Υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Phorum.gr user: Green Dragon

Υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 28 Σεπ 2024, 09:51

Με αφορμή παλιότερες δημοσιεύσεις μου, ήθελα να γράψω τα εξής για να συγκρίνω τις εμπειρίες μου με τις δικές σας καθόσον δεν μπορώ να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα για τα περισσότερα που θα αναφέρω από 2-3 λαϊκές στην περιοχή μου. Μπορεί να είναι τοπικό το πρόβλημα αν και δεν μου φαίνεται πιθανό.

α) Ντομάτες. Σχεδόν όλες οι ντομάτες που κυκλοφορούν πλέον είναι υβρίδια φτιαγμένα με σκοπό την ανθεκτικότητα στις ασθένειες, την μεγαλύτερη παραγωγή και την αντοχή στην αποθήκευση. Δυστυχώς δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια από τους γενετιστές για το θέμα της γεύσης ή αν έγινε ήταν περιορισμένη και απολύτως αποτυχής. Μερικές φορές καταφέρνω και βρίσκω σε 2 συγκεκριμένους πωλητές νόστιμες ντομάτες, μια χοντρόφλουδη ράτσα συγκεκριμένα, αλλά όχι πάντα. Αυτές είναι και οι μόνες που αξίζουν αλλά δεν είναι πάντα διαθέσιμες και δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες ακόμα και για κάποιον πολύ παρατηρητικό. Μόνο σε ταβέρνες έχω δει νόστιμες ντομάτες άλλων τύπων, προφανώς οι επαγγελματίες ξέρουν από ποιόν προμηθευτή να πάρουν ενώ πάντα δοκιμάζουν κιόλας. Εδώ δεν έχω ιδιαίτερες απορίες, ξέρω ότι πάνω κάτω είναι όπως τα έγραψα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα επόμενα.

β) Σταφύλια. Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στην κλασική κίτρινη σταφίδα που είναι και το πιο δημοφιλές είδος. Παλιότερα, όταν η εποχή είχε προχωρήσει (Σεπτέμβριος κλπ) έβρισκες πολύ άνετα σταφύλια με κατακίτρινες ρώγες που είναι φυσικά και τα πιο νόστιμα γιατί είναι πλήρως ωριμασμένα και δεν ξυνίζουν καθόλου. Και κίτρινες και σφιχτές και μεγάλες. Τώρα πια αυτό έχει γίνει όνειρο θερινής νυκτός, ακόμα και τέλος Οκτωβρίου βρίσκεις μόνο πράσινα ή κιτρινοπράσινα και αν τύχει να πετύχεις κίτρινα οι ρώγες είναι μικρές και όχι σφιχτές. Πιστεύω ότι τα καλά εξάγονται γιατί πιάνουν καλύτερη τιμή. Δεν το γνωρίζω, μια υπόθεση κάνω.

γ) Κεράσια. Συγκεριμένα κεράσια Βοδενόν! Είχα γράψει και παλιότερα γι' αυτό. Η καλή ποικιλία έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι σχεδόν ομοιόμορφα στο χρώμα, έχουν μαύρη σάρκα ακόμα και αν δεν είναι 100% ώριμα, έχουν λιγότερες βλάβες από ασθένειες, σάπισμα κλπ και έχουν όλα γεύση. Αντιθέτως, η ποικιλία που έχει κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την αγορά έχει μεγάλη ανομοιογένεια στο χρώμα, ανοιχτόχρωμη σάρκα και σε μια καλή παρτίδα τα μισά θα είναι εντελώς άνοστα, κυριολεκτικά να τα φτύσεις, ακόμα και αν εξωτερικά (και εσωτερικά) δέιχνουν άψογα. Σε μια καλή παρτίδα αυτό, σε υποδεέστερες, άστε το. Πιστεύω πάλι ότι τα καλά εξάγονται και εδώ διοχετεύεται η σαβούρα.

