klg έγραψε: ↑04 Σεπ 2024, 20:30
Τι βοήθεια δεν μπορείς να βρεις από πουθενά αλλού; Έχεις ένα παράδειγμα;
Υπάρχουν διάφορα tasks που δεν υπάρχει καν τρόπος να γίνουν trigger από το github actions. 2 ολόκληρες μέρες έψαχνα στο google και στο github που έβλεπα discussions από προγραμματιστές να ζητάνε συγκεκριμένα features που δυστυχώς αυτά τα features χρειάζονται για την δουλειά μου και δεν είναι ενεργοποιημένα (δεν τα έχουν καν υπόψη για να τα δημιουργήσουν ενώ ένα από αυτά υπήρχε σε προηγούμενο project που καταργήθηκε. Πχ μου ανέθεσαν 4 workflows. Στα 3 από τα 4, πήρα ένα παράδειγμα κάποιου συναδέλφου (που αυτός είναι 12 χρόνια στην εταιρία και έχει εμπειρία στην πλάτη του) για κάτι παρόμοιο για να το πάρω ως βάση και να προχωρήσω. Αυτά τα πράγματα που είχε μέσα το code του (ήταν σε python), δεν τα βρήκα Π Ο Υ Θ Ε Ν Α (και από συζητήσεις που έχω δει στο github από προγραμματιστές, πολλοί παραπονιούνται για την βιβλιογραφία). Πχ είχε κάτι με filters που δεν ήξερα καν πώς λειτουργεί και δεν το βρήκα πουθενά. Απλά λειτουργούσε και το πήρα (έστησα ολόκληρο plugin βασισμένο σε αυτό που δεν το βρήκα πουθενά για να φανταστείς, επειδή όλοι οι υπόλοιποι τρόποι που δοκίμαζα δεν δούλευαν). Ούτε το chat δεν ήξερε να μου τα εξηγήσει, αλλά επειδή το είχα σαν παράδειγμα, μπορούσα και εγώ να προχωρήσω. Άλλαξα πάρα πολλά πράγματα, μαζοχίστηκα για μέρες, και λόγω του ότι δεν υπήρχε το feature που θα με βοηθούσε να κάνω την δουλειά μου, μου ήρθε αναλαμπή να το κάνω να δουλέψει με άλλο τρόπο. Το ίδιο και με τα υπόλοιπα 2. Ε για το τελευταίο, είναι αδύνατον να σκεφτώ κάτι άλλο για να το κάνω να δουλέψει. Οι άλλοι τρόποι που σκέφτηκα για τα υπόλοιπα 3 (διαφορετικοί), δεν λειτουργούν για το 4ο, και είναι και λογικό αφού κάθε task είναι διαφορετικό.
masterridley έγραψε: ↑06 Σεπ 2024, 02:11
Αλλά τώρα είμαι σε κωλο-πολυεθνική με χάλια επικοινωνία, μηδέν καθοδήγηση, άθλιο κώδικα (να ευχαριστείς τον θεό που δεν σε βάζουνε να κάνεις αλλαγές σε legacy κώδικα χωρίς βοήθεια), πραγματικός καρκίνος.
Όσο για το τελευταίο, ναι μου προτάθηκε και αυτό. Από τον manager μου που δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει αφού είναι άσχετος από προγραμματισμό. Συζητούσα με έναν συνάδελφο τις προάλες και μου έλεγε ότι το core code μιας συγκεκριμένης πλατφόρμας που χρησιμοποιεί η εταιρία, και που έπρεπε εγώ να πειράξω τον κώδικα (σύμφωνα με τον manager μου πάντα), είναι ένας ΧΑΟΣ αφού ο software developer που έχουμε που είναι υπεύθυνος για όλο το τμήμα (back end, AI κτλ) έκατσε να δει λίγο τι συμβαίνει και τα έκλεισε από την 20η γραμμή κώδικα. Εγώ στο μεταξύ να λέω στον manager “Δεν ξέρω κατά πόσο είμαι σε θέση να ‘παίξω’ με τον κώδικα του core, αν δικαιούμαι πρώτα απ’ όλα να το κάνω, γιατί αν κάνω καμιά μαλακία μπορεί να πέσει το site και να χαθούν όλα τα data” και τον βλέπω που το παίρνει ελαφρά και είναι λες και του μιλάω για κάτι εντελώς ασήμαντο. Αν επιμένει όμως, πραγματικά, θα πάρει αυτός την ευθύνη. Και ευτυχώς δεν έχω θέμα σε αυτό, ξέρω πως σε αυτό είμαι “safe” γιατί όντως θα με στηρίξει.
