Κακάο - Σοκολάτα

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 31 Ιούλ 2024, 20:53

31.07.2024
ΗΠΑ: Αρκετές σοκολάτες περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα – Τι λένε οι ειδικοί.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 43% των προϊόντων περιείχε ποσότητα μολύβδου.

Εικόνα

Πολλά προϊόντα κακάο και σοκολάτας στις ΗΠΑ μπορεί περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα, προειδοποιεί μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο «George Washington».


Οι ερευνητές ανέλυσαν 72 τροφές με βάση το κακάο – συμπεριλαμβανομένης της μαύρης σοκολάτας, η οποία θεωρείται ως μια υγιεινή απόλαυση για την καρδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 43% των προϊόντων περιείχε ποσότητα μολύβδου που υπερβαίνει τις συστάσεις, ενώ το 35% υπερέβαινε τα όρια καδμίου.

Παραδόξως, τα προϊόντα με βιολογική ετικέτα είχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου και καδμίου από τα μη βιολογικά προϊόντα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μόλυνση μπορεί να προέλθει από το έδαφος ή να συμβεί κατά την παραγωγή.

Μία μόνο μερίδα από αυτά τα είδη κακάο μπορεί να μην ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, αλλά πολλές μερίδες μπορούν.

«Όλοι λατρεύουμε τη σοκολάτα, αλλά είναι σημαντικό να την απολαμβάνουμε με μέτρο, όπως και με άλλες τροφές που περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως μεγάλα ψάρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τόνο, αλλά και το ακατέργαστο καστανό ρύζι», δήλωσε ο Leigh Frame, επικεφαλής της μελέτης.

«Αν και δεν είναι πρακτικά εύκολο να αποφεύγετε εντελώς τα βαρέα μέταλλα στο φαγητό σας, πρέπει να είστε προσεκτικοί με το τι τρώτε και πόσο», πρόσθεσε ο Frame, διευθυντής ολοκληρωμένης ιατρικής και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής έρευνας στο GW School of Medicine.

https://x.com/nypost/status/1818542863547777363

Υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να βρεθούν σε οστρακοειδή, κρέατα και τρόφιμα ή φυτικά συμπληρώματα που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος.

Ή εισάγονται από χώρες με λιγότερους κανονισμούς όπως η Κίνα, η Νιγηρία, η Ινδία και η Αίγυπτος, είπε ο Frame.

Η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα υγείας του εγκεφάλου, των νεφρών και της αναπαραγωγικής υγείας, σύμφωνα με το NYC Health.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κράμπες στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, πόνο στους μύες/αρθρώσεις, προβλήματα ύπνου, κόπωση, ευερεθιστότητα και απώλεια σεξουαλικής ορμής.

Σύμφωνα με την nypost η τοξικότητα από το κάδμιο μπορεί να οδηγήσει σε ρίγη, πυρετό και μυϊκό πόνο.

Η χρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε νόσο των νεφρών, των οστών και των πνευμόνων.

Ορισμένα φύκια – ειδικά το hijiki, που χρησιμοποιείται στη σαλάτα με φύκια – προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για το κάδμιο.

Η έκθεση του Frame, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Frontiers in Nutrition, ακολουθεί μια ανάλυση του 2022 από την Consumer Reports που ανίχνευσε κάδμιο και μόλυβδο σε 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας.

Για 23 από τις μπάρες, η κατανάλωση μόνο 28 γραμμαρίων την ημέρα θα ξεπερνούσε τα αποδεκτά όρια για τουλάχιστον ένα από αυτά τα βαρέα μέταλλα.

Ωστόσο, μια μελέτη του Ιουνίου σε 155 μαύρες σοκολάτες και σοκολάτες γάλακτος από το Πανεπιστήμιο Tulane διαπίστωσε ότι μόνο μία μάρκα μαύρης σοκολάτας ξεπέρασε το διεθνές όριο για κάδμιο.

Και μόνο τέσσερις μπάρες μαύρης σοκολάτας είχαν επίπεδα καδμίου, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τα παιδιά.

«Για τους ενήλικες δεν υπάρχει κανένας αρνητικός κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, και παρόλο που υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος για τα παιδιά σε τέσσερις από τις 155 μπάρες σοκολάτας που εξετάστηκαν, δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε ένα 3χρονο παιδί να καταναλώνει τακτικά περισσότερες από δύο μπάρες σοκολάτας την εβδομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Tewodros Godebo.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι είναι αρκετά ασφαλές να καταναλώνεις μαύρες σοκολάτες και σοκολάτες γάλακτος», συμπληρώνει.
https://www.pronews.gr/ygeia/ipa-arkete ... i-eidikoi/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 13 Σεπ 2024, 22:12

09-12-2024
Τώρα και σοκολάτα… με τεχνητή νοημοσύνη! Είναι το μέλλον λένε.

Εικόνα

Έδωσαν το πρόβλημα... έδωσαν και τη λύση!


Η βιομηχανία σοκολάτας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Οι τιμές του κακάο έχουν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους, καθώς οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική —η οποία παράγει το 80% του παγκόσμιου κακάο— έχουν πληγεί από ξηρασίες που επιδεινώθηκαν από την “κλιματική αλλαγή”, σύμφωνα με άρθρο του CNN (https://edition.cnn.com/science/cocoa-f ... index.html).

Ως αποτέλεσμα, τα εργοστάσια επεξεργασίας σε χώρες όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού σταμάτησαν ή μείωσαν την παραγωγή τους, ενώ μεγάλοι κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές και μείωσαν τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις.

Αυτή η πρόσφατη κρίση προσθέτει άλλα προβλήματα με την παραγωγή σοκολάτας. Το κακάο είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της παράνομης αποψίλωσης των δασών και υπάρχουν ενδείξεις παιδικής εργασίας και δουλείας σε φάρμες κακάο στην Αφρική και τη Βραζιλία. Η καλλιέργεια κακαόδεντρων απαιτεί επίσης πολύ νερό, ωστόσο μόνο οι σπόροι των καρπών συλλέγονται.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα είναι να φτιάξετε σοκολάτα χωρίς να χρησιμοποιήσετε κόκκους κακάο – τον ζυμωμένο σπόρο του κακαόδεντρου. Η σοκολάτα χωρίς κακάο είναι ήδη διαθέσιμη, αλλά επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν νέους τρόπους για να την κάνουν πιο “πράσινη” και υγιεινή, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές και συστατικά.