δ) Αχλάδια. Τα τελευταία 2-3 χρόνια παρατήρησα ότι τα αχλάδια που αγοράζω δεν ωριμάζουν ποτέ και δεν χαλάνε/μαλακώνουν. Πήρε κάπου τ' αυτί μου ότι τα εμβαπτίζουν σε ένα χημικό για να μην σαπίζουν, δεν ξέρω αν ισχύει αλλά σίγουρα κάτι τους κάνουν. Παλιότερα ωρίμαζαν κανονικά, μαλάκωναν, γλύκαιναν και αν αργούσες να τα φας σάπιζαν. Τώρα παραμένουν πέτρα, αφυδατωμένα και με άθλια γεύση, πράγματα που με έκαναν να σταματήσω να τα αγοράζω. Γνωρίζει κάποιος κάτι επ' αυτού;

Αυτά τα ολίγα, αν θυμηθώ και άλλα θα συμπληρώσω. Θα ήθελα ν' ακούσω τις σκέψεις/γνώσεις/εμπειρίες σας.

Θα πρέπει να βρω κανένα μανάβικο πολυτελείας που να φέρνει ειδικά τα καλά για να ξαναφάω τίποτα της προκοπής από τα παραπάνω;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Green Dragon την 28 Σεπ 2024, 15:22, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Allah
Phorum.gr user: Άγιος Παπάριος, Άγιος, Έσχατόγερος
Επικοινωνία:

Re: Υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Allah » 28 Σεπ 2024, 09:54

Ισχύει.

Εγώ βρήκα την υγειά μου από τότε που άρχισα να καλλιεργώ μόνος μου όσα μπορώ.

stergiosbik

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 28 Σεπ 2024, 09:56

Δυστυχώς πια η ποιότητα στα ζαρζαβατικα και τα φρούτα έχει πέσει πολύ.
Τυχεροί όσοι έχουν την δυνατότητα να έχουν κάποιον κήπο ώστε να παράγουν μόνοι τους κάποια από αυτά.

Άβαταρ μέλους
Niki
Phorum.gr user: Niki

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Niki » 28 Σεπ 2024, 09:57

Λόγω Κρήτης θα σου γράψω ότι , όλες οι Α ποιότητας ντομάτες φύγανε στο εξωτερικό το ίδιο και τα ντοματίνια όταν λέω όλες όλες.
Λίγες στην αρχή της παραγωγής πουλήθηκαν Α ποιότητας στην χώρα.
Το δυσάρεστο και άδικο είναι ότι όλες οι β και γ ποιότητας που πουλήθηκαν στην χώρα πουλήθηκαν στην ίδια τιμή που πωλούνται στο εξωτερικό οι Α διαλογής.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Niki την 28 Σεπ 2024, 09:58, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Σας λένε στουρνάρια Καντάφι μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
Αν είστε στουρνάρια ψηφίστε τους ξανά.

Άβαταρ μέλους
georgebi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgebi » 28 Σεπ 2024, 09:58

:+1: για το νήμα

και εγώ θα προσέθετα και τα ροδάκινα - νεκταρίνια

ποτέ δεν ωριμάζουν, ποτέ δεν χαλάνε.... και από γεύση ... σαν να τρως άνοστο μήλο :cry
看起来和闻起来像狗屎的东西,您无需舔以确保它是狗屎..... :102:
SpoilerShow
Ότι φαίνεται σκατά και μυρίζει σαν σκατά δεν χρειάζεται να το γλείψεις για να βεβαιωθείς ότι είναι σκατά..

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 28 Σεπ 2024, 09:59

Niki έγραψε:
28 Σεπ 2024, 09:57
Λόγω Κρήτης θα σου γράψω ότι , όλες οι Α ποιότητας ντομάτες φύγανε στο εξωτερικό το ίδιο και τα ντοματίνια όταν λέω όλες όλες.
Το δυσάρεστο και άδικο είναι ότι όλες οι β και γ ποιότητας που πουλήθηκαν στην χώρα πουλήθηκαν στην ίδια τιμή που πωλούνται στο εξωτερικό οι Α διαλογής.
Αυτό είναι πολύ περίεργο. Αφού δεν πιάνουν μεγαλύτερη τιμή, ποιός ο λόγος να τις στέλνουν έξω;
georgebi έγραψε:
28 Σεπ 2024, 09:58
:+1: για το νήμα