Άλλοι πιο κουλ που δεν νοιάζονται τόσο για το άθλημα, απλά να μπαίνει το μιστό, το βλέπουνε πιο χαλαρά και μακάρι να μπορούσα να τους μοιάσω.
Με τίποτα. Μακάρι να μπορούσα και εγώ να τους μοιάσω, αλλά όχι, δυστυχώς με νοιάζει ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΥ.
Να σου πω και μια συμβουλή όμως. Αυτό που λες ότι πάλευες 1.5 μήνα για ένα workflow και δεν έβγαινε είναι ένδειξη ότι κάτι έκανες πολύ λάθος. Να διακινδυνεύσω την μαντεψιά ότι δεν αγόρασες ποτέ βιβλίο για να μάθεις τα fundamentals. Δεν γίνεται να αποκτήσεις σωστές βάσεις μόνο με stack & chat & trial-and-error. Ή γίνεται αλλά με τρελό κόπο και χρόνο.
Όπως έγραψα και παραπάνω, και την yaml να την ήξερα νερό, το κάθε task είναι διαφορετικό, και από την στιγμή που αρκετά features δεν είναι ακόμα ενεργοποιημένα, απλά τρώω τον χρόνο μου με trial and errors μέχρι να μου έρθει η έμπνευση για κάτι άλλο για να το κάνω να δουλέψει. Επειδή δεν είμαι καθόλου από τα άτομα που θα τα παρατήσω. Μπορούσα πολύ απλά να του πω “ορίστε τα links για απόδειξη, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ αυτό που ζητάς”. Όχι, θα κάτσω να σκάσω, θα προσπαθήσω για να κατέβει η θεία φώτιση ή άλλος τρόπος, για να βγει αυτό που μου ζητάνε. Ο πρώην συνάδελφος που ήταν στη θέση μου, έκανε ακριβώς το ανάποδο. “Δεν γίνεται, τέλος” και όλα καλά (είχε κάνει μόνο 1 και του πήρε σχεδόν 2 μήνες, και δεν ξέρω αν θεωρείται λογικό, αυτός είχε και εμπειρία). Εγώ όμως ακριβώς γι’ αυτό αρρωσταίνω, επειδή θέλω να το κάνω να λειτουργήσει, αλλά όταν δουλεύει τελικά και βλέπω στην πράξη αυτό που έκανα πόσο λειτουργικό και χρήσιμο είναι, όλη η μιζέρια των προηγούμενων ημερών αυτόματα ακυρώνεται και νιώθω ευφορία και ικανοποίηση.
Αν ισχύει το παραπάνω (αλλιώς αγνόησε τι λέω εδώ), την επόμενη φορά που θα πέσεις σε καινούριο τομέα που δεν κατέχεις και δεν βγαίνει, κάνε PAUSE, πήγαινε amazon.com και κατέβασε ηλεκτρονικά (aka πειράτεψε) τα 3 best-rated βιβλία πάνω στο θέμα. Δες ποιο είναι καλύτερο στα γρήγορα και πέρνα τις επόμενες 2-3 μέρες διαβάζοντας το (εν ώρα εργασίας εννοείται).
Αυτό για το να διαβάζω στη δουλειά που λες, είναι απλά αδύνατον. Τώρα λείπει με άδεια μέχρι την Πέμπτη ο manager και όσα είχα να κάνω τα τελείωσα (αν και συνεχίζω το research για το 4ο workflow και προσπαθώ να σκεφτώ άλλο τρόπο) αλλά όταν έρθει πίσω θα έχω 1000 πράγματα να κάνω και δεν θα ξέρω από πού να ξεκινήσω. Δεν μου φτάνει το 8ωρο. Και όντως θα ήταν αχρείαστο να μάθω yaml που ό,τι θέλω για την yaml (που είναι απλά το πώς είναι στημένο το workflow για να δουλέψει, που το έχω να χρησιμοποιεί άλλο plugin που χρησιμοποιεί python & graphql) το βρίσκω με google search ή chat. Άσε που καθημερινά μου ζητάνε και κάτι διαφορετικό. Πχ σήμερα είναι τα workflows και το developing, αύριο θα είναι άλλα πράγματα στο github και στο SIS. Γι’ αυτό μ’ αρέσει η δουλειά μου, επειδή καθημερινά μαθαίνω και κάτι καινούριο, και ειλικρινά πιστεύω ότι μαθαίνεις κυρίως δουλεύοντας σε projects, όχι διαβάζοντας απλά γενικά βιβλία.