Πιο πράσινες εναλλακτικές.
Η Planet A Foods, γερμανική εταιρία παράγει σκόνη κακάο και υποκατάστατα βουτύρου κακάο.
«Η σκόνη γίνεται με μια διαδικασία που μοιάζει με ζύμωση, ενώ για την πλευρά του βουτύρου χρησιμοποιούμε μια διαδικασία παρόμοια με την παρασκευή μπύρας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη μαγιάς», είπε ο Marquart.

Ορίζει τη διαδικασία παραγωγής ως «σύντομη και βιώσιμη», καθώς τα συστατικά προέρχονται κοντά στις εγκαταστάσεις παραγωγής στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η τιμή, πρόσθεσε, είναι ένα σημαντικό ζήτημα όταν πρόκειται να κάνουμε τους ανθρώπους να στραφούν σε σοκολάτα χωρίς κακάο. «Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να αλλάξεις τη συμπεριφορά των ανθρώπων — αυτό δεν θα λειτουργούσε. Θέλετε να τους προσεγγίσετε κάνοντάς το πολύ εύκολο γι’ αυτούς: καμία αλλαγή στη γεύση, καμία αλλαγή στην τιμή, αλλά ταυτόχρονα αποκτούν περισσότερη βιωσιμότητα, δωρεάν».

Άλλες εταιρείες έχουν διαφορετικές συνταγές. «Αντί για κόκκους κακάο, χρησιμοποιούμε κόκκους φάβα που προέρχονται από φάρμες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη», δήλωσε ο Ross Newton, Διευθύνων Σύμβουλος της Nukoko, μιας startup με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. που στοχεύει να κυκλοφορήσει στην εγχώρια αγορά του το επόμενο έτος.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε ένα παραδοσιακό προφίλ γεύσης κακάο της Γκάνας. Πράγματα όπως η υφή και η αίσθηση στο στόμα είναι λίγο πιο εύκολο να επιτευχθούν, επειδή τα λίπη και τα σάκχαρα βοηθούν», πρόσθεσε ο Newton.

Τα φασόλια φάβα έχουν επίσης διατροφικά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τον Newton, καθώς είναι υψηλότερα σε πρωτεΐνες και χαμηλότερα σε λιπαρά σε σύγκριση με τη σκόνη κακάο. Αν και το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Ο Newton πιστεύει ότι οι εναλλακτικές λύσεις σοκολάτας θα γίνουν τεράστιο μέρος της αγοράς τα επόμενα πέντε χρόνια. «Τα δεδομένα μοντελοποίησης του κλίματος δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να δούμε ότι περίπου το 25% των εκμεταλλεύσεων κακάο δεν είναι σε θέση να προμηθεύουν πραγματικά την αγορά. Η πλήρης αντικατάσταση της σοκολάτας ή απλώς η ανάμειξη με εναλλακτικά προϊόντα όπως θέλουμε να κάνουμε, για να μειώσει τη συνολική περιεκτικότητα σε κακάο, μπορεί να βοηθήσει στη βιωσιμότητα — αλλά και στο κόστος».

Σαν το πραγματικό, αλλά σε εργαστήριο.
Μια διαφορετική προσέγγιση προέρχεται από την κυτταροκαλιέργεια, στην οποία οι κόκκοι κακάο καλλιεργούνται σε εργαστήριο ξεκινώντας από ένα μικρό δείγμα του πραγματικού. «Παίρνουμε έναν έως δύο κόκκους κακάο και τους βάζουμε σε καλλιέργεια κυττάρων, δίνοντάς του ζάχαρη, βιταμίνες και νερό», δήλωσε ο Michal Beressi Golomb, Διευθύνων Σύμβουλος της Celleste Bio, μιας ισραηλινής startup. «Στη συνέχεια, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται μέχρι να αποκτήσουμε μια μεγάλη βιομάζα. Μαζεύουμε το βούτυρο κακάο και μας μένει η σκόνη κακάο».

Σε σύγκριση με την παραδοσιακή παραγωγή κόκκων κακάο, η καλλιέργεια του σε εργαστήριο επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο του τελικού προϊόντος, σύμφωνα με τον Beressi Golomb. «Συνδυάζουμε βιοτεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουμε τις βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης για τα κύτταρα».


https://www.el.gr/diethni/tora-kai-soko ... -noimosyn/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 25 Σεπ 2024, 19:53

09-20-2024
Φρενίτιδα παγκοσμίως για την ιδιαίτερη “σοκολάτα του Ντουμπάι”!

Εικόνα

Υπάρχει μια τραγανή, γλυκιά απόλαυση που έχει κυριαρχήσει στις ροές των κοινωνικών δικτύων φέτος και είναι μια πολύ συγκεκριμένη σοκολάτα.


Στην καθομιλουμένη γνωστή ως «μπάρα σοκολάτας του Ντουμπάι», αυτή η σοκολάτα γάλακτος είναι γεμισμένη με τραγανό καταΐφι και ένα κρεμώδες άλειμμα φιστικιού.

Αρκετοί μάλιστα είναι εκείνοι στο Tiktok και στο instagram που δημοσιεύουν βίντεο με τον εαυτό τους να φτιάχνουν τη σοκολάτα του Ντουμπάι όλο το χρόνο. Το hashtag #dubaichocolate έχει χρησιμοποιηθεί 45.500 φορές στο Instagram και δεν θα δείτε τίποτα άλλο εκτός από συνδυασμούς πράσινου και καφέ σοκολάτας-φιστίκι.



Το διάσημο πλέον γλυκό έγινε viral τον Δεκέμβριο του 2023, όταν η Maria Vehera με έδρα το Ντουμπάι δημοσίευσε ένα βίντεο με την κριτική της στη σοκολάτα — μέχρι σήμερα, το TikTok της έχει συγκεντρώσει 80,7 εκατομμύρια προβολές.

Υπάρχουν πολλοί influencers που δίνουν σαφείς οδηγίες για το πώς να αναδημιουργήσετε τη σοκολάτα…

https://www.tiktok.com/@biteswithlily/v ... 6228665608

https://www.el.gr/life/frenitida-pagkos ... n-idiaite/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 06 Δεκ 2024, 21:28

05·12·2024
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Τι δείχνει νέα μελέτη.

Εικόνα

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, αλλά όχι σοκολάτας γάλακτος, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό «The BMJ».


