Θαυμάστε καθαρότητα σκέψης από τον γνωστό μας ΑΙΝΕΙΑΝ.

Μια τέτοια γενίκευση, όπως αυτή που κάνει ο ΑΙΝΕΙΑΝ, είναι όχι μόνο επιπόλαιη αλλά και ιστορικά ανακριβής. Να ισχυριζόμαστε ότι "όλες οι πολιτικές ιδεολογίες θεωρούν θεμιτή τη φυσική εξόντωση των πολιτικών ή ιδεολογικών τους αντιπάλων" είναι υπερβολικά απλοϊκό και δείχνει έλλειψη κατανόησης για την πολυπλοκότητα των πολιτικών συστημάτων και κινημάτων.
Ας ξεκινήσουμε από το βασικό: Υπάρχουν πολιτικές ιδεολογίες που ακριβώς στηρίζονται στην ανοχή, τη δημοκρατία και τον σεβασμό για την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων. Δημοκρατικές παραδόσεις, όπως ο φιλελευθερισμός ή ο σοσιαλδημοκρατισμός, στηρίζονται στην αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών ιδεών και της αναζήτησης συναίνεσης μέσα από διάλογο. Η ίδια η φύση των πολιτικών συστημάτων σε φιλελεύθερες δημοκρατίες είναι τέτοια ώστε να αποκλείουν τη βία ως μέσο επίλυσης ιδεολογικών συγκρούσεων. Η προστασία της ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα αυτών των ιδεολογιών.
Ακόμα και σε περιπτώσεις που υπήρξαν πολιτικές παρατάξεις ή κινήματα που χρησιμοποίησαν βία για την εξόντωση αντιπάλων, αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό όλων των ιδεολογιών. Υπάρχουν πολιτικά συστήματα που κατέρρευσαν ακριβώς επειδή παραδόθηκαν στη βία και την εξουθένωση των αντιπάλων τους, καθώς η επιβολή μέσω της βίας είναι εγγενώς ασταθής και αντιφατική προς τις αρχές της ειρήνης και του σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή.
Επιπλέον, η ιστορία μας διδάσκει ότι πολλές από τις μεγαλύτερες πολιτικές νίκες επιτεύχθηκαν μέσα από την αντίσταση σε βίαιες μεθόδους. Κινήματα όπως αυτό του Γκάντι για την ανεξαρτησία της Ινδίας ή το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, στηρίχθηκαν στην ειρηνική αντίσταση και αμφισβήτησαν την εξουσία χωρίς να προτρέψουν σε φυσική εξόντωση των αντιπάλων.
Αν όλες οι πολιτικές ιδεολογίες ήταν τόσο απάνθρωπες, όπως ισχυρίζεται ο ΑΙΝΕΙΑΝ, τότε πώς εξηγείται ότι τόσοι άνθρωποι έχουν αγωνιστεί και πέσει για να υπερασπιστούν ιδανικά όπως η δημοκρατία, η ελευθερία της έκφρασης, η ειρηνική συνύπαρξη και η ανεκτικότητα;
Η αλήθεια είναι πολύ πιο πολύπλοκη και η πολιτική ιστορία μας διδάσκει ότι η εξέλιξη των πολιτικών ιδεών αφορά περισσότερο τη μάχη για δικαιοσύνη και ειρήνη παρά τη βία και την εξόντωση.