Scouser έγραψε: ↑22 Οκτ 2024, 23:12
Ρεαλιστικές λύσεις για το μεταναστευτικό, προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα:
1) Πουσμπακς στην Τουρκία όχι στη ζούλα, αλλά ανοιχτά, εκμεταλλευόμενοι την απόφαση του ΕΔΑΔ του Φλεβάρη του '20 που λέει ότι τα πουσμπακ είναι νόμιμα, αν οι αιτούντες είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτημα ασύλου χωρίς να περάσουν παράνομα τα σύνορα της χώρας που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο, καθώς και ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να απαιτήσει από τους αιτούντες άσυλο να παραμένουν εκτός της επικράτειάς της, μέχρι να διεκπεραιωθεί το αίτημά τους.
2) Για όσους παρόλα αυτά καταφέρνουν να περάσουν, κλειστά κέντρα κράτησης σε ακατοίκητα νησιά, μέχρι να διεκπεραιωθεί το αίτημα ασύλου τους και ή να σταλούν πίσω στη χώρα τους ή να γίνουν δεκτοί.
3) Ποινές ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης για τους διακινητές.
4) Καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας -πλην επειγόντων περιστατικών- και σχολεία για όσους βρίσκονται παράνομα στο ελ έδαφος. Κομμένα
όλα τα επιδόματα.
5) Βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε όσους ελ εργοδότες απασχολούν παράνομους μετανάστες.
6) Επιθετική προπαγάνδα με στόχο τους μετανάστες και τα κυκλώματα, όπου θα τους ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να μπουν στην Ελλάδα και αν μπουν, θα κακοπεράσουν και θα επιστραφούν πίσω, αντίστοιχη με αυτή που κάνει η Αυστραλία.
7) Επιθετική προπαγάνδα με στόχο επίσης τους υποψήφιους μετανάστες, όπου θα διευκρινίζεται τι προφίλ μεταναστών θέλει η Ελλάδα και ποιες είναι οι νόμιμες διαδικασίες που οφείλει να ακολουθήσει κάποιος, αν θέλει να γίνει αποδεκτός στη χώρα σαν πρόσφυγας ή μετανάστης.
Πείτε μου τι από τα παραπάνω είναι παράνομο ή θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν αυτού που μπορεί να το αντέξει. Γιατί αν δεν ισχύει τίποτα από αυτά, τότε δεν γίνονται λόγω έλλειψης ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ.
Το πρώτο point είναι πολύ δύσκολο να ισχύσει για την Ελλάδα. Σου βάζω απόσπασμα από ανάλυση του Συρίγου:
https://www.syrigos.gr/apofasi-ispania-eu/Οι διαφορές με την ΕλλάδαΥπάρχουν αρκετές διαφορές των πραγματικών στοιχείων της συγκεκριμένης υποθέσεως με τα συμβαίνοντα στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και ιδίως στα θαλάσσια όρια.
- Η υπόθεση αφορούσε σε χερσαίο σύνορο, όπως αυτό του Έβρου και όχι θαλάσσιο.
- Οι δύο αιτούντες χρησιμοποίησαν προδήλως βία για να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα. Είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές στον Έβρο από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και μετά. Αντιθέτως, είναι δύσκολο κάποιος να ισχυρισθεί ότι η είσοδος με πλοιάρια στα ελληνικά νησιά συνιστά βία.
- Υπήρχαν νόμιμες οδοί υποβολής αιτήματος εισόδου στην Ισπανία που δεν ακολούθησε κανένας από τους δύο αιτούντες. Είναι γεγονός ότι ουδείς από τους εισερχόμενους στην Ελλάδα έχει υποβάλει σχετικό αίτημα εισόδου δια της νομίμου οδού. Παράλληλα, όμως, η Ελλάδα δεν προσφέρει εντός τουρκικού εδάφους ή στα προξενεία και τις πρεσβείες μας τη δυνατότητα σε κάποιον να υποβάλει αίτημα εισόδου στη χώρα λόγω του ότι διώκεται στην πατρίδα του.
Για το point 3) νομίζω ότι είναι βαριά σε μη ρεαλιστικό σημείο η ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμία δυνατότητα αποφυλάκισης. Τουλάχιστον για τα δεδομένα του δυτικού κόσμου και της ΕΕ όπου ενθαρρύνονται οι προσπάθειες για σοφρωνισμό του εγκληματία. Όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία για νόμιμη διαβίωση πλην των ακραίων και πολύ σοβαρών περιπτώσεων.
