Τι ακριβώς είναι η παχυσαρκία; Ένα πρόβλημα κοινωνικό ή ένα πρόβλημα ψυχολογικό;
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.
Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.
Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
Re: Τι ακριβώς είναι η παχυσαρκία; Ένα πρόβλημα κοινωνικό ή ένα πρόβλημα ψυχολογικό;
παχυσαρκία είναι κατα βάση πολύ κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
- Antipnevma
Re: Τι ακριβώς είναι η παχυσαρκία; Ένα πρόβλημα κοινωνικό ή ένα πρόβλημα ψυχολογικό;
Πράγματι οι χρήστες ηρωίνης φαίνεται ότι παραδέχονται εύκολα ότι έχουν πρόβλημα. Αναρωτιέμαι αν ισχύει αυτό και για χρήστες άλλων οπιοειδών παράγωγων όπως οι εθισμένοι στο fentanyl που στην Αμερική έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις.foscilis έγραψε: ↑17 Οκτ 2024, 12:48Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εθισμός στο αίσθημα ευφορίας που σου δίνει το κωλόφαγο. Δε διαφέρει σε τίποτα από οποιονδήποτε άλλον εθισμό.
Από εκεί και πέρα ύπαρχει ένας συνδυασμός ατυχών περιστάσεων, αυτοτροφοδοτούμενης βιολογικής δυναμικής και ατυχών προσωπικών επιλογών που σε οδηγεί στο να εθιστείς. Το σημαντικό είναι μετά να μην πρήζεις τ' αρχίδια ολωνών ότι δε μπορείς να κάνεις αλλιώς, ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσένα, ότι είναι υγιές να έχεις 100% παραπάνω κιλά κλπ. Αυτό το κριτήριο (του να μη σπας τ' αρχίδια του κόσμου και να μην αρνείσαι ότι είσαι απλά ένας εθισμένος) πραγματικά οι μόνοι που το πληρούν είναι οι πρέζακες. Όλοι οι άλλοι, θες κόκες, θες μπάφους, θες τσιγάρα, θες τζόγο, θες φετίχ κακοποίησης, θες Ίντερνετ, θες φαγητό, είναι 80% άρνηση, 20% πρηξαρχίδιασμα και μόνο ιχνοστοιχεία αυτογνωσίας.
Δεν νομίζω ότι αρκεί ο εθισμός στο αίσθημα ευφορίας ως εξήγηση. Για ποιό λόγο προέκυψε αυτός ο εθισμός; Εγω για παράδειγμα ποτέ δεν πίνω κόκα κόλα παρά το γεγογός ότι μου είναι ευχάριστη η κατανάλωσή της. Δεν ξέρω καν γιατί δεν πίνω κάθε μέρα, δεν πρόκειται για συνειδητή απόρριψη. Ίσως ο μόνος λόγος που δεν έμαθα να καταναλώνω το συγκεκριμένο προιόν είναι ότι δεν υπήρχε ποτέ στο οικογενειακό τραπέζι μεγαλώνοντας.
Αίσθημα ευφορίας φέρνει και ο οργασμός και μάλιστα αυτό το αίσθημα είναι μάλλον ισχυρότερο από αυτό των ουσιών. Για ποιό λόγο ωστόσο δεν είναι τόσο διαδεδομένο το πρόβλημα του εθισμού στο σεξ ή στον αυνανισμό; Μάλιστα οι σύγχρονοι σεξολόγοι, βλέπε πχ. Gigi Engle λένε ότι δεν υπάρχει καν πραγματικός 'εθισμός στο σεξ' και ότι όσοι υποστηρίζουν ότι έχουν τέτοιον εθισμό είναι είτε θρησκευόμενοι που πάσχουν άπο ένοχη συνείδηση είτε ανώριμοι άνθρωποι που θέλουν να δικαιολογήσουν την ανεύθυνη συμπεριφορά τους απέναντι σε συντρόφους τους.
νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη
- Green Dragon
- Phorum.gr user: Green Dragon
Ψυχολογικό κατά 90% αλλά είναι και η γκαντεμιά της προδιάθεσης για πολλούς που με το παραμικρό παχαίνουν. Ευτυχώς δεν είμαι τέτοιος γιατί μου αρέσει πολύ το φαγητό και θα ήταν μαρτύριο να είμαι συνέχεια σε στέρηση (γιατί χοντρός δεν θα μπορούσα ΠΟΤΕ να είμαι).
- Green Dragon
1) Υπάρχει εθισμός στο σεξ, το έχω δει σε φίλο μου.Antipnevma έγραψε: ↑17 Οκτ 2024, 13:32Πράγματι οι χρήστες ηρωίνης φαίνεται ότι παραδέχονται εύκολα ότι έχουν πρόβλημα. Αναρωτιέμαι αν ισχύει αυτό και για χρήστες άλλων οπιοειδών παράγωγων όπως οι εθισμένοι στο fentanyl που στην Αμερική έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις.