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες αμερικανικές μελέτες παρατήρησης σε γυναίκες νοσηλεύτριες και άνδρες επαγγελματίες υγείας. Συνολικά τα δεδομένα αφορούσαν σε 192.000 συμμετέχοντες που δεν είχαν ιστορικό διαβήτη, καρδιακής νόσου ή καρκίνου κατά την έναρξη των μελετών και οι οποίοι ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης σοκολάτας, το σωματικό τους βάρος και την κατάσταση του διαβήτη, κατά τη διάρκεια 30 και πλέον ετών.

Εικόνα

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες οποιουδήποτε τύπου σοκολάτας την εβδομάδα (η μερίδα ισούται με περίπου 28 γραμμάρια) παρουσίασαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή ποτέ σοκολάτα.

Η μαύρη σοκολάτα είχε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο. Όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες αυτής της σοκολάτας την εβδομάδα παρουσίασαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση του κινδύνου κατά 3% για κάθε μερίδα μαύρης σοκολάτας που καταναλώνεται την εβδομάδα.

Αντίθετα, η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά συσχετίστηκε με την μακροχρόνια αύξηση του σωματικού βάρους, έναν πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Εικόνα

Ο αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Διατροφής και Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, Κι Σαν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί ότι «παρόλο που η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν παρόμοια επίπεδα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, φαίνεται ότι οι πλούσιες πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας μπορεί να αντισταθμίσουν τις επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης στην αύξηση του σωματικού βάρους και τον διαβήτη. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαφορά που αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο».

Εικόνα

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι η μέση κατανάλωση σοκολάτας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν σχετικά χαμηλή, οπότε τα ευρήματα μπορεί να μην επεκτείνονται σε άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα κατανάλωσης.
https://www.newsbeast.gr/health/arthro/ ... ti-typou-2
https://healthia.gr/mayri-sokolata-ygei ... listerini/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 07 Δεκ 2024, 19:54

7 Δεκεμβρίου 2024
Υποφέρετε από στρες; Πιείτε κακάο.

Εικόνα

Οι τροφές που σας κάνουν να νιώθετε καλά σε περιόδους στρες συχνά δεν είναι καλές για εσάς. Αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός ενός γεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με ένα συγκεκριμένο είδος κακάο θα μπορούσε να εξουδετερώσει ορισμένα ανησυχητικά μειονεκτήματα για την υγεία.


Τα επεισόδια υψηλού στρες, ακόμη και σύντομα, είναι γνωστό ότι βλάπτουν ελαφρά και προσωρινά τη λειτουργία των αρτηριών του σώματος. Ενώ με την κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να αισθάνεστε προσωρινά, μελέτες δείχνουν ότι τα κορεσμένα λίπη μπορούν να επιδεινώσουν το στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να υπάρχει ένα αντίδοτο, και παραδόξως, μπορεί να σερβιριστεί ως επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα με πολλά λιπαρά.

Σε μια δοκιμή σε υγιείς ενήλικες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ έδειξαν ότι η κατανάλωση κακάο σε σκόνη με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί ενδεχομένως να ανακουφίσει τη μείωση της αγγειακής λειτουργίας που σχετίζεται με το στρες και τα λιπαρά τρόφιμα.

Το πείραμα περιελάμβανε 23 νεαρούς έως μεσήλικες ενήλικες, οι οποίοι έφαγαν δύο κρουασάν βουτύρου με αλατισμένο βούτυρο και τυρί τσένταρ μαζί με ένα ποτήρι πλήρες γάλα.

Επιπλέον, περίπου η μισή ομάδα έπινε ένα ρόφημα κακάο με υψηλά επίπεδα φλαβανολών, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως τα μούρα, το τσάι, τα μήλα, τα αχλάδια και ορισμένοι ξηροί καρποί. Οι άλλοι μισοί έπιναν ένα ρόφημα κακάο με χαμηλά επίπεδα φλαβανολών.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν ένα τεστ μαθηματικών.

Σε μια δεύτερη συνεδρία, οι συμμετέχοντες επανέλαβαν το πείραμα, καταναλώνοντας το ρόφημα κακάο με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη, εάν τους είχε δοθεί προηγουμένως η έκδοση με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη και αντίστροφα.

Μετά το λιπαρό γεύμα και το αγχωτικό γεγονός, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξήσεις στη διάμετρο τόσο της βραχιόνιας όσο και της καρωτίδας των συμμετεχόντων. Η βραχιόνιος αρτηρία μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα στο σώμα, ενώ η καρωτιδική αρτηρία μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλο.

Όσοι έπιναν κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη ήταν κάπως προστατευμένοι από αυτές τις βλάβες. Ο τρόπος με τον οποίο η βραχιόνιος αρτηρία τους ανταποκρίθηκε στις αλλαγές της ροής του αίματος βελτιώθηκε σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη μπορεί να μετριάσει την προκαλούμενη από το στρες μείωση της διαστολής που προκαλείται από τη ροή των βραχιόνων μετά από ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά», γράφουν οι συγγραφείς, με επικεφαλής τη φυσιολόγο Rosalind Baynham.
https://pubs.rsc.org/en/content/article ... d4fo03834g
https://hellas-now.com/to-kakao-sas-voi ... -to-stres/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 18 Δεκ 2024, 19:34

17 Δεκεμβρίου 2024
Κακάο και σοκολάτα από… χρυσάφι – Σε ιστορικά ρεκόρ οι τιμές.

Εικόνα

Η εκτόξευση της τιμής του κακάο έρχεται εν μέσω νέων ανησυχιών για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη μειωμένη προσφορά στη Δυτική Αφρική, όπου βρίσκονται περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής.


Η τιμή του βασικού συστατικού της σοκολάτας έχει εκτοξευθεί στα ύψη φέτος, αναγκάζοντας τους αναλυτές να εκδώσουν νέες προειδοποιήσεις για ακραία αστάθεια των τιμών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο της Νέας Υόρκης συμβόλαιο με παράδοση τον Μάρτιο διαπραγματεύεται πάνω από τα 11.800 δολ., έχοντας αυξηθεί πάνω από 180% από την αρχή του έτους.

Η εκτόξευση της τιμής του κακάο έρχεται εν μέσω νέων ανησυχιών για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη μειωμένη προσφορά στη Δυτική Αφρική, όπου βρίσκονται περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής.

Στρατηγικοί αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η επίμονη στενότητα στις αγορές κακάο και καφέ, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τις καιρικές συνθήκες, σημαίνει ότι οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Η παγκόσμια αγορά κακάο κατέγραψε το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων 60 ετών κατά την περίοδο εμπορίας 2023-2024, αναφέρει η ING σε σημείωμά της, επικαλούμενη στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο (ICCO). Αποδίδει το έλλειμμα αυτό στις αποτυχίες των καλλιεργειών στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα, τους μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο στον κόσμο.