To point 2) αντιφάσκει με το 4) διότι αν τους πας σε ξερονήσια και τύχει έκτακτο περιστατικό υγείας τότε ο ασθενής είναι μάλλον τελειωμένος καθώς θα χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να φτάσει βοήθεια σε ξερονήσι - αν φτάσει κιόλας. Άσε που τα ξερονήσια μπορεί να μην έχουν κατάλληλες δομές για να αράξει ένα πλοίο ή να προσγειωθεί ένα ελικόπτερο σε ώρα ανάγκης και να τίθεται σε κίνδυνο όλη η αποστολή. Εδώ ακόμα και σε μεγάλα κατοικημένα νησιά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί μέσο να σε πάρουν για περίθαλψη σε μεγάλη πόλη αν δεν μεσολαβήσει ιδωτική πρωτοβουλία.
https://www.ethnos.gr/greece/article/85 ... rontoyekab
Πέρα απ' αυτά επιλογές όπως απομόνωση σε ξερονήσια θέτουν ζητήματα ηθικής (είναι σαν να αντιμετωπίζεις τον άλλο ως λεπρό που πρέπει να απομονωθεί από την υπόλοιπη κοινωνία) αλλά ενδεχομένως παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορείς να τους βάλεις σε ακατοίκητα ξερονήσια διότι δεν έχουν ούτε μπορούν να στηρίξουν επαρκείς δομές φιλοξενίας σύμφωνα με τα standards που ορίζει η ΕΕ. Υπάρχει σχετική οδηγία (δηλαδή νομοθετική πράξη) στην ΕΕ που δεσμεύει τις χώρες υποδοχής για τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο.
https://home-affairs.ec.europa.eu/polic ... ditions_enhttps://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 33&from=EN
Σε γενικές γραμμές οι αιτούντες άσυλο εκτός από αξιοπρεπή στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, να μπορούν να λάβουν επαγγελματική εκπαίδευση, να έχουν δωρεάν νομική βοήθεια και εκπροσώπηση, ενώ οι ανήλικοι να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε δραστηριότητες αναψυχής ανάλογα με την ηλικία. Ειδική μέριμνα υπάρχει για θύματα κακοποίησης όπου πρέπει να τους παρέχεις κατάλληλη ιατρική και ψυχολογική βοήθεια με πρόσβαση σε υπηρεσίες αποκατάστασης. Δεν μπορείς να παρέχεις όλα αυτά σε μικρά ακατοίκητα ξερονήσια όπως αυτά του Αιγαίου.
Όσοι από τους υποψήφιους πρόσφυγες έχουν λάβει την κάρτα αιτούντος άσυλο, έχουν δικαίωμα να μετακινούνται οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια εκτός αν υπάρχει περιορισμός να μείνει σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Πέραν των βασικών δικαιωμάτων υπάρχουν και μερικές συμπληρωματικές διευκολύνσεις που πρέπει να έχουν οι αιτούντες άσυλο όπως πρόσβαση στο διαδίκτυο διότι μπορεί κάποιος να επιλέξει να λάβει με e-mail την απάντηση στο αίτημα ασύλου ή να επιθυμεί να επικοινωνήσει με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όπως έχει δικαίωμα ή με άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες.
https://migration.gov.gr/gas/diadikasia ... in-aitisi/https://help.unhcr.org/greece/el/rights ... m-seekers/
Αυτά είναι νομοθετημένα.
Ενδεχομένως παραβιάζεται και το Σύνταγμα το οποίο ορίζει ότι
"ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας" καθώς και ότι
"Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων" στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου.
Για τα πρόστιμα σε εργοδότες που παρανομούν θα συμφωνούσα. Όμως το άλλο που λες για προπαγάνδα καθορισμού του προφίλ των μεταναστών που θέλει η Ελλάδα είναι ασαφές. Αν με τον όρο "προφίλ" εννοείς τον τομέα που θα εργαστούν και τις συνοδευτικές δεξιότητες τότε ok. Αν όμως με τον όρο αναφέρεσαι σε συγκεκριμένα θρησκεύματα, εθνοτικές καταγωγές κλπ, τότε δεν μπορεί να ισχύσει διότι συνιστά παρωχημένο ρατσισμό.