Δεν νομίζω ότι αρκεί ο εθισμός στο αίσθημα ευφορίας ως εξήγηση. Για ποιό λόγο προέκυψε αυτός ο εθισμός; Εγω για παράδειγμα ποτέ δεν πίνω κόκα κόλα παρά το γεγογός ότι μου είναι ευχάριστη η κατανάλωσή της. Δεν ξέρω καν γιατί δεν πίνω κάθε μέρα, δεν πρόκειται για συνειδητή απόρριψη. Ίσως ο μόνος λόγος που δεν έμαθα να καταναλώνω το συγκεκριμένο προιόν είναι ότι δεν υπήρχε ποτέ στο οικογενειακό τραπέζι μεγαλώνοντας.
Αίσθημα ευφορίας φέρνει και ο οργασμός και μάλιστα αυτό το αίσθημα είναι μάλλον ισχυρότερο από αυτό των ουσιών. Για ποιό λόγο ωστόσο δεν είναι τόσο διαδεδομένο το πρόβλημα του εθισμού στο σεξ ή στον αυνανισμό; Μάλιστα οι σύγχρονοι σεξολόγοι, βλέπε πχ. Gigi Engle λένε ότι δεν υπάρχει καν πραγματικός 'εθισμός στο σεξ' και ότι όσοι υποστηρίζουν ότι έχουν τέτοιον εθισμό είναι είτε θρησκευόμενοι που πάσχουν άπο ένοχη συνείδηση είτε ανώριμοι άνθρωποι που θέλουν να δικαιολογήσουν την ανεύθυνη συμπεριφορά τους απέναντι σε συντρόφους τους.
2) Δεν εθίζονται όλοι, δεν ξέρω γιατί. Εγώ π.χ. για πολλά χρόνια κατά περιόδους έπινα πολύ, είχα και τις κατάλληλες παρέες γι' αυτό αλλά τις μέρες που δεν έπινα δεν το αναζητούσα, δεν με ενδιέφερε καθόλου. Μπορεί να περνούσε και μισός μήνας χωρίς να πιώ καν μπύρα. Δεν προσπαθούσα να κρατηθώ, απλά δεν με ενδιέφερε να το κάνω.
Όλοι έχουμε έστω και κάποιο μικρό εθισμό.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
- Chilloutbuddy
- Phorum.gr user: Chilloutbuddy
H Eλλάδα έχει κι αυτή τα προβλήματά της με την παχυσαρκία αλλά τουλάχιστον οι περισσότεροι όταν τρώμε σκατά το ξέρουμε, το παραδεχόμαστε, λέμε "πάλι σουβλάκια φάγαμε, θα παχύνουμε" κλπ
Επίσης, μαγειρεύουμε.
Στις αγγλόφωνες χώρες δεν έχετε ιδέα πόσος κόσμος δεν μαγειρεύει πο-τέ και το θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να τρώει κάθε μέρα από φαστ φουντ, βενζινάδικα, και παραγγελίες από τη φτηνότερη πιτσαρία της γειτονιάς. Ξέρω πατέρα που κάθε πρωί δίνει στα παιδιά για το σχολείο ένα σακουλάκι τσιπς, μια μικρή σοκολάτα "για επιδόρπιο" και μετά πηγαίνοντας στη δουλειά σταματάει με το αμάξι στο ντράιβ-ιν στα μακντόναλντς, παίρνει καφέ για τον εαυτό του και τους ρίχνει στην τσάντα κι από ένα μπέργκερ. Κάθε-μέρα χωρίς εξαίρεση. Και το ΣΚ μαγειρεύουν υποτίθεται για "υγειϊνά", και υγειϊνά συνήθως σημαίνει σπαγκ-μπολ, δηλαδή μακαρόνια με κιμά. Ε, τι ελπίδα έχουν αυτά τα παιδιά; Το μόνο λαχανικό που τρώνε στη ζωή τους είναι ό,τι μαρούλι και ντομάτα βάλει το μακντόναλντς στο μπέργκερ.
Στην Αμερική αν είσαι σε γειτονιά μαύρων υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αρνούνται τα σουπερμάρκετ να επενδύσουν, και απλά να μην υπάρχει πουθενά φρέσκια τροφή σε απόσταση βολής, μόνο αλυσίδες φαστ φουντ και βενζινάδικα με πατατάκια, σοκολάτες και αναψυκτικά. Είναι αυτό που λένε food desert. Στην Ελλάδα ακόμα και σε μινι μάρκετ στη γωνία θα βρεις συνήθως κάτι σε λαχανικό για ώρα ανάγκης. Οι περισσότεροι αμερικάνοι θεωρουν υγειϊνό να παραγγείλουν μια στο τόσο "σαλάτα τεριγιάκι" απ'τα KFC στην οποία η σάλτσα μόνο έχει θερμίδες ολόκληρου γεύματος.
