Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από Αρίστος » 06 Οκτ 2024, 21:32
Κι απο αρθρο μου...
Προκειμένου να δείξω πόσο αδύνατο είναι να παρουσιάστηκε τυχαία η ζωή στη γη, θα παρουσιάσω πρώτα τις απόψεις ενός αστρονόμου, κοσμολόγου και μαθηματικού, εκ των κορυφαίων του 20ού αιώνα. Αναφέρομαι στον Βρετανό Σερ Φρεντ Χόυλ που κατά γενική ομολογία θα έπαιρνε το 1983 το νόμπελ για τη θεωρία του της αστρικής νουκλεοσύνθεσης αν δεν ήταν το άτακτο παιδί στο χώρο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας γιατί συχνά έκανε εμπρηστικές και μη πολιτικά ορθές δηλώσεις. O Χόυλ διεύθυνε επί πολλά χρόνια το Ινστιτούτο του Κέιμπριτζ για την Αστρονομία, το οποίο με την επιρροή του έγινε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή κέντρα για την ανάπτυξη της θεωρητικής αστροφυσικής. Ο Χόυλ ήταν τέλος αυτός που επέβαλε την άποψη ότι το Στόουνχεντζ ήταν ένα αστρονομικό παρατηρητήριο της νεολιθικής εποχής.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χόυλ έγινε σκληρός κριτικός της θεωρίας της Αβιογένεσης. Δηλαδή της θεωρίας που υποστηρίζει ότι η ζωή στη γη προήλθε τυχαία από άβια (μη έμβια) χημικά συστατικά. Ας δούμε κατ' αρχήν ένα καυστικό σχόλιο του για το ζήτημα που άφησε εποχή. "Η περίπτωση ότι εξελιγμένες μορφές ζωής προέκυψαν μέσω της εξελικτικής διαδικασίας είναι συγκρίσιμη με την πιθανότητα ότι ένας ανεμοστρόβιλος που σάρωσε μιά μάντρα μπορεί να συναρμολόγησε ένα Μπόινγκ 747 από τα παλιά υλικά που βρίσκονταν μέσα."
Το 1981 ο Χόυλ παρουσίασε το βιβλίο, Εξέλιξη από το Διάστημα, που έγραψε μαζί με τον Βρετανό μαθηματικό, αστρονόμο και αστροβιολόγο Τσάντρα Ουικραματσίνγκε. Στο βιβλίο ο Χόυλ είναι κατηγορηματικός:
"Η ζωή δεν μπορεί να έχει μια τυχαία αρχή....Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν περίπου 2000 ένζυμα και η πιθανότητα να συνδυαστούν όλα σε μιά τυχαία δοκιμή είναι 1 στο 10 υψωμένο στην 40.000ή δύναμη, μιά εξοργιστικά μικρή πιθανότητα που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε αν όλο το σύμπαν αποτελούνταν από οργανική σούπα."
Και συνεχίζει σε άλλο σημείο: "Η πιθανότητα της διαμόρφωσης της ζωής από άψυχη ύλη είναι μία στο 10 υψωμένο σε δύναμη που έχει 40.000 μηδενίκα... Είναι αρκετά μεγάλη αυτή η διαπίστωση για να θάψει το Δαρβίνο και ολόκληρη τη θεωρία της εξέλιξης. Δεν υπήρχε αρχέγονη σούπα, ούτε σε αυτόν τον πλανήτη ούτε σε κάποιον άλλο, και αν οι αρχές της ζωής δεν βασίζονται στο τυχαίο, θα πρέπει συνεπώς να είναι το παράγωγο μιάς σκόπιμης διάνοιας."
Πως εξάγουν ο Χόυλ και ο Ουικραματσίνγκε την πιθανότητα 1 στο 10 υψωμένο στην 40.000ή δύναμη;
"Υπάρχουν… είκοσι ξεχωριστά αμινοξέα… και αυτά πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στη σωστή θέση στην πολυπεπτιδική αλυσίδα… Η πιθανότητα να έχουμε μια κατάλληλη δομή δύσκολα είναι μεγαλύτερη από 1 προς 10 στην 15η, και η πιθανότητα να έχουμε τον κατάλληλο δραστικό χώρο δύσκολα είναι μεγαλύτερη από 1 προς 10 στην 5η… Οι δύο μικρές πιθανότητες… πρέπει να πολλαπλασιαστούν μεταξύ τους, οπότε παράγουν μια πιθανότητα 1 προς 10 στην 20ή να έχουμε το ζητούμενο ένζυμο σε λειτουργική μορφή… υπάρχουν περίπου δύο χιλιάδες ένζυμα, και η πιθανότητα να τα έχουμε όλα σε μιά τυχαία εκδοχή είναι μόλις 1 προς 10 στην 20ή, και όλο υψωμένο στο 2.000, δηλαδή 1 προς 10 στην 40.000ή, μια εξωφρενικά ελάχιστη πιθανότητα."
O Xόυλ και ο Ουικραματσίνγκε για να υποδείξουν πόσο χαοτικά μεγάλος είναι ο αριθμός 10 στην 40.000ή δύναμη, υπενθυμίζουν πως ο αριθμός των πρωτόνιων του σύμπαντος είναι 10 στην 80ή. Αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες πως δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί τυχαία ζωή ακόμη και αν όλο το σύμπαν ήταν μία οργανική σούπα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος
Αρίστος την 06 Οκτ 2024, 21:33, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.