νύχτα έγραψε: ↑05 Οκτ 2024, 12:44
παρακαλώ τα κοσμοφώτα σας
μόλις ενημερώθηκα πως οι ταυτότητες έχουν ημερομηνία λήξης στα 15 έτη
(η δική μου εκδόθηκε τον Μάιο του 2009)
φίλος καλός που ταξιδεύει συνέχεια με "ληγμένη" ταυτότητα μου είπε πως
πρέπει να πετύχεις στραβό υπάλληλο για να δημιουργηθεί πρόβλημα, και σε
καμία περίπτωση δεν σου απαγορεύουν να ταξιδέψεις
το ταξίδι είναι προγραμματισμένο για πολύ σύντομα και το νωρίτερο
ραντεβού που κατάφερα να βρω σε αστυνομικό τμήμα είναι σε ένα μήνα
έχω καλέσει σε αεροπορικές, στο αεροδρόμιο και σε αστυνομικά τμήματα
και δεν έχουν απαντήσει πουθενά
για πείτε

Ο φιλος σου μαλλον ειναι ΠΟΛΥ τυχερος. Δεν ξερω τι ελεγχος γινεται στην Ελλαδα γενικα (αν και εχουμε φαει προστιμα σαν εταιρια και απο την Ελλαδα) αλλα δεν περνας μονο απο εναν υπαλληλο.
1) αν εχεις μεγαλη αποσκευη και πρεπει να περασεις απο τα γκισε, γινεται ο πρωτος ελεγχος απο υπαλληλο του handling εκει.
2) αν δεν περασεις απο τα γκισε, ο 1ος ελεγχος θα γινει απο αστυνομικο υπαλληλο που μπορει να το παρει χαμπαρι και υπαρχουν 2 περιπτωσεις, είτε θα σε αφησει ειτε θα σε στειλω πισω, επειδη το προστιμο για ληγμενη ταυτοτητα το τρωει η εταιρια handling, οχι η αστυνομια.
3) ο τριτος ελεγχος στη σειρα (ή 2ος αν δεν περασες απο τα γκισε) ειναι στην πυλη επιβιβασης απο υπαλληλο handling.
Γενικα ολα γινονται γρηγορα επειδη σκεψου να καθονται να βλεπουν εκτος απο ονοματα και φατσες για 100 (++) επιβατες, και την ημερομηνια ληξης. Κανονικα η διαδικασια αυτη ειναι αλλα δυστυχως αρκετοι ειτε βαριουνται ειτε δεν προλαβαινουν. Και οι περισσοτεροι το αγνοουν αλλα ουσιαστικα ρισκαρουν. Εχει φαει πολλες φορες προστιμο η εταιρια ειτε για ληγμενα διαβατηρια/ταυτοτητες, ειτε για εισοδο σε μη ευρωπαϊκη χωρα χωρις βιζα κτλ. Επειδη ο τελευταιος ελεγχος γινεται στην χωρα αφιξης, που αν το παρει χαμπαρι η αστυνομια μπορει να σε στειλει πισω. Αν οχι, θα εχεις το ιδιο αγχος στην επιστροφη που θα περασεις ξανα την ιδια διαδικασια. Απλα συνηθως στην επιστροφη ειναι πιο ευκολο επειδη αν επιστρεφεις πισω στη χωρα σου, τις πλειστες φορες θα σου επιτρεψουν να ταξιδεψεις (αφου παρουν εγκριση απο supervisor και αφου ο ιδιος επικοινωνησει με το αστυνομικο τμημα της αφιξης - με Ελλαδα δηλαδη).
Αν δεν προλαβαινεις και δεν μπορεις να κανεις κατι, θα προτεινα να το ρισκαρεις. Η μονη επιπτωση που θα εχεις, στην ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ των περιπτωσεων, ειναι να μην σε αφησουν να ταξιδεψεις.