιομέτρων την ώρα
Κι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να το ελέγξεις, πέρα από το πρόβλημα που θα έχεις με την υπερθέρμανση αλλά ας πούμε ότι είναι μηχανικό θαύμα.
Μετά σβήνουμε τη μηχανή, και βάζουμε μπρος τον ιμάντα με σταθερή ταχύτητα 100χιλιομέτρων την ώρα. Βάζουμε μπρος και παλι το πυραυλοκίνητο τετράτροχο μας δίνοντας την ίδια ισχύ.
Θα ήθελα να μου πείτε με τι ταχύτητα θα κινείται το τετράτροχο σε αυτή την περίπτωση ώς προς τον παρατηρητή που βρίσκεται στο έδαφος.
Θα ήθελα να δω αν όλοι συμφωνούμε σε αυτό.
Το τετράτροχό σου δεν θα έχει ελαστικά αυτοκινήτου γιατί αυτά χρειάζονται ατμόσφαιρα για να λειτουργήσουν. Δεδομένου ότι έχεις σχεδιάσει το αυτοκίνητό σου να κινείται με πυραυλική προώθηση, δεν υπάρχει λόγος να δίνεται κίνηση στις ρόδες, οπότε θα τις σχεδιάσεις να λειτουργούν όπως οι ρόδες αεροπλάνου, δηλαδή μόνο για να στηρίζεται το όχημα. Σ' αυτήν την περίπτωση το όχημα θα κινείται με 100 χλμ/ώρα ως προς παρατηρητή στο έδαφος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
hellegennes
από hellegennes » 10 Σεπ 2024, 00:21
Σ' αυτό το σημείο, μπράβο αξίζει ο
Καπετάν Μιχάλης που ήταν ο πρώτος που απάντησε σωστά, μπράβο αξίζουν και όσοι κατάλαβαν ποιο είναι το πρόβλημα και άλλαξαν γνώμη.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
-
- 97 Απαντήσεις
- 2243 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Άθεος
12 Φεβ 2024, 19:35
Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών
Αποποίηση Ευθυνών Διαχείρισης Φόρουμ (Phorum.com.gr)
Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το Φόρουμ είναι προσωπικά και δεν αντιπροσωπεύουν αυτές της Διαχείρισης του Phorum.com.gr
Το κάθε μέλος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη των δημοσιεύσεών του, των απόψεων / θέσεων που εκφράζονται
μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται.
Η Διαχείριση του Phorum.com.gr σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη, για οποιαδήποτε συμβουλή ή συστάσεις που κάνει ή υπονοεί κάποιο μέλος ή επισκέπτης του Phorum.com.gr
η οποία έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε απώλεια / ζημία, με οποιονδήποτε τρόπο, για μέλος του Phorum.com.gr, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Επιπλέον, η Διαχείριση του Phorum.com.gr δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη, για το περιεχόμενο οποιουδήποτε άλλου ιστοτόπου στο Διαδίκτυο,
που έχει συνδεθεί με σύνδεσμο (link) από το Phorum.com.gr
Για άμεση επικοινωνία με τη Διαχείριση του Phorum.com.gr μπορείτε να συμπληρώνετε τη φόρμα της σελίδας Επικοινωνίας του Phorum.com.gr παρακάτω.