Ζοζέ Σαραμάγκου: να αλλάξουμε τον κόσμο
- Frappezitis
Ζοζέ Σαραμάγκου: να αλλάξουμε τον κόσμο
Σαν σήμερα το 1998, το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Ζοζέ Σαραμάγκου.
Ο ''αμετανόητος'' Πορτογάλος κομμουνιστής, που αμέσως μετά την απονομή εξηγούσε τόσο αφοπλιστικά ότι ήταν κομμουνιστής γιατί ''δεν θέλω να χάσω τον μόνο λόγο που έχω για να ζω: τη συνείδηση του ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι ένας κόσμος καλός, το αντίθετο, και ότι είναι ανάγκη να τον αλλάξουμε''
...''Τί συμβαίνει λοιπόν; Ηττηθήκαμε όσοι υποστηρίζουμε μια διαφορετική πορεία; Λέω πάντα ότι όπως οι νίκες έτσι και οι ήττες δεν είναι ποτέ οριστικές. Δεν έχει νόημα να πιστεύει κανείς ότι επειδή κέρδισε τώρα αυτή η νίκη του θα διαρκέσει για πάντα. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για την ήττα. Η ήττα αυτή τη στιγμή είναι γι’ αυτούς που πιστεύουν σε μια διαφορετική λογική οικοδόμησης του κόσμου.
Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου ηττημένο, ηττημένο όχι στις προσωπικές μου πεποιθήσεις, αφού αυτές κανένας δεν μπορεί να μου τις πάρει, ηττημένο όμως με την έννοια ότι όταν επιχειρήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή μια νέα αντίληψη για τη ζωή απέτυχε παταγωδώς. Από την άποψη αυτή θεωρώ τον εαυτό μου ηττημένο.
Είμαι όμως απολύτως πεπεισμένος ότι, ακόμη και αν εγώ δεν θα βρίσκομαι εδώ, η σημερινή ήττα θα μετατραπεί σε νέα πάλη και νέα νίκη που με τη σειρά της δεν θα είναι και αυτή οριστική. Δεν πρόκειται απλώς για ελπίδα, έχει να κάνει με το ότι δε θέλω να χάσω τον μόνο λόγο που έχω για να ζω: τη συνείδηση του ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι ένας κόσμος καλός, το αντίθετο, και ότι είναι ανάγκη να τον αλλάξουμε»...
(...)
Δημοσιογράφος— Υποθέτω τότε ότι αυτά περί «τρίτου δρόμου» δεν σας συγκινούν ιδιαίτερα…
Απάντηση Ζοζέ: «Δεν μου λένε απολύτως τίποτε, και θα σας εξηγήσω γιατί: η Δεξιά λέει ότι δεν είναι Δεξιά, και ότι είναι Κέντρο και η Αριστερά, αν και συνεχίζει να λέει ότι είναι Αριστερά, στην πράξη ακολουθεί πολιτικές κέντρου. Στην περίπτωση της Ευρώπης, θα πρέπει να αναλογισθούμε κάτι πολύ σοβαρό: τα τελευταία δεκαπέντε, τουλάχιστον, χρόνια, έχουν περάσει από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης. Η πολιτική όμως που έχει ακολουθηθεί είναι μία και μόνη. Δεν μοιάζει παράδοξο αυτό; Οι διαφορές, αν και εφόσον υπάρχουν, είναι καθαρά αισθητικής φύσεως…».
(από τη συνέντευξή του, στο ΒΗΜΑ, 48 ώρες μετά την απονομή του Νόμπελ.)
Ο ''αμετανόητος'' Πορτογάλος κομμουνιστής, που αμέσως μετά την απονομή εξηγούσε τόσο αφοπλιστικά ότι ήταν κομμουνιστής γιατί ''δεν θέλω να χάσω τον μόνο λόγο που έχω για να ζω: τη συνείδηση του ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι ένας κόσμος καλός, το αντίθετο, και ότι είναι ανάγκη να τον αλλάξουμε''
...''Τί συμβαίνει λοιπόν; Ηττηθήκαμε όσοι υποστηρίζουμε μια διαφορετική πορεία; Λέω πάντα ότι όπως οι νίκες έτσι και οι ήττες δεν είναι ποτέ οριστικές. Δεν έχει νόημα να πιστεύει κανείς ότι επειδή κέρδισε τώρα αυτή η νίκη του θα διαρκέσει για πάντα. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για την ήττα. Η ήττα αυτή τη στιγμή είναι γι’ αυτούς που πιστεύουν σε μια διαφορετική λογική οικοδόμησης του κόσμου.
Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου ηττημένο, ηττημένο όχι στις προσωπικές μου πεποιθήσεις, αφού αυτές κανένας δεν μπορεί να μου τις πάρει, ηττημένο όμως με την έννοια ότι όταν επιχειρήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή μια νέα αντίληψη για τη ζωή απέτυχε παταγωδώς. Από την άποψη αυτή θεωρώ τον εαυτό μου ηττημένο.
Είμαι όμως απολύτως πεπεισμένος ότι, ακόμη και αν εγώ δεν θα βρίσκομαι εδώ, η σημερινή ήττα θα μετατραπεί σε νέα πάλη και νέα νίκη που με τη σειρά της δεν θα είναι και αυτή οριστική. Δεν πρόκειται απλώς για ελπίδα, έχει να κάνει με το ότι δε θέλω να χάσω τον μόνο λόγο που έχω για να ζω: τη συνείδηση του ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι ένας κόσμος καλός, το αντίθετο, και ότι είναι ανάγκη να τον αλλάξουμε»...
(...)
Δημοσιογράφος— Υποθέτω τότε ότι αυτά περί «τρίτου δρόμου» δεν σας συγκινούν ιδιαίτερα…
Απάντηση Ζοζέ: «Δεν μου λένε απολύτως τίποτε, και θα σας εξηγήσω γιατί: η Δεξιά λέει ότι δεν είναι Δεξιά, και ότι είναι Κέντρο και η Αριστερά, αν και συνεχίζει να λέει ότι είναι Αριστερά, στην πράξη ακολουθεί πολιτικές κέντρου. Στην περίπτωση της Ευρώπης, θα πρέπει να αναλογισθούμε κάτι πολύ σοβαρό: τα τελευταία δεκαπέντε, τουλάχιστον, χρόνια, έχουν περάσει από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης. Η πολιτική όμως που έχει ακολουθηθεί είναι μία και μόνη. Δεν μοιάζει παράδοξο αυτό; Οι διαφορές, αν και εφόσον υπάρχουν, είναι καθαρά αισθητικής φύσεως…».
(από τη συνέντευξή του, στο ΒΗΜΑ, 48 ώρες μετά την απονομή του Νόμπελ.)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Frappezitis την 09 Οκτ 2024, 05:53, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Αξιοι διάδοχοι των ναζί οι
ισραηλινοι.

- Frappezitis
Re: Ζοζέ Σαραμάγκου: να αλλάξουμε τον κόσμο
Αξιοι διάδοχοι των ναζί οι
ισραηλινοι.

- Πτολεμαίος
- Phorum.gr user: Last Veteran
Αυτό με τις νίκες και -κυριως- με τις ήττες ισχύει και για τους ναζί δηλαδή;
Αξία αν είχαν τα σκατά, χαρά, που θα'χαν όλοι
Μα στων φτωχών τα σώματα, δεν θα υπήρχαν κώλοι
Μα στων φτωχών τα σώματα, δεν θα υπήρχαν κώλοι
τι εμεινε τωρα για τον κομμουνισμο που δεν το εκανε ο φιλελευθερισμος ;
να μας απαντησει ενας κομμουνιστης
να μας απαντησει ενας κομμουνιστης
- taxalata xalasa
δεν έχει υπάρξει φιλελευθερισμός στην ελλαδία...
μην παραμυθιάζεσαι από τις λέξεις πούναι κούφιες...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
γενικως το ειπα ..αλλα εσυ τι νομιζεις οτι ειναι ο φιλελευθερισμος; ή παλι ποιο κρατος τον εχειtaxalata xalasa έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 08:56δεν έχει υπάρξει φιλελευθερισμός στην ελλαδία...
να μας το δωσεις σαν παραδειγμα
- taxalata xalasa
στην δικιά μας γειτονιά.. σκοράρουνnemo έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 09:00γενικως το ειπα ..αλλα εσυ τι νομιζεις οτι ειναι ο φιλελευθερισμος; ή παλι ποιο κρατος τον εχειtaxalata xalasa έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 08:56δεν έχει υπάρξει φιλελευθερισμός στην ελλαδία...
Δανία 0.88
Σουηδία 0.85
Εστονία 0.84
Ελβετία 0.84
Νορβηγία 0.84
Ιρλανδία 0.83
Φινλανδία 0.82
Βέλγιο 0.81
Γερμανία 0.81
Φραγγία 0.81
Τσεχία 0.81
εμείς είμαστε parέα με
Βουλγαρία 0.59
Ν. Άφρικα 0.58
Ελλαδία 0.58
Περού 0.58
Παναμά 0.57
Κολομπία 0.56
Σάντο Θωμά και Πρίγκηψ 0.56
Γκχάνα 0.56
Νεπάλ 0.52
Ναμίμπια 0.52
Γκάμπια 0.52
Αν. Τιμορ 0.51
Λεσόθο 0.50
Liberal democracy index 2023
μας περνάν 49 κράτη... διάλεξε όποιο θες...

fideμποροι ολούθε....

αν ακολουθησω τον συλλογισμο σου και σου απαντησω θα συζηταμε ενα χρονο και δεν θα λυσουμεtaxalata xalasa έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 09:39στην δικιά μας γειτονιά.. σκοράρουνnemo έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 09:00γενικως το ειπα ..αλλα εσυ τι νομιζεις οτι ειναι ο φιλελευθερισμος; ή παλι ποιο κρατος τον εχειtaxalata xalasa έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 08:56
δεν έχει υπάρξει φιλελευθερισμός στην ελλαδία...
Δανία 0.88
Σουηδία 0.85
Εστονία 0.84
Ελβετία 0.84
Νορβηγία 0.84
Ιρλανδία 0.83
Φινλανδία 0.82
Βέλγιο 0.81
Γερμανία 0.81
Φραγγία 0.81
Τσεχία 0.81
εμείς είμαστε parέα με
Βουλγαρία 0.59
Ν. Άφρικα 0.58
Ελλαδία 0.58
Περού 0.58
Παναμά 0.57
Κολομπία 0.56
Γκχάνα 0.56
Νεπάλ 0.52
Ναμίμπια 0.52
Γκάμπια 0.52
Αν. Τιμορ 0.51
Λεσόθο 0.50
fideμποροι ολούθε....
την απορια ...η ερωτηση ηταν αλλη και η απαντηση θα πρεπει να ειναι συγκεκριμενη
- taxalata xalasa
Ρωτάς:nemo έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 09:45αν ακολουθησω τον συλλογισμο σου και σου απαντησω θα συζηταμε ενα χρονο και δεν θα λυσουμεtaxalata xalasa έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 09:39στην δικιά μας γειτονιά.. σκοράρουν
Δανία 0.88
Σουηδία 0.85
Εστονία 0.84
Ελβετία 0.84
Νορβηγία 0.84
Ιρλανδία 0.83
Φινλανδία 0.82
Βέλγιο 0.81
Γερμανία 0.81
Φραγγία 0.81
Τσεχία 0.81
εμείς είμαστε parέα με
Βουλγαρία 0.59
Ν. Άφρικα 0.58
Ελλαδία 0.58
Περού 0.58
Παναμά 0.57
Κολομπία 0.56
Γκχάνα 0.56
Νεπάλ 0.52
Ναμίμπια 0.52
Γκάμπια 0.52
Αν. Τιμορ 0.51
Λεσόθο 0.50
fideμποροι ολούθε....
την απορια ...η ερωτηση ηταν αλλη και η απαντηση θα πρεπει να ειναι συγκεκριμενη
ή παλι ποιο κρατος τον εχει
Απάντησα περιληπτικά... όπου βλέψ το νούμερο μεγαλύτερο, τόσο πιο liberalist (λεφτεριστές) είναι... Εδώ δεν έχεις λεφτεριστές και γι αυτό είμαστε χαμηλά στον δείκτη...
Ο ίδιος μιλάς για φιλε-λεφτερισμό... ότι είστε φίλοι...

ξανα!! η ερωτηση ηταν τι παραπανω θα κανουν οι κομμουνιστες και συναμα τα αριστερα σουργελαtaxalata xalasa έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 09:57
Ο ίδιος μιλάς για φιλε-λεφτερισμό... ότι είστε φίλοι...δεν σημαίνει οτίσαι λέφτερος... όπως το νάσαι φίλοΤρόμπας δεν σημαίνει πως είσ'ο Τρόμπας...
που δεν το κανει ο φιλελευθερισμος ....τι ακριβως;
- taxalata xalasa
υποχρεωτικό κατηχητικό;nemo έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 10:08ξανα!! η ερωτηση ηταν τι παραπανω θα κανουν οι κομμουνιστες και συναμα τα αριστερα σουργελαtaxalata xalasa έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 09:57
Ο ίδιος μιλάς για φιλε-λεφτερισμό... ότι είστε φίλοι...δεν σημαίνει οτίσαι λέφτερος... όπως το νάσαι φίλοΤρόμπας δεν σημαίνει πως είσ'ο Τρόμπας...
ΝΑΙ.Frappezitis έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 05:52
...''Τί συμβαίνει λοιπόν; Ηττηθήκαμε όσοι υποστηρίζουμε μια διαφορετική πορεία;
αποδειχτηκε οριστικα οτι η συγκεκριμμενη πορεια ηταν προς το χειροτερο.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
αφου δεν εισαι κομμουνιστης ρεεεε τι απαντας; το αλλο οτι και λογικο απαντησεις δεν θα αντιστοιχειtaxalata xalasa έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 10:18υποχρεωτικό κατηχητικό;nemo έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 10:08ξανα!! η ερωτηση ηταν τι παραπανω θα κανουν οι κομμουνιστες και συναμα τα αριστερα σουργελαtaxalata xalasa έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 09:57
σε καμια περιπτωση με τις ονειρώξεις ενος κομμουνιστη
- taxalata xalasa
αν θες να σου απαντήσει κομμουνιστής, γράφε στα β.κορεάτικα και περίμενε να το διαβάσει ο commisarius...nemo έγραψε: ↑09 Οκτ 2024, 10:31αφου δεν εισαι κομμουνιστης ρεεεε τι απαντας; το αλλο οτι και λογικο απαντησεις δεν θα αντιστοιχει
σε καμια περιπτωση με τις ονειρώξεις ενος κομμουνιστη
εκτός κι αν νοείς τους έλληνες κομμουνιστές όπως νοείς τους φιλελεύθερους... τους μούφα... κατόνομα... όχι κατουσία...
- Frappezitis
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Ν'Αλλαξουμε τ'ονομα της χώρας σε ΤΕΡΝΑ ΑΕ.
από Frappezitis » 26 Ιούλ 2024, 21:00 » σε Εσωτερική Πολιτική - 13 Απαντήσεις
- 442 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Garcia
09 Σεπ 2024, 10:17
-
-
- 14 Απαντήσεις
- 1557 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
02 Δεκ 2023, 17:39