«Ενώ οι προοπτικές για την περίοδο 2024/25 φαίνονται καλύτερες, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις καιρικές εξελίξεις στη Δυτική Αφρική και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την παραγωγή αυτή τη σεζόν», ανέφερε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

«Οι προβλέψεις δείχνουν επί του παρόντος ότι η παραγωγή της Δυτικής Αφρικής - η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής - θα κυμανθεί υψηλότερα. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι για αυτό λόγω των πρόσφατων κακών καιρικών συνθηκών», συνέχισε.
Θέλεις τα σημαντικότερα νέα της ημέρας στο e-mail σου;

Κοιτάζοντας μπροστά, ο Patterson δήλωσε ότι οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά το επόμενο έτος, κάτι που θα είναι απαραίτητο για να συγκρατηθεί η ζήτηση.

Όπως το κακάο, έτσι και οι τιμές του καφέ έχουν εκτοξευθεί το 2024, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πρόσφατα ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει ένα από τα πιο εμπορεύσιμα εμπορεύματα στον κόσμο.

Ο Carlos Mera της Rabobank ξεχώρισε το κακάο και τον καφέ ως εμπορεύματα που ενδιαφέρουν τους traders, αν και προειδοποίησε ότι οι αγορές εμπορευμάτων παραμένουν πολύ ευμετάβλητες και πολύ επικίνδυνες.

«Tο κακάο είναι ένα από τα πιο ασταθή εμπορεύματα, οπότε δεν θα συμβούλευα κανέναν που δεν γνωρίζει να μπει εκεί, αλλά σίγουρα είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά εμπορεύματα για να το κοιτάξει κανείς», δήλωσε ο Mera στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC.

Για τον καφέ ο Carlos Mera της Rabobank ανέφερε: «Ο καφές έχει φτάσει στην υψηλότερη τιμή του από το 1977 και ανάλογα με το ποιο συμβόλαιο κοιτάζετε, μπορεί να είναι ιστορικό ρεκόρ και ρεκόρ τιμών robusta επίσης. Είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα κατάσταση».
https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story ... r-oi-times

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 34940
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 15 Ιαν 2025, 23:22

The Africa Pivot (cutting out the western 'middle man')
(Nestle... r u listening???)


Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 26 Φεβ 2025, 19:49

25.02.2025
Το γνωρίζατε; Αυτοί είναι οι λόγοι που η σοκολάτα δημιουργεί στομαχικές διαταραχές.
Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει από φούσκωμα και παλινδρόμηση οξέος μέχρι διάρροια και κράμπες!

Εικόνα

Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από πεπτικά προβλήματα, από φούσκωμα και παλινδρόμηση οξέος μέχρι διάρροια και κράμπες. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί η σοκολάτα προκαλεί πεπτικά προβλήματα.

Η σοκολάτα περιέχει διάφορες ενώσεις που μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα, κυρίως:

. Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά – Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και να συμβάλουν σε παλινδρόμηση οξέος και φούσκωμα.

. Καφεΐνη και θεοβρωμίνη – Αυτά τα διεγερτικά στη σοκολάτα μπορούν να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να ανέβει προς τον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα.

. Λακτόζη (στη σοκολάτα γάλακτος) – Πολλοί άνθρωποι είναι δυσανεκτικοί στη λακτόζη, και η σοκολάτα γάλακτος μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και διάρροια.

. Αλκοόλες ζάχαρης (σε σοκολάτα χωρίς ζάχαρη) – Ορισμένα συστατικά όπως η σορβιτόλη ή η μαλτιτόλη μπορούν να προκαλέσουν αέρια και διάρροια σε ευαίσθητα άτομα.

. FODMAPs – Τα ζυμώσιμα σάκχαρα στην σοκολάτα μπορούν να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία, ειδικά σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

. Γλουτένη (σε ορισμένα προϊόντα σοκολάτας) – Ορισμένες σοκολάτες περιέχουν γλουτένη, η οποία προκαλεί φλεγμονή σε άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.

Συνηθισμένα πεπτικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση σοκολάτας.
Άτομα με ευαισθησία στη σοκολάτα μπορεί να εμφανίσουν διάφορα γαστρεντερικά συμπτώματα:

. Παλινδρόμηση οξέος και καούρα – Προκαλούνται κυρίως από την καφεΐνη, τη θεοβρωμίνη και τα λιπαρά.

. Φούσκωμα και αέρια – Συνήθως λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη ή τις αλκοόλες ζάχαρης.

. Διάρροια – Μπορεί να προκληθεί από αλκοόλες ζάχαρης, καφεΐνη ή γάλα.

. Πόνος και κράμπες στο στομάχι – Συμβαίνει λόγω των επιδράσεων της σοκολάτας στην κινητικότητα του εντέρου.

. Δυσκοιλιότητα – Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα.

Ποιοι είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν πεπτικά προβλήματα από τη σοκολάτα.
Ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή να βιώσουν πεπτικά προβλήματα μετά την κατανάλωση σοκολάτας:

. Άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) – Η σοκολάτα χαλαρώνει τον LES, προκαλώντας παλινδρόμηση οξέος.

. Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη – Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει λακτόζη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και διάρροια.

. Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Η σοκολάτα μπορεί να περιέχει FODMAPs, που προκαλούν πεπτική δυσφορία.

. Άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη – Ορισμένες σοκολάτες περιέχουν κρυφή γλουτένη, προκαλώντας γαστρεντερικά προβλήματα.

. Άτομα με ευαισθησία στις αλκοόλες ζάχαρης – Ορισμένες σοκολάτες χωρίς ζάχαρη περιέχουν σορβιτόλη ή μαλτιτόλη, οι οποίες έχουν καθαρτική δράση.

Πώς να απολαύσετε τη σοκολάτα χωρίς να προκαλείτε πεπτικά προβλήματα.
Εάν η σοκολάτα σας προκαλεί πεπτικά προβλήματα, ακολουθήστε μερικές από αυτές τις στρατηγικές:

. Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα αντί για σοκολάτα γάλακτος – Η μαύρη σοκολάτα περιέχει λιγότερη λακτόζη και ζάχαρη, γεγονός που την καθιστά καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία.

. Επιλέξτε σοκολάτα χωρίς γαλακτοκομικά ή vegan – Αυτές οι επιλογές εξαλείφουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λακτόζη.