και εγώ θα προσέθετα και τα ροδάκινα - νεκταρίνια

ποτέ δεν ωριμάζουν, ποτέ δεν χαλάνε.... και από γεύση ... σαν να τρως άνοστο μήλο :cry
Νεκταρίνια να πω την αλήθεια βρίσκω εύκολα εδώ. Να προτιμάς τα κιτρινόσαρκα, όχι τα λευκόσαρκα που ξυνίζουν, αυτά δεν αξίζουν αλλά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα και μπορείς να τα αποφύγεις. Ροδάκινα δεν ξέρω, δεν τρώω γιατί δεν μπορώ να τα αγγίξω, ανατριχιάζω :P

Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Phorum.gr user: Bazoomba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba » 28 Σεπ 2024, 10:02

Τυχεροι ειναι μοναχα οσοι εχουν σπορους, δικτυο που τους μοιραζουν ή εστω καμια γιαγιακα στην λαικη που δεν ξερει να μετραει.

Ολοι οι αλλοι καλλιεργειτε ελαφρως ποιοτικοτερες κουραδες.
ΓΑΛΗ έγραψε:
09 Φεβ 2021, 16:09
Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.

Άβαταρ μέλους
Niki

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Niki » 28 Σεπ 2024, 10:03

Green Dragon έγραψε:
28 Σεπ 2024, 09:59
Niki έγραψε:
Αυτό είναι πολύ περίεργο. Αφού δεν πιάνουν μεγαλύτερη τιμή, ποιός ο λόγος να τις στέλνουν έξω;
Δεν κατάλαβες πριν θα πουλούσανε τις β διαλογής φτηνότερα και τις γ για πελτέ.
Θα έχαναν χρήματα.
Πουλώντας σε ανταγωνιστικές τιμές της Α διαλογής στο εξωτερικό λόγω ζήτησης ντοματών στην ντόπια αγορά πουλήθηκαν και σε πολύ καλή τιμή οι β και γ διαλογής έτσι κερδισμένοι είναι.
Πιστεύω ότι το ίδιο έγινε σε όλα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Niki την 28 Σεπ 2024, 10:05, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 28 Σεπ 2024, 10:04

Allah έγραψε:
28 Σεπ 2024, 09:54
Ισχύει.

Εγώ βρήκα την υγειά μου από τότε που άρχισα να καλλιεργώ μόνος μου όσα μπορώ.
Το έχω κάνει σε γλάστρες, μεγάλη επιτυχία οι ντομάτες (αναλόγως σπόρου - μύθος ότι γίνονται άνοστες από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, αυτά είναι ψευδοοικολογικά παραμύθια, ο σπόρος παίζει τον ρόλο), οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Κολοκυθιές δεν κατάφερα να μεγαλώσω, όλο αρρώσταιναν από μύκητες και μαραινόντουσαν. Δεν ξέρω τι έκανα λάθος. Αλλά δεν έχω χώρο για πολλά πολλά στα μπαλκόνια.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Green Dragon την 28 Σεπ 2024, 15:23, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 28 Σεπ 2024, 10:06

Niki έγραψε:
28 Σεπ 2024, 10:03
Green Dragon έγραψε:
Niki έγραψε:
Θα έχαναν χρήματα.
Πουλώντας σε ανταγωνιστικές τιμές της Α διαλογής στο εξωτερικό λόγω ζήτησης ντοματών στην ντόπια αγορά πουλήθηκαν και σε πολύ καλή τιμή οι β και γ διαλογής έτσι κερδισμένοι είναι.
Την υποψιάστηκα την εξήγηση αυτή αφού είχα ποστάρει την ερώτηση - όλα έχουν την εξήγησή τους τελικά. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να βρω κανέναν γκουρμέ μανάβη που να παίρνει από τα καλά και ας τα πληρώνω παραπάνω.

stergiosbik

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 28 Σεπ 2024, 10:07

Bazoomba έγραψε:
28 Σεπ 2024, 10:02
Τυχεροι ειναι μοναχα οσοι εχουν σπορους, δικτυο που τους μοιραζουν ή εστω καμια γιαγιακα στην λαικη που δεν ξερει να μετραει.