Επίσης, μαγειρεύουμε.
Στις αγγλόφωνες χώρες δεν έχετε ιδέα πόσος κόσμος δεν μαγειρεύει πο-τέ και το θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να τρώει κάθε μέρα από φαστ φουντ, βενζινάδικα, και παραγγελίες από τη φτηνότερη πιτσαρία της γειτονιάς. Ξέρω πατέρα που κάθε πρωί δίνει στα παιδιά για το σχολείο ένα σακουλάκι τσιπς, μια μικρή σοκολάτα "για επιδόρπιο" και μετά πηγαίνοντας στη δουλειά σταματάει με το αμάξι στο ντράιβ-ιν στα μακντόναλντς, παίρνει καφέ για τον εαυτό του και τους ρίχνει στην τσάντα κι από ένα μπέργκερ. Κάθε-μέρα χωρίς εξαίρεση. Και το ΣΚ μαγειρεύουν υποτίθεται για "υγειϊνά", και υγειϊνά συνήθως σημαίνει σπαγκ-μπολ, δηλαδή μακαρόνια με κιμά. Ε, τι ελπίδα έχουν αυτά τα παιδιά; Το μόνο λαχανικό που τρώνε στη ζωή τους είναι ό,τι μαρούλι και ντομάτα βάλει το μακντόναλντς στο μπέργκερ.
Στην Αμερική αν είσαι σε γειτονιά μαύρων υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αρνούνται τα σουπερμάρκετ να επενδύσουν, και απλά να μην υπάρχει πουθενά φρέσκια τροφή σε απόσταση βολής, μόνο αλυσίδες φαστ φουντ και βενζινάδικα με πατατάκια, σοκολάτες και αναψυκτικά. Είναι αυτό που λένε food desert. Στην Ελλάδα ακόμα και σε μινι μάρκετ στη γωνία θα βρεις συνήθως κάτι σε λαχανικό για ώρα ανάγκης. Οι περισσότεροι αμερικάνοι θεωρουν υγειϊνό να παραγγείλουν μια στο τόσο "σαλάτα τεριγιάκι" απ'τα KFC στην οποία η σάλτσα μόνο έχει θερμίδες ολόκληρου γεύματος.
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba. 

- Chilloutbuddy
- Phorum.gr user: Chilloutbuddy
Έχω δει σπίτι στην Αυστραλία που είχε στην κουζίνα ένα απ'αυτά τα πλαστικά διαφανή κουτιά, μέγεθος φαντάσου σαν κουτί παπουτσιών επί τρία, το οποίο ήταν τίγκα γεμάτο μέσα διάφορες μάρκες σοκολάτες, αυτές τις μικρές που είναι δυό μπουκιές η μία. Το γεμίζουμε λέει κάθε βδομάδα που πάμε σουπερμάρκετ. Και έχουν παιδιά αυτοί.
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba. 

Νομίζω μας σώζει το ότι δεν φτάνουν τα λεφτά για να παραγγέλνουμε κάθε ημέρα. Επίσης το ότι έχουμε συνηθίσει με φαγητά που τρώγαμε από παιδιά και μάθαμε να τα μαγειρεύουμε που είναι μια ευχάριστη ασχολία. Μεσογειακή κουζίνα κυρίως.
Επίσης στην Ελλάδα μπορεί να αγοράσεις προτηγανισμένες πατάτες και μετά να διαβάσεις σχόλιο σε κάποιο φόρουμ από κάποιον άγνωστο χρήστη, του τύπου "μου θέλετε και προτηγανισμένες πατάτες;".
Είμαστε πολύ μπροστά.
Μου έχει τύχει, γι' αυτό το γράφω και τις έκοψα.
Επίσης στην Ελλάδα μπορεί να αγοράσεις προτηγανισμένες πατάτες και μετά να διαβάσεις σχόλιο σε κάποιο φόρουμ από κάποιον άγνωστο χρήστη, του τύπου "μου θέλετε και προτηγανισμένες πατάτες;".
Είμαστε πολύ μπροστά.

Μου έχει τύχει, γι' αυτό το γράφω και τις έκοψα.
Re: Τι ακριβώς είναι η παχυσαρκία; Ένα πρόβλημα κοινωνικό ή ἐνα πρόβλημα ψυχολογικό;
Antipnevma έγραψε: ↑17 Οκτ 2024, 12:45Οι άνθρωποι που έγιναν παχύσαρκοι λόγω γενετικών ορμονικών ανομαλιών είναι ελάχιστοι. Συνηθώς συμβαίνει το αντίθετο. Η παχύσαρκια είναι που οδηγεί σε διάφορες ορμονικές διαταραχές.