. Αποφύγετε σοκολάτες “χωρίς ζάχαρη” με τεχνητά γλυκαντικά – Προτιμήστε φυσικά γλυκαντικά για να αποφύγετε αέρια και φούσκωμα.

. Τρώτε μικρές μερίδες – Περιορίζοντας την κατανάλωση, μειώνετε τις πιθανότητες πρόκλησης συμπτωμάτων.

. Ημερολόγιο συμπτωμάτων – Καταγράψτε ποιοι τύποι σοκολάτας προκαλούν προβλήματα.

. Μείνετε ενυδατωμένοι – Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην πέψη και μειώνει το φούσκωμα.

. Συνδυάστε τη σοκολάτα με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες – Ο συνδυασμός σοκολάτας με τέτοια τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.

Συχνές Ερωτήσεις:

. Μπορεί η σοκολάτα να προκαλέσει διάρροια;
Ναι. Η λακτόζη (στη σοκολάτα γάλακτος), οι αλκοόλες ζάχαρης (σε σοκολάτα χωρίς ζάχαρη) και η καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν διάρροια σε ευαίσθητα άτομα.

. Είναι η μαύρη σοκολάτα καλύτερη για την πέψη; Η μαύρη σοκολάτα περιέχει λιγότερη ζάχαρη και λακτόζη σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος, γεγονός που την καθιστά καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία. Ωστόσο, εξακολουθεί να περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος σε κάποιους.

Η σοκολάτα είναι μια γευστική απόλαυση, αλλά μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία σε ορισμένα άτομα λόγω της περιεκτικότητάς της σε λίπος, καφεΐνη, λακτόζη, αλκοόλες ζάχαρης και γλουτένη. Επιλέγοντας σοκολάτες χωρίς λακτόζη, μαύρες ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, και περιορίζοντας τις μερίδες, οι περισσότεροι μπορούν να απολαύσουν τη σοκολάτα χωρίς πεπτικά προβλήματα. Αν τα συμπτώματα συνεχίζονται, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.
https://www.pronews.gr/ygeia/to-gnoriza ... iataraxes/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 10 Μαρ 2025, 19:09

9 Μαρτίου 2025
«Η αγορά του κακάο… τρελάθηκε»: Ανατιμήσεις- φωτιά τον τελευταίο χρόνο.

Εικόνα

Νέες αυξήσεις, λόγω της ανατίμησης του κακάο, παρουσιάζει η τιμή της σοκολάτας συμπαρασύροντας και μια σειρά από προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα.


«Έχει τρελαθεί τελείως η αγορά του κακάο. Τον τελευταίο χρόνο έχει ανέβει 250%, είναι πρωτοφανές αυτό», λέει ο Διονύσης Κατσαρέλης, ιδιοκτήτης καφέ, σύμφωνα με το MEGA.

«Είναι πλέον μια αξία χρηματιστηριακή το κακάο. Έχουν εκτιναχθεί οι τιμές» προσθέτει.

Όπως λέει ο ίδιος: «Ήρθε μια μεγάλη ανατίμηση σε ό,τι προϊόν έχει σοκολάτα μέσα».

Δείτε το βίντεο:
https://www.megatv.com?p=1857509

https://www.enikonomia.gr/my-money/i-ag ... im/611968/

Άβαταρ μέλους
Νon4me
Δημοσιεύσεις: 13983
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 12:20
Phorum.gr user: Νon4me

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νon4me » 15 Μαρ 2025, 22:39

Αυτη ειναι η καλυτερη απο τις εμπορικες σοκολατες ροφημα .

Cadbury

Εικόνα

Να φανταστω την εχεις . hellegennes

Άβαταρ μέλους
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 45158
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 15 Μαρ 2025, 22:55

Νon4me έγραψε:
15 Μαρ 2025, 22:39
Αυτη ειναι η καλυτερη απο τις εμπορικες σοκολατες ροφημα .

Cadbury

Εικόνα

Να φανταστω την εχεις . hellegennes
Σαφώς αν και η ποιότητά της δεν έχει διατηρηθεί από το παρελθόν. Η οικογένεια Κάντμπουρι την πούλησε στην Κραφτ το 2010. Ο τρισέγγονος του Κάντμπουρι έχει σήμερα την δική του εταιρεία αλλά δεν έχω δοκιμάσει για να έχω άποψη. Είχε εμφανιστεί κάποια στιγμή στο βρετανικό Dragons' Den:

Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 18 Μαρ 2025, 20:27

17/03/2025
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τα παιδιά από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.
Παιδίατροι και διατροφολόγοι συμφωνούν ως προς το ότι υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν πριν δώσουμε μαύρη σοκολάτα στα μικρά μας.


Εικόνα
Τα μικρά μας συνήθως προτιμούν τη σοκολάτα γάλακτος. Είναι όμως καλή για την υγεία τους; Ώρα να αξιολογήσουμε τις επιλογές μας.

Η μαύρη σοκολάτα είναι μια ασύλληπτα ποιοτική λιχουδιά. Διότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και ως εκ τούτου, θεωρείται ευεργετική τόσο για την καρδιά, όσο και για και τον εγκέφαλό μας. Ίσως για αυτό το ένα τρίτο των ενηλίκων δηλώνουν ότι αυτή είναι η σοκολάτα που προτιμούν. Και ίσως με αυτή τη λογική την θεωρούν και μια πρώτης τάξεως επιλογή για τα παιδιά τους. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όταν μιλάμε για την διατροφή των παιδιών.

Παιδίατροι και διατροφολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν πριν δώσουμε μαύρη σοκολάτα στα μικρά μας.

Μαύρη σοκολάτα και καφεΐνη.
«Θα συνιστούσα τα παιδιά να μην τρώνε υπερβολικές ποσότητες μαύρης σοκολάτας και να αποφεύγουν αυστηρά την εν λόγω λιχουδιά πριν τον ύπνο. Κι ο κύριος λόγος είναι ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη», προειδοποιεί η διατροφολόγος Έιμι Ριντ.

«Το κλειδί βρίσκεται στο να τηρούμε το μέτρο. Όλα τα φαγητά, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών έχουν θέση στο τραπέζι μας. Ωστόσο, με καμία τροφή δεν πρέπει να το παρακάνουμε», συμφωνεί η Aνέτ Πιριτζχάβαν, κλινική διαιτολόγος στο Κέντρο Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες.