Ολοι οι αλλοι καλλιεργειτε ελαφρως ποιοτικοτερες κουραδες.
Μπασταρδευτηκαν κι αυτοι πια δυστυχως,
Γιατι ολα αυτα τα χρονια οταν εσυ φυτευεις με σπορο απο παλια ποικιλια ντοπια και ολοι οι αλλοι διπλα βαζουν υβριδια,αναγκαστικα θα "χαλασει" και το δικο σου φυτο και οι σποροι του.

Άβαταρ μέλους
Niki

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Niki » 28 Σεπ 2024, 10:09

Green Dragon έγραψε:
28 Σεπ 2024, 10:06
Niki έγραψε:
28 Σεπ 2024, 10:03
Green Dragon έγραψε:

Θα έχαναν χρήματα.
Την υποψιάστηκα την εξήγηση αυτή αφού είχα ποστάρει την ερώτηση - όλα έχουν την εξήγησή τους τελικά. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να βρω κανέναν γκουρμέ μανάβη που να παίρνει από τα καλά και ας τα πληρώνω παραπάνω.
Είχα εξηγήσει για τις εταιρείες φαντάσματα που πήρανε τις επιδοτήσεις για να ανοίξουνε μονάδες τυποποιήσεις προϊόντων.
Τα κεφάλαια της επιδότησης τα χρησιμοποιούν και αγοράζουν όλη την παραγωγή και ελέγχουν την αγορά.
Δεν μπορείς να κάνεις πολλά εκτός αν κάνεις κάποιον τέτοιο μεσάζοντα συγγενή. :lol:

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 28 Σεπ 2024, 10:14

Οπότε πάει πάλι στον καταναλωτή να μην τα αγοράζει, χαιρετίσματα δηλαδή. Σιγά μην συννενοηθούν ποτέ 5000000 κόσμος...

Οι περισσότεροι συμβιβάζονται και λένε αφού τέτοια έχει τέτοια θα πάρω. Μεγάλο λάθος. Δεν πρέπει ν' αγοράζουμε σαβούρα ακόμα και αν την βρίσκουμε φτηνή.

Επίσης, οι λαϊκές αγορές βρίσκονται σε παρακμή, συνεχώς συρρικνώνεται το μέγεθός τους επειδή μειώνεται ο κόσμος που ψωνίζει από εκεί. Αναρωτιέμαι αν φταίει η αλλαγή συνηθειών ή η υποβάθμιση της ποιότητας που κάνει την αναζήτηση του καλού προϊόντος αδύνατη οπότε χάνει και το νόημά της η βόλτα στην λαϊκή.

Άβαταρ μέλους
Niki

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Niki » 28 Σεπ 2024, 10:19

Green Dragon έγραψε:
28 Σεπ 2024, 10:14
Οπότε πάει πάλι στον καταναλωτή να μην τα αγοράζει, χαιρετίσματα δηλαδή. Σιγά μην συννενοηθούν ποτέ 5000000 κόσμος...

Οι περισσότεροι συμβιβάζονται και λένε αφού τέτοια έχει τέτοια θα πάρω. Μεγάλο λάθος. Δεν πρέπει ν' αγοράζουμε σαβούρα ακόμα και αν την βρίσκουμε φτηνή.
Προς το παρόν βρίσκεις και κάτι σιγά σιγά δεν θα βρίσκεις τότε θα μεγαλώσει το πρόβλημα.

Οι ξενοδόχοι οι μεγάλες μονάδες αγοράζουν στην Κρήτη ντομάτες α ποιότητας με εταιρείες offshore του εξωτερικού
με παράδοση στην Κρήτη. :lol:

Φτιάξε μια offshore αγόραζε από όλα α ποιότητας να πουλάς στους μανάβηδες θα είναι καλή μπίζνα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Niki την 28 Σεπ 2024, 10:22, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 28 Σεπ 2024, 10:22

Άρα ακόμα και μεγάλοι παίκτες αναγκάστηκαν να κάνουν ντρίπλα για να μπορέσουν να βρουν. Το ίδιο φαντάζομαι θα κάνουν και διάφορες ταβέρνες.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών