Τι θέτεις ως όριο στην λογική; Την ύπαρξη αρχών/αξιωμάτων;
α)Λογικό άλμα δεν είναι ο τρόπος εύρεσης δωματίων στο hotel infinity. Λογικό άλμα είναι το ότι στο νοητικό αυτό πείραμα ένα πλήρως κατειλημμένο ξενοδοχείο μπορεί να βρίσκει κενές κλίνες! Καταλαβαίνεις ότι τέτοια λογικά άλματα θα τα εισαγάγεις και στην φύση, αν αποδεχτείς ότι υπάρχει το ενεργεία άπειροtaxalata xalasa έγραψε: ↑12 Οκτ 2024, 22:05α) εξήγαμας γιατί είναι λογικό άλμα ο τρόπος εύρεσης κενών δωματίων στο hotel infinity...Γράφων έγραψε: ↑12 Οκτ 2024, 19:39Προσπέρασες εντελώς το επιχείρημά μου, όμως. Αν αποδεχθείς το ενεργεία άπειρο ως κάτι το υπαρκτό, εισάγεις ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ που συνοδεύουν το ΑΠΕΙΡΟ.taxalata xalasa έγραψε: ↑10 Οκτ 2024, 20:03φίλε συνφορουμαίε...
α) δεν έχεις καταλάβει το hotel infinity... διό,τι αυτά που γράφεις είναι ασύνδετα με το hotel...
β) απροσδιόριστος αρθμός...
το bold δεν βγάζει νόημα... στοξανάπα... κάνεις συνειρμούς άνευ ειρμού...
Και να σε ρωτήσω κι εγώ ένα ωραίο ναπαντήσεις... που δεν θα τ'απαντήσεις...
Αν ο θεός σου είναι παντοδύναμος τότε μπορεί να φτιάξει μια πέτρα τόσο βαριά που να μην μπορεί να την σηκώσει ο ίδιος;
Οσον αφορά το τελευταίο που γράφεις: Προφανώς είναι μια αντίφαση. Η παντοδυναμία αφορά τα λογικώς εφικτά
β) απροσδιόριστος αρθμός... και για να μου πάρεις τ'άπειρα μήλα χρειάζεσαι άπειρο χρόνο που δεν κατέχεις... εξού και το ρώτημα σου είναι άτοπο...
γ) αφού δεν νοείς το απλό.... η πεπερασμένη διαγώνιος του τετραγώνου του 1 ισούται με το άπειρο αφούναι άρρητος άρθμος...
καταλαβαίνεις πως το πεπερασμένο ενπεριέχει τ'άπειρο;
εννοείς τα ανθρωπίνα λογικώς εφικτά;
ΥΓ. Δεν είναι αντιφατικό το ρώτημα με την πέτρα... Εσύ μπορεί να την φτιάξεις τόσο βάρια ώστε να μην μπορείς να την σηκώσεις... Που την είδες την αντίφαση; Είναι μια εφικτή πραγματικότητα...
β)Βλέπεις που και εσύ δυσκολεύεσαι να φέρεις το άπειρο στην πραγματική ζωή;

γ)Ωραίο παράδειγμα θέτεις! Αυτό που λες ενισχύει το επιχείρημά μου, όμως. Ο άρρητος αριθμός προκύπτει στην προσπάθεια να μετρήσουμε την διαγώνιο, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης την πλευρά του τετραγώνου. Όμως, το λες και μόνος σου: μιλάμε για ένα ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή για κάτι πεπερασμένο
Εξαρτάται από το πώς το εννοείς... Σε θεωρητικό επίπεδο, φυσικά και υπάρχει η έννοια του απείρου
Τι πάει να πει ανθρώπινα λογικώς εφικτά;
Οσον αφορά το τελευταίο, εύκολα μπορεί να απαντηθεί: Εγώ δεν είμαι παντοδύναμος. Το ερώτημα που μου θέτεις είναι παρόμοιο με το "Αφού ο Θεός είναι παντοδύναμος, μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο;". Η παντοδυναμία αφορά, όπως σου είπα, τα εφικτά