Σαββάτιος έγραψε: ↑03 Νοέμ 2024, 19:17Αρίστο κατ' αρχάς επιτέλους κατάλαβες τι γράφω! Το εβραϊκό ιερατείο μετά Χριστόν δεν τα αποδέκτηκε (τα απέρριψε νομίζω στην «σύνοδο της Ιάμνειας» κάτι τέτοιο αν δεν κάνω λάθος). Αυτό δεν σημαίνει ότι κατά την περίοδο 100 π.Χ - 100 μ.Χ. αφότου εισήχθηκαν οι καινοτομίες και πριν τα απορρίψουν δεν τα πίστευαν οι Εβραίοι (τουλάχιστον οι ελληνιστές) μεταξύ των οποίων διαδόθηκε ο Χριστιανισμός. Από εκεί και πέρα η συζήτηση δεν είναι αν η ιδέα της αθανασίας της ψυχής προέρχεται από την ελληνική φιλοσοφία ή την Πεντάτευχο. Είπαμε προέρχεται από την πλατωνική φιλοσοφία. Η συζήτηση είναι για το αν αυτό το (ελληνιστικό) στοιχείο εισήχθηκε ως επιθυμία του ελληνιστικού κόσμου να εντάξει στοιχεία της ελληνικής φιλοσοφικής παράδοσης (όπως γράφεις εσύ) στον Χριστιανισμό ή αν ο ευρύτερος ελληνιστικός φιλοσοφικός κόσμος είχε επηρεάσει τους ελληνιστές Ιουδαίους και μέσω αυτών εισήχθηκε στον Χριστιανισμό. Αφού ο Χριστιανισμός άρχισε από τις ελληνιστικές Εβραϊκές κοινότητες και αυτές αποδεδειγμένα είχαν υιοθετήσει την πλατωνική ιδέα της αθανασίας της ψυχής ήδη πριν τον Χριστό τότε αυτό το στοιχείο εισήχθηκε μέσω των ελληνιστών Ιουδαίων όχι μέσω των εθνικών που ήθελαν να προσθέσουν ελληνικά φιλοσοφικά στοιχεία στον Χριστιανισμό. Συνεννοηθήκαμε;
Καθολου δεν συνεννοηθηκαμε, εγω πιστευω για παραδειγμα πως τοσο ο Χριστος οσο και οι αρχαιοι Ελληνες ειχαν την ορθη δοξασια πανω στο θεμα της ψυχης. Και πως ο Χριστος δεν επηρεαστηκε απο κανενα για να την τοποθετησει στη διδασκαλια του. Δεν καθισε ο Χριστος να κανει θρησκειολογικη μελετη για να μιλησει περι ψυχης, ηταν αληθεια που του αποκαλυφθηκε.
Αλλο λεω΄λοιπον, πως οι Ελληνες βρηκαν συμβατη τη χριστιανικη διδασκαλια με τις δικες τους θρησκευτικες αντιληψεις γι' αυτο και την δεχτηκαν ενω οι Εβραιοι μετα βδελυγμιας την απερριψαν.
Και απαξ και τη δεχτηκαν τη διδασκαλια μετα ευκολοτατα τη διαμορφωσαν σε θρησκεια.
.