Δεν είναι μόνο οι καραμπινάτες περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης υπερφαγίας (πχ σύνδρομο Prader-Willi). Είναι και οι πολύ περισσότερες (ίσως πλειονότητα πλέον) που υπάρχει απλά μια μικρή διαταραχή στην αίσθηση του κορεσμού. Επίσης είναι γνωστή η συσχέτιση της παιδικής (ακόμα και βρεφικής) διατροφής (ποσότητας και ποιότητας) με την παχυσαρκία των ενηλίκων, και αυτό ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες. Πέρα από την ρύθμιση της όρεξης μπορεί να παίζουν ρόλο κι άλλοι γενετικοί παράγοντες, όπως το μέγεθος των λιποκυττάρων.
Δηλαδή δύο άτομα με τις ίδιες ακριβώς "ψυχοκοινωνικές παραμέτρους" μπορεί να έχουν ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά όσον αφορά την όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Ακόμα και 5 φουντούκια τη μέρα παραπάνω απ'τις θερμίδες συντήρησης, μπορεί να μεταφραστούν σε 15 κιλά πάνω απ'το κανονικό βάρος μέσα σε μια 10ετία.
"Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that" - George Carlin
- Cecily Anne
Re: Τι ακριβώς είναι η παχυσαρκία; Ένα πρόβλημα κοινωνικό ή ἐνα πρόβλημα ψυχολογικό;
Το βασικό πρόβλημα είναι το εξής: μαθαίνεις από μια μάνα βουβάλα που νομίζει ότι το λάδι είναι αγιασμός και ρίχνει παντού και ένα μπαμπά που νομίζει ότι το σουβλάκι είναι μάννα εξ ουρανού και ότι η σαλάτα είναι μη βρώσιμη, όποτε αποκτάς συνήθειες τραγικές, που για να κόψεις πρέπει να κανεις επαναπρογραμματισμό ολικό και συνήθως μετά την ενηλικίωση, αν είσαι λίγο τυχερός. Εκτός και αν παρ’ελπιδα μπλέξεις με αθλητισμό, όποτε παίξει πρώιμος επαναπρογραμματισμός.micmic έγραψε: ↑17 Οκτ 2024, 14:57Antipnevma έγραψε: ↑17 Οκτ 2024, 12:45Οι άνθρωποι που έγιναν παχύσαρκοι λόγω γενετικών ορμονικών ανομαλιών είναι ελάχιστοι. Συνηθώς συμβαίνει το αντίθετο. Η παχύσαρκια είναι που οδηγεί σε διάφορες ορμονικές διαταραχές.
Δεν είναι μόνο οι καραμπινάτες περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης υπερφαγίας (πχ σύνδρομο Prader-Willi). Είναι και οι πολύ περισσότερες (ίσως πλειονότητα πλέον) που υπάρχει απλά μια μικρή διαταραχή στην αίσθηση του κορεσμού. Επίσης είναι γνωστή η συσχέτιση της παιδικής (ακόμα και βρεφικής) διατροφής (ποσότητας και ποιότητας) με την παχυσαρκία των ενηλίκων, και αυτό ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες. Πέρα από την ρύθμιση της όρεξης μπορεί να παίζουν ρόλο κι άλλοι γενετικοί παράγοντες, όπως το μέγεθος των λιποκυττάρων.
Δηλαδή δύο άτομα με τις ίδιες ακριβώς "ψυχοκοινωνικές παραμέτρους" μπορεί να έχουν ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά όσον αφορά την όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Ακόμα και 5 φουντούκια τη μέρα παραπάνω απ'τις θερμίδες συντήρησης, μπορεί να μεταφραστούν σε 15 κιλά πάνω απ'το κανονικό βάρος μέσα σε μια 10ετία.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
Βιολογικο ειναι, με την εννοια οτι το "καλο φαι" (που μπορει να ειναι και junk food) αυξανει την απολαυση και γινεται εθιστικο.
- Green Dragon
Προφανως εννοεις οτι τρωνε επειδη εχουν ακομα πολλα λεφτα,με ποσα χρονια ΝΔ ακομα πιστευεις θα λυθει το ζητημα;
Philip Mortimer έγραψε: ↑14 Μαρ 2023, 22:40Όσον αφορά το 2019 προσωπικά ψήφισα τον Μητσοτάκη γιατί πίστεψα στο όραμα μη πολιτικά χρωματισμένου εκσυγχρονισμού που παρουσίασε.
- Eθνικοκοινωνιστης
στα ποδοσφαιρικα νηπιαγωγειο τωρα και στα κοινωνικα?

την απαντηση την δινει η κατασταση στις ηπα

"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"
Αλαιν ντε Μπενουα
Αλαιν ντε Μπενουα
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 0 Απαντήσεις
- 496 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Jafar