Όμως, πόση καφεΐνη περιέχει η μαύρη σοκολάτα; Μήπως είναι υπερβολική για τα παιδιά;

25 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν 24 mg καφεΐνης. Αυτή την ποσότητα καταναλώνουμε κι αν πιούμε το ένα τέταρτο από μια κούπα καφέ. Οπότε αν απολαύσουμε δύο τρεις σειρές από την σοκολάτα δεν θα έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα με τον ύπνο. Αλλά οι μεγαλύτερες ποσότητες θα μπορούσαν να έχουν παρενέργειες παρόμοιες με αυτές που βιώνουμε οι ενήλικες όταν έχουμε καταναλώσει υπερβολικά πολλή καφεΐνη. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

. Η δυσκολία στον ύπνο,
. Το έντονο άγχος,
. Η διάρροια,
. Ο εμετός,
. Η ταχυκαρδία,
. Η υψηλή αρτηριακή πίεση.


Εικόνα
25 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν 24 mg καφεΐνης. Αυτή την ποσότητα καταναλώνουμε κι αν πιούμε το ένα τέταρτο από μια κούπα καφέ.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τη σοκολάτα και την καφεΐνη.
Το ζήτημα είναι, ότι ως διεγερτικό, η καφεΐνη έχει συχνά μεγαλύτερη επίδραση στους οργανισμούς που βρίσκονται στην ανάπτυξη, όπως τα παιδιά. Και ενώ οι ειδικοί συνιστούν σε εμάς τους ενήλικες να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 400 mg καφεΐνης την ημέρα (ποσότητα που ισούται με περίπου 2 καφέδες παντός τύπου) για τα παιδιά δεν υπάρχει καμία απολύτως σύσταση.

«Προφανώς επειδή οργανισμοί όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει τα παιδιά να αποφεύγουν εντελώς την καφεΐνη. Είτε περιέχεται σε τρόφιμα είτε σε ροφήματα», επισημαίνει η Νάταλι Ριν, διευθύντρια του παιδικού νοσοκομείου του Οχάιο.

Η ένωση παιδιάτρων του Καναδά ωστόσο, αντιλαμβανόμενη ότι η καφεΐνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και ποτά, έχει θέσει ορισμένα όρια και για τα παιδιά. Συγκεκριμένα:

. Για τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών η πρόσληψη καφεΐνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 mg την ημέρα. Επομένως δεν πρέπει να τους δίνουμε περισσότερα από 50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα.
. Στα παιδιά 7-9 ετών επιτρέπονται μέχρι 62,5 mg καφεΐνης ημερησίως.
. Στα παιδιά 10-12 ετών έως 85 mg.
. Στα παιδιά 13 ετών και άνω η πρόσληψη καφεΐνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2,5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.


Αντιλαμβανόμαστε επομένως, ότι εάν ένα παιδί τρώει υπερβολικές ποσότητες μαύρης σοκολάτας, μπορεί να ξεπεράσει τις επιτρεπτές ποσότητες καφεΐνης, με πιθανές παρενέργειες όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν. Εκτός της μαύρης σοκολάτας ωστόσο, η καφεΐνη κρύβεται εντέχνως και στα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, καθώς και άλλες σοκολάτες και γλυκά σνακ του σούπερ μάρκετ. Οπότε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίζονται στις ποσότητες καφεΐνης που καταναλώνει το άτομο.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει βαρέα μέταλλα: Μύθος ή πραγματικότητα.
Πράγματι, σύμφωνα με έκθεση του 2023, ορισμένα προϊόντα μαύρης σοκολάτας μπορεί να περιέχουν επιβλαβή επίπεδα βαρέων μετάλλων, κυρίως μολύβδου και καδμίου. Ωστόσο, μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Food Research International διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση 25 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας δεν εγκυμονεί κινδύνους. Ούτε για τους ενήλικες, ούτε για τα παιδιά.

Το ερώτημα παραμένει: Ποια σοκολάτα είναι καλύτερη για τα παιδιά μας;
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει συνήθως λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος. Όμως πολλές φορές δεν αρέσει στα παιδιά επειδή δεν είναι εξίσου γλυκιά. Και για αυτό ορισμένες επωνυμίες μαύρης σοκολάτας προσθέτουν στο προϊόν έξτρα ζάχαρη. Και άρα; Ενώ ναι μεν έχουμε να κάνουμε με μαύρη σοκολάτα δεν είναι τόσο υγιεινή.

Συμπερασματικά, εμείς οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουμε τις διατροφικές ετικέτες και να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα ζάχαρης και τον αριθμό των θερμίδων σε οποιαδήποτε σοκολάτα επιλέγουμε για τα παιδιά μας. Επίσης, μια μαύρη σοκολάτα με χαμηλότερο ποσοστό κακάο, περιέχει λιγότερη καφεΐνη και είναι ασφαλέστερη για τα μικρότερα παιδιά. Και ενώ ξεκινάμε με την πρόθεση τα παιδιά να φάνε μαύρη σοκολάτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μέτρια ποσότητα κακάο, αν συναντήσουμε «τοίχο» από την πλευρά του παιδιού, δεν επιμένουμε. Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα αν το παιδί φάει λίγη σοκολάτα γάλακτος. Το ένα τέταρτο μιας ολόκληρης σοκολάτας είναι ό,τι πρέπει για κάθε μέρα.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/sok ... ac32ca6e5b

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 29 Μαρ 2025, 20:27

29.03.2025
Το γνωρίζατε;Γιατί οι σοκολάτες είναι χωρισμένες σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
Η λογική λέει πως ένας τέτοιος διαχωρισμός γίνεται ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να υπολογίσει την ποσότητα.

Εικόνα

Πολλά άτομα αναρωτηθεί γιατί οι περισσότερες σοκολάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι χωρισμένες σε μικρά κομμάτια.


Είτε μιλάμε για τις κλασικές μακρόστενες είτε για τετράγωνες, σχεδόν όλες έχουν σχεδιασμό σε τετράγωνα. Και όσες δεν είναι έτσι, είναι σε μακρόστενα κομμάτια.

Η λογική λέει πως ένας τέτοιος διαχωρισμός γίνεται ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να υπολογίσει την ποσότητα. Αν μία σοκολάτα, δηλαδή, είναι 100 γραμμάρια και έχει 10 τετράγωνα ή ορθογώνια, τότε αυτομάτως αυτά είναι 10 γραμ. Και κάπως έτσι χωρίζονται και οι μερίδες.

Εμείς, ωστόσο, θέσαμε την ίδια ερώτηση, στο Chat GPT για να μας απαντήσει πως: «Οι σοκολάτες συνήθως βγαίνουν σε τετράγωνα για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με την παραγωγή, την κατανάλωση και τη μεταφορά».

Και μάλιστα ξεχώρισε 5 κατηγορίες:

Εικόνα

Ευκολία στο σπάσιμο:
Τα τετράγωνα κομμάτια επιτρέπουν να σπας εύκολα τη σοκολάτα σε μικρότερα μέρη. Έτσι, μπορείς να καταναλώσεις μόνο όσο θέλεις χωρίς να χρειάζεται να κόψεις τη σοκολάτα με μαχαίρι ή άλλα εργαλεία.

Συμμετρικός σχεδιασμός: Ο τετραγωνικός ή ορθογώνιος σχεδιασμός είναι αισθητικά ευχάριστος και εξασφαλίζει ομοιομορφία. Επίσης, είναι εύκολο να αποθηκευτεί και να τοποθετηθεί σε συσκευασίες.

Ευκολία στην παραγωγή: Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, η σοκολάτα χύνεται σε καλούπια. Τα τετράγωνα ή ορθογώνια καλούπια είναι εύκολα στην κατασκευή και επιτρέπουν την ομοιόμορφη κατανομή της σοκολάτας.

Εικόνα

Μεταφορά και αποθήκευση: Η τετράγωνη ή ορθογώνια μορφή αξιοποιεί καλύτερα τον χώρο στις συσκευασίες και τις αποθήκες, καθιστώντας την μεταφορά πιο αποδοτική.

Πολιτιστική συνήθεια: Με την πάροδο του χρόνου, οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει αυτό το σχήμα, οπότε έχει γίνει σχεδόν “παραδοσιακό”.
Βέβαια, ενώ οι περισσότερες σοκολάτες έχουν τετράγωνα ή ορθογώνια σχήματα, υπάρχουν και άλλα σχέδια (όπως μπάρες ή μοναδικές καλλιτεχνικές μορφές) για να διαφοροποιούνται κάποιες μάρκες.
https://www.pronews.gr/lifestyle/good-l ... -kommatia/



Εικόνα

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 13 Απρ 2025, 20:58

13.04.2025
Πώς η σοκολάτα Ντουμπάι συνδέεται με τον καρκίνο: Αυτές είναι οι επικίνδυνες ουσίες που ανιχνεύθηκαν.
Τι έδειξαν νέες έρευνες.

Εικόνα

Η σοκολάτα Ντουμπάι έχει γίνει viral το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο νέες έρευνες αποκαλύπτουν πως η κατανάλωσή της ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.


Το απολαυστικό αυτό γλυκό περιέχει έναν συνδυασμό φιστικιού και τραγανού φύλλου, γνωστού και ως «μαλλί αγγέλου» και δημιουργήθηκε από την βρετανοαιγύπτια σοκολατοποιό Sarah Hamouda στο Ντουμπάι για να καλύψει τις επιθυμίες της εγκυμοσύνης της.

Όπως το χρυσό εισιτήριο του Willy Wonka, οι φίλοι της σοκολάτας σε όλο τον κόσμο «σπεύδουν» για να γευτούν αυτή τη γλυκιά δημιουργία, η οποία ωστόσο είναι σε εξαιρετικά περιορισμένη σε διαθεσιμότητα. Στη Βρετανία, αλυσίδες σούπερ μάρκετ προωθούν τις δικές τους εκδοχές του αρχικού προϊόντος, με αποτέλεσμα μεγάλες ουρές και άδεια ράφια.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, αυτή η περιορισμένη διαθεσιμότητα φαίνεται πως οδηγεί σε μια παράνομη αγορά σοκολάτας, καθώς κατασκευαστές παράγουν φθηνές και επικίνδυνες απομιμήσεις. Σύμφωνα με έρευνα στη Γερμανία, οι σοκολάτες Ντουμπάι που εισάγονται από τη Μέση Ανατολή περιέχουν επικίνδυνες προσμείξεις και πρόσθετα (https://www.dailymail.co.uk/sciencetech ... o=embedded).

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Χημικής και Κτηνιατρικής Εξερεύνησης (CVUA) της Στουτγκάρδης στη Βαυαρία, επικεντρώθηκε σε δείγματα απομιμήσεων σοκολάτας από το Ντουμπάι, εισαγόμενα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία. Η σοκολάτα Ντουμπάι περιλαμβάνει φιστίκι και κανταΐφι, καθώς και ταχίνι, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας εντόπισαν την παρουσία φοινικέλαιου, το οποίο συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες.

Εικόνα

Αυτό το φοινικέλαιο προκάλεσε την ανάπτυξη της επικίνδυνης ένωσης 3-MCPD, η οποία θεωρείται καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Από τα οκτώ δείγματα που εξετάστηκαν, έξι περιείχαν την τοξική αυτή ουσία, με πέντε από αυτά να ξεπερνούν τα όρια που θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση.

Εικόνα

Επιπλέον, εντοπίστηκαν μύκητες και τοξίνες, κυρίως αφλατοξίνες, οι οποίες επίσης θεωρούνται καρκινογόνες και δεν μπορούν να ανιχνευθούν από τη γεύση ή την οσμή. Σχεδόν όλα τα προϊόντα που αναλύθηκαν περιείχαν επίσης χρωστικές ουσίες (E140 και E141), που προσέφεραν έντονο πράσινο χρώμα, προκειμένου να προσομοιώσουν την αυξημένη περιεκτικότητα σε φιστίκι.

Εικόνα

Για το εξωτερικό περίβλημα της σοκολάτας, σε πέντε από τα δείγματα βρέθηκαν υποκατάστατα χαμηλής ποιότητας αντί για βούτυρο κακάο, όπως το ηλιέλαιο και το φοινικέλαιο. Σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τα προϊόντα κακάου, μόνο τα προϊόντα που περιέχουν βούτυρο κακάο μπορούν να χαρακτηριστούν ως σοκολάτα.

Οι ειδικοί του CVUA ανακοίνωσαν ότι η έρευνα θα συνεχιστεί, με περαιτέρω δοκιμές σε προϊόντα «σοκολάτας Ντουμπάι» που παράγονται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Tina Potter, επικεφαλής του τμήματος «Incidents» της Υπηρεσίας Τροφίμων (FSA), προειδοποίησε τους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί με τα προϊόντα που προέρχονται από το εξωτερικό και να επικοινωνούν με τις τοπικές Αρχές Εμπορίου, αν εντοπίσουν επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά.
https://www.pronews.gr/ygeia/pos-i-soko ... neythikan/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 36150
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Κακάο - Σοκολάτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 28 Απρ 2025, 21:45

27.04.2025
Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος μαύρης σοκολάτας για απώλεια βάρους.
Όντας γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, ξεχωρίζει ως εξαιρετική τροφή γενικότερα.

Εικόνα

Η μαύρη σοκολάτα πέρα από απίστευτη γεύση έχει και πολλά πολλά οφέλη για την υγεία μεταξύ των οποίων και η απώλεια βάρους.


Όντας γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, ξεχωρίζει ως εξαιρετική τροφή γενικότερα.

Αλλά δεν είναι όλες οι μαύρες σοκολάτες το ίδιο καλές, ενώ και η ποσότητα που τρώμε κάθε φορά είναι κλειδί για την μεγιστοποίηση των οφελών της χωρίς υπερβολική κατανάλωση θερμίδων ή ζάχαρης.

Καλύτερος τύπος μαύρης σοκολάτας για απώλεια βάρους.
Εάν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, η επιλογή του σωστού τύπου μαύρης σοκολάτας είναι απαραίτητη.

Βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε:

Εικόνα

. Υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο:
Στόχος είναι μια μαύρη σοκολάτας με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστά κακάο, τόσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άλλο τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.
. Χαμηλή προστιθέμενη ζάχαρη: Αποφύγετε ποικιλίες με υψηλή προσθήκη σακχάρων, που μπορούν να εξουδετερώσουν τα οφέλη για την υγεία. Μια καλή μαύρη σοκολάτα πρέπει να έχει μια νότα πικράδας. Αν τη γεύεστε γλυκιά, τότε έχει πρόσθετη ζάχαρη.
. Χωρίς περιττά πρόσθετα: Αποφύγετε τις σοκολάτες με τεχνητές γεύσεις, στερεά γάλακτος ή υδρογονωμένα έλαια. Ελέγχετε καλά τις ετικέτες στη συσκευασία.

Γιατί βοηθά στην απώλεια βάρους:

. Έλεγχος της όρεξης:
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, που προάγουν τον κορεσμό, μειώνοντας την επιθυμία για σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα της ημέρας.
. Βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη: Τα φλαβονοειδή στην μαύρη σοκολάτα μπορεί να ενισχύσουν την λειτουργία της ινσουλίνης, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνοντας την αποθήκευση λίπους.
. Μείωση του στρες: Η μαύρη σοκολάτα διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών και σεροτονίνης, μειώνοντας τις λιγούρες που προκαλούνται από το στρες.

Οφέλη υγείας της μαύρης σοκολάτας.
Η μαύρη σοκολάτα δεν αποκαλείται τυχαία “σοκολάτα υγείας”: προσφέρει μια σειρά από οφέλη υγείας πέρα από τη συνεισφορά της στην απώλεια βάρους:

. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολλά φλαβονοειδή. Πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.
. Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Τα φλαβονοειδή βελτιώνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
. Μειώνει την “κακή” χοληστερόλη: Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη).
. Λειτουργία του εγκεφάλου: Ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης και θεοβρωμίνης, που ενισχύουν την εστίαση και τη διάθεση.
. Υγεία του δέρματος: Προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία χάρη στα φλαβονοειδή της. Βελτιώνει την ενυδάτωση και την υφή του δέρματος.

Πιθανά μειονεκτήματα της μαύρης σοκολάτας.
Αν και η μαύρη σοκολάτα έχει πολλά οφέλη, όπως κάθε τροφή, έχει και ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα:

. Υψηλή θερμιδική πυκνότητα: Ακόμη και η μαύρη σοκολάτα είναι πυκνή σε θερμίδες και η υπερκατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
. Περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Ορισμένες ποικιλίες περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης.
. Ευαισθησία στην καφεΐνη: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα ή να επηρεάσει τον ύπνο σε ευαίσθητα άτομα.
. Αλλεργιογόνα και πρόσθετα: Ορισμένες εμπορικές μάρκες μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα όπως γάλα ή σόγια.

Συχνές Ερωτήσεις:
Μέχρι πόση μαύρη σοκολάτα πρέπει να τρώω καθημερινά;


Το ιδανικό μέγεθος μερίδας είναι περίπου 20-30 γραμμάρια την ημέρα. Αυτή η ποσότητα εξισορροπεί τα οφέλη για την υγεία χωρίς υπερβολική πρόσληψη θερμίδων.

Εικόνα

Ποια είναι η πιο υγιεινή μαύρη σοκολάτα;
Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη, επιλέξτε μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (ή ελάχιστα γλυκαντική) και συνδυάστε τη με ξηρούς καρπούς, φρούτα ή δημητριακά ολικής αλέσεως για ένα ισορροπημένο σνακ.

Τι κάνει την μαύρη σοκολάτα πιο υγιεινή από τη σοκολάτα γάλακτος;
Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από τη σοκολάτα γάλακτος λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς της σε κακάο και της χαμηλότερης πρόσθετης ζάχαρης.

Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, την λειτουργία του εγκεφάλου και την προστασία του δέρματος.

Η σοκολάτα γάλακτος, από την άλλη πλευρά, περιέχει συχνά περισσότερη ζάχαρη και στερεά γάλακτος, τα οποία αραιώνουν τις ευεργετικές ενώσεις, που βρίσκονται στο κακάο και αυξάνουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες (https://www.onmed.gr/diatrofi/story/409 ... i-galaktos).

Μπορεί η μαύρη σοκολάτα να βελτιώσει την απόδοση στη σωματική άσκηση;
Ναι, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της προπόνησης. Τα φλαβονοειδή στην μαύρη σοκολάτα βελτιώνουν τη ροή του αίματος, αυξάνοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου.

Αυτό βοηθά στην παροχή περισσότερου οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπλέον, οι μικρές ποσότητες καφεΐνης στην μαύρη σοκολάτα αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας και αντοχής, καθιστώντας την ένα καλό σνακ πριν την προπόνηση.

Σύνοψη.
Η μαύρη σοκολάτα, όταν καταναλώνεται με σύνεση, μπορεί να είναι μια νόστιμη προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Επιλέξτε ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και ελάχιστη ζάχαρη. Θυμηθείτε: η κατανάλωση με μέτρο είναι κλειδί για την αποφυγή των πιθανών μειονεκτημάτων της.
https://www.pronews.gr/ygeia/diatrofi/a ... -varous